-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Cytat:
Zamieszczone przez
slouON
A możesz mi powiedzieć czym w przypadku P232W ten komfort się przejawia? Tym 1 calem? Ciut szkoda mi 1tyś PLN dołożyć...
Dzięki!
Wiesz co zastanawialem się jak i ty nad monitorem do obróbki, zresztą kilka postów temu możesz znaleźć moje wypociny. Ale ile można... kupilem NEC p242w i... jest świetny. Nie męczy wzroku, czerń jest super. Brać.
24" w LR to nadal za malo :( więc looknij sobie na jakieś ekraniki w tej rozdziałce i na mniejsze a sam zobaczysz, że "wielkość ma znaczenie" - monitor to element zestawu który wymienia się co wiele, wiele lat więc może warto zainwestować :)
Miałem wziąść wczesniej tego SX 24", ale jak sobie pomyślałem ile będę musiał żonie tłumaczyć co i jak przełączać, dlaczego kolor jest taki jaki jest i czy samemu mi się zechce za każdym razie zmieniać ustawienia to zrezygnowałem z AdobeRGB.
-
Warto kupować NEC P242W? Czy jest coś lepszego 24" 1920x1200 w tej cenie?
-
Z tych dwóch monitorów może ktoś ma, miał i coś doda.
Potrzebuję czegoś lepszego niż LCD w laptopie, by zweryfikować barwy przed wysyłką do druku - sRGB.
Eizo FS2333
Dell U2412M
Czy jakby był jeszcze starszy z inną matrycą NEC P221W - rozdziałka pasuje - nie musi być Full HD.
Tu o nich, ale nie jestem specem w tych sprawach.
PRAD | Review Monitor Eizo Foris FS2333-BK
PRAD | Review Monitor Dell U2412M
Eizo FS2333 review - FlatpanelsHD
Dell U2412M review - FlatpanelsHD
-
Kupiłem - Eizo FS2333. Żona niezadowolona, bo obudowa wygląda jak z innej epoki, a wcześniej widziała tego Della u kolegi.
Testowe odbitki, które mam - w końcu widzę zieleń, na Laptopie Lenovo też z nie byle jaką matrycą matową 15,6" - 1680x1050 właśnie nie widziałem soczystej zieleni i miałem za małą saturację. Pilot do monitora fajna sprawa, bo szybko można rozjaśnić i przyciemnić ekran, bez grzebania w menu monitora.
Monitor nie za ciężki, ma uchwyt i łatwo się go przenosi. Obudowa wygląda tandetnie, ale nie to najważniejsze.
-
Slyszeliscie o nowym wypuscie Iyiama x2483HSU z matryca AMVA+ wiadomo cos o o jakosci tej matrycy, cena przystepna moze warto sie nim zainteresoawc.?
-
Monitor klasy "skrajne badziewie" oparty o matrycę typu "dno i wodorosty". Ale materiały producenta wyglądają pięknie, cena niska, więc znajdzie nabywców.
-
-
Czornyj !
Możesz mi przybliżyć temat ewentualnej kalibracji nowozakupionego SX2262. Pisałes kiedys ,że przy zakupie w Krakowie jest możliwość abyś go skalibrował.
A może jakiś inny monitor polecasz teraz w podobnej cenie?
-
Witam,
potrzebuje waszej pomocy.
Szukam 27calowego monitora do użytku domowego czyli internet film ale w szczególności na fotografie.
I teraz tak, mam wynalezione dwa modele
dell u2711 i
dell u2713h
jak my mi mógł ktoś podpowiedzieć który a może jeszcze coś innego ale w takim przedziale cenowym (2500PLN) raczej ciężko znaleźć 27 cali.
I teraz nie wiem który wybrać.
POMOCY!
I dzięki
-
mam w pracy dell 2711 - porazka, zafarby po prawej stronie po miesiacu uzytkowania, strasznie nierowne monitory. Doplacic troche i braz eizo bez dwoch zdan
--- Kolejny post ---
mam w pracy dell 2711 - porazka, zafarby po prawej stronie po miesiacu uzytkowania, strasznie nierowne monitory. Doplacic troche i braz eizo bez dwoch zdan
-
eizo ale jaki ??
no a ten u2713h, ktoś coś powie??
