Poezję przeniosłem do dedykowanego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=6548
Wersja do druku
Poezję przeniosłem do dedykowanego wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=6548
Nie czepiaj sie.
W kazdym razie o dobre piwo moge sie zalozyc ze jednak bedzie lcd z 40d, nie beda sie rozdrabniac w zamawianie 5 roznych modeli wyswietlacza(bo pewnie sony albo inny samsung im to robi) ;)
Tak na marginesie jeśli przewidywania się sprawdzą to w ogóle na następcę 5D nie warto czekać. Co mądrzejsi (np. Niedźwiedź) już dawno na to wpadli i pozbyli się 5D kiedy jeszcze cena tak strasznie nie spadła .
Nawet jeśli dadzą AF taki jak w 40D to przy matrycy rozmiaru małego obrazka punkty będą i tak beznadziejnie skupione w środku (tak samo jak w Nikonie D3 - D300). W praktyce więc to sobie można darować ich używanie, szczególnie gdy ma się jasne szkła bo wtedy środkowy lepszy (a kto kupuje ciemne do 5D?).
szczerze mowiac, to * mnie obchodza punkty AF, bo uzywam praktycznie tylko centralnego. natomiast niedroga i zaje* dobra matryca FF (z proporcjonalnej wielkosci celownikiem) jak najbardziej mnie obchodzi. odswiezona o nowe mozliwosci w linii Canona.
kto i gdzie powiedzial, ze 5D i jego nastepcy to ma byc sprzet z szybkim AF? skad przypuszczenie, ze sprzet, ktory schodzi jak cieple buleczki wsrod fotografow studyjnych i landszafciarzy do ktorych jest adresowany, mialby byc przeksztalcony w szybkopstryka, ktorych Canon ma juz 2 zupelnie rozsadne linie (tansze - 40D, drozsze 1D)?
zrobienie przez Canona czegos takiego jest bez sensu. zagraza sprzedazy korpusow do fotografii akcji (40D/1D) a jednoczesnie zazyna znoszaca zlote jaja kure dla ww. landszafciarzy/studyjnych.
kompletna bzdura
Dla mnie inne ulepszenia 40-tki są ważniejsze niż AF. AF 30-tki mi w zupełności wystarcza za to brak mi kilku rzeczy, które ma 40-tka. Jeśli Canon dałby mi to samo + FF z małymi szumami byłbym bardzo zobowiązany 8). Jak będzie mi potrzebny AF z jedynek to sobie sprawię jedynkę. Tutaj mam bardzo podobne "chcenia" jak akustyk.
hehe
tuz po premierze 5d mkII rozlegnie sie glosne "a nie mowilem?".
i zostań tu dzisiaj prorokiem :)
W sumie to tak czy inaczej będzie dobrze :)
zdecydowany jestem na 5D ale akurat teraz jest taki okres że wszędzie remanenty , skończył się rok nie ma cash-backu i za kilka dni PMA więc dałem sobie jeszcze te kilka tygodni. Jak nowy 5D będzie lepszy i będzie mnie na niego stać to wybiorę właśnie jego jeśli okaże się że zastosowana kosmetyka przez Canona nie jest warta dopłaty wybiorę dobrego starego 5D i też będę chappy :) Jedyna rzecz jaka mnie powoli denerwuje to to kiedy za każdym razem wchodzę tu albo na depriev i nic nowego nie znajduje na temat następcy 5D ale myśle że wszyscy tak mamy :) więc szansa na zostanie prorokiem jest spora ...
Prezent pod choinkę dla narzekających na LCD: http://www.canon.com/news/2007/dec25e.html
Ci, co mieli/mają ThinkPada z IPS, czują bluesa ;)
Niektórym to wszystko się z żarciem kojarzy ;) rozumiem że te zwidy to od czekania na nowości Canona ,zresztą amerykańcy też maja podobne objawy i przecieki ;)
...pozdrawiam ...
Cytat:
napisał dwdmguy - 18 hours ago
AND I hear from the Canon Reps' from Bangladesh's brother that it will come out at LiveAid III sometime after January but not later then '2011.
