Hej,

Chce kupic monitor do amatorskiego obrabiania zdjec. W tej chwili uzywam Dell U2412M i Dell 2007WFP ale nie jestem zadowolony z wynikow. Roznice w intensywnosci swiecenia i klolorow miedzy tymi monitorami mnie denerwuja. Nigdy nie wiem na ktory patrzec... Wiekszosc zdjec przygotowuje i do ogladania na ekranie, ale czasami chce cos wydrukowac i wtedy to zawsze jest zagadka co wyjdzie z labu. Przy monitorze rowniez pracuje, czasami gram. Nie mam specjalnego oswietlenia.
Doszedlem do wnioslu ze pozbede sie jednego z delli i wymienie go na Eizo lub Nec'a, ktore tutaj polecacie. Nowy monitor moze byc slabszy do pracy lub gier ale chce zeby byl dobry do obrobki. Istotna jest jego cena calkowita, czyli np monitor + kalibrator vs softwarowa kalibracja w drozszym modelu itd. Podkreslam, ze na zdjeciach nie zarabiam. Jestem jednak w stanie zaplacic za dobry monitor.
Dodatkowo, mieszkam w Irlandii, i nie widze zeby mozna tutaj bylo kupic Eiso lub Nec'a. Mozecie polecic jakies wysylkowe sklepy w Europie?

Pozdrawiam.