-
Odp: Kalibracja 5d3 - sens?
3/5 puszek z niedziałającym AF to też dużo. :) Chociaż lepiej niż 4/5. Ale może faktycznie były przejrzane już. Tylko teraz: kupujesz sprzęt za stosunkowo duże pieniądze i musisz przebierać jak w jabłkach z Biedronki? Źle się dzieje w państwie japońskim.
-
Oj - a Ty od wczoraj na forum???
Ile juz bylo tluczone, ze niby eLki z gornej polki za wielkie pieniadze i mydlo sie trafia. Ile razy bylo, ze wypuscili jedynki ze zle dzialajacym AF'em a pozniej sie przyznawali i naprawiali itp. itd. etc.
Tak bylo, jest i bedzie. Nie mamy na to wplywu. Wielu nie zauwazy, kilkuset bedzie mialo problem a sprzedaz leci w milionach i juz pracuja nad nowa puszka i szklami.
W Leicach za cene samochodu rowniez zdarzaja sie problemy a nawet AF'a nie ma i co? Takie zycie...
Jestesmy skazani niestety na czesciowe testowanie i wybieranie/przebieranie nowego sprzetu i nic tego nie zmieni. Nie mamy na to wplywu choc chcielibysmy miec.
Utwierdzam sie tylko w przekonaniu, iz lepiej byc swiadomym klientem, niz ufnym :sad:
Wyobraz sobie sytuacje, ze chcez jednorazowo zakupic (np. u Canona czy Nikona) profesjonalny sprzet/zestaw fotograficzny i wylozyc od razu 60.000pln. Wiekszosci ludziom (nieswiadomym) wydaje sie, ze jak kupuja wszystko z gornej polki za takie pieniadze, to w ciemno moga to zrobic - a czy faktycznie moga i czy powinni? :roll:
O problemie podobnym do Habakuka nie bede pisal (sprawa jasna), ale co do faktu, ze ze skrajnymi punktami (nawet krzyzowymi) nie lapie ostrosci za kazdym razem, to wg mnie nie jest do konca sprawa walnietych puszek. Nie ma co porownywac tez tego problemu ze swietnie dzialajacym 6D, bo te skrajne punkty sa w zupelnie innym miejscu niz w 5D III, wiec "korzystaja" z innej czesci obiektywu - a jak wiadomo szkla, czym dalej centrum kadru tym gorzej sie zachowuja i normalnym jest, iz moga gorzej cos wylapywac czujnikom AF. Dla przykladu - smiem twierdzic, ze jesli ktos ma bardzo dobra sztuke obiektywu na bokach, to bedzie ona lepiej wspolpracowac ze skrajnymi punktami AF body niz, szklo, ktore boki ma gorsze. Moze Canon tworzac tyle punktow AF powinien mocniej sie wziac za jakosc szkiel na rogach/bokach???
-
trudno jednak na to wszystko się pokornie zgodzić.
miałem 8 - słownie: osiem 5d1, na dziś mam 5 sztuk - z żadnym nie ma sensacji. ze 2 mają grubo powyżej 200 przelotu, jeden dobija 300, pracuje świetnie. jeśli był problem z AF, serwis go niezawodnie kalibrował - jedna wizyta była uzdrawiająca.
5d2 - 3 sztuki, jak wyżej - nie było problemów.
5d3 - leżą przede mną 3 sztuki. 1 jest nie do użytku. drugi - po całym dniu kręcenia MAF da się używać, trzeci jest bardzo dobry.
wszystko się psuje? - jasne. zawsze się psuło? - pewnie. ale nie w takiej skali.
-
Habakuk - moze masz pecha? Moze po tylu body niestety dopadl Cie pech - moze?
Moze jest tak jak wiekszosc sadzi, ze nowe piatki sa walniete. Ale jesli tak, to z jedynkami powinno byc to samo, bo to ten sam uklad a tu juz zawodowacy nie szczedzili by Canona w atakach tak jak bylo z wczesniejszymi jedynkami.