-
Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.
Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
- Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
- pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie;))
- oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.
Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?
-
test wpisu na stronie 122
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piasek1989
eizo ale jaki ??
no a ten u2713h, ktoś coś powie??
W kwestii budżetowych 27-ek polecam zaczekać na NEC EA274WMi - będzie mieć bardzo przystępną cenę, a po sprzętowej kalibracji oferuje niezłą jakość ;)
U2713H to wredny monitor, b. trudno go skalibrować bez arsenału drogich sensorów i sporej wiedzy, a i równomierność nie rzuca na cyce.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przepraszam, jeśli to nie odpowiedni wątek.
Jak ustawić jasność monitora względem jasności pokoju?
- Eizo s1932 + kolorymetr i1Display2,
- pokój 3,5x4,2m, białe ściany, szare zasłony - tak żeby zawsze pracować w świetle sztucznym, monitor w rogu pokoju (po dłuższej ścianie;))
- oświetlenie: oprawa rastrowa centralnie na suficie+ świetlówki 2x36W osram colorproof 950.
Monitor ustawiłem na 80cd/m, ale mam wrażenie, że w pokoju ciągle jest za ciemno a chyba już nie powinienem ustawiać tego eizo ciemniej(?). Planuję dorzucić drugą taką samą oprawę. Czy to wystarczy? Czytałem też, że warto oświetlić też monitor z tyłu, ale czym i jaka mocą?
Mz. należy przesunąć*oprawę nad monitor - dwa osramy powinny spokojnie dać radę, a oświetlenie całego pokoju spowoduje nadmierne obniżenie kontrastu przez flarę na dyfuzorze monitora.
-
jinks - mialem kiedys S1921 i kalibrowalem na 80cd/m2 w dosc ciemnym pokoju. Super monitorek za swoja cene btw :)
Co do i1 Display 2, po paru latach zaczal sie "psuc", tzn wynikia kalibracji byly totalnie bledne. Zamienilem go na i1 Display Pro, i to urzedzenie skalibrowalo mi ekran zupelnie inaczej jak Display 2.
-
Czy ktoś spotkał się z problemem braku obrazu po podłączeniu sygnału do złącza DVI monitora Eizo?
Monitor to FlexScan 2233 (mam nadzieję że nie pokręciłem symbolu). Źródłem obrazu był cyfrowy mikser wizyjny.
-
Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.
A ja mam pytanie z innej beczki - czy Eizo lub Nec na dzień dzisiejszy oferują w ogóle monitory 30calowe? Chciałbym z SX'a 27 przeskoczyć na coś podobnej klasy ale większy...
Gdzie się za nimi najlepiej rozejrzeć? (w ofercie sklepów, w których poprzednio kupowałem lub znam z ogólnych pozytywnych opinii niczego takiego nie widzę, wszystko się kończy na 27 calach... nawet na oficjalnej stronie Eizo nie widzę 30ek!)
-
Hej,
Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bob_
Może przypadkiem kabel jest single, a powinien być dual-link? Czasem to powoduje problemy z wykryciem monitora właśnie. Miałem też przypadek, że wydłużony kabel (oryginalna konfekcja, długość 3m) po prostu był wadliwy i raz monitor świecił a raz nie, aż w końcu po 2 tygodniach całkiem przestał działać. Wymiana kabla pomogła.
Tyle że to było sprawdzane z różnymi kablami i w kilku konfiguracjach.
BTW: Kable dual.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kwazar11
Hej,
Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?
Pozdrawiam.
shop.colourconfidence.com/ u nich kupowałem, do Irlandii wysyłają bez problemu, bdb obsługa.
-
-
@jaroz 2 minuty to zdecydowanie za malo okazuje sie, zeby przeczytac o co pytam i sensownie na pytanie odpowiedziec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kwazar11
@jaroz 2 minuty to zdecydowanie za malo okazuje sie, zeby przeczytac o co pytam i sensownie na pytanie odpowiedziec.
wystarczy 2 minuty, ale odpowiadam tylko w tematach na których się znam. a lenistwo tępić należy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kwazar11
Hej,
Pozdrawiam.
