Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku
Cytat:
Zamieszczone przez
totamten
Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.
Mam pytanie! Czy Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie zaliczy egzamin wykonany Samsungiem S23 Ultra?
Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Krótkie pytanie do Ciebie
Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? :roll:
Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez candar
Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.
Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez candar
@
robcio
BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? :mrgreen: ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra :mrgreen:
Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^
Cytat:
Zamieszczone przez totamten
Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.
Właśnie części ludzi to się marzą takie rozwiązania.
Ale żeby być merytorycznym to może to nie jest tylko wina Januszy jak ich tu się nazwa ale również producentów telefonów (bo teraz każdy ma jakiś tam aparat przy sobie), producentów aparatów bo robią je coraz bardziej dostępne i łatwe w obsłudze, w końcu klientów bo nie chcą korzystać z usług jednych ludzi na rzecz usług innych i akceptują jakość smartfonową o którą tu kruszy się kopie albo wina tych wszystkich którzy uczą fotografii bo powinni nie uczyć, a wręcz odstraszać, że do zrobienia zdjęć wymagane są gusła czary i różdżki?
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.
Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.
Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.
Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
Rynek foto jest zepsuty już od dwóch dekad i to MZ nieodwracalnie. Pomimo to wyśmiewam "artystów" zarówno dających darmowe zlecenia, jak również biorących te darmowe zlecenia. Jeśli uważasz, że to tylko moje zdanie i tylko ja tak uważam to zrób proszę ankietę wśród fotografów chociażby ślubnych co myślą na ten temat...
Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
jest to m.in jeden z powodów unikania tej instytucji
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
Ale dofinansowania są nie tylko do działalności foto...
Fotografia po prostu spowszedniała i tyle. Teraz każdy ma pełną klatkę, kilka obiektywów i ogarnia obsługę aparatu, więc chce się rozwijać, jakoś wbić w rynek. "Ślubniacy" są cwani, ale niech wejdą w skórę takich młodych fotografów. Co oni mają zrobić? Jak nie mają znajomości w branży, tak aby np jakiś "ślubniak" go wziął na wesele, rzucił mu jakieś 400-500zł jako drugi fotograf, to musi sobie jakoś radzić. Większy problem stanowią ludzie, którzy chcą być sfotografowani i którzy chcą, aby ktoś zrobił to za darmo. To jest psucie.