A moze jak nie pierwszy raz na forum chcielibysmy dostac body (sprzet idealny), ktore w kazdych warunkach z kazdymi szklami leci idealnie na wszystkich punktach AF co raczej mozliwe nigdy nie bedzie przy tak szeroko rozlozonych punktach...?
ps
mowie tu nie o Twoim problemie znowu
-
moduł taki jak w 1dx, ale inne zasilanie, inny mirror box, pewnie nieco inna jakość komponentów, skoro żywotność 2x większa. stelaż lustra, bagnet, to wszystko ma znaczenie przy małej GO.
skala posiadania też jest na pewno znacznie mniejsza, znam dziesiątki fotografów, nie znam nikogo z 1dx.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Habakuk - moze masz pecha? Moze po tylu body niestety dopadl Cie pech - moze?
Może inni też mają pecha,może za duży tych pechowców :roll: a dochodzą nowi
-
Najwięcej biadolą w tym wątku osoby nie posiadające tej puszki.
Ostrość obiektywów zmienia się w miarę oddalania od centrum kadru - przedszkole.
Nieużywalne lub zawodne boczne punkty AF w 5Dc, 5D2 i wielu innych puszkach dotychczas były i dalej są dla większości normą i poza dyskusją - czyż nie?
Nagle wymaga się aby nowy aparat, z tymi samymi szkłami ostrzył idealnie za pom. bocznych punktów, co z jakichś powodów nie udawało się jego poprzednikom.. Najlepiej jakby dawał na bokach kadru lepszy obraz niż obiektyw..
Posiadam tę puszkę, robię nią zdjęcia, używam w 95% przypadków bocznych punktów AF i nie zauważam problemów na f2.8, a sam autofocus znajduję jako znacznie lepszy niż w poprzednim aparacie.
Układ AF w 5D3 mimo, że tożsamy z tym z 1Dx, musiał otrzymać zubożoną obsługę softwarową - to musi skutkować jego odmienną (niższą) skutecznością niż w 1Dx.
N.t. zepsutych aparatów powtórzę się po raz kolejny - są do naprawy lub wymiany.
-
W 1Dx AF jest obsługiwany dedykowanym digic'iem :).
-
Kuba1
To podepnij sobie 1.4 zamiast 2.8. Oby było dobrze a jak nie jest, a pewnie jesteś troche po zakupie to podziel sie z nami informacją jak dostaleś sprawna puszkę albo jak serwis ja naprawił.
Z D800 z asymetrią bocznych jest dokładnie to samo. Tylko, że tam pewnie ludzie zorientowali się wcześniej, ponieważ przywykli do ich używania z poprzednimi generacjami korpusów. Posiadacze 5d1 lub 5d2 pewnie i tak jadą na centralnym w 5d3.
Ja miałem wcześniej tylko 5d2 i właśnie jednorazowo kupiłem zestaw szkieł i korpus. Nie trafiał prawie z niczym ale po 2-3 wizytach w serwisie było ok i nawet 50 1.4 trafiał bocznymi w odpowiednich warunkach.
Ktoś napisał wcześniej, że 5d3 to zupełnie inna puszka niż poprzednik. Moim zdaniem 90-95% istotnych rożnic to wlaśnie AF. Cóż...
-
Re: Kalibracja 5d3 - sens?
Jeżeli prawe punkty krzyżowe zawsze mają front focusa, a lewe trafiają to nie jest chyba wina szkła ? Tym bardziej że to widać także na ciemniejszych szkłach, tylko trzeba się przyglądać. 1DX ma taki sam AF i miał wcześniej premierę jak 5d3, a do sprzedaży wszedł później, może canon był świadomy ułomności nowego AF'u i wpierw poszła piątka do klienta, a jedynka była dopieszczana bo to flagowy aparat. Osobiście myślę że jest to wina technologi montażu, tudzież tolerancji elementów wpływających na ułożenie tego wszystkiego, wystarczy by jeden tylko element był lekko przesunięty, by całość kulała.
-
Też tak myśle. Jeden z użytkowników wadliwego 5d3 testował parę szkieł 35l i jedna sigmę. Na każdym było to samo.
Mało tego, skoro w pewnych aparatach lewa strona trafia za każdym razem, to nie wina czułości punktu i samej pracy AF tylko złego spasowania/tolerancji itp.
-
Zaix - mam puszkę od czerwca 2012.
1.4 robiłem jeden reportaż wypożyczonymi 24L i 35L - wszystko zagrało. Nie potrzebuję na co dzień takich szkieł, więc ich nie kupiłem. Może kiedyś kupię.
FLOYD - 1Dx ma do obliczeń 3 procesory, a 5D3 ma do wszystkiego jeden, taki, jakie dwa są w 1Dx, plus oddzielny tylko do AF..
-
Re: Kalibracja 5d3 - sens?
Kuba1 - Zgodzę się z Tobą że ma 3, w tym że dwa są od obróbki obrazu (14kl/s), a trzeci, digic IV jest do AF i czujnika ekspozycji w tym że czujnik ekspozycji (który jest zupełnie inny jak ten w 5d3) wspomaga także AF, ale tu chodzi głównie o AI servo, jak się nie mylę oczywiście. Poza tym jak by AF losowo trafiał czy lewą czy prawą stroną to bym się z Tobą zgodził, ale gdy tylko jedna strona ma FF to świadczy o niesymetryczności układu AF.
-
nie wiem
Ja pstryknąłem z ciekawości parę testowych na 1,2 i 2,0 50-tką i 135-tką 85/1,8 nie chciało mi się wyciągać
Nie widzę problemu
-
Kuba ale co maja procesory do tego? Jeden jest do lewej strony a na prawą nie starczyło już chipa czy jak ty to chcesz przedstawić? Osobny procesor jest zapewne po to by rozdzielić funcję korpusu tak by np mógł rypać te 14 kl/s i mierzyl ekspozycje w takiej prędkości, tak by nie było wąskich gardeł.
Tu sprawa jest ewidentna, nie dość że niektóre korpusy nie trzymają tolerancji na całej powierzchni AF czyli mamy na dzień dobry bf lub ff, nie dość, że zdarza się ją tracić po przebiegu jak u Habakuka, w jego egzemplarzu, to jeszcze zdarza się, że układ jest nierówny lewa/prawa, a do tego zdarza się, że czujniki na dzień dobry bywają mocno przesunięte, jak było u mnie na starcie. 5 procesorów nie pomoże.
-
Jak wejdzie się na stronę kwanona i spojrzy w pomocy technicznej na długą listę "ważnych informacji" dla 5dmkIII - począwszy od "light leaking" poprzez współpracę z 200f2 i innymi szkłami, a teraz problemem współpracy z AF-asist lamp bł. - to muszę przyznać, że nie pamiętam puszki z takim "CV". Z drugiej strony będąc na tym forum od 2004 roku pamiętam, że prawie każda puszka przechodziła przez podobny schemat - ktoś miał realny problem jak teraz Habakuk i natychmiast okazywało się, że ludzi z problemem AF są dziesiątki jak nie setki - taka zaraza. Tak było z 5D i z 5DmkII, tak zaraz będzie z 6D :) Wierzę, że zdarzają się "gorsze" lub wręcz wadliwe sztuki, ale nie przesadzajmy - nie co trzeci jak już co niektórzy sugerują. Spójrzcie na casus D600 czy D800 - internet na całym świecie huczał! 5dmkIII to nie jest nowa puszka i na zachodzie sprzedaje się jak świeże bułeczki - i co?... 10 wątków o problemach AF w 5dmkIII wyszukanych przez kolegę - w tym dwa o sigmie, kilka wątków od dłuższego czasu martwych? Nie ma takiej puszki o której za chwilę nie znajdę wam kilku wątków o problemach z AF. Nawet o jedynkach.
Więc proszę, nie popadajmy w paranoję i niech osoby które nawet nie miały puszki w ręku nie nakręcały tu atmosfery kataklizmu...
Zaix - z tym, że 95% zmian w 5DIII to AF to pojechałeś .... chyba naprawdę masz puszkę niesprawną.... w stosunku do 5DmkII, mniej lub bardziej, ale poprawili praktycznie wszystko - a przede wszystkim możliwość "kustomizacji" puszki - jak wziąłem go do ręki i w ciągu pierwszych kilku dni z instrukcją w ręku ustawiłem sobie aparat pod swoje preferencje i upodobania to poczułem się jak bym sobie kupił conajmniej jedynkę :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fro
[...] poczułem się jak bym sobie kupił conajmniej jedynkę :)
I tu leży pies pogrzebany. A drugi pies tu:
2. AF w jedynkach jest bezbłędny, a D1X to car-puszka, która fokusuje nawet sigmy i tamrony. Każden jeden egzemplarz.
Tymcasem w rzeczywistości jest tak, jak zawsze było.
