-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [III] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
KNC
Wogóle nie będzie lepsze iso bo więcej pikseli. A jak widać po wcześniejszych premierach tych nowych matryc canona to maja one lepsze tylko DR.
Chyba niedokładnie studiowałeś DXO. 5Ds ma 50 mpix i u DXO zarobił 2381 punktów za ISO a 5dII ma 21 mpix ito tylko 1815 punktów ISO. Więc jak to jest z tym "nie będzie lepsze iso bo więcej pikseli?" To może jednak nie jest tak z tymi pikselami.... hmmm...A może DXO się myli :confused:....nie to niemożliwe.:o
A co jeszcze miało być lepsze? Może mieli dodawać "bitów koloru," żeby wygrać DXOMark?:lol:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
niestety nie wiem gdzie to przeczytałem - petapixel albo diyphotography (ale nie mogę się doszukać) i tam był link zapamiętałem bo się jeszcze rypnęli tekscie i napisali że jest lepiej o 5EV :mrgeen: bo im zjadło "1." ale na początku tekstu w wyliczance co jest lepiej było "1.5" stąd to zapamiętałem - to nie może być projekcja moich życzeń bo ja używam niskiego iso - ale moje doświadczenie mówi że jak jest lepiej na wysokim iso to na niskim też będzie lepiej.
Może jednak im zjadło 0. a nie 1. Albo chodziło o niskie ISO.
-
Co do matrycy to na pewno będzie lepiej niż 6DI a ta już jest całkiem przyzwoita. Wszystko ponad będzie ekstra :)
Natomiast obawiam się ze AF będzie dalej bez zmian .. tzn na papierze szau, w praktyce kupa.
I tu moje pytanie czy ktoś ma jakieś doświadczenia z AF 80d?
Bo wygląda toto niemalże bliźniaczo (na papierze). Być może nawet nie będą starać się skalować do FF i wszystkie punkty w kupie - jeśli by działały super to jeszcze quasibieda. Niestety mam najgorsze obawy, że tylko środkowy będzie użyteczny.
(O resztę parametrów się nie boję - są przyzwoite o ile cena nie zabije)
-
AF w 80d jest rewelacyjny. Jak na Canona :lol: Najbardziej brakuje mu inteligentnego śledzenia obiektów wspartego wysokorozdzielczym czujnikiem pomiaru (ten sam czujnik/matryca będzie w 6d2, więc pod tym względem raczej nic się nie zmieni na plus).
Wszystkie punkty AF są krzyżowe i użyteczne. Organizacja w strefy o różnych rozmiarach znakomicie ułatwia fotografowanie poruszających się obiektów :) Tego AF jeszcze parę lat temu nie powstydziłby się korpus serii 1...
-
Nie oszukujmy się ta nowa 6-tka będzie się sprzedawać jak świeże bułeczki :) będą też liczne upgrejdy z 5dmkIII i 6d. Canon rzadko daje użytkownikom to czego się domagają a i tak go pragną :D
Swoją drogą obstawiacie jakieś premiery nowych obiektywów przy okazji wypuszczenia nowego body?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie oszukujmy się ta nowa 6-tka będzie się sprzedawać jak świeże bułeczki
Nie byłbym taki pewien. Za tą samą cenę będzie można kupić 5DIII który jest bardzo dobrym sprzętem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Macios
Coś w tym jest. Na naszej giełdzie są już dwa 6d na sprzedaż, ale i dwie Sigmy Art 24 f/1.4. Coś nie tak z nimi?
Moja działa wyśmienicie. Po prostu po przesiadce z 60d na 6d zrobiło się za szeroko ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Nie byłbym taki pewien. Za tą samą cenę będzie można kupić 5DIII który jest bardzo dobrym sprzętem :)
Mam mimo wszystko nadzieję, że nowe 6d będzie miało lepszą matrycę. Dodatkowo Dual Pixel i gibany LCD które czasem są zbawienne. No i magia kupowania nowego :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Odnośnie ceny za 6d mkII to chyba jeszcze trzeba poczekać na jakieś oficjalne informacje albo przedsprzedaże w sklepach w PL. Chyba,że gdzieś mnie ominęła ta informacja. 5d mkIII utrzymuje cenę w okolicach 10.000-11.000zł. Mam nadzieję, że mimo wszystko nowe 6d będzie tańsze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darekPolsztyn
Odnośnie ceny za 6d mkII to chyba jeszcze trzeba poczekać na jakieś oficjalne informacje albo przedsprzedaże w sklepach w PL. Chyba,że gdzieś mnie ominęła ta informacja. 5d mkIII utrzymuje cenę w okolicach 10.000-11.000zł. Mam nadzieję, że mimo wszystko nowe 6d będzie tańsze.
Raczej niewiele. Musi pozostać margines "trochę dodam i będzie 5DmkIV" ale nie taki, że za 1 5dmkIV masz dwa 6dII.
-
z najnowszych plotek:
You Wanted it, and Canon Is Delivering. The PC-E2 is Coming This Week
i, cytujac oryginalna plotke, tu tez nie bedzie 4K ani dwoch kart pamieci :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Oryginalna szmata, sorry etui, design for 6DII :mrgreen: Pewnie za jakieś 40 dolców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ależ to innowycyjny produkt jestem pod dużym wrażeniem - może jeszcze nieprzemakalna ta szmatka jest.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
(..)Tego AF jeszcze parę lat temu nie powstydziłby się korpus serii 1...
1d III ? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
1d III ? ;)
1d IV ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
1d IV ;)
Odważnie :)
-
Odp: Canon 6d mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Niech dadzą 10mpx mniej.
Ostatnio patrzyłem jakieś testy porównawcze Sony a7/a7r/a7s. Ten a7s z 12 mpx zamiótł pod dywan kolorami i dyn.range inne modele. I z tych wszystkich cudawiankow obecnych widzę że chyba tylko on jakoś dorównuje starej poczciwej 5d jesli chodzi o jakość fot.
-
Odp: Canon 6d mark II
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Niech dadzą 10mpx mniej.
Ostatnio patrzyłem jakieś testy porównawcze Sony a7/a7r/a7s. Ten a7s z 12 mpx zamiótł pod dywan kolorami i dyn.range inne modele. I z tych wszystkich cudawiankow obecnych widzę że chyba tylko on jakoś dorównuje starej poczciwej 5d jesli chodzi o jakość fot.
Zdawało Ci się. Jedynym obiektywnym testem jest DXOMark i tam wymiata bitami koloru a7rii.
a7s wygrywa tylko wysokim ISO. Ma gorszy kolor i DR i jest na końcu serii a7. A 5d to już wstyd jak kiepsko wypada w DXO.
-
Nie wiem co to dxo, wiem tylko że 6d nie daje tak ladnych fotek jak 5d. Niebo w a7/a7r wygląda jak fioletowe. Niestety podobnie koloryzuje 6d, kalibracja troche pomaga, ale to chyba nie to.
https://www.bhphotovideo.com/explora...ts-you-best%3F
-
-
O, znowu można plotkować! :lol:
Dawno nie było tak nudnej premiery jak 6d2, w zasadzie zero zaskoczenia.
Ze szkłami za to znacznie trudniej. Można wymyślać bzdurne EF 200-600/5.6 lub bardziej prawdopodobne EF-S 35/1.8, a Canon i tak nie chce się podporządkować i w zamian wypuszcza niszowe EF-S 35/2.8 macro. W ogóle w tym roku coś wyjątkowo cienko u Canona ze szkłami. W drodze na razie widać tylko jedną L-kę, pewnie 85/1.4. A co dalej?
-
Brakuje w szklarni standardowej L-ki pod cropa. Chętnie bym przygarnął taką 15-85L czy 18-135L. A tak zostaje stary 17-55 2.8 pamiętający jeszcze czasy dinozaurów. Byłem zdecydowany na to szkło jak kupowałem swoje body. Co prawda mam tylko 100D ale budowa tego szkła nie zrobiła na mnie dobrego wrażenia. Nie na tyle żeby dać za nie tyle kasy. Można powiedzieć że puszka też plastik fantastik, ale kosztuje adekwatnie do wykonania. W przypadku 17-55 spodziewałem się raczej solidniejszej budowy.
