-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 EX DG HSM
A w moim przypadku ten obiektyw ma "kurzą ślepotę". O ile w dobrych warunkach oświetleniowych trafia na 90% na różnych dystansach (choć oczywiście więcej focę na 3-10 m ze wzgledu na zastosowanie szkła, landszaftów nim nie robię), to przy kiepskim świetle ilość trafień spada. Pomaga oczywiście wspomaganie AF z lampy.
-
W słabych warunkach to wiadomo, że problem z AF (niestety). U mnie to samo, jednak to mnie nie dziwi.
Mógłbyś Eberloth wrzucić jakieś zdjęcie poglądowe ze swojej 50-tki na 1.4?
-
Postaram się po południu...
-
Dziś byłem w foto plusie. Pokazałem odprysk na jednej z soczewek w obiektywie i obiecali mi wymienić a, że skończyły im się Sigmy to zamówią nową partię, więc będę miał w czym wybierać :) Obsługa tam zdaje się być całkiem w porządku (oprócz tego co mówił, że nie potrzebuje ostrości powyżej 3m o.O).
Wstępnie rozmawiałem z gościem, że jak nie uda mi się dobrać dobrze współpracującej 50-tki z moim body to wymienię na Canon'a - czego bym nie chciał, ale jak przecież obiektyw nie ma mydlić a strzelać ostre foty.
Także gdyby ktoś chciał powybierać sobie jakieś Sigmy w Krakowie to tutaj mają ich całkiem sporo Foto - Plus : Specjalistyczny Sklep Fotograficzny
-
szymkowski - też używam tej sigmy więc jeśli będę mógł w czymś pomóc daj znać :)
-
Miałem tą 50-tkę kilka dni i nie widzę w niej nic extra. W dodatku przy pierwszy podpięciu zawiesił mi się AF, aż osiwiałem bo obawiałem się body wywineło mi numer.
Pewne jest to że aby kupić to szkło trza się wybrać do Sigma Prcentrum które mają po kilka sztuk na stanie.
Ale aby nie dołować zainteresowanych to podam przykład canonowskiej 50 1,4 - byłem świadkiem jak gość wybierał z 3 sztuk - jedna była tragiczna, druga była słaba na 1,4 i dopiero 3 sztuka była ok na jego 5DII. Więc nie ma co psioczyć na Sigmę, chyba ... Canon jest znany z tego że źle znosi współpracę z Sigmą czy Tamronem. Trzeba o tym pamiętać.
-
A ja kupiłem pierwszą lepszą, bez wybierania i gitara - zadowolony jestem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
możesz wrzucić jakieś zdjęcia poglądowe na 1.4? Chciałbym porównać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
no i SUPER! teraz tylko robić zdjęcia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Tak, poszukam takowych i podam linka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
szymkowski
Poszukam i zapodam linka :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Gall_Anonimowy
no i SUPER! teraz tylko robić zdjęcia.
Mam ją od 2 lat i bardzo dobrze mi służy :)
-
Panowie co z tymi zdjęciami na 1.4?
Mam pytanie jako, że nigdy nie miałem tak jasnego obiektywu. Czy aby mieć dobre ostre zdjęcie na 1.4 trzeba dowalić lampą?
Nie mam przy sobie rawów, ale... czy to są dosyć ostre zdjęcia jak na APS-C i 50mm?
(zdjęcia lekko zmniejszone)
1.8 iso 800 - https://www.dropbox.com/s/y6hkdsi5xtenu1r/_MG_6728.jpg
2.0 iso 1800 - https://www.dropbox.com/s/3p7avdw8h5clnj9/_MG_6711.jpg
To zdjęcia z Sigmy, którą oddaję. Zastanawiam się czy powinno być lepiej czy nie. Zdjęcia oczywiście bez lampy, wszystko w EXIF'ie. Trochę mnie korci wymiana tej Sigmy na Canon'a, zwłaszcza, że czekam na nową dostawę. Sam nie wiem...
-
Jak Ci się ręka trzęsie to na każdej ogniskowej bez dowalenia lampą będziesz miał nieostre zdjęcia ;)
Ostrość jest dobra na tym szkle i jeżeli Ci trafia to nie narzekaj i idź robić zdjęcia.
-
No nie przesadzajmy całkiem ostre zdjęcia. Na iso 1800 spadała Ci ilość szczegółów to wydaje się może że ostrość jest mniejsza. nie jest źle - jeżeli chodzi o szkło rzecz jasna. Wrzuć coś z f/1.4!