--
Regards,
Tom
Przynajmniej znamy już datę oficjalnej premiery nowości:
http://www.canon.pl/savethedate/
"wiosenna kolekcja canona" - brzmi dumnie :)
kurde już nie moge się doczekać... jak będzie nowe 5D z 16mpix to biorę :)
chłopaki - no zrozumcie mnie :)
Dla mnie będzie zawsze mało... robię krajobraziki (głównie) i jestem nienasycony pixelowo....
mowa jest oczywiście o pixelach a nie bitach, bo na 16 bitów to ja mam pomysł :-)
No to teraz już naprawdę nie rozumiem. Gdybyś robił sport i potrzebował często cropować z dużego obrazka to OK, może te 4mpix robi różnicę. Ale w landszafcie? 12 vs 16? Nie sądzę. Czy nie powinieneś raczej chcieć większej rozpietości tonalnej? Albo multispota? Podnoszenia lustra pod guzikiem, a nie zaszytego w menu? itd?
niech mu i ujma pikseli, byle przy AF byli hojni :mrgreen:
Amen. Bo inaczej to będzie największa wtopa wśród nowości na rynku.Cytat:
Zamieszczone przez habakuk
Bo problemem sa oczekiwania vs rzeczywistosc.
Ja np mialem ogromne oczekiwania, ze 21MP vs 12MP da mi wiecej
szczegolow ;-) Poki co tego nie widze na zadnym przykladzie.
Co wiecej, wiekszosc testujacych tego nie widzi...
Wiec czego sie spodziewac od 16MP? Zalezy "jakie" to pixle,
na ile przez Canona "wygladzone"...
A w ogole to nie ma o czym gadac, bo nowego 5D teraz nie bedzie.
Tylko Rebel z 3" LCD.
Problemem jest to, że matryca w 5d, to jest ostatnia rzecz, którą C powinien w tej puszce poprawić. Gdyby do obecnej 5-ki dołożyć AF z jedynki + jedynkowe tryby pomiaru światła (np spot powiązany z aktywnym punktem AF), a do tego jakikolwiek działający odkurzacz) to byłaby puszka mogąca konkurować (pod względem jakości obrazu) ze wszyskim co jest na rynku w małym obrazku.
Dlaczego przewidujesz 3" LCD? IMO to będzie 3,5" jak nic. I nowy kit o stałym świetle 5.6 - z IS-em 4-tej generacji (5 działek przysłony) :lol:
No... rozgrzewacie się.. tego mi brakowało -.. do 24go jeszcze z 50 stron czytania bedzie ;)
W sumie nic złego by się nie stało gdyby premiera następcy 5D była na Photokinie. Może wszadzą tam już, któreś z nowych technologii nad którymi ślęczą ;) już jakiś czas. Zmiany kosmetyczne są możliwe tylko po co jak się ma szanse zmienić więcej niż tylko ekranik i soft.
Niestety może to spowodować chwilową korektę cen 5D w górę.
Nie wyszłaby jedynka, tylko co najwyżej trójka. Układ AF nie jest jedyną różnicą pomiędzy obecnymi jedynkami i 5d. A chodzi dokładnie o to aby w dobrej puszce jaką jest 5d poprawić to co jest skopane - a jest to głównie układ AF.
Co do konkurencji w zakresie jakości obrazu, to pomimo znacznie nowszych konstrukcji jakimi są D3 i DS3 jakoś nie widać powalajacych przewag w obrazie. Natomiast zawodny AF (szczególnie bolesne przy jasnych szkłach na pełnej dziurze) powoduje, że pewność pracy piątką w stosunku do jedynek jest niezadowalająca.
Też dopiszę się do listy życzeń; 100-400 IS chciałbym z nowszym IS - tak ze 4 EV. :razz:
pozdrawiam Krzysiek
Za morzem mówią że jeśli chodzi o 5D to nie będzie absolutnie żadnych przecieków !!! .......żadnych !!!
Puszka ma być uszczelniona :)
Myślicie że wypuszczą teraz 800 i 200 ?
400D ledwo sie zadomowil a juz go beda wymieniac?? nie sadze...
podsumujmy
koniec 2006 - wychodzi 400D
polowa 2007 - wychodzi 40D i 1D III oraz 1Ds III
wiec jezeli wydali nowe wersje z polki amatorskiej, pol-amatorskiej oraz profesjoinalnej to co moga teraz zaprezentowac jak nie nastepce 5D???
Najpóźniej w sierpniu 2007 :lol: :lol: .