-
15-85 nie-L jest bardzo solidnym szklem. dobrze wykonanym, porzadnym optycznie a przy tym niedrogim. brak wersji L ma dla mnie osobiscie tylko jedna wade: ceny nie-L bylyby wtedy jeszcze nizsze :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ocean
Brakuje w szklarni standardowej L-ki pod cropa.
Nie będzie L pod cropa.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
O, znowu można plotkować!
Można już od pewnego czasu ;).......
-
Patrząc na to jak nagle lustrzanki Canona dostały możliwość używania AF ze szkłami (a raczej zestawami szkło + extender) f/8 można domniemywać, że być może w przyszłości pojawi się kilka szkieł f/5.6 wystarczająco doskonałych optycznie, by nie wahać się używać z nimi tc 1,4x. Np. 500/5.6 czy 800/5.6 II.
Skoro już jesteśmy przy szkłach kategorii supertele, to spodziewam się w przyszłym roku jednego lub dwu takich obiektywów wykonanych w technologii DO. Ciekawe czy te szkła będą po prostu wyraźnie mniejsze/lżejsze czy Canon zdecyduje się zagospodarować zysk na wadze/rozmiarach i wbudować extender wzorem 200-400? A może jakiś zoom DO? Gdybym miał wytypować jakie szkło pojawi się w przyszłym roku w wersji DO, to obstawiałbym wspomniane 800/5.6.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Patrząc na to jak nagle lustrzanki Canona dostały możliwość używania AF ze szkłami (a raczej zestawami szkło + extender) f/8 można domniemywać, że być może w przyszłości pojawi się kilka szkieł f/5.6 wystarczająco doskonałych optycznie,
zaczalem kminic w desen: EF-S 15-105/5.6 albo w najlepszym przypadku 15-105/4.5-5.6 :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
by nie wahać się używać z nimi tc 1,4x. Np. 500/5.6 czy 800/5.6 II.
pozyjemy zobaczymy. dla mnie egzotyka...
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Skoro już jesteśmy przy szkłach kategorii supertele, to spodziewam się w przyszłym roku jednego lub dwu takich obiektywów wykonanych w technologii DO. Ciekawe czy te szkła będą po prostu wyraźnie mniejsze/lżejsze czy Canon zdecyduje się zagospodarować zysk na wadze/rozmiarach i wbudować extender wzorem 200-400? A może jakiś zoom DO? Gdybym miał wytypować jakie szkło pojawi się w przyszłym roku w wersji DO, to obstawiałbym wspomniane 800/5.6.
ciesze sie w imieniu wszystkich 3 uzytkownikow takiego szkla.
w miedzyczasie chetnie przygarnalbym EF-S 22/2, EF-S 35/1.8, EF 135/2.8 IS (a to bym pewnie kupil nawet w takiej cenie, w jakiej spodziewam sie, ze Canon by zaspiewal... a nie jestem tutaj w zadnym wypadku optymista :) )...
-
Ja jestem bardzo ciekaw 85/1.4 is l. Optycznie bedzie super, ale cenowo pewnie zmiazdzy, wiec pewnie skoncze z Tamronem.
-
Z jednej strony 85 1.4 byłoby tańsze niż 1.2 i powinni je zrobić, ale z drugiej to ... świetne 1.4 ma Sigma. Moze lepiej by było dać nowe 1.2 po to by oferować coś czego nie mają w innych systemach (nikon).
-
Jak będzie lżejsze i mniejsze od sigmy i... Tańsze to biorę;)
Sigma nie ma stabilizacji.
-
IS to atut. Fakt. Ale by był tańszy od Sigmy? Na to bym nie liczył. Tym bardziej, że Sigma nie ma OS. Każdy woli szkła systemowe i w tym nadzieja na zbyt 85 1.4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jak będzie lżejsze i mniejsze od sigmy i... Tańsze to biorę;)
Nie wiem co dzisiaj paliles... ale tez chce :) :) :)
-
Sigma ma potwornie wielkie i drogie filtry (polar). Poza tym nigdy nie wiadomo jak z AF. Szczegolnie po zmianie body.
-
Pytam zupełnie poważnie, po co zakładać polar do portretu? Nie przychodzi mi do głowy inne zastosowanie niż po to aby odciąć dopływ światła, ale wówczas filtr Nd będzie tańszym rozwiązaniem.
-
Zawsze bedac na wakacjach zakladam. Inne kolory, kontrast. Obowiazku oczywiscie nie ma. Zakazu chyba tez nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Nie wiem co dzisiaj paliles... ale tez chce :) :) :)
Też mnie to ciekawi :lol:.
-
Niestety nic nie paliłem;( Z rozmiarem i wagą będzie łatwo bo Sigma przegieła. A z ceną to tylko nierealne, pobożne życzenie.
-
Ostatnio siedzę całymi dniami przed kompem i czytam opinie i wrażenia o puszkach Canona. I coś dużo osób narzeka na współpracę jasnych szkieł Sigmy z modułem Dual Pixel - czyli od 70d wzwyż. Szczególnie z 18-35 1.8. Więc pchanie się w tym wypadku w Sigmy to trochę ryzyko jeśli ktoś ma puszkę z DP. Trochę jestem podłamany tymi narzekaniami, bo choruję na to szkło od dłuższego czasu, a że z moim 100d to byłby mało komfortowy zestaw to zerkałem w stronę wyższych modeli takich jak 70d i 80d. Wczoraj pomacałem sobie 750d w MM i jak spojrzałem w wizjer to mi przeszła ochota. No i jestem w kropce z zakupami. Chyba się skończy na 7dII lub 6d i zamiast schabowego z ziemniakami na obiadki zupki Amino do końca roku...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
No dobra, skoro canonrumors przepisuje już z canon-board'u :lol: ;), to napiszę może wieczorem coś więcej...
http://www.canonrumors.com/two-new-b...next-year-cr2/
-
Niech lepiej zrobią poręczne przystepne 500/5.6 :)
-
Od nowego roku Canon zabiera się za przycinanie kolejnych modeli:
Canon EOS 7D Mark III Coming First Half of 2018 [CR2]
W nowym 90D wystarczy wsadzić gorszą matrycę niż w 80D i po temacie. Obecna drażni nabywców 6DII.
W 7DIII wypadałoby nieco ograniczyć możliwości korpusu (AF itp) bo obecne nie przystają do tej matrycy, która jest w 7DII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Od nowego roku Canon zabiera się za przycinanie kolejnych modeli:
Canon EOS 7D Mark III Coming First Half of 2018 [CR2]
W nowym 90D wystarczy wsadzić gorszą matrycę niż w 80D i po temacie. Obecna drażni nabywców 6DII.
W 7DIII wypadałoby nieco ograniczyć możliwości korpusu (AF itp) bo obecne nie przystają do tej matrycy, która jest w 7DII.
tylko af da się zepsuć w 7DIII gorszej matrycy nie da się wsadzić :mrgreen: - no chyba że softwarowo to załatwią, ale 4K chcą dać - ciekawe czy są zdolni mentalnie do zrobienia rzeczywistego konkurenta D500 i ile to będzie wtedy kosztować 18 000? 20 000? złociszy :mrgreen:
-
mujboze, jaki zly ten Canon...
