Nie zgodzę się.
Nie po to Canon i Nikon wypuszczają obiektywy tylko pod cropa żeby za parę lat wyrzucić to na śmieci.
Wersja do druku
Punky, jako klient Twoim zadaniem jest zostawianie pieniędzy u Canona i innych producentów a najlepiej jak te pieniądze będziesz przynosił w miarę regularnie. Kupisz teraz cropa i obiektywy ef-s a za parę lat znów zawitasz do Canona i kupisz body FF i nowe obiektywy. Jak myślisz, czy obiektyw 17-55 ef-s wytrzyma tak samo długo jak 17-40L ? Który wcześniej się rozklekocze? Dlaczego nie ma eLek ef-s?
[QUOTE=Przemek_PC;879710 I nie opowiadajcie bajek o tym, że na cropie teleobiektywy są dłuższe bo kadrując zdjęcie z pełnej klatki uzyska się ten sam o ile nie lepszy efekt (muszę to zresztą sprawdzić).[/QUOTE]
Robiąc cropa z 5dmkII do poziomu jaki masz z 7D masz dwa obrazki:
8mp z 5D
18mp z 7D
przy czym ten z 7D ma już lepszą rozdzielczość i więcej szczegółów ( sprawdzone organoleptycznie)
Więc tak nadal będą ludzie którzy kupią cropa bo ich nie stać żeby kupić 600 czy 800mm i nosić to potem po lasach i łąkach.
Właśnie dlatego pozostanie crop i FF, człowiek to takie "głupie stworzenie"
że zawsze ma pęd za czymś lepszym.
Sam jestem tego przykładem.
Zaczynałem od practiki i m42 jeszcze w ogólniaku, potem studia i czasu na zabawę nie było z fotografią. Kupiłem 30D z 18-55 jak tylko mnie było stać i byłem zachwycony możliwościami fotografii cyfrowej, możliwościami RAW i tego co potem można wycisnąć w postprocesie ,a do czego jako użytkownik analoga nie miałem najzwyczajniej w świecie dostępu.
Później jak już magia cyfrówki ostygła zacząłem patrzeć na moje zdjęcia z practiki i czegoś mi zaczęło brakować. Pierwsza rzecz, no tak szkła.
Kupiłem UWA sigmy i tele 70-200, potem parę stałek, w między czasie zamieniłem 30D na 40D.
Jakość zdjęć skoczyła bardzo bardzo.
Popatrzyłem jednak do mojego portfela po tych wydatkach :mrgreen: no tak ta zabawa kosztuje, cieszyłem się nowymi szkłami dość długi czas ale i tak to nie było to.
W końcu się zebrałem i uciułałem na 5DII ---> strzał w dziesiątkę, to jest to.
Dopiero teraz po roku użytkowania 5D wiem że nic mi nie brakuje.
Nie wspomnę o tym że pod FF musiałem moja sigme 10-20 zamienić na odpowiednik, bo UWA uwielbiam.
Reszta szkieł została z cropa, na moje szczęście.
Jak myślisz ile mnie taka droga kosztowała. Ilu takich jak ja przechodzi podobną drogę? Na ilu takich jak ja liczy Canon czy Nikon?
Takie moje luźne przemyślenia. :mrgreen:
Zrobiłem szybki test 50D vs. 5Dmk1 i jak już 50D złapał ostrość (co niestety nie jest regułą a podobno to 5D AF jest do kitu) to minimalnie wygrywa 50D (oczywiście w powiększeniu 1:1 bo na całym ekranie nie ma różnicy) ale test mało miarodajny bo 50D to 15mpix a 5D to 13mpix. Albo powinienem porównać 5dmk2 z 50D albo 10D z 5Dmk1.
Właśnie mnie ciekawi jaką matryce będzie miał mkIII 36-40mp? ;)
Spodziewałbym się wzrostu rozdzielczości o jakieś 20-30%. Canon lubi megapiksele...