Strona 120 z 155 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Uzależniony

Domyślnie Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Cytat Zamieszczone przez K@SI@ Zobacz posta
    Witam
    Mam pytanie odnośnie zakupu presetów do LR. Znalazłam kilka ciekawych ale niestety wszystkie są płatne nie w złotówkach ale w dolarach. Kompletnie nie wiem jak się zabrać za ich zakup. Czy może ktoś już kupował presety na własnie takich zagranicznych stronach?
    No, niektórzy kupują od lat całkiem sporo na "zagranicznych stronach", może nie akurat presetów do LR, ale jakie to ma znaczenie? Skoro zadajesz takie pytanie, to moim zd. trzeba by zacząć od poznania podstawowych zasad bezpiecznego dokonywania zakupów online. Z pewnością warto założyć konto Paypal - większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
    Jednak co do presetów do LR, to kolega wyżej już słusznie zauważył, że jest w sieci mnóstwo doskonałych darmowych presetów i szkoda naprawdę pieniędzy akurat na to, zwłaszcza, że każdy preset można modyfikować i zapisywać jako nowy ile dusza zapragnie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kuba1 Zobacz posta
    większość szanujących się stron umożliwia skorzystanie z płatności Paypal, kupującego to nic nie kosztuje (kupując w cywilizowanym świecie, bo w biedolandach sprzedawcy potrafią doliczać dodatkową opłatę w przypadku niektórych opcji płatności).
    Tak samo jak płacenie w sklepie kartą debetową "nic nie kosztuje" :-)
    Kupujący płaci prowizję dla PayPala w cenie towaru. Cudów nie ma.
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
    Do tego przewalutowanie odbywa się po kursie mniej korzystnym niż kantorowy.

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu
    Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Niekoniecznie tak jest. Tzn. jak inaczej zapłacić za usługę, produkt firmie zlokalizowanej w USA czy Nowej Zelandii? - tylko kartą. Płacąc za domeny czy hostingi mam tę samą cenę niezależnie od wybranej formy płatności, a do wyboru mam kartą na stronie (co i tak jest przez pośrednika), lub Paypalem - na jedno wychodzi, każdy pośrednik bierze prowizję od sprzedającego - wygoda kosztuje. Nie ma obowiązku płacenia kartą, ani sprzedawania na cały świat.. Można nic nie robić .

Z moich skromnych doświadczeń wynika, że całkowity koszt dla sprzedającego to 3-4%.
    Dokładnie tak jest, jak piszesz, czyli j.w. - wygoda kosztuje. Dzięki temu jednak możesz sprzedać preset, licencję na soft czy fotkę gościowi z Zanzibaru nie wychodząc z domu.

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    Ja też tylko PayPalem płacę... Ale doradzam nie dołaczać karty kredytowej, bo można się zdziwić...W razie włamu
    Co do kosztów to można się umówić... Zazwyczaj sprzedawca bierze na siebie...
    Opowiadasz.. Pokaż kogoś poszkodowanego finansowo z pow. jak to nazywasz "włamu" do Paypala. Duuużo prościej nasłuchać Twoją klawiaturę komputera (piny, numery kart) programikiem, który nieświadomie zaciągniesz po zignorowaniu ostrzeżenia przeglądarki o zagrożeniu na stronie, na którą "zawsze wchodziłeś i było ok". Patrz niedawny wątek "CB jako strona dokonująca ataków" i posty niektórych forumowiczów..

Dziękuje bardzo za odwiedzi Przyznam szczerze że kilka presetów już ściągnełam ale brakuje mi jeszcze takich nie wiem ja kto określić "pastelowych" - (fotografia niemowlęca). W każdym bądź razie dziękuje za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Ale ogólnie PayPal jest OK, bardzo upraszcza i przyspiesza sprawę płatności zagranicznych.
    najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali

a teraz ad rem: nie wiem, czy warto płacić za presety do Lr. one są tak ograniczone, że właściwie nie ma za co płacić - tam jest naprawdę tylko parę opcji.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    najlepsze są przelewy internetowe, ale na Zachodzie jeszcze ich nie opanowali
    Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].
    Do tego z reguły nie ma systemu automatycznego informowania sprzedawcy o wpływie środków.

A przelewy błyskawiczne (mTransfer itp. mają taką samą wadę jak PayPal - również są ekstra płatne).

[1] z wyjątkiem operacji w obrębie tego samego banku
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Zwykłe przelewy mają dosyć poważną wadę - od wykonania przelewu do zarejestrowania wpływu na koncie odbiorcy mija od kilku godzin do kilku dni[1].[/SIZE]
    Z naciskiem na te dni niestety.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Z naciskiem na te dni niestety.
    Ale przecież przelewy za granicę są horrendalnie drogie. To dopiero jest zdzierstwo - płatności kartą są przy tym jak za darmo.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

To zależy jaki bank i jakie masz konto. Dla nas nie są drogie ale idą wieki.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 120 z 155 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów