Odp: Aparaty analogowe, nie tylko Canona
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Najbardziej kultowy z analogowych Nikonów to bezsprzecznie Nikon F3. On ma też płócienna migawkę z niezbyt rewelacyjnym czasem
-Z folii tytanowej -jak poprzednie dwa topowe F i jak ostatnie dalmierzowe Nikony.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Pamiętam, gdy w '70 jeszcze będąc w technikum, z wypiekami na twarzach, czytaliśmy z kumplami z kółka fotograficznego artykuł w Foto-Kurierze o Minolcie 7000 :shock:
Minolta 7000 jest z 1985 roku,
a F-K wydają od czerwca 1991.
W '90-tych byłeś jeszcze w technikum?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Pamiętam, gdy w '70 jeszcze będąc w technikum, z wypiekami na twarzach, czytaliśmy z kumplami z kółka fotograficznego artykuł w Foto-Kurierze o Minolcie 7000 :shock:
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
-Z folii tytanowej -jak poprzednie dwa topowe F i jak ostatnie dalmierzowe Nikony.
--- Kolejny post ---
W '90-tych byłeś jeszcze w technikum?
--- Kolejny post ---
Albo żyłem wtedy w jakimś czasie równoległym, albo skleroza. Chyba postawię na to drugie :mrgreen:
Technikum skończyłem w 1981 r., więc to musiało być podczas studiów, a czasopismem pewnie było FOTO, albo Amateur Photographer.
Edit.
Opisy sprzętu z Photokina były w Foto,
ale była jeszcze "Fotografia" https://allegrolokalnie.pl/oferta/fo...y-rocznik-1987
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
ZENIT E
Konstrukcja aparatu była całkowicie metalowa, legendarnie wręcz pancerna, a waga jak najbardziej słuszna- bez obiektywu 680 g.
Bardzo fajny opis - solidny.
Z tą pancernością jednak bym nie przesadzał - w zenicie E (Ojca) ciągle otwierała mi się tylna ścianka, a zenitem TTL raz delikatnie 'puknąłem' w skałkę, i się wygiął i już coś źle odmierzał czasy.
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
o kurde, ale zaj*bisty watek, kiedy ja to wszystko poczytam.
na razie obejrzalem obrazki i... wrocily wspomnienia. (...) najdluzej robilem zenitami (cz-b i potem troche kolor), olympusami i oczywiscie 50-tkami (od olympusa tylko slajdy).
Witaj w klubie, też teraz dopiero to zauważyłem, dzięki.
Widzę, że spokojnie możemy zakładać fotograficzną ekipę 'corega-tabs'. :mrgreen:
Niemniej jednak jedna rzecz, która dopiero niedawno do mnie dotarła.
Robiąc za młodu fotki właśnie zenitami i łomo kompakt'em (później na szczęście przesiadłem się na jakiegoś Ricoh'a i w końcu Canon'a) sądziłem, że może nie są to jakieś super 'zachodnie' sprzęty, ale jednak jakaś tam myśl techniczna za nimi stoi. Teraz niestety to wszystko upadło, i nawet łomo kompakt okazał się nędzną kopią Cosiny - tego wcześniej nie wiedziałem. :|
Załącznik 16265
Muszę zrewidować moją gablotkę ze starymi aparatami.
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
Widzę, że spokojnie możemy zakładać fotograficzną ekipę 'corega-tabs'. :mrgreen:
padlem i nie moge sie podniesc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
mazeno
padlem i nie moge sie podniesc :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A mi jeszcze zostało trochę własnych zębów, więc jeszcze na razie nie mogę skorzystać z tego dobrodziejstwa :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A mi jeszcze zostało trochę własnych zębów, więc jeszcze na razie nie mogę skorzystać z tego dobrodziejstwa :mrgreen:
Oj tam, też oczywiście nie skorzystam (jeszcze), ale nazwa zawsze mi się podobała - już właśnie od bardzo dawnych czasów. Tylko ja wtedy byłem w ekipie pampersów. :mrgreen:
Ale cóż, tempus fugit.
Aaa, BTW mam jeszcze jednego zenita w kolekcji - w pięknej blaszanej skrzynce - jako foto-snajper. Ale boję się otwierać - bo trochę śmierdzi. Russka technologia. :twisted: