-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
W Pro - Centrum w wawie nie bardzo mają w czym wybierać. Zastanawiam się czy może Sigma szykuje podmianę tego modelu na wersję z algorytmem ostrzenia z 35 1.4. Bo teraz podmienili 30 mm 1.4.
Cztery nowe obiektywy Sigma - Optyczne.pl
W 50 kuleje AF. W 35 mm ponoć działa bardzo dobrze. Lekka przebudowa 50 i powinno być w pełni użytecznego. Pytanie ile trzeba będzie czekać.
Dziś po południu możliwe, że będą mieli w pro centrum dwie sztuki. Jutro może się wybiorę...
-
A ja właśnie w sobotę (mając w pamięci działanie Sigmy 50-tki i jej obrazowania) porównałem z 50-tką Canona podczas koncertu w klubie z zastanym, scenicznym oświetleniem.
Powiem krótko i subiektywnie...
Sigma:
- lepiej rysuję
odczułem wrażenie, że odwzorowanie pierwszego planu do drugiego jest bardziej "art" (takie subiektywne odczucie)
- AF porównywalny
pracuje kulturalnie, w Canonie zauważałem kręcąc pierścieniem lekkie przycinki (pseudo USM), poza tym oceniam skuteczność na 90% tego co w Canonie.
Reasumując wolą Sigmę i docelowo będzie to mój zakup 50-tki.
-
Witam ;)
Przymierzam się do zakupu 50mm pod 5DmarkII, i będę wybierał między szkłem systemowym (wersja 1.4) a ową Sigmą.
Mimo tego,że opinie o tym szklę są baaaaardzo skrajne, mam jednak kilka pytań :)
1. Regulacja AF. Jak często zdarzają się przypadki, że mikroregulacja w body to za mało? Mam obecnie 4 szkła i każde wymagało większej lub mniejsze korekcji, "nawet" L-ki ;)
2. Szybkość AF - da radę do reportażu? Szkło myślę używać głównie do portretu, jednak czasami zdaży mi się zrobić coś bardziej dynamicznego.
3. Powtarzalność - "Ryzykować" i zamówić przez internet? Miałbym możliwość być w Pro center w Warszawie, nie wiem jednak czy jest to naprawdę konieczne, dotychczas wszystkie obiektywy kupowałem wysyłkowo i jak do tej pory nie narzekam ;) Chociaż wszystkie moje szkła był systemowe...
-
1. Mikroregulacja daje radę. Ale jak znam Sigmę to różnie z nią bywa i na jednym korpusie może być super na drugim tragedia. Ja mam dwa body i Sigma należy tylko do jednego :).
2. Jest szybka i o to się nie bój. Raczej tym, że potrafi spudłować bo takie ma tendencje (najczęściej przy żarówie).
3. Nie ryzykuj.
-
Ja dziś kupiłem. Ostatnią z oglądanych sztuk. Bo już miała z 50% trafionych zdjęć. Ale wcześniej porobiłem moim 50 mm 1.8 w tych warunkach i też nie było najciekawiej. Światło jarzeniowe. W weekend popstrykam w świetle dziennym. W razie czego oddam do kalibracji. Mam całkiem dobry dojazd do pro centrum.
-
Aparat wrócił. I wygląda na to, że ostrzy w punkt. Zrobiłem tylko krótkie testy w metrze przy ISO 800, ale jest jak trzeba. Pewnie dalej już wszystko będzie OK. Nie ma co się Sigmy bać. :)
-
Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
-
Ja fotografuje starym 5D i jest wszystko ok. Jest to moje podstawowe szklo a na mkII nic nie ustawialem. Na weselu nie mam z nim klopotu choc czasami sie zgubi lub nie zlapie ostrosci ale lki maja tak samo
-
Jak mnie denerwuje, że praktycznie każda Sigma z jaką ja albo znajomi mieli styczność musi być kalibrowana. Za to oraz słabszą pracę AF - NIE dla poza systemowych szkieł. :P
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
-
tratatata....
zapinalem Sigmofona na 5D, 5D mkII, 40D, 450D, 600D... z kazdym z tych korpusow lapie ostrosc w punkt, nawet trabantami.
jakby Canon mial tej klasy stalke (tak ladnie rysujaca i solidnie wykonana) i nie kosztowala ona fortuny, to na pewno bym sobie mogl pozwolic na "nie dla pozasystemowych szkiel",
ale na chwile obecna sytuacja z uczciwymi cenowo stalkami w systemie Canona wygladaja biednie...