Ja swojego Neca PA231W jak i kalibrator I1 Display Pro kupowałem przez Ebay. Możesz też sprawdzić na amazonie. Również do Irlandii.
-
Hej,
Dziekuje za podpowiedzi. Koniec koncow zamowilem cx240 z Welcome to Native Digital. UK-based online reseller for Eizo, NEC, X-Rite and Datacolor products.
W promocji kosztuje 772.80 funtow. W cenie jest juz ColorNavigator oraz dostawa nastepnego dnia.
Pozdrawiam.
-
Cześć,
Piszę bo jestem strasznie niezdecydowany i mimo, że starałem się zgłębić wszystkie tajniki wiedzy o monitorach nie jestem tego w stanie ogarnąć.
Mój problem polega na tym, że pracuje obecnie na imacu dalszej części dla czego chciałbym to zmienic chyba nie musze tłumaczyć.
W każdym razie przy trójce dzieci i wciąż ubogim asortymencie sprzętowym musze bardzo rozważnie wydawać pieniądze i w tym przypadku muszę wybierać między obiektywem a jakością obrobki oddawanych fotografii, tutaj kluczowe słowo także ślubnych.
Zanzaczyłem, że ślubnych bo rozumiem, że to może mieć kluczowe znaczenie przy wyborze między srgb a adobe rgb.
Oczywiście nie chciał bym wydać na monitor więcej niż 2000 ale rozumiem, że może być to niemożliwe i jestem na to także przygotowany :)
Kalibrator 1d pro jest, (jak by co) chociaż i tak zastanawiałem się czy nie oddac monitora wcześniej do labu, żeby nie mieć wątpliwości co do kalibracji.
No i nie chciał bym żeby był mniejszy niż 24" oczywiście jeśli byłaby jakaś 23 perełka za 2000 to bym nie marudził ale nic takiego nie widziałem.
Czytałem oczywićście też ten wątek MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki ale ponieważ nie miałem doświadczenia z żadnym z tych monitorów to ciężko wybrać, bo gdybym miał kupować na własną rękę kupił bym Dell U2711 ale już się naczytałem że to nie najlepszy wybór :)
W każdym razie będę wdzięczny za każdą propozycję i uwagę.
z góry dziękuje!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bomba
Zanzaczyłem, że ślubnych bo rozumiem, że to może mieć kluczowe znaczenie przy wyborze między srgb a adobe rgb.
Oczywiście nie chciał bym wydać na monitor więcej niż 2000 ale rozumiem, że może być to niemożliwe i jestem na to także przygotowany :)
EIZO Coloredge CS230. Lekko pow 2 tys. Nic lepszego nie ma poniżej 3 tys zł.
-
Wielkie dzięki za odp, ale właśnie tu sie pojawia pytanie :) Jaka jest różnica miedzy np tym eizo o którym piszesz Tom01 a np nec'em o którym piszą tu czyli konkretnie P232. No i jak to jest z tym srgb? moze warto jednak dołożyć z 500 lub wiecej dla adobe rgb? Albo właśnie w czym będzie lepszy ten Eizo od wspomnianego della?
-
EIZO CS230 w stosunku do NEC P232W
+ Możliwość legalnego odblokowania pełnej sprzętowej kalibracji.
+ Wbudowany czujnik utrzymujący parametry po kalibracji.
+ Lepsza gwarancja.
EIZO CS230 w stosunku do DELL U2711
+ Jak wyżej i dodatkowo:
+ Nie ma kolorowych plam.
+ Nie ma zaświetlonych narożników.
+ Ma normalną regulację.
+ Ma poprawną gammę.
-
wielkie dzieki! ale co z tym rgb :) sorry ze truje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bomba
wielkie dzieki! ale co z tym rgb :) sorry ze truje
Najtańsze, minimum tej klasy i szerokogamutowe: EIZO SX2262W, SX2462W, NEC PA241W, PA242W, EIZO CX240.
PS. W EIZO SX nie można samodzielnie przeprowadzić sprzętowej kalibracji. Tylko metodami serwisowymi. Można jednak zlecić. ;)
-
Stoję przed bliską perspektywą posiadania monitora LCD. Do tej pory działałem na amatorskim CRT. Przyznam się, że nie odrobiłem lekcji z zarządzania barwą, kalibracji, itp. Im więcej się od tych rzeczach dowiaduję, dostaję kolejne dowody na prawdziwość powiedzenia "dobre jest wrogiem lepszego".
Nie byłem z CRT skrajnie niezadowolony, wszystkie LCD, których używałem (marketowce) rozkładał na łopatki. Niemniej wierność barw i przejść tonalnych monitora nie mierzy się poziomem zadowolenia tylko faktami.
W związku z tym zwracam się z prośbą o pomoc przy wyborze podstawy czyli ekranu w kontekście dalszych niezbędnych działań (kalibracji) i ich kosztu. Moje propozycje (ale jestem otwarty):
- P232W
- CS230
- SX2232W
- (CG223)
Ten ostatni znalazł się tam tylko dlatego, że przeczytalem, że boski SX nie ma kalibracji sprzętowej dla normalnych śmiertelników.
Co mnie interesuje: zakup monitora, a następnie poczynienie JEDNORAZOWYCH kosztów w celu kalibracji nie przekraczając zbytnio 3000zł za wszystko.
- SX2232W + i1 display pro albo tańszy x-rite, kalibrowanie własnymi rękoma raz na jakiś czas bez wizyt specjalistów. Czy to marnowanie potencjału tego monitora i przy jego zakupie ma sens jedynie coroczne zamawianie usługi?
- CS230 - czy jest on z jakichś powodów lepszy od powyższego, dzięki możliwościom kalibracji? Np. zamówienie usługi jeden raz i utrzymywanie kalibracji przez wbudowany czujnik?
- P232W - może dla mojego nienajwyższego poziomu oczekiwań bedzie to najlepsze rozwiązanie. Czytałem, że jest przyzwoity już po wyjęciu z pudła, a kalibracja w PL jest problematyczna. Czy ten NEC bez kalibracji miałby sens?
- CG223 - może ze względu na wbudowane możliwości warto dołożyć i mieć spokój dzięki możliwości samodzielnej kalibracji sprzętowej?
-
Weź CG223 jeśli rozdzielczość 1920 w rozmiarze 22" cali nie będzie dla Ciebie za gęsta i daj komuś do skalibrowania sprzętowego (w Color Navigatorze można "na zaś" przygotować kilka różnych profili różniących się przestrzeniami barwnymi, punktami bieli i luminancją). Jak w przyszłości uznasz, że chcesz sam się bawić w kalibrację, to dokupisz sobie i1 Display Pro.
-
Rozważałem go jako ostateczną ewentualność. Tamte pozostałe to zupełna kiszka jeśli nie chce się regularnie zamawiać usługi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Rozważałem go jako ostateczną ewentualność. Tamte pozostałe to zupełna kiszka jeśli nie chce się regularnie zamawiać usługi?
Skąd. Ale jak masz tę trójkę, to wydają ją najlepiej jak możesz :-) CG dobrze trzymają ustawienia, jak zrobisz sobie zestaw profili od razu, to spokojnie wystarczą Ci na rok, zapewne i dłużej. Kwestia tylko czy nie będziesz gdzieś po drodze potrzebował zrobić sobie dodatkowych ustawień jeśli uznasz to za stosowne. Wtedy fajnie jest mieć własny kalibrator żeby się móc swobodnie "pobawić" tak zaawansowanym sprzętem jak CG - a nie dlatego, że wymaga ciągłego regulowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Skąd. Ale jak masz tę trójkę, to wydają ją najlepiej jak możesz :-) CG dobrze trzymają ustawienia, jak zrobisz sobie zestaw profili od razu, to spokojnie wystarczą Ci na rok, zapewne i dłużej. Kwestia tylko czy nie będziesz gdzieś po drodze potrzebował zrobić sobie dodatkowych ustawień jeśli uznasz to za stosowne. Wtedy fajnie jest mieć własny kalibrator żeby się móc swobodnie "pobawić" tak zaawansowanym sprzętem jak CG - a nie dlatego, że wymaga ciągłego regulowania.
CG223W + usługa + i1 to 4 tysie co najmniej.
Dlatego umiesciłem go w nawiasie. Jeśli żaden z tamtych bez regularnego zamawiania usługi nie jest skokiem jakościowym w porówaniu choćby z tanimi Forisami, to ja albo biorę Forisa, albo nadwyrężam portfel i idę w CG, ale tylko wtedy. Zależy mi po prostu, zeby wydać do 3000 łącznie i mieć coś, co będzie warte tej kasy bez martwienia się potem o kolejne koszty.
Czy SX2262W + i1 można uznać za takie rozwiązanie?
-
Wszystkie wymienione to niezły sprzęt. Kalibracja raz na rok jest wystarczająca, przy czym CS ma przewagę nad resztą bo w wersji z Color Navigatorem uruchomi własny czujnik i będzie samodzielnie utrzymywał parametry, a nie tylko biernie się starzał. SX2262W i CG223W mają przewagę w postaci ładnej czerni, lepszej niż wszelkie monitory IPSowe. To ważne przy innych, luźniejszych zastosowaniach i słabym świetle. SX2262W można skalibrować sprzętowo tylko usługowo. Potem tylko profilować. P232W jest najsłabszy z tej stawki i przy budżecie 3 tys można sobie go darować. To sprzęt raczej dla użytkowników nie dysponujących więcej jak 2 tysiącami.
-
Ten czujnik w CS/CX to jest chyba dlatego, że podświetlenie LED-owe starzeje się inaczej (szybciej?) od WGCCFL w serii CG, dlatego może wymagać dodatkowej korekty. Szedłbym w CG, to sprawdzony i pewny sprzęt, który jest obsługiwany przez Color Navigatora bez dodatkowych opłat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Ten czujnik w CS/CX to jest chyba dlatego, że podświetlenie LED-owe starzeje się inaczej (szybciej?) od WGCCFL w serii CG, dlatego może wymagać dodatkowej korekty. Szedłbym w CG, to sprawdzony i pewny sprzęt, który jest obsługiwany przez Color Navigatora bez dodatkowych opłat.
Czujnik jest dlatego, że trzeba czymś się wykazać. Był już w CG243W, CG275W, pomimo, że były CCFL, więc raczej nie w podświetleniu problem. Sprawdził się, to bardzo wygodna rzecz i montują teraz we wszystkich zawodowych. W CS i CX jest to tylko autoczujnik do kontroli i korekty bieli, w CG normalny, pełnowartościowy kalibrator wysokiej klasy. Dzięki niemu CG246 i CG276 są całkowicie autonomiczne. Same mogą dbać o siebie od zakupu do złomowania. CG223W należy do starszej generacji, nie ma czujnika. Ale monitor zacny. Wręcz biały kruk. Profesjonalny monitor do koloru na PVA.
-
W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
W CG243 z całą pewnością go nie ma :-)
Przepraszam, literówka. CG245W miało być.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Wszystkie wymienione to niezły sprzęt. Kalibracja raz na rok jest wystarczająca, przy czym CS ma przewagę nad resztą bo w wersji z Color Navigatorem uruchomi własny czujnik i będzie samodzielnie utrzymywał parametry, a nie tylko biernie się starzał. SX2262W i CG223W mają przewagę w postaci ładnej czerni, lepszej niż wszelkie monitory IPSowe. To ważne przy innych, luźniejszych zastosowaniach i słabym świetle. SX2262W można skalibrować sprzętowo tylko usługowo. Potem tylko profilować. P232W jest najsłabszy z tej stawki i przy budżecie 3 tys można sobie go darować. To sprzęt raczej dla użytkowników nie dysponujących więcej jak 2 tysiącami.
Zacne jak zacne, ale czy jest sens w ogóle je kupować (SX i CS) nie wchodząc w regularne zamawianie usług i profilując.
