A co powiecie o tych zdjęciach. To była moja pierwsza przygoda z fotografią klubową :)
Wersja do druku
A co powiecie o tych zdjęciach. To była moja pierwsza przygoda z fotografią klubową :)
ogólnie OK
Zdjęcia są jako takie, ale dlaczego tak strasznie uciekają Ci w prawo. Bardzo krzywe te kadry. Poza tym modelka z prawej ma refleksy od czerwonego światła na włosach.
Ma refleksy bo to jest zdjęcie klubowe czyli disco.
Czytając ten wątek dowiedziałem się, że w klubach robi się foty tylko pozowane (chyba, że jest się amatorem) i koniecznie z lampą błyskową.
Szkoda, że nikt mi o tym nie powiedział, zanim zrobiłem te wszystkie zdjęcia :/
mizantropia.pl
(Część Pentaxem K-7, część 5DmkII)
Ciekawą zależność zauważyłem, jak miałem gorszy sprzęt to bardziej się musiałem przykładać i w efekcie lepsze zdjęcia.
Jeśli ktoś poważny chciałby wymienić się doświadczeniami to zapraszam na priv.
Co by zrobili ci wszyscy fotografy klubowi gdyby nie błysk na drugą kurtynę...
To wcale nie musi być błysk na drugą kurtynę. Równie dobrze może być na pierwszą
[QUOTE=mizantropia;1220055]Czytając ten wątek dowiedziałem się, że w klubach robi się foty tylko pozowane (chyba, że jest się amatorem) i koniecznie z lampą błyskową.
Szkoda, że nikt mi o tym nie powiedział, zanim zrobiłem te wszystkie zdjęcia :/
mizantropia.pl
(Część Pentaxem K-7, część 5DmkII)
Witam wszystkich ,dla mnie klasa, to właśnie takie foty najlepiej opisują imprezę i oddają jej klimat. Mógłbyś coś więcej napisać od strony technicznej jak pstrykasz, czasy , światło itp.
Z góry uprzedzam że jestem początkującym amatorem dlatego proszę o jakieś wskazówki.
Ostatnio robiłem zdjęcia w klubie- dość ciasnawym i w dodatku sklepienie było owalne, kolebkowe.
Lampe miałem ustawioną na +/- 75 stopni z wyciągniętym odbłyśnikiem.- zdjęcia takie sobie.
Zastanawiam się czy nie lepiej było by założyć dyfuzor i walić prosto w oczy....
Wydaje mi się, że odbijanie światłą od sufitu, używanie dyfuzora itp. nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem - "zabija klimat".
Podnieś ISO, wydłuż czas migawki, aby złapać dużo zastanego światła. Błyskaj lekko na wprost, światłem możliwie skupionym, aby doświetlić, "zamrozić" osoby blisko na pierwszym planie.