Mój znajomy dzis otrzymał pozytywna decyzje na dofinansowanie bez żadnej szkoły foto czy tez jakiegokolwiek kursu foto.
Wersja do druku
To widać znająca się na rzeczy. Na szczeście w Katowicach chcieli tylko portfolio dokumentujące umiejętności.
No możliwe :)
Artrus to u Ciebie maja bardzo duze wymagania co do wniosku.
Co do srodkow wlasnych , mi facet kazal pisac to co sam chce wlozyc w firme a nie co mam.
Jak widac , kazdy urzad co innego wiec o to czy w takiej formie ta lista jest ok to trzeba isc z wnioskiem na brudno i przedlozyc go do sprawdzenia.
Tez nie musialem dokladnie opisywac jaki mam sprzet kupic a tym bardziej gdzie mial bym go kupic.
Ciekawe, że zasady przyznawania dotacji są różne. W tarnowskim PUP dopuszczają przeznaczenie maksymalnie 4 tys. na zakup samochodu. Poza tym sam na dniach składam wniosek i już wiem, że:
- teraz już nie 17 tys. a 15...
- zakupy za dotację powinny być dobrze uzasadnione,
- muszą być dokonane w ciągu 30 dni od przyznania środków,
- trzeba mieć pod nie "podkładki" - fakturę proforma, ofertę handlową czy co tam jeszcze można uzyskać od sprzedawcy,
- trzeba się spieszyć, bo zapewne niebawem z puli Ministerstwa Pracy zaczną wypłacać "zapomogi" dla bezrobotnych, którzy spłacają kredyty we frankach i kurek z kasą na otwierane działalności może zostać przykręcony.
Nie zostanie przykrecony bo jakim cudem ? To jest kasa unijna , maja pule do wydania , wiec zadne zapomogi nie maja na to wplywu bo dostali by po *upie pewnie.
Dziwne ze macie 15 czy tam 17 tysi , owszem bylo 15 ale dlatego ze byla 5 krotna wartosc sredniego a teraz jest 6 krotna i nieco sama srednia wzrosla , stad 18.5k
A urzad kazdy ma inne zasady przyznawaia , czesc z nich jest podstawa , a reszta ustala sam urzad , ba w urzedy w jednym miescie moga miec inne zasady wiec pytac sie o wszystko najlepiej w urzedzie !
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w IV kwartale 2008 r. - 3.096,55 zł
Wysokość przyznanych bezrobotnemu środków na podjęcie działalności gospodarczej nie może przekroczyć 6 – krotnej wysokości przeciętnego wynagrodzenia. 3096x6=18576.
blum i w zabrzu dokładnie tyle jest:)