-
Większa niż w tanie monitory. Już powiedziano, że monitory graficzne wystarczy kalibrować raz na rok - ponieważ po regulacji szansa na to, że coś się pogorszy na skutek zużycia jest zdecydowanie mniejsza niż w przypadku tańszego sprzętu biurowego/domowego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Zacne jak zacne, ale czy jest sens w ogóle je kupować (SX i CS) nie wchodząc w regularne zamawianie usług i profilując.
To jest stabilny sprzęt. Wymaga spojrzenia fachowym okiem raz na rok. Przy CG sprawa jest o tyle łatwiejsza, że przy zrobionym za pierwszym razem "targecie", rekalibracja jest banalnie prosta. Trzeba tylko czujnik, a ten można nawet wypożyczyć.
-
Eizo CS230
Witam! W dziedzinie monitorów jestem raczej cieniusieńki więc chciałem zapytać Was o poradę. Mój obecny monitor dokonał żywota i zastanawiam się nad zakupem CS230. Opinie są na temat tego monitora różne. Ale czy konieczna jest jego kalibracja, a jeśli tak czy można ją wykonać programowo bez zakupu licencji colornavigator. Chodzi mi o zapisanie wyników kalibracji na karcie graficznej a nie w monitorze.
-
Odp: Eizo CS230
Cytat:
Zamieszczone przez
Gargins
Witam! W dziedzinie monitorów jestem raczej cieniusieńki więc chciałem zapytać Was o poradę. Mój obecny monitor dokonał żywota i zastanawiam się nad zakupem CS230. Opinie są na temat tego monitora różne. Ale czy konieczna jest jego kalibracja, a jeśli tak czy można ją wykonać programowo bez zakupu licencji colornavigator. Chodzi mi o zapisanie wyników kalibracji na karcie graficznej a nie w monitorze.
Można wykonać kalibrację programowo. Co prawda nie będzie wykorzystanego potencjału monitora, nie będzie działał czujnik autokorekcyjny, ale pracować się da. W miarę dysponowania następnym budżetem na inwestycje, można dokupić brakujące oprogramowanie i uruchomić dodatkowe możliwości.
-
To mi nieco rozjaśniliście temat. Pojawiają się kolejne pytania:
- Do tej pory traktowałem regulację "live" na podstawie aktualnie panującego oświetlenia z przymrużeniem oka, ale może jest to prawidłowe działanie? Lepiej zamawiając usługę kalibrować sprzętowo raz na rok (bez regulacji ciągłej) i dbać o oświetlenie, czy samodzielnie programowo za pomocą i1 pro i zostawić go do pomiarów ciągłych i nie przejmować się zmianami oświetlenia?
- Czy ktoś jest w stanie polecić kogoś z Poznania, kto zajmuje się kalibracją i można mu ufać (może być na priv)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
- Do tej pory traktowałem regulację "live" na podstawie aktualnie panującego oświetlenia z przymrużeniem oka, ale może jest to prawidłowe działanie?
Zdecydowanie nieprawidłowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
- Lepiej zamawiając usługę kalibrować sprzętowo raz na rok (bez regulacji ciągłej) i dbać o oświetlenie, czy samodzielnie programowo za pomocą i1 pro i zostawić go do pomiarów ciągłych i nie przejmować się zmianami oświetlenia?
Jak to "regulacji ciągłej"? W kalibrowanym sprzęcie wyłącza się automaty a oświetlenie ma być jak najbardziej stałe. Najlepiej jest zrobić sensowne sztuczne i uniezależnić się od pór dnia.
-
"Optymalizacja profilu uwzględniając panujące warunki oświetleniowe" - tę funkcję i1pro mam na myśli. Rozumiałem to tak, że kalibrator cały czas czuwa przy monitorze i zmienia profil w zależności od rodzaju oświetlenia mierząc je. Jak to wygląda? Korzysta wtedy ze wstępnie przygotowanych profili, czy tworzy je na bierząco? Czy korzystanie z tej funkcji właśnie jest nieprawidłowe?