Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Dzięki za linki :)
Masz wersję bez R? Zastanawiam się czy filtr jest słabszy czy mocniejszy w efekcie niż w 7d2. Ja już na tyle się przyzwyczaiłem do filtrów w puszkach Canona, że niekoniecznie muszę wydać więcej na wersję R i mieć wariant "bezkompromisowy".
Co do szkieł, jakie masz najdłuższe? 200, 135? Bo już 85-tki Canona domyślam się nie wypadną na brzegu rewelacyjnie...
Mogę poszukać jakichś ujęć 5Ds z zapiętym staruszkiem 80-200/2.8, który sobie świetnie radzi. Drobna uwaga - przy tej rozdzielczości przy "dalszych" ujęciach krajobrazowych na tele zaczyna przeszkadzać fizyka...ruchy konwekcyjne powietrza przy czasach, jakie teoretycznie się utrzymuje bez problemów, zaczynają byś widoczne i dają do wiwatu gdy motywem jest coś ortogonalnego np, architektura z daleka. (mam zdjęcia z "pięknie pływającymi" budynkami :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dzięki za linki :)
Masz wersję bez R? Zastanawiam się czy filtr jest słabszy czy mocniejszy w efekcie niż w 7d2. Ja już na tyle się przyzwyczaiłem do filtrów w puszkach Canona, że niekoniecznie muszę wydać więcej na wersję R i mieć wariant "bezkompromisowy".
Co do szkieł, jakie masz najdłuższe? 200, 135? Bo już 85-tki Canona domyślam się nie wypadną na brzegu rewelacyjnie...
Mam wersję bez R. Niestety nie mogłem kupić sobie wersji z R gdyż koszt zakupu przekraczał mój limit finansowy jaki sobie ustaliłem. Ja zawsze kupując jakiś nowy aparat zwracam uwagę na dodatkowe niezbędne akcesoria które trzeba od razu dokupić (karta/y pamięci, dodatkowy akumulator itp.) no i jak doliczyłem koszt tych akcesoriów do kosztu 5DS R to musiałem spasować. Cóż, życie to sztuka wyborów.
Najdłuższe moje szkło to obecnie EF 135mm f/2.8 Softfocus. Najmniej ostre ze wszystkich "best short telephoto for portraits" według DXOMARK (osiąga tylko 14 Mpix) na 5DS R ale daje radę. Generalnie nawet tak stare szkła dostają na 5DS/R tzw. "drugie życie".
https://www.flickr.com/photos/mkamelg/ - znajdziesz tutaj trzy zdjęcia z tego staruszka.
Cóż, jest różnica w ostrości pomiędzy obydwoma modelami i gdybym miał katować cały czas jakieś bardzo długie i nie najnowsze zoomy w trybie APS-C i to jeszcze w dodatku z jakimś telekonwerterem to raczej myślałbym o zakupie wersji R bo to od ręki podciągnęło by jakość (ostrość) zdjęcia.
Canon EOS 5Ds R Review
Tu masz dodatkowo coś ode mnie. Nie wiem czy to Tobie w czymś pomoże, mam nadzieję że nie zaszkodzi. Zdjęcia robione na szybko za pomocą aktualnie u mnie podpiętego obiektywu. Aparat stał na biurku, zdjęcia były ostrzone za pomocą Live View a migawka wyzwalana samowyzwalaczem z opóźnieniem 2 sekund.
EF 50mm f/1.2L USM, ISO 100, F11, RAW
FF 50,6 MP:
APS-H 30,5 MP:
APS-C 19,6 MP:
FF zoom 100%:
APS-H zoom 100%:
APS-C zoom 100%:
Dzięki za odzew :)
Pooglądałem sobie przez weekend RAWy i wygląda to wszystko dużo lepiej niż sądziłem, nawet na teoretycznie słabszych szkłach. Również obróbka nie stanowi żadnego problemu. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie. Poczekam jeszcze na 80d, żeby zobaczyć jak w praktyce wygląda różnica na korzyść nowych sensorów. Jeżeli nie będzie zbyt duża, zdecyduję się na 5ds. W przeciwnym razie będę się pewnie zastanawiał jak szybko Canon zrobi 5ds II...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Za kilka lat ;).
Też mi się tak początkowo wydawało. Jednak tak się składa, że w tym roku prawdopodobnie Canon wymieni wszystkie najważniejsze modele (1dx, 5d, 80d i może 6d). Nie będzie to raczej tylko zwykła wymiana "z grafika", ale nowa architektura matryc. Dodatkowo jestem prawie pewien, że Sony będzie chciało dzierżyć "palmę" :lol: i wypuści w tym roku coś o większej rozdzielczości. Zatem 5ds będzie poddany dość silnej konkurencji, wewnętrznej i zewnętrznej. Dlatego wcale nie zdziwiłbym się, gdyby 5ds II pojawił się np. w ciągu roku czy półtora.
P.S. Zmuszenie Canona do wyścigu na megapiksele będzie zresztą bardzo sprytnym posunięciem ze strony Sony. Bo Dual Pixel musi być droższy w produkcji (to uwaga ogólniejszej natury, nie dotyczy póki co 5ds).
P.S.2. Jeśli dobrze pamiętam, to któryś z przedstawicieli naszej ulubionej firmy mówił coś o lustrzance 100 MPx ca. 2017. Oczywiście mogło to być tylko prężenie muskułów.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
P.S. Zmuszenie Canona do wyścigu na megapiksele będzie zresztą bardzo sprytnym posunięciem ze strony Sony. Bo Dual Pixel musi być droższy w produkcji (to uwaga ogólniejszej natury, nie dotyczy póki co 5ds).
Osobiście to wątpię w jakiś wielki wyścig. Zauważ że w profesjonalnych puszkach ta liczba zwiększa się symbolicznie. Podejrzewam że i w następcy 5D i w 6D znaczącej zmiany nie będzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Pooglądałem sobie przez weekend RAWy i wygląda to wszystko dużo lepiej niż sądziłem, nawet na teoretycznie słabszych szkłach. Również obróbka nie stanowi żadnego problemu. Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie. Poczekam jeszcze na 80d, żeby zobaczyć jak w praktyce wygląda różnica na korzyść nowych sensorów. Jeżeli nie będzie zbyt duża, zdecyduję się na 5ds. W przeciwnym razie będę się pewnie zastanawiał jak szybko Canon zrobi 5ds II...
Ciągle poszukuję RAW-ów krajobrazowych. Chętnie bym sobie jeszcze posprawdzał to i owo.
Gdybyś natrafił na jakieś źródełko to podlinkuj ;)
Obawiam się, że 6DII będzie miał matrycę rzędu 24Mpix a to wydaje się być mało.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Poczekam jeszcze na 80d, żeby zobaczyć jak w praktyce wygląda różnica na korzyść nowych sensorów. Jeżeli nie będzie zbyt duża, zdecyduję się na 5ds. W przeciwnym razie będę się pewnie zastanawiał jak szybko Canon zrobi 5ds II...
Plotka głosiła iż miał zrobić już w tym roku. Dzięki czemu wszyscy którzy zakupili 5DS/R (w tym i ja) mogliby się poczuć jakby zostali wydymani bez mydła.
Bo trochę błędów się nazbierało które moim zdaniem powinien rozwiązać jakiś firmware update. I gdyby nowsza wersja 5DS/R dostała nowy firmware a stara nie to byłoby to czyste s****ysyństwo ze strony Canona.
Zasilanie:
[5DS] Very fast random discharging of the LP-E6N b... - Canon Community
^ To mój post. Problem zaniknął po jakichś dwóch miesiącach użytkowania aparatu, zaczęciu używania tylko jednej karty pamięci zamiast dwóch na raz i iluś tam resetach do ustawień fabrycznych z poziomu menu aparatu (aparat musiał się dotrzeć tak jak silnik samochodu czy co?). Teraz po ośmiu miesiącach użytkowania aparatu dołożyłem z powrotem drugą kartę pamięci i aparat jak na razie nie wykazuje symptomów opisanych przez mnie w poście.
Canon 5DS R never fully auto turns off and drains ... - Canon Community
Canon 5DSR Battery Issue: Canon EOS-1D / 5D / 6D Talk Forum: Digital Photography Review
Inne:
Canon EOS 5DSR Field Report by Gary Gray - tu facet w pewnej określonej sytuacji zawiesił kompletnie 5DS R
[5DS] Continuous operation IS in Canon lenses in L... - Canon Community
^ To też mój post. Teraz jak na to patrzę to zastanawiam się czy prawidłowo to opisałem po angielsku ale wydaje mi się że tak.
W największym skrócie: Podpiąłem EF 35mm f/2 IS USM profilaktycznie wyłączając opcję "Ciągły AF" (zakładka SHOOT5:Lv func.), IS czyli stabilizacja była załączona. Przełączyłem się na Live View w trybie zdjęć, podniosłem aparat bliżej uszu i... słyszę znajomy dźwięk. Bez dotykania jakiegokolwiek przycisku na obudowie (w tym oczywiście spustu migawki) pracuje sobie IS w obiektywie. Potem powtórzyłem to z EF 16-35mm f/4L IS USM i efekt był ten sam. "Fajny" sposób na bardzo szybkie rozładowanie akumulatora.
Kilka dni po publikacji moich postów w oficjalnym amerykańskim sklepie online Canona pojawiły się 5DS/R w wersji refurbished.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ciągle poszukuję RAW-ów krajobrazowych. Chętnie bym sobie jeszcze posprawdzał to i owo.
Gdybyś natrafił na jakieś źródełko to podlinkuj ;)
Canon 5Ds R Review by a Landscape Photographer | Graham Clark Photography
Pan sobie kliknie na ten link a potem przewija ekran aż do momentu zobaczenia napisu "CANON 5DS R IMAGE GALLERY". Tam będą dwa linki do galerii z RAWami, jedna zrobiona zestawem 5DS R z podpiętym obiektywem EF 16-35mm f/4L IS USM a druga zestawem 5DS R z podpiętym obiektywem EF 70-200mm f/4L IS USM.
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Pan sobie kliknie na ten link a potem przewija ekran aż do momentu zobaczenia napisu "CANON 5DS R IMAGE GALLERY". Tam będą dwa linki do galerii z RAWami, jedna zrobiona zestawem 5DS R z podpiętym obiektywem EF 16-35mm f/4L IS USM a druga zestawem 5DS R z podpiętym obiektywem EF 70-200mm f/4L IS USM.
Znam tą recenzję a RAW-ów nie odnotowałem :roll:. Wielkie dzięki!