Canon nie wymienia z reguły sprzętu na nowy z powodu niewydolności AF, nawet kiedy nie jest w stanie go naprawić.
Serwis Canona odsyła sprzęt z defektem, udajac, że naprawił.
AF nie jest bezbłędny nawet w car-puszce.
Zdarza się kupić bubla czy babola, czy to 1000d czy 0,5D.
Sporo egzemplarzy jest poza tolerancja, ale nawet najlepsze nie trafiaja i na razie nie będa trafiać jasnymi obiektywami na 100%. (Albo jak wola niektórzy, zawsze będa niespodzewane "systematyczne błędy użytkownika")
To wynika z fizyki tego systemu i ekonomii produkcji. Które sa optymalne na dziś. Chyba, że Canon dokona jakiegoś przełomowego odkrycia, ale na razie AF ma te same organiczenia co w roku 1995.
Nawet w korpusie za wiele tysięcy $$$ zdarza się np. matryca przyklejona o 1 - 2 stopnie krzywo. I to nierzadko.
Dokładnie tak, jak w korpusie za wiele setek $.
Obecna technologia AF, technologia produkcji sprzętu, zwyczaje producentów i prawo nie zmieniły się istotnie od długiego czasu i nie ma powodu ani przyczyny, żeby miała być inaczej.
5mkiii sprzedaje się bardzo dobrze i zdobywa tytuły produktu roku itp. a Canon jest nadal najlepszy.
-
Panie kolego :) przecież napisałeś dokładnie to samo co ja - tylko innymi słowy, Właśnie z powodu ułomności Af jako takiego fale postów pt: "aparat Xd ma wadliwy AF" przewijają się falami przez to forum od 9 lat i będą się przewijać dalej, a aparaty wadliwe lub gorsze również będą się zdarzały dalej.
Serwis to już zupełnie inna "para kaloszy" i właśnie apelowałem swoim postem do tego aby ten wątek pozostał wątkiem o konkretnych wadliwych puszkach i o tym jak serwis sobie radzi (nie radzi) z ich naprawą, a nie polowaniem na czarownice.
A co do: "poczułem się, jakbym kupił jedynkę" - to jak byś przeczytał uważnie - zupełnie nie odnosiło się do AF :)
-
Czy mógłby ktoś z problemami wstawić zdjęcia
Jedno testowe a drugie normalne gdzie przez ten problem nie zalicza sie do udanych
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Max_im
Czy mógłby ktoś z problemami wstawić zdjęcia
Jedno testowe a drugie normalne gdzie przez ten problem nie zalicza sie do udanych
Normalnych w wątku już parę było... choćby tu:
http://www.canon-board.info/autoryzo...ml#post1147116
-
No ale to jeden przypadek
I ciekawy jestem na temat bocznych
Jak ostrzę dowolnym punktem to tam ma być ostro natomiast rozkład płaszczyzny ostrości (która nie jest płaszczyzną) to inny temat
-
ja wiem że takie posty jak max_ima są na tyle irytujące że sie pisać odechciewa, ale ciekawość mnie zżera co dalej się dzieje z Waszymi nie działającymi aparatami, a jak się problemy skończyły to może ktoś się pokusi na jakieś małe podsumowanko?
-
chętnie bym się czymś pochwalił, szczególnie nastawiającym optymistycznie...ale niestety...nadchodzącą wiosna nic w moim sprzęcie nie zmieniła. jest jak było-leży
-
Moja pucha od tygodnia czeka na opinię sklepu i decyzję co do uznania reklamacji (niezgodność z umową). Niestety nie mam już żadnych nie testowych zdjęć, bo po prostu lądowały w koszu. Ale na 35L przy ostrzeniu na twarz z 3-4m bardzo często dostawałem podobne obrazki jakie wklejał habakuk. Oczywiście na prawych punktach, reszta przyzwoita. Zdarzały się też trafione lub lekko nieostre, niemniej odsetek wyraźnych błędów ostrzenia był na tyle mocno zwiększony w stosunku do pozostałych punktów (średnio ok 50-60%, dodatkowo w niektórych sytuacjach w ogóle nie trafiały, gdzie z tej samej pozycji inne punkty łapały jak trzeba), że nie miałem wątpliwości, że coś jest mocno nie teges.