-
Wczoraj byłem wymienić własnie ową Sigmę ze skazą na soczewce na nowy model. Przeglądałem 3. Każda miała FF i BF. Jedna większy inna mniejszy. Starałem się wybrać jak najlepsza. Mega zadowolony z tego nie jestem, ale zrobię jakieś testy w weekend to coś wrzucę.
-
Jestem właśnie po testach owej 50tki. Pożyczyłem od znajomego 5D MK II wydrukowałem Focus Test i do dzieła. Teraz pewnie zaskoczę wielu malkonentów i zwolenników Canonowskiej optyki. Mój egzemplarz zarówno na 5D jak i 5D MKII trafia idealnie w punkt na F/1.4. Zrobiłem zdjęcia do przesłony 2.8. Wszystko w środek kartki. Podpiąłem Canona 135/2L i to szok. Na moim 5D trafia w punkt, na 5D MKII 7mm front focus. Więc jak widać Sigma ma się dobrze a i canonowi trafiają się bubelki :)
-
Z jakie odległości strzelałeś tą sigmą do testu ?
-
Kurcze z jakieś max 50 cm, nie mierzyłem tego ...
-
To że szkło nie trafia tak jak chcemy to nie jest wina tylko szkła. Często jest również tak, że nie zgrywa się z daną puszką, a na innej działa świetnie i moglibyśmy jednocześnie mówić że to aparat jest rozjechany lecz najczęściej obwinia się właśnie szkło nie zdając sobie sprawy, że z innym body może działać wyśmienicie.
-
POtwierdził mnie ten test , że jestem bardzo zadowolony z tego szkła i zapewne to nie moja pierwsza sigma :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
POtwierdził mnie ten test , że jestem bardzo zadowolony z tego szkła i zapewne to nie moja pierwsza sigma :)
A czasem nie utwierdził i nie ostatnia ? ;)
-
Szymon masz rację, zmęczenie daje się we znaki :D
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gavin
Zrób test z 5 metrów
Otoż to. Moja sigma trafia z od 30(?)cm do 2m jak złoto. Strzele dalej na f/1.4 i leci taki BF, że ho ho! Dziś sprawdzę jednak z 5D. Tak z ciekawości :)
-
Do 1m Canon 50/1.4 też jest kosa na 1.4 ale im dalej tym gożej i trzeba przymykać chociaż z 5 metrów to nawet 2.2 daje takie sobie rezulataty. Ten obiektyw najlepszy jest na krótkich dystansach. W Sigmie masz podobnie? Ja C50/1.4 lubie focić do 2-3 metrów, powyżj tego dystansu go odstawiam i biorę coś innego.
-
Panowie, fotografuję tym obiektywem od przeszło 2 lat. Nie zauważyłem jakiegos nadzwyczaj dużego FF czy BF, może dlatego że wolę robić zdjęcia niż studiować wykresy i tabelki? Zrobie tak jak piszecie nie widze kłopotu :)
-
crazy ja cię nie proszę o testy itp. bo co egzemplarz to jest inaczej, opisuję tylko jak zachowuje się moje C50/1.4, z którego nie jestem dumny. Nikt nie wątpi, że wolisz robić zdjęcia, a jednak robiłeś tabelki :)
-
Zrobiłem czysto testowo - forumowo na pożyczonym 5D MK II bo mam zamiar takowy nabyć niebawem, stąd takie a nie inne zdjęcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
bo co egzemplarz to jest inaczej, opisuję tylko jak zachowuje się moje C50/1.4, z którego nie jestem dumny.
no wlasnie ;)
np. moja C50/1.4 dzialala wysmienice jezeli chodzi o AF
i o co tu chodzi? :D
-
Witam,
wczoraj byłem w sklepie z zamysłem wybrania C 50 1.4 lub C 85, przy czym sprzedawca zaproponował mi wspomnianą sigmę.
Podpialem wszystkie 3 szkła po kolei, pstryknalem pare ujęc, wlasnie zgrałem i faktycznie wychodziło by na to ze ta sigma jakoś niebardzo chce trafiać... Pracuje na 5d, potrzebuje stałkę do reporterki, wczoraj podjarałem się kosmicznie tą sigma, ale dzisiaj jak poczytałem troche temat + zgrałem sample to zapał nieco opadł.
Reasumując, może ktoś używa / używał C 50 1.4 i Sigme 50 1.4 (najlepiej na 5dmk1) i odpowie mi na pytanie czy warto dopłacać te pare stów do sigmy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
horak
Do 1m Canon 50/1.4 też jest kosa na 1.4 ale im dalej tym gorzej i trzeba przymykać chociaż z 5 metrów to nawet 2.2 daje takie sobie rezulataty.
Sigma jest zdecydowanie ostrzejsza przy większych dystansach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Reasumując, może ktoś używa / używał C 50 1.4 i Sigme 50 1.4 (najlepiej na 5dmk1) i odpowie mi na pytanie czy warto dopłacać te pare stów do sigmy ?
C50/1.4 trafia, ale tylko do momentu aż w mechanizmie AF nie zrobi się luz, co jest kwestią czasu. Do 5D1 bez regulacji AF Sigmy bym nie kupował.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Żwirek
Witam,
wczoraj byłem w sklepie z zamysłem wybrania C 50 1.4 lub C 85, przy czym sprzedawca zaproponował mi wspomnianą sigmę.
Podpialem wszystkie 3 szkła po kolei, pstryknalem pare ujęc, wlasnie zgrałem i faktycznie wychodziło by na to ze ta sigma jakoś niebardzo chce trafiać... Pracuje na 5d, potrzebuje stałkę do reporterki, wczoraj podjarałem się kosmicznie tą sigma, ale dzisiaj jak poczytałem troche temat + zgrałem sample to zapał nieco opadł.
nie ma 50-tki z reporterskim AF :/ teraz reporterski AF trafia raczej do 24-70 lub 16-35, a 50-ki dostają albo wolny i mało dokładny (50/1,4 Canona) albo dokładniejszy, ale jeszcze wolniejszy (50/1,2)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
nie ma 50-tki z reporterskim AF :/ teraz reporterski AF trafia raczej do 24-70 lub 16-35, a 50-ki dostają albo wolny i mało dokładny (50/1,4 Canona) albo dokładniejszy, ale jeszcze wolniejszy (50/1,2)
Ale gorzej niż w 50/1.8 chyba juz nie będzie prawda ?
-
Cytat:
C50/1.4 trafia, ale tylko do momentu aż w mechanizmie AF nie zrobi się luz, co jest kwestią czasu.
to samo da sie powiedziec o kazdym obiektywie z af...uzywane 24-70 zeby daleko nie szukac.
-
MMM - ja jakoś mam 5D I oraz rzeczoną sigmę i robię zdjęcia więc co Ty na to? Potrafiłem zaakceptować jej AF i tyle. Nie trafi raz poprawiam i nie ma tematu :) Canon 135/2L też potrafi spudłowac lub wogóle nie ustawić ostrości więc generalizowanie jest mało słuszne co do tego szkła :) Ja ze szkła jestem zadowolony, obrazek bardzo mi pasuje AF super nie jest ale można tym szkłem robić dobre zdjęcia, pytanie tylko czy ma się ochotę :)
-
Crazy, możesz pokazać pare obrazków zrobionych tym zestawem (5d1 i sigma) ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
Jaki wolniejszy AF w 50/1.2? Co za bzdury sie rozprzestrzeniają.
-
Gadaja osoby ktore wypowiadaja sie na temat szkiel ktorych w raczkach nie mieli. Jak kazde szklo wymaga odpowiedniego zastosowania i odpowiedniej techniki. Idealow nie ma ale pewne szkla umiejetnie wykorzystane daja cos niesamowitego bez calego tego wszechobecnego PSa
Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
-
o 85 mm 1.2 tez mozna powiedziec ze wolne ... ale przeciez tego szkla nie uzywa sie do fotografowania muchy w locie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arrow
o 85 mm 1.2 tez mozna powiedziec ze wolne ... ale przeciez tego szkla nie uzywa sie do fotografowania muchy w locie :)
zgadza się, i my właśnie mówimy o użyciu 50-tki do reporterki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
crazy
MMM - ja jakoś mam 5D I oraz rzeczoną sigmę i robię zdjęcia więc co Ty na to?
Moja opinia jest przeznaczona dla kogoś kto dopiero zamierza kupić. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić akurat na dobrze skalibrowany egzemplarz. Jeśli aparat nie ma regulacji AF (tak jak 5D1) to kupno tego obiektywu wiąże się z dużym ryzykiem trafienia na problemy z AF.
-
Panowie nie oszukujmy sie. Sigma jest kaprysna choćby nie wiem co. Mozecie pisac o kalibracji o wspomaganiu af .. a ja z autopsji wiem ze szklo czasami nie trafia. Czasami czesciej czasami sporadycznie. Zalezy od warunkow w jakich sie uzywa. Ale szklo super wiec coz pozbycie sie go w moim przypadku nie wchodzi w gre. Pomylki najczesciej w przedzialach od 1.4 do 2.2. .... ale coz nawet dla 24 L zdarza sie nie trafic. Nie ma idealow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
zgadza się, i my właśnie mówimy o użyciu 50-tki do reporterki
No jak najbardziej. AF w nim jest bardzo szybki.
-
Do repo to chyba EF 35/2 będzie lepszym wyjściem niż S 50/1.4.
-
Mam 50 1.8 i 5D. Ostatnio jak wychodzę na miasto to właściwie nie zakładam zooma. Jakoś mi ta ogniskowa odpowiada. Tyle tylko, że często mi to nie trafia. Jak trafi to na f2.2 jestem zadowolony z ostrości. I teraz chciałoby się więcej i lepiej. Do wyboru z AF są tylko Canon 1.4 i ta Sigma. Sigma ma z tego co paczam i czytam lepszy obrazek i jednak lepsze wykonanie. Wiem, że najfajniej by było 1.2 L. Ale na zdjęciach nie zarabiam i nie chcę tyle kasy w szkło pakować.
Sigm używanych jest mało. Tu jest ciekawa aukcja:
Sigma 50 F1.4 EX DG HSM - Łódź - GWARANCJA ! (2902300411) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
I teraz tak sobie myślę, na ile oni mu rozkalibrowali to AF, żeby pasowało do jego puszki i jaka może być szansa, że takie szkło zadziała na moim 5D. Z 24-105 i 17-40 problemów nie mam. I pytanie czy na koniec gwarancji też mi skalibrują... Czy darować sobie i brać Canona? A może jest tutaj sprzedawca? :)
-
Sigma 50/1.4 tylko z uprzednim testem z konkretną puszką. Inaczej nie ma co liczyć na farta. AF to loteria (ale jak już znajdzie się egz. współpracujący z daną puszką, to jest dobrze), ale obrazek daje dobry i to kusi, fakt.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Mam 50 1.8 i 5D. Ostatnio jak wychodzę na miasto to właściwie nie zakładam zooma. Jakoś mi ta ogniskowa odpowiada. Tyle tylko, że często mi to nie trafia.
Mam to samo, tylko z Ef 50/1.4 USM i zdecydowanie polecam. Nie odpinam tego szkiełka od 5D.
-
Sam od siebie wtrącę na temat tych dwóch obiektywów tyle.
Systemowe obiektywy canona 50mm f/1,8 i 1,4 są bardzo nieudanymi modelami mechanicznie - tu sigma 1,4 bije je na głowę pod względem wykonania jest praktycznie przy nich wozem pancernym.
Canon 1,8 rozpada się na dwa elementy - wada konstrukcji
Canon 1,4 minimalne puknięcie nim lub w niego i mamy zatarty pierścień lub zablokowany micro usm w przypadku zatarcia pierścienia przy usilnym używaniu af wykończymy silnik micro usm na śmierć - następna wada konstrukcji.
Wiem co piszę bo praktycznie na co dzień naprawiam te obiektywy {reanimuje} i dziwi mnie jedno że Canon wie o tych defektach ale do dziś nie poprawił konstrukcji i dalej produkuje to co produkuje.
A tak na marginesie jeżeli chodzi o ostrość i af Canona 1,4 - także jest bardzo duża rozbieżność i nie można pisać że tylko kupuje się szkła systemowe one także mają duży odsetek rozbieżności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Moja opinia jest przeznaczona dla kogoś kto dopiero zamierza kupić. Trzeba mieć dużo szczęścia żeby trafić akurat na dobrze skalibrowany egzemplarz. Jeśli aparat nie ma regulacji AF (tak jak 5D1) to kupno tego obiektywu wiąże się z dużym ryzykiem trafienia na problemy z AF.
Mam pytanie czy z 5d3 ,która ma bardzo precyzyjną czułość AF, ten obiektyw będzie użyteczny?
-
Jak to mawiają pierwsze śliwki robaczywki. Mieli jedno szkło w PRO centrum. Ja nie miałem lapka. Ale już na LCD zobaczyłem spory back focus. W tygodniu mają mieć więcej, pójdę jeszcze raz z lapkiem i zobaczę. Mam nadzieję, że coś trafię. Cieszy, że to był tylko back focus, a nie raz tak raz tak. :) Tak to nawet fajne szkło.