a to przepraszam, myślałem, że takie Płacę z Allegro nie kosztuje sprzedawcy
Wersja do druku
Kolekcja Nik Software teraz zdecydowanie taniej
Nik Collection
Całość za 149 $
Kto mi powie jak w LR wyeksportować lub zapisać cały katalog gdzie mam swoje presety? Pojedynczo wraz z opisywaniem każdego z osobna zajmuje sporo czasu.
W opcjach możesz zaznaczyć żeby presety przechowywał w domyślnym katalogu biblioteki LR.
Wysyłane z mojego PMP5097CPro za pomocą Tapatalk 2
a jak tego nie ustawilem to jak je masowo zapisac?
A mnie drażni pewna czynność która zaczęła się po jednej z ostatnich aktualizacji, a mianowicie przenoszenie rawów do innego folderu... Szukałem gdzie to wyłączyć ale jak widać poległem...;)
Chcesz wyeksportować katalog czy zapisać presety??? Ja coś ostatnio mam kiepsko ze zrozumiem pytań...
Jak chcesz zrobić kopie presetów to pod tym linkiem masz ścieżki dostępu pod większością systemów:
Preference and other file locations | Lighroom 3.x
Już znalazłem gdzie się owe zapisują, wielkie dzięki za pomoc :)
Mam problem bo w module do drukowania nie widzę zdjęcia... Z dolnego paska wybieram zdjęcie do druku, ale nie widze go w tym głównym oknie, co może być ? LR4.3
Wygląda to tak:
O po polsku i jakość tego printscreena nie pozwala mi przeczytać co tam jest ustawione... W prawym górnym rogu zmień na pojedyncze zdjęcie lub coś w tym stylu.
Ok, zrobiłem up-a do 4.4 i jest inglisz.
Lepszy screen:
https://lh6.googleusercontent.com/-Q...8/s1917/LR.jpg
Nie mogę powtórzyć podobnego efektu. Szczególnie że nie mam Windy to może się system trochę inaczej zachowywać. Wydaje mi się że może być coś uszkodzone w programie lub w sterownikach drukarki. Spróbuj przeinstalować sterowniki do drukarki. Jeżeli to nie pomoże, zróbi kopie katalogu i ewentualnych presetów i odinstaluj kompletnie program usuwając ręcznie pozostałości. Następnie zainstaluj nową wersję.
Tylko takie rozwiązanie przychodzi mi do głowy.
Do pobrania: Adobe Photoshop Lightroom 5 Beta
https://www.adobe.com/cfusion/entitl...abs_lightroom5
Adobe zamierza odcinac kupony i co rok beda wypuszczac "nowa" wersje LR. O ile 4 byla sporym krokiem pod wzgledem postprocessu, to w 5 jedynie rozszerzyli niezbyt dobrze dzialajace narzedzie klonowania. Ja tym razem update sobie daruje.
Ble ble takie jedynie :-) Dodali świetnie rokującą funkcję do automatycznego prostowania obrazu. Taki bajer oferuje DxO ViewPoint w cenie 70-80 juraków. Wprawdzie wszystko to można zrobić samemu, ale to zabiera czas i jest rzadko kiedy tak dokładne - nawet jak robi się foty z TS-E, ze statywem i z dokładną poziomicą. Dla mnie to jest najważniejsza i najbardziej pożądana nowość, warta dopłaty za aktualizację
strideer - podbijam. też uważam, że to dość ciekawa funkcja i już czekam na wypróbowanie.
mnie się nawet podoba, że Adobe wypuszcza szybko nowe wersje Lr. wiele osób może korzystać z niego za darmo, nie kradnąc i oszukując.
Witajcie.
Proszę o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników. Chciałbym uzyskać taki efekt twarzy za pomocą LR. Chodzi mi o efekt takiego maksymalnego wyostrzenia szczegółów
przykładowe zdjęcie w linku Fotografia, portret, Jacek
Z góry dzięki.
no wlasnie ja tak jak Czacha - zmiany w LR4 bardzo mi sie podobaly, te w LR5 juz nie sa dla mnie. de facto nadal siedze na LR3 i mi szkoda kasy na upgrade ;) moze jak sobie aparat z zepeesem sprawie, to bede mial wieksza zachete. ale tak czy siak to co w LR5 jest, zupelnie mi nie robi.
no chyba ze zrobili jedna sensowna rzecz, ktorej od dawna brakowalo - lasso do zaznaczania lokalnych modyfikacji. takie, zeby mozna bylo latwo usuwac niepotrzebne punkty Dust Removal, bo teraz kazdy pojedynczo trzeba klikac, co jest kompletnym nonsensem i workflow killerem w landszafcie...
amon1 - jak dla mnie fotka zachacza o dragan effect. wpisz w yt mnóstwo filmików Ci wyskoczy.
Też nie widzę niczego co by mnie zachęciło do upgrade z 4 do 5 wersji LR. Ktoś gdzieś napisał, ze ponoć będzie można podejrzeć zdjęcie w trybie LAB. To by mogło być ciekawe to korekty skóry, ale nie znalazłem nigdzie takiego ficzeru.
Cześć
Zaczynam bawić się lightroomem.
Mam RAWa z 5d mk3.
Na podgladzie (miniaturki) wyglada ok, klikne aby powiększyć (w Library) wczytuje, jak pokaże zdjęcie ostre (wczytuje) to po 1-2 sekundach zdjęcie się ściemnia... Nie wiem jak to nazwać, ale mniej wiecej to tak wyglada.
Skąd taki efekt ?
Lightroom ma coś predefiniowane ?
Przy kolejnych otwarciach i na miniaturowych fotkach i po wczytaniu jest jakby ciemniejsze.
Dzięki za wyjaśnienie co to.
Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD
Zmień Profil w Camera Calibration z Adobe na Camera, będzie bardziej zbliżone do JPGa z puszki, ale nie takie samo ;)
Nie masz włączonego ALO w puszce? Ta opcja może podbijać ekspozycję podglądówek zawartych w RAWach. W chwili gdy LR wyliczy swój preview, zaobserwujesz wtedy przyciemnienie obrazu.
Takie pytanie odnosnie dlubania w Adjustment brush...
Mianowicie po zmianie highlights lub shadows (lokalnie, pedzlem) i wyzerowaniu suwakow zaraz pozniej, zostaje slad w miejscu gdzie bylo zmieniane.
Nie znika on po zmianie polozenia suwaka na zero. Dopiero po skasowaniu punktu zaznaczenia zafarb znika.
Spotkal sie ktos z takim problemem ?
Dodam jeszcze, iz przy probie rozjasnienia bialego elementu, np. oka, zmienia sie temperatura koloru, w kierunku zimnego, takiego hmmm niebieskiego powiedzmy ... wczesniej tego nie zauwazylem..
jak zmienić wielkość ikon (zdjęć poglądowych) na dole w lr 4 w zakładce develop bo są bardzo małe
Mam podobnie z tym , że u mnie foty są jaśniejsze i bardziej jaskrawe kolorystycznie , jakby po przepalane, właśnie też pytałem o to ,chodzi o to że Adobe inaczej ,jakby innym algorytmem widzi obraz z canona ,przerabia po imporcie po swojemu ,dpp widzi tak jak z puszki.
--- Kolejny post ---
[QUOTE=tomdz;1159093]Nie masz włączonego ALO w puszce?
Co to jest ALO w puszce?
Tak jak marekb napisał -->>> najeżdżasz kursorem na granicę dolnego panelu (Twoich zdjęć poglądowych) a głównego okna -->> pojawić się powinna dwukierunkowa strzałka (zamiast kursora), klikasz lewym klawiszem i trzymając TENŻE klawisz przyciśnięty przesuwasz kursor w górę powiększając (lub w dół - pomniejszając) cały dolny panel (tzw. filmstrip) lub jak wolisz - ...zdjęcia poglądowe
A jak powiększasz okna w Windzie?
Auto Lighting Optimizer - Automatyczna optymalizacja jasności - poszukaj gdzieś w menu- C.Fn
Jak najeżdżam kursorem na krawędź to zmienia mi się z kursora na łapkę i nic nie mogę powiększyć ani zmniejszyć
Pojedź o jedną linię wyżej.
Jak wyrzucić presety defoultowe z LR - "ustawienia predefiniowane", przekopałem katalogi i nic. Czuję, że rozwiązanie banalne...
ps. Da się zwiększyć wielkość suwaków Develop?
Kurde, szkoda.
Szerokość, tak wiem, chodziło mi o wielkość
Dzięki
Pytanie z innej beczki- czy da się w lightroomie osiągnąć efekt miniatury na zdjęciu? Jeśli tak to jaki jest na to sposób?
Instalacja sterowników nie pomogła, ponowna instalacja lightrooma dopiero przyniosła skutek.
Dzięki !
Matson chodzi Ci o efekt tilt shift ?
Jeśli tak to można: https://www.youtube.com/results?sear...be.hHhAe8N6W0U
Witam, mam pytanie. Obrabiam zdjęcie w Lightroom 4 później ze zdjęciem przechodzę do PS,zapisuje je i pojawia się w Develoop, ale na samym końcu dodatkowo tworząc kopię. Jak zrobić żeby zapisane zdjęcie w PS wróciło na swoją pozycję a nie jako ostatnie w Develoop?
Mam pytanie odnośnie synchronizacji folderów. Rzecz dzieje się w LR 2. Czy jak skasuję "zagubione zdjęcia" podczas synchronizacji i LR je odkryje na nowo umiejscowione w innych folderach, to czy zdjęcia te będą posiadać dane o obróbce zdjęć, którą wykonałem przez "zagubieniem" tych zdjęć, czy te dane też zostaną skasowane?
Mam dwa pytania do Lightroomowców :)
1. Czy da się nakazać LR aby przy każdym uruchomieniu wczytywał tylko oflagowane zdjęcia? Po otwarciu programu owszem, włącza się ostatni katalog nad którym pracowałem, ale otwierają się wszystkie zdjęcia, nie tylko te z flagą Pick. Muszę więc cofać się do Library, zmieniać filtr i wracać do modułu Develop. Można to jakoś obejść?
2. Jak przyciąć krzywą jak na poniższym obrazku? Chodzi mi o skrajne punkty po lewej i prawej, które zamiast w narożnikach - zostały trochę przesunięte w górę (lewy) i dół (prawy):
Próbowałem na sto sposobów, szukałem w sieci i nie mogę. Clipping jest awykonalny. Co gorsza - w presetach występuje, natomiast nie ma żadnej możliwości modyfikowania go :/ Mogę jedynie "falować" krzywą, ale nie mogę przesunąć punktów skrajnych w górę/dół. Znacie sposób na to?