--- Kolejny post ---
Odkopałem kilka "syntetyków" (cropy) z testowania Sigmy 35 1.4 (tak, wiem, to nie Canon, ale z 35L było podobnie):
1. Centralny
2. Punkt z lewej:
3. Punkt z prawej:
4. Punkt z prawej raz jeszcze:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Kuba ale co maja procesory do tego? Jeden jest do lewej strony a na prawą nie starczyło już chipa czy jak ty to chcesz przedstawić? Osobny procesor jest zapewne po to by rozdzielić funcję korpusu tak by np mógł rypać te 14 kl/s i mierzyl ekspozycje w takiej prędkości, tak by nie było wąskich gardeł.
Tu sprawa jest ewidentna, nie dość że niektóre korpusy nie trzymają tolerancji na całej powierzchni AF czyli mamy na dzień dobry bf lub ff, nie dość, że zdarza się ją tracić po przebiegu jak u Habakuka, w jego egzemplarzu, to jeszcze zdarza się, że układ jest nierówny lewa/prawa, a do tego zdarza się, że czujniki na dzień dobry bywają mocno przesunięte, jak było u mnie na starcie. 5 procesorów nie pomoże.
Zaiks - nie jestem idiotą. Pełno w tym wątku autorytatywnych stwierdzeń, np. takich, że AF ten sam co jedynce, co jest bzdurą wierutną i to jedynie sprostowałem. Na temat co się robi z zepsutymi sprzętami też dość jasno się wyraziłem, więc nie przypisuj mi proszę toku myślenia ignoranta, bo, że zepsutemu budzikowi "5 procesorów nie pomoże" to ja wiem.
"Zdarza się", "niektóre korpusy", "czujniki bywają przesunięte" - takie i podobne sądy utrwalone na podstawie jednej własnej puszki, jednej o której się czytało i jednej o której się słyszało. Normalnie Teoria Spisku Smoleńskiego 17-ta Edycja, 114 stron wątku na Forum, tony akt.
Z drugiej strony nie dopuszczanie myśli o oczywistych i nawet niespecjalnie ukrywanych przez głównych zainteresowanych faktach dotyczących przeznaczania lub wręcz wytwarzania innego sortu produktów na rynki wschodnie przez wielu producentów markowego sprzętu, czy raczej uchodzącego na tych rynkach za markowy. Nie wiem, czy dotyczy to też Canona, ale skoro dotyczy takich marek jak Bosh czy Philips, to kto wie.. Japończycy też potrafią liczyć.
W sprawie przeraża jedynie stanowisko Serwisu w ewidentnym przypadku Habakuka i to jest tu skandalem.
Habakuk, co z tym blogiem? Po wpisaniu frazy Canon Eos 5D Mark III, na pierwszej stronie wyników powinien się wyświetlać nagłówek "Autofocus w Canon 5D3 źle działa. Nowy aparat jest bezużyteczny. Autoryzowany serwis rozkłada ręce." :twisted: :mrgreen:
-
Kuba1 widocznie źle cię zrozumiałem, nie uwazam Cie za idiotę, tak szybko ludzi raczej nie oceniam tym bardziej, że nie mam do tego żadnych podstaw.
Cała sprawa nie tyle dotyczy jednej puszki i nie tylko o niej mowa bo mamy tu przykładów parę, ja absolutnie nie powołuję sie wyłącznie na swój korpus. Opisuję jak została(nie została) rozwiązana moja sprawa. Podobnie jak inni.Kilka przykładów jest jest bardzo podobnych, wszystkie jednak zwiazane są AF a tak na prawdę z polityką Canona, która zostawia nas z problemem. Rozmawiamy z innymi użytkownikami i czasami wybieraja jedna z kilku puszek...i nie sądze żeby byli szaleńcami. To nie nasz problem co jest błędem, jak naprawiać, co udawadniać, jaka mają kontrolę itp. Ten wątek nie powinien w ogóle powstać.Nasza część umowy to wyłożyć kasę na określony produkt, a ich-dostarczyć to w pełnej wartości. Druga strona z umowy się nie wywiązuje i ewidentnie nie chce. Wymiany i rzetelne procedury dla serwisu powinny wynikac z dobrej woli i checi zatrzymania klienta.
