A porownujac do nikona d5100, ktorego posiadam na iso 3200 gdzie bedzie mniejszy szum?
Porownujesz cropa do pelnej klatki?
Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.
nie wiem jak z szumem, możliwe że w nikonie będzie mniejszy..ale czy to jest naprawdę takie ważne? Szum to nie wszystko. Obie puszki pod względem obrazka dla mnie nieporównywalne.
Ja również polecam 5d. W porównaniu z 50d to wg mnie przepaść w jakości zdjęć. Mam 5d i kupilem 50d w zasadzie dla szybszego AF i powiem że jakoś nie zauważyłem dużej różnicy.
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
czarna puszka a raczej dwie + słoiki (to się zmienia)
kupiłem 50d do filmowania w rawach i do fotografowania w ciemnościach, po kilku strzałach w ok godziny 17 na iso 1250 przypomniał mi paskudne plamy na ciemnych ubraniach po przesunięciu kilku suwaków w LR. Aparat miałem tydzień.
Co do AF 5D, jest sporo wolniejszy niż w 50/40D ale jest celny na centralnym punkcie. Da się z tym żyć, fotografuję nim choćby rajdy i ruchliwe zwierzęta.
na temat af w 5d może powiem z praktyki. Miałem 400d, przez jakiś czas także i 40d. Po przejściu na 5d byłem psychicznie przygotowany (m.in. właśnie przez przeczytane fora) na to, że af w 5dmk1 będzie wręcz tragiczny i będę musiał nieomal ostrzyć manualnie :P. Ku zaskoczeniu powiem, że af w porównaniu z wymienionymi przezemnie aparatami stoi na bardzo dobrym poziomie. Na centralnym punkcie (a na nim pracuję najczęściej) to nawet w zaciemnionych miejscach radzi sobie bardzo dobrze. W sytuacjach bardzo bardzo dynamicznych IMHO to większym powodem może stać się shutter lag niż sam AF. Co do jakości obrazu to jest świetny. Ładne i przyjemne kolory. Płynne przejścia tonalne czego nie miałem u poprzedników. ISO do 1600 używalne (szum chroma usuwa się już przy 5pkt w LR, natomiast szumu Luma nawet nie usuwam, bo po 1 jest mało widoczny, a po drugie podoba mi się). Dla podsumowania jeśli nie potrzebujesz pracować w bardzo dynamicznych i ciemnych warunkach (wystarcza małe iso), nie potrzeba Ci dużego formatu wydruku oraz bardzo dużej dynamiki tonalnej (nie ma co ukrywać, że te kilka lat zrobiło już postęp w cmosach) - choć można sobie z tym radzić różnymi sposobami (przynajmniej ja daję radę), to na prawde warto kupić 5d, a różnicę przeznaczyć na fajne szkła. Jeszcze można byłoby się doczepić do wyświetlacza, który jest słabyale również do przeżycia... Jedynie co kusi mnie na przejście na 5dmk2 lub 6d to filmy (interesuję się montażem filmowym i niestety w 5dmk1 tego mi brakuje) ale jak na razie skupiam się na zdjęciach (w wolnych chwilach, nie zarabiam na foto) i z satysfakcji ich robienia
także polecam.
Ostatnio edytowane przez swishu ; 20-11-2013 o 22:00
ot taka ciekawostka można nabyć 5d nowe Canon EOS 5D 12 8 MP Digital SLR Camera Black Body Only Open Box 013803056853 | eBay
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII