Odp: Canon 135mm f/2 USM L vs Sigma 85mm f/1.4 EX DG HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
A ja nietypowe pytanie...
wykorzysta się 135 na sali ? bo obecnie najlepiej robi mi się 85 :) ale czasem za ciasno... i tak się zastanawiam czy to szkło w ogóle ma sens do pomieszczeń ? Bo fakt, plener robi robotę :)
Kwestia jaka sala i jakie kadry chcesz wyciągnąć. Ostatnio byłem na takiej sali, że nawet 85 było za ciasne. Jak dla mnie 135 na dużej sali da radę, bo nawet w słabym świetle AF działa pewnie, tylko, że nie może na parkiecie być za ciasno :). 85L do tańca średnio z uwagi na wolny AF, to jest szkło do pleneru i portretu. Dla mnie rewelacja. Na pewno przy pełnej dziurze przeszkadzać może CA, ale dość łatwo ją można skorygować.
Jak dla mnie używanie 135 na sali to tak jak używanie fisha. Można parę przebitek zrobić na postacie, "głowy w tańcu" przy świetle z dyskoteki i nic poza tym. Można to osiągnąć przy wykropowaniu z 85-tki/100-ki przy 5d2. Więc do torby na sale to raczej nie (chbya że sala wielkości boiska)
Dzięki za info. Rozumiem, że wszystko zależy od wielkości sali - to oczywiste. Byłem ciekaw czy można 135 wykorzystać i jak często. Czym dłużej interesuję się fotografią tym bardziej dojrzewam do "dobierania obiektywu" do potrzeby a nie zabawy w kadrowanie... Zdecydowanie lepiej wykadrować 10 zdjęć niż 210 :D
Jeszcze tak myślę czy ta 100L nie była by w moim przypadku idealnym kompromisem :mrgreen:
to pomyśl o 100 f2
to bardzo dobre szkło,mocno niedoceniane
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to pomyśl o 100 f2
to bardzo dobre szkło,mocno niedoceniane
Potwierdzam!
No kiedyś już o nim myślałem :D Niestety nie mam tyle kasy by mieć jedno i drugie :D bynajmniej teraz ;)
Czy miałby ktoś porównanie strzałów z Sigma 85mm 1.4 i Canona 135L?
Interesuje mnie odcięcie postaci od tła i bokeh - portrety oczywiście na pełnych otworach.
Kupiłem ostatnio 100mm f2 do kompletu z 85 1.8 i 135L. Z jednej strony nigdy nie miałem tego obiektywu, a z drugiej strony lubię się pobawić*czymś nowym, a co najlepiej mi pasuje zostawić i używać*:) Nie miałem jeszcze przyjemności korzystać z setki w reportażu, ale zabrałem wszystkie 3 obiektywy na zewnątrz i popstrykałem dookoła. Wnioski? Może mało tutaj wniosę, ale 85 i 100 zachowują się bardzo podobnie, również dają*podobny obrazek. 135L już dość mocno jeśli chodzi o obrazek. Jednak pod światło wypadają lepiej nie-eLki. Szybkość af i celność w dobrych warunkach oświetlenia porównywalna. do 100mm trzeba się przyzwyczaić, że jednak troszkę większa jest odległość ostrzenia od 85tki, a wielkościowo i wagowo to praktycznie to samo. Miałem przyjemność podpiąć*Sigmę 85 1.4 oraz 85L i oba obiektywy są*na prawdę świetne. Z tych dwóch na plus zaskoczył mnie jednak af starej sigmy. Po prostu trafiał w reporterskich portretach zachowując bdb rozdzielczość i kontrast, fajnie przy tym rozmywając. Chwila zabawy z 85L utwierdziła mnie,że raczej bym jej nie chciał, pomijając powolny af, to jednak kawał ciężkiego i bardzo drogiego szkła. Podsumowując... Super zestawem jest nadal 85+135, gdyż to zdecydowanie inne ogniskowe, jednak powalczę zamiast nich samą setką na najbliższym reportażu i zobaczę czy zostanie tym uniwersalnym środkiem, który ten duecik zastąpi :)
Przepraszam za OT, ale czy stara canonowska 85 f/1.8 powinna dobrze działać pod ostre światło. Mam ten obiektyw od niedawna i jak fotografuje nim pod światło to zdjęcie ma dramatycznie mały kontrast. To normalne? Inne obiektywy zachowują się znacznie lepiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
destro_thai
Czy miałby ktoś porównanie strzałów z Sigma 85mm 1.4 i Canona 135L?
Interesuje mnie odcięcie postaci od tła i bokeh - portrety oczywiście na pełnych otworach.
Lubię wyzwania ale nie udało mi się znaleźć zdjęć porównawczych z obydwu obiektywów w Internecie.
Natomiast znalazłem porównanie tekstowe, ktoś kiedyś posiadał obydwa obiektywy i się wypowiedział tutaj:
EF 135 f2L or Sigma 85mm 1.4 -- Canon EF and EF-S Lenses in photography-on-the.net forums
"Bokeh: tie" czyli "Bokeh: remis".