-
Odnośnie zalinkowanych wcześnie stron...
Czy ja dobrze rozumiem że po kilku miesiącach używania gościowi puszka się wytarła jak kilku letnie dżinsy? :shock:
Finnish wearing on my 5D Mark III
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Czy ja dobrze rozumiem że po kilku miesiącach używania gościowi puszka się wytarła jak kilku letnie dżinsy? :shock:
Otarcia farby są mocno zależne od sposobu użytkowania aparatu (szorstka odzież, wnętrze torby/plecaka itp).
To może być taki mały prztyczek w nos dla przeciwników obudowy z tworzywa. Plastik nie cierpi na taką przypadłość :-)
Ja w swoim aparacie (nie 5D mkIII) również mam otarcia z lewej strony wyświetlacza. Nie tak ekstremalne, ale jednak.
Powstały od wyjmowania/wkładania aparatu do plecaka. Sprzęt ma już parę lat, ale przebieg wciąż symboliczny (~16k klapnięć),
zatem wcale nie musi to być korpus po przejściach w Afganistanie.
-
Plastik nie będzie cierpiał na taką przypadłość jeśli będzie tego samego koloru co farba na nim, ileż to miałem telefonów czy innego sprzetu gdzie spod ładniutkiego lakieru wyłaził z czasem jaśniejszy czy ciemniejszy jego nośnik - czyli plastik ;)
Odnośnie w/w sytuacji, to cięzko mówić o torbie czy odzieży, po tak krótkim czasie.
Od jakiegoś czasu zauważyłem (od 60D) że canon zmienił farbę na dużo bardziej "delikatniejszą" w odczuciu, ale że aż tak? to wygląda to jak pomalowana farbką aluminiowa chińska zabawka :(
Mój prawie 7 letni 30D który jest odrapany z każdej strony, zaliczał wiele upadków na glebe, nawet mu pentacon 5.6/500 komore lustra przypalił ;) jest nadal czarny nic nie wyłazi srebrnego..
Jeśli był by to osamotniony przypadek, ale na to nie wygląda, kilka osób pisze tam że pojawiają im się pierwsze oznaki tej wady...
Sry za OT, ale zauważwszy kilka stron wcześniej link do wątku o "farbie" ciężko było przejść po cichu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Odnośnie w/w sytuacji, to cięzko mówić o torbie czy odzieży, po tak krótkim czasie.
Oj, czasem wystarczą guziki czy sprzączki przy ubraniu. To nie jest gruba warstwa.
Cytat:
Mój prawie 7 letni 30D który jest odrapany z każdej strony, zaliczał wiele upadków na glebe, nawet mu pentacon 5.6/500 komore lustra przypalił ;) jest nadal czarny nic nie wyłazi srebrnego..
Moje 40D wygląda tak:
I jest to efekt tarcia o wnętrze (miękkiego przecież) plecaka.
-
A to nie przypadkiem 50D :?: ;)
Nie wiem, mój leciwy jak pisałem 30D mimo że szoruje o ubrania, torbe, plecak juz 7lat nie ma takich otarć, co dziwne nawet w miejscach gdzie został "obtłuczony" i ma dość głębokie rysy nadal jest czarny, w wieli miejscach poprostu farba jakby to powiedzieć się "wyświeciła" ;) mam nadzieję że Wiecie co mam na myśli..., nie mam pod ręką więc nie zamieszcze zdjęć, ale jak ktoś będzie ciekawy to to uczynie ;)
-
Nie, zdecydowanie jest to 40D. Zdjęć robię bardzo mało (mam go już równo 4 lata, a dołożyłem do przebiegu... 9 tysięcy klapnięć), ale w plecaku noszony jest codziennie.
-
Przepraszam :!: myślałem że literówka się wkradła ;) coś mi się potryboliło że 40D podobnie jak 30 miał klawisze z boku :oops:
i jeszcze raz sry za OT.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Wystarczy chodzic z aparatem i otarcia sie zrobie od samego chodzenia o na wysokosci boder, klasyczne.
-
No i od postu #1127 z rozwalonego AF przeszliśmy na ścierającą się farbę. I oby tylko takie problemy spotykały użytkowników :)
-
Cóż, użytkowniom z wadliwym AF raczej problem otarć nie grozi jako, że związany jest z intensywnym użytkowaniem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zaix
Cóż, użytkowniom z wadliwym AF raczej problem otarć nie grozi jako, że związany jest z intensywnym użytkowaniem...
Mozna chyba jednak uzywac do filmowania prawda?
-
Złośliwości lub jakby to nazwać czarny humor chyba zbędny wydaje mi się.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Złośliwości lub jakby to nazwać czarny humor chyba zbędny wydaje mi się.
Wydawac to sie tutaj moze wiele rzeczy...
-
Jako, że ostatnio używałem znowu aparatu i też nabrałem pewnych podejrzeń co do bocznych prawych punktów to się chyba zaraz przejdę na spacer potestować bo ładnie słońce świeci :P
-
Mam to body od końca stycznia. I chyba źle, że trafiłem na niniejszy wątek: w pierwszych dniach rozwinąłem 6m miary budowlanej, poustawiałem małe przedmioty co metr i celowałem, sprawdzałem... Ok. Potem wyprowadzenie aparatu na spacer - jeśli tylko jakaś ostrość wydała mi się niedokładna - zaczynało się - drzewo z lewej lewym punktem, drzewo z prawej prawym punktem.... A potem, po analizie exifów okazywało się, że albo w ponurej aurze zrobiłem komuś idącemu zdjęcie na za długim czasie, albo punkt ostrości był punktem, a nie spotem i był większy od celu więc mógł ustawić dalej, albo mi przeostrzyło przy przekadrowaniu. Kurczę, paranoja...:) 40D nigdy nie testowałem, nie zauważałem żadnych konieczności kalibracji (podpinałem każdy z posiadanych obiektywów i grało), a tu ze strachem patrzę na każde zdjęcie. I sam już nie wiem, czy 5d3 mają wadliwe AF-y w dużej mierze, albo to po prostu jakaś psychoza.
-
i to chyba najbardziej zdrowe podejście do tematu, do momentu rozwinięcia tej 6 metrowej miary...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
af-p
i to chyba najbardziej zdrowe podejście do tematu, do momentu rozwinięcia tej 6 metrowej miary...
Myślisz, że na front focusa w 5D MkIII to za mało i trzeba wziąć dłuższą? :mrgreen:
-
może w niektórych przypadkach, u mnie na szczęście nie...
-
Faktycznie - watek zaczyna przypominac beznadziejne zbieranie info o iPhonie5 na forum Macowym... Coraz wiecej podejrzej, doszukiwan sie problemow i teorii spiskowych.
Sa bardziej i mniej udane serie swiatowych edycji. Chcielibysmy (jako uzytkownicy) aby najnowsze wersje byly najlepsze, ale nigdy tak nie bedzie i juz. Sa problemy z nowa (juz prawie starą :mrgreen:) piatka? Jednak nie jest to problem, ktory firma pewnie oglosi i naprawi, bo nie zanotowala zbyt wiele takich zgloszen i tyle. Kupowac, cieszyc sie i przede wszystkim - robic zdjecia :idea: a nie na sile testowac w warunkach, ktorych nawet nie potrzebujemy w zyciu codziennym 8-)
ps
Dla przykladu - ja robie glownie fotoreportaze koncertowe, gdzie 100% zdjec jest robionych na centralnym z przekadrowaniem. Po tym watku zaczalem testowac reszte krzyzowych... :shock: Po co??? Sami wyciagnijcie wnioski czy warto ;-) Oczywiscie - zrobilem i jest ok, ale po co? Przeciez wszystkie zdjecia wychodzily ok a nawet jakby wyszlo, ze z prawej jest cos nie tak, to co? Zmienilbym body??? I jeszcze raz - po co? Zacznijmy robic zdjecia! 8-) Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!! A cala reszta, to doszukiwanie sie dziury w calym wg mnie i juz :idea:
Zeby nie ten watek wielu nie zauwazyloby zadnych problemow - oczywiscie mozna powiedziec czy to jest uzasadnienie problemu??? Nie - tylko wydaje mi sie, ze za duzo robi sie tu testow a za malo zdjec 8-) Jak ktos ma problem, to zobaczy go szybko w zyciu. A z tego co czytam (praktycznie caly watek), to WIEKSZOSC "odkryla" go po przeczytaniu tego postu i zrobieniu "testow"... ech...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
... to po prostu jakaś psychoza.
Od czytania tego mam tak samo, wkrótce będzie można założyć oddział w Tworkach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Kupowac, cieszyc sie i przede wszystkim - robic zdjecia :idea: a nie na sile testowac w warunkach, ktorych nawet nie potrzebujemy w zyciu codziennym 8-)
ps
Dla przykladu - ja robie glownie fotoreportaze koncertowe, gdzie 100% zdjec jest robionych na centralnym z przekadrowaniem.
Skoro używasz tylko centralnego punktu, to czemu kupiłeś 5D3, a nie 6D :?: Do fotoreportażu nadaje się chyba równie dobrze, a kosztuje mniej :confused:
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Po tym watku zaczalem testowac reszte krzyzowych... :shock: Po co??? Sami wyciagnijcie wnioski czy warto ;-) Oczywiscie - zrobilem i jest ok, ale po co? Przeciez wszystkie zdjecia wychodzily ok a nawet jakby wyszlo, ze z prawej jest cos nie tak, to co? Zmienilbym body???
Ja również robię większość zdjęć tak jak to opisałeś. Jest to przyzwyczajenie, które powstało w trakcie używania Canonów XXD i 5D, w których używanie bocznych punktów AF-a jest problematyczne. Jestem amatorem i może nie mam takiej wprawy jak Ty, bo po przekadrowaniu niestety 100% zdjęć nie wychodzi mi ostro. Miałem nadzieję, że po zakupie 5D3 wreszcie będę mógł bez obawy, używać bocznych punktów i odsetek trafionych kadrów będzie większy :???: Rozumiem, że skoro ich nie używasz, to wadliwe działanie bocznych punktów nie zrobiłoby Ci różnicy, ale IMO nie ma się co dziwić, że większości nabywców zależy na posiadaniu w pełni sprawnych egzemplarzy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!!
Pikczer czemu tak uważasz, skoro Tobie nie wyszły :?:
Cytat:
Zamieszczone przez
Pikczer
gdyby nie ten watek wielu nie zauwazyloby zadnych problemow - oczywiscie mozna powiedziec czy to jest uzasadnienie problemu??? Nie - tylko wydaje mi sie, ze za duzo robi sie tu testow a za malo zdjec 8-) Jak ktos ma problem, to zobaczy go szybko w zyciu. A z tego co czytam (praktycznie caly watek), to WIEKSZOSC "odkryla" go po przeczytaniu tego postu i zrobieniu "testow"... ech...
Zapewne masz rację, ale dzięki temu wątkowi odkrywamy skalę problemu :smile:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sunders
Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Takie historie jak u Habakuka wyjda bez testow KAZDEMU!!!!
Pikczer czemu tak uważasz, skoro Tobie nie wyszły :?:
Przepraszam, że się wtrącę, ale Pikczerowi ewidentnie chodzi o to, że GDYBY MIAŁ tę wadę, to by mu wyszła, jak i każdemu innemu kto by ją MIAŁ.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kuba1
Przepraszam, że się wtrącę, ale Pikczerowi ewidentnie chodzi o to, że GDYBY MIAŁ tę wadę, to by mu wyszła, jak i każdemu innemu kto by ją MIAŁ.
O.K.Chyba opacznie to zrozumiałem.Zapewne masz rację, że chodzi o to, że nie trzeba specjalnych testów żeby wykryć taką wadę AF-a.
-
Że kalibracja 5D3 habakuka nie miała sensu to przecież wiadomo już od pewnego czasu ;)