powinien dzialac jak Sony: wypuszczac wywalone specyfikacje i sponsorowac ambasadorow, ktorzy na dlugo przed premiera pompowaliby opony internetowych fanbojow obietnicami, ze jak juz ten nowy model kupia (za horrendalne pieniadze) to w ogole lody bedzie robil i glod na swiecie zniknie :lol:
po czym po premierze wyszloby, ze cos tam nie gra, cos sie przegrzewa, cos przecieka, i w ogole jak opadnie dym to jest zwykly aparat robiacy uczciwe zdjecia. tylko niekoniecznie jest co do niego zapiac, wiec konczy sie na dzwiganiu pudelka zapalek z zapietym czerwonym paskiem Canona :)
zamiast tego Canon od lat dziala jak Canon... nie potrafi robic marketingu (nie pompuje opon), konfekcjonuje modele "po izraelsku" (wypuszcza specyfikacje ograniczone do kluczowych cech nie rzucajac sie na niedopracowane fiuczery) i zamiast dac w 6D mkII ficzery 5D mkIV za 2000 EUR (tak jak caly internet oczekiwal :lol: ), to osmiela sie wypuscic go jakos okrojonego...
a potem frajerzy to kupuja! na ich szczescie okazuje sie, ze jakos jednak to dziala, nawet nie jest tak tragiczne i od biedy da sie znalezc jakies realne zaletu (w uzytkowaniu a nie w medialnym biciu piany). potem skazani na jedno mocowanie kupuja do tego pasujace szkla (tyle co, ze dzialaja bez adapterow), potem skazani na jeden system musza kupic nowy korpus... i po wielu latach w takim cyklu jeszcze zachecaja innych frajerow, zeby dolaczyli do tej samej sekty :)
albo moze byc tak, ze Canon po prostu wie co robi, ze to ma sens i ze to nie jest przypadkowe, ze w temacie DSLR juz rozwalil konkurencje, ktora przeciez "od lat wypuszcza duzo lepsze modele". a w bezlusterkowcach nawet sie jeszcze nie przylozyl (jedna M5-tka wiosny nie czyni) a juz zrobil pozycje lidera i to wszystko raczej pod medialny wiatr, niz z tym wiatrem...
tak tylko mowie...
-
Canon jakoś umozolił zapowiadane z dawna obiektywy:
Specifications & Images of the Upcoming Canon Lenses
No trochę nie dla mnie ale widać jest taka potrzeba ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Canon jakoś umozolił zapowiadane z dawna obiektywy:
Trafna diagnoza. Sloganem reklamowym Canona powinno być "We're slow" (autorem tego stwierdzenia jest Maeda :lol:).
Wszystkie Canon-wynalazki (nano, do, br, pz i inne) z trudem się przebijają do produktów. Tymczasem np. Sigma jak tylko opanowała trzaskanie asferyków (podobnie elementy fld) na dużą skalę, to pakuje je gdzie się da i ma masę nowych produktów.
-
Ten 85 1.4 to by mi się podobał...
Ten IS to fajna sprawa. No ale zobaczymy jak cenowo...
-
Cenowo podobno jakieś 8 tys. Ten tego. Taniej już było. Jak to na Wiejskiej mówią skandal i hańba :)
-
No dobra. 85 1.2 też jakieś 8kzł. więc trzeba chyba poczekać na jakieś przykładowe strzały. I znów dylemat 1.4 IS czy raczej światło? ;)
-
Cena na poziomie 8k PLN, to tylko 1/3 więcej niż sigma art 135mm a obiektyw ma stabilizację :o Czy ostatnio Canon tak potaniał czy sigma podrożała?
-
No nie wiem jak koledzy ale ja obiektywów na "s" nawet nie biorę pod uwagę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
No dobra. 85 1.2 też jakieś 8kzł. więc trzeba chyba poczekać na jakieś przykładowe strzały. I znów dylemat 1.4 IS czy raczej światło? ;)
światło jest najważniejsze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
światło jest najważniejsze ;)
No jasne że tak. Światła nie "dowyczarujesz" a na pochyłe drzewo to i Salomon nie naleje...
A tak przy okazji. Są jakieś wzmianki o nowej jedynce?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
A tak przy okazji. Są jakieś wzmianki o nowej jedynce?
Jedynka wyszła 1.5 roku temu. Na jakiekolwiek wzmianki musisz poczekać jeszcze min 2 lata.
C85/1.4L dokładnie 1599 USD.