-
Z tymi systemowymi szkłami to bym się nie rozpędzał bo Sigma 30/1.4 Canona 50/1.4 bije autofokusem na łeb przy 7D. Wielokrotnie empirycznie testowane. Szkoda tylko, że Sigma goni cenami Canona i to bardzo szybko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dennis
Jak mnie denerwuje, że praktycznie każda Sigma z jaką ja albo znajomi mieli styczność musi być kalibrowana. Za to oraz słabszą pracę AF - NIE dla poza systemowych szkieł. :P
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Za to że musisz kalibrować Sigmy na swoim aparacie winą obarczyłbym po równo producenta aparatu i producenta obiektywu... Właśnie wspominany obiektyw wyleczył mnie osobiście z alergii na niesystemowe szkła..., bo jest świetne..., chociaż nie uniwersalne o czym może niektórzy zapominają stąd narzekania...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Za to że musisz kalibrować Sigmy na swoim aparacie winą obarczyłbym po równo producenta aparatu i producenta obiektywu...
a nie... tu akurat sprawa jest raczej prosta. Sigma kombinuje jak kon pod gore, zeby nie placic tantiemow za patenty, a protokol wspolpracy z bagnetem EOS jest
w ich wypadku reverse-engineering. wiec to ze ten obiektyw dziala z AF nie wynika ze zgodnosci z protokolem Canona, ale z rozwiazania "jakos dziala". dopoki dziala,
bo jak Canon namiesza przy protokole, to potem nagle szkla przestaja dzialac (vide: EOS 50e)
trudno narzekac na producenta gwozdzi, ze sa nierowno przybijane jesli ktos uzywa do tego celu buta, zamiast kupic mlotek ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
szambonur
Właśnie wspominany obiektyw wyleczył mnie osobiście z alergii na niesystemowe szkła..., bo jest świetne..., chociaż nie uniwersalne o czym może niektórzy zapominają stąd narzekania...
IMHO, nie ma czegos takiego jak alergia na szkla niesystemowe. jest fetyszyzm markowy ;) to ma miejsce wtedy, kiedy zamiast na mozliwosci i rzeczywista jakosc produktu, patrzy sie na jego etykietke...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arrow
Zrob test w zabawie na weselu przy swietle mieszanym i wowczas napisz czy kalibracja cos dala bo testy w dziennym na bateryjkach jakos mnie nie przekonuja
Ostatniej soboty na weselu przy ciemnej sali i światłach DJ-a Sigma 50 ostrzyła tak samo lub lepiej niż C24-70 (wszystko na 5dm2, wyłącznie środkowy punkt, Canon głównie w okolicy 24 mm). Gdy nie było wspomagania AF z lampy, oba szkła miały pewne problemy - moim zdanie C24+70 był znacząco wolniejszy niż Sigma, natomiast zdaniem mojej żony Canon był szybszy - więc trudno o jednoznaczne rozstrzygnięcie, tym bardziej, że warunki oświetleniowe nie są stałe, czasami DJ daje trochę więcej światła, przy innym utworze mniej. Czasami Sigma ostrzyła mi niemal tak, jakby miała wspomaganie AF z lampy, a kilkanaście minut później szukała ostrości tak samo jak Canon (dodatkowo, nie jestem pewien, czy C24-70 nie był ustawiony na przesłonie powyżej 2.8 - zdaje się, że wtedy środkowy punkt traci dodatkową czułość?). Natomiast ze wspomaganiem AF z lampy oba ostrzyły szybko, może z lekkim wskazaniem na Canona, aczkolwiek on też częściej się chyba mylił (a to Sigma miała trudniejsze zadanie ze względu na mniejszą głębię ostrości).
Sigma była oczywiście kalibrowana z body, przed kalibracją była zupełna loteria nawet przy świetle dziennym (mikroregulacja w body nie miała sensu, bo ostrość "pływała", raz BF, raz FF, o różnym stopniu rozrzutu). Reasumując, w moim przypadku kalibracja dała bardzo dużo (że też czekałem prawie rok od zakupu, żeby się zdecydować na kalibrację!) C24-70 jest według mnie obiektywem referencyjnym jeśli chodzi o szybkość i celność AF, więc jeśli jakiś obiektyw ma podobną skuteczność, to jest w moim przekona
-
U jednego chodzi i trafia w punkt u innych nawet po kalibracji jest nieprzewidywalna i czesto i gesto potrafi sie mylic wiec mowienie ze sigma super wspolpracuje z canonem to bajka wyssana z palca. Sigma szczególnie 50 mm jest pieknym szklem i obrazki z niej sa naprawde ladne gdyby nie to juz dawno bym ja sprzedał. Nauczylem sie powtarzać niektore ujecia dla pewnosci po 2-3 razy dla "pewnosci"
Moja sigma nie byla jednak kalibrowana. Jedyne co zrobilem do ustawilem calibracje w body na +15 co dalo zadawalajace efekty jednak czesto rozczarowuje w zlych i ciezkich warunkach i jest to uciazliwe ale ... coz w tym wypadku im wiecej doswiadczenia zdobywam tym lepiej w takich warunkach potrafię sie odnalesc. Nie mniej jednak spróbuję jeszcze kalibracji w serwisie bo to w sumie nie to samo co program w body
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kobesi
... nie jestem pewien, czy C24-70 nie był ustawiony na przesłonie powyżej 2.8 - zdaje się, że wtedy środkowy punkt traci dodatkową czułość?...
Tu nie chodzi jaką przysłonę masz aktualnie ustawioną tylko jaką szkło ma maksymalną w paramentach, czyli w tym przypadku to 2,8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arrow
Nie mniej jednak spróbuję jeszcze kalibracji w serwisie bo to w sumie nie to samo co program w body
Polecam, dopiero po kalibracji można sensownie używać tego szkła. Teraz robię Sigmą przysięgi na f/1,6 i szkło nie zawodzi :)
Swoją drogą zastanawia mnie, co oni robią w serwisie z tym obiektywem - wydaje mi się, że nie jest to prosta regulacja BF lub FF. W czasie, gdy próbowałem ustawić mikrokalibrację w body zauważyłem, że nawet celując w jeden i ten sam punkt, na jednym zdjęciu mam FF, na drugim BF, na trzecim BF ale większy - zupełna porażka. Owszem dało się zauważyć, że na bliższych obiektach z reguły był FF, na bardziej oddalonych BF (lub na odwrót, nie pamiętam), ale też widać było, że ta ostrość "pływała" sobie jak chciała wokół punktu, w który celowałem - na każdym zdjęciu było inaczej.
-
Wychodzi na to ze bez serwisu na zadnym egzemplarzu tego szkla nie da sie pracować. Powiedz mi ile przyjemność kalibracji w serwisie kosztuje
-
Cytat:
Wychodzi na to ze bez serwisu na zadnym egzemplarzu tego szkla nie da sie pracować. Powiedz mi ile przyjemność kalibracji w serwisie kosztuje
Tydzień do dwóch bez aparatu. :( Bo przez 3 lata kalibracja jest w ramach gwarancji.
Wesel nie robię.
Co do szkieł systemowych to też są z nimi hopki. Rzadsze, ale też trzeba czasem kalibrować pod puszkę. A co do cen, dobrze że jest coraz więcej alternatywnych stałek. :)
-
A wie ktos ile to kosztuje ? Nie chce mi sie wisiec na słuchawce wiecznie zajetego telefonu
-
Napisz na GG: 2870952. Gdzieś tu padała kwota 250 PLN niedawno.
-
DZIEKI za info. Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kobesi
Polecam, dopiero po kalibracji można sensownie używać tego szkła. Teraz robię Sigmą przysięgi na f/1,6 i szkło nie zawodzi :)
Jak czytam takie rzeczy to śmiac mi się chce i własnie przez takie opinie biorą sie niekorzystne zdania na temat danego sprzętu. Ja kupiłem pierwszą lepsza przez neta, nie kalibrowalem, na 5D classic i MKII chodzi beż żadnego problemu tym bardziej na 1.4.
-
Ile fotografow tyle opinii o tym szkle. Ale pogratulowac dobrej sztuki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Jak czytam takie rzeczy to śmiac mi się chce i własnie przez takie opinie biorą sie niekorzystne zdania na temat danego sprzętu. Ja kupiłem pierwszą lepsza przez neta, nie kalibrowalem, na 5D classic i MKII chodzi beż żadnego problemu tym bardziej na 1.4.
a to dlatego, ze skupiasz sie na zdjeciach, a nie na tym czym fotografujesz ;)
-
Crazy nie ma powodów skupiać się na tym czym fotografuje bo sigma jest u niego przylutowana do body praktycznie na stałe :) a już na pewno gra pierwsze skrzypce w sporej części tematów na forum :)
-
Tolerancja uzytkownikow na lekkie nietrafienie jest rozna. Niektorzy, tak jak ja chca by obiektyw trafial w punkt na tym f/1.8-2.0, inni beda zadowoleni bo af byl w poblizu :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
a to dlatego, ze skupiasz sie na zdjeciach, a nie na tym czym fotografujesz ;)
Wole robic zdjecia jak onanizowac sie sprzetem
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Crazy nie ma powodów skupiać się na tym czym fotografuje bo sigma jest u niego przylutowana do body praktycznie na stałe :) a już na pewno gra pierwsze skrzypce w sporej części tematów na forum :)
Masz racje ze to moje podstawowe szklo ale fotografuje tez i canonem 135L i innymi. Jednakze narzekac na szklo nie mam powodow bo jest gitasne nawet w ciemnych miejscach tak jak wczorajszy spektakl gdzie tylko swiatla punktowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
Wole robic zdjecia jak onanizowac sie sprzetem
Jak na nie-onanistę zadziwiająco często na ten temat gadasz :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arrow
A wie ktos ile to kosztuje ? Nie chce mi sie wisiec na słuchawce wiecznie zajetego telefonu
Jak dzwoniłem w sprawie kalibracji 30/1.4 to Pani na infolinii serwisu rzuciła m kwotą 230-250 zł (nie pamiętam dokładnie ale napewno 200<...) + koszty transportu (Nawet jeśli jest to kalibracja gwarancyjna to musisz je ponieść - chyba nawet na swojej stronie o tym piszą).
Sigma jest dobra jeśli:
a) Trafisz na dobry egzemplarz
b) Wybierzesz sobie z kilku najbardziej zadowalający
c) Uda się go skalibrować (niektórych nie można, inne wymagają części z JAP, a niektóre są po prostu na kalibrację niepodatne..)
Taki urok szkieł producentów innych niż Canon (chociaż i u nich jak wiadomo się zdarzają...)
-
Połaziłem dziś trochę. I bardzo dużo trafionych zdjęć. Więcej niż z 50 1.8. :) Jestem zadowolony z całej procedury.
Pewnie za jakiś czas Sigma wypuści nową wersję tej 50 z AF z 35 mm. Dopiero będzie wypas. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Pewnie za jakiś czas Sigma wypuści nową wersję tej 50 z AF z 35 mm. Dopiero będzie wypas. :)
No bez kitu, to byloby cos.
Problem zakupu 50L odszedlby do lamusa :P
*EDIT*
W zasadzie tak mi teraz przyszlo do glowy ze nowa, odswiezona wersja Sigmy 50/1.4 z AF'em z Sigmy 35/1.4 rozwiazalaby odwieczny problem wyboru "piecdziesiatki"
Wybor bylby prosty, jasny i oczywisty dla kazdego.
A teraz to 5 roznych modeli 50/1.4 na rynku i w kazdym jakies spore/powazne "ale" :/
Jak nie urok to sraczka.
Ehh.. marzenia scietej glowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jak na nie-onanistę zadziwiająco często na ten temat gadasz :mrgreen:
W obronie szkiełka na które wszyscy psiocza nie pomyślałes o tym :P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
Ehh.. marzenia scietej glowy.
Niekoniecznie. Sigma zapowiedziała 30/1.4 w nowej wersji, więc może 50 i 85 się też załapią na lifting :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Niekoniecznie. Sigma zapowiedziała 30/1.4 w nowej wersji, więc może 50 i 85 się też załapią na lifting :)
a kiedy i gdzie zapowiedziała?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ARN
a kiedy i gdzie zapowiedziała?
Cztery nowe obiektywy Sigma - Optyczne.pl
-
w dzisiejszych plotach optycznych mowa jest jest o ciamciangu 50/1,2 więc wybór znów nie będzie oczywisty ;-)))
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gadget_zary
Nie sądzę, że zrobią "oficjalny" upgrade 50 i 85. Pozostali użytkownicy poczuliby się poszkodowani.
Może zrobią to (JEŻELI) po cichu :-)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tojacc
w dzisiejszych plotach optycznych mowa jest jest o ciamciangu 50/1,2 więc wybór znów nie będzie oczywisty ;-)))
Dla mnie oczywisty - Samyang nie ma AF, więc go to u mnie dyskwalifikuje
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tojacc
Dla mnie będzie raczej oczywisty - Samyang nie ma AF, więc go to u mnie dyskwalifikuje
-
Cytat:
Nie sądzę, że zrobią "oficjalny" upgrade 50 i 85. Pozostali użytkownicy poczuliby się poszkodowani.
Może zrobią to (JEŻELI) po cichu
Wydadzą nową wersję. Takie MK II. BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
-
używać się daje po kalibracji, ale naprawdę szkoda, że nie działa w 100% i nie ma się do tego obiektywu pełnego zaufania. Optycznie jest rewelacyjnie :/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Bo jednak po kalibracji daje się on używać. Po premierze tak nie było.
Było, było! :) Mam Sigmaluxa zakupionego niedługo po rynkowym debiucie i NIGDY nie odnotowałem żadnych problemów (poza tym, że farba się łuszczy a obiektyw nie był ani na wojnie ani na pustyni...).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
il Dottore
i NIGDY nie odnotowałem żadnych problemów (poza tym, że farba się łuszczy a obiektyw nie był ani na wojnie ani na pustyni...).
:roll: Kurcze, myślałem że problem łuszczenia się obiektywów sigma ma już za sobą, nowa sigma 50/1,4 sprawia bardzo solidne wrażenie przy 50/1,4 canona, a mój canon się nie łuszczy :)
Ciekawe jak będzie z nową sigmą 35/1,4 :?:
il Dottore, po jakim czasie zaczął Ci sie ten obiektyw łuszczyć :?:
-
Czas
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
il Dottore, po jakim czasie zaczął Ci sie ten obiektyw łuszczyć
Czas nie miał tu znaczenia, tylko miejsce. Stało się to na wyspie Lanzarote latem. Temperatura była grubo powyżej 40 stopni i w takich warunkach długo trzymałem obiektyw spoconą łapą, bo fociłem formacje wulkaniczne w El Golfo. W tej bardzo malowniczej okolicy Mercedes kręcił pierwszy klip reklamowy nowej A-Klasy. :)
Farba złuszczyła się w miejscu gdzie spocony palec dotykał słoika. Zapewne kwaśny odczyn potu po prostu przeżarł farbę. :)
Farba na Sigmie 35mm jest zupełnie inna, zresztą cały nowy obiektyw sprawia wręcz monolityczne wrażenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Wydadzą nową wersję. Takie MK II. BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
Czy ta informacje jest pewna, nie wiem czy warto czekać. Po drugie jak odróżnić nową wersję od starej, jak wygląda to malowanie, są jakieś charakterystyczne znaki?
Wiem, że było już wałkowane milion razy, lecz czym zastąpić 50 1,8? Ogniskowa ta na cropie najbardziej mi odpowiada, głównie fotografuję dzieci. Czy sigma podoła wyzwaniu z szybkością AF, ma może ktoś porównanie do S17-50?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
BTW to 50 już było jakby upgratowane. Zmieniono malowanie. Ale może i coś poprawiono w AF. Bo jednak po kalibracji daje się on używać. :) Po premierze tak nie było. Albo serwis nauczył się poprawnie kalibrować.
Używałem starszej wersji tej Sigmy i widzę (porównując do zdjęć w sieci), że nowsza ma śliski plastik w obudowie. Starsza jakby zamszem była oklejona.
-
jakis blad przy odpowiadaniu nie wiem skad ta cytowana informacja:confused:
-
Jak nie masz ciśnienia to bym poczekał trochę. Może Sigma zapowie nową wersję podobną do 35 1.4. Bo w tej AF potrafi być czasem jednak za wolny... :( Ale tak jak pisałem celny. Ostatnio wrzuciłem tu gdzieś zdjęcie robione w nocy przy świetle latarni. Też trafione pięknie. :)
-
Próbował ktoś z was 50 tke kalibrować urządzeniem Sigma USB DOCK ?