Ja bym na 85L zamienil.
Wersja do druku
Ja bym na 85L zamienil.
Zaciekawilo mnie to, co mowil redaktor FK o "tyle 7D" i "przodzie 5d2". Bardzo ciekawe.
Czy user 7D majacy opanowane i odruchowe sterowanie "tylem" swojego body, bedzie "u siebie" z 5d3? Watpie. To samo przedni panel niby kopia 5D2 - jakos takze widze totalne zmiany, bo odruchowo tym samym palcem klikac na podglad GO juz nie bedzie mozna w 5D3.
Żeby nie było za słodko z trybem auto-iso to widzę, że nie ma korekcji ekspozycji w trybie M, czyli w Canonie już prawie widzieli się z gąską... szkoda.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To bardzo dobrze, bo niejednemu już gały wypaliła moja lampa jak przypadkowo przytrzymałem ;)
Ja zawsze miałem problem z przyciskiem podglądu głębi ostrości w Mark II - co jakiś czas zdarzało mi się go wcisnąć przypadkiem, jak prawidłowo podpierałem lewą ręką korpus z obiektywem. Skutek bez założonej lampy był na szczęście niezauważalny (choć przez moment było to zawieszenie z myślą co jest grane), gorzej jak coś robiłem z fleszem na aparacie :-) Cieszę się, że to zmienili.
Ja tez sie ciesze. Ale mi chodzi o twierdzenie pana speca z FK.
Ten feature w 5d2 miał za zadanie oduczyć korzystania z lampy :)
E tam gadacie. To była dobra sprawa, nudne fotografowanie i nagle strobo. Budzisz się i myślisz o co chodzi, trochę zmuszało do myślenia :)
Zmartwię Cię.Gdy zamieniałem 5d na 1Ds III tez tak myślałem.GO przycisk z prawej ,ok.Nic z tego jak nie gorzej. :idea:
W 5d III co prawda jest inny przycisk ,ale czarno to widzę nadal.
Ostatnio 50/1,2 mi sie przykleiła.Ale nie umiałbym jej porównywac do 85/1,2.
To jednak inne szkła.Pięćdziesiątka może robić za uniwersalne i jedyne.
No i jednak AF przy F8 nie działa...
Też to słyszałem. Także CW omijał jak mógł ten temat we wszelkich wywiadach - nie wiem czemu to robią ale wygląda jakby jacyś księgowi za tym stali ,a nie technikalia. Przy czym stawiam dolary przeciw orzechom, że jeśli cokolwiek się pojawi to tylko w iXie 8-).
Nie sądzę, by była to wyłącznie kwestia firmware. Przypuszczam, że nowy czujnik do 1D X i 5D Mark III projektowany był do światła f/5,6, co oczywiście nie wyklucza jego użycia z mniejszym światłem - prawdopodobnie drogę do tego otworzy poprawione oprogramowanie. Jednak kwestia na ile sprawnie będzie działała taka kombinacja pozostaje otwarta.
Jak wiadomo (http://dougkerr.net/Pumpkin/articles/Split_Prism.pdf - ostatni akapit), im jaśniejsze szkło, tym szerzej mogą być od siebie oddalone czujniki AF (dzięki temu precyzja AF wzrasta).
Jeśli zatem Canon istotnie zadecydował się rozstawić (dla większej precyzji) czujniki tak szeroko, że przy f/8 światło do nich nie dociera, to również sądzę, że sytuacji nie da się uratować oprogramowaniem. Ale:
- Wiadomo, że f/5.6 dawało się dotąd oszukać zaklejaniem pinów albo raportowaniem tej wartości przysłony w szkłach z f/6.3.
- Jeśli nie zmieniła się optyka układu AF, to można porównać rozstawienie czujników na zdjęciach reklamowych sensorów i gdybać dalej, jeśli są w tym samym położeniu, co np. w 1D Mk IV.
Ale jak pisze Kolekcjoner, mogą uwolnić f/8 w nowej jedynce, zostawiając ML hackowanie piątki.
W tym dwugodzinym filmiku z bankier TV, Woźniak chyba powiedział, że w 5D3 będzie f5.6, a w 1DX f8 (nie chce mi się oglądać drugi raz, ale na 90% wydaje mi się, że tak mówił)
Ogólnie do tej pory CW zawsze na to pytanie odpowiadał, że AF 1DX będzie dużo lepszy, szczególnie w servo od poprzednich jedynek przez dodanie sensora RGB i osobnego procka do AFa. Punktów jest więcej i szerzej rozmieszczonych oraz więcej jest krzyżowych. Ulepszono opcje ustawień i dano do nich bezpośredni dostęp.
Wracając jeszcze do wideo z bankier TV to filmik ogólnie fajny. Sporo pokazali i wyjaśnili.
Co do komentarzy, że wkurzający jest Patrycy i komentarze o Nikonie:
Poza wyrazem twarzy przedstawiającym ból, cierpienie i wieczne niezadowolenie to mnie Patrycy nie wnerwiał. To ten drugi ciągle wrzucał komentarze o Nikonie, no ale panowie. Do czego porównywać mamy Canona? Tutaj na forum co chwile przecież tylko się mówiło, że 5D2 to a D700 tamto. Przecież wiadomo, że C wpuszczając 5D3 zrobił to co Nikon już dawno (AF z flagshipa w niższym modelu).
W sumie to chyba Nikon zaprezentował puszkę (D800), taką jak większość się spodziewała, że będzie wyglądał nowy 5D, a Canon pokazał 5D3, jakiego większość by obstawiała jako następca D700 :D
A Woźniak na wszelkie nawet czasem lekko prowokacyjne złośliwości odpowiadał bardzo zgrabnie i rzeczowo wraz z uśmiechem.
Wiesz bo teraz jest wreszcie od wielu lat taki czas, że na prowokacyjne uwagi Nikoniarzy można odpowiadać uśmiechem :cool: - wiem coś o tym z autopsji.
Canon przyzwyczaił nas niestety do tego, że robili puszki "wycinanki" ale dzięki konkurencji (głównie z żółtego obozu) w końcu się to zmieniło :grin:.
Ty to jesteś optymista. A o bandingu w cieniach po wyciągnięciu o 5 EV nie słyszał? A o tym słyszał? Cytuję z "zaprzyjaźnionego" forum:
"piszemy o mniejszej elastyczności w cieniach, ale ciekaw jestem jak bedzie sobie radził w słońcu, np: detale na sukni panny młodej, która jest murzynką, bardzo kontrastowo
jak porównywałem D700 i 5D II wtedy C słabiej sobie radził"
I co? I w dooopie jesteśmy! Ot co! I w cieniach i w światłach dostajemy. Nic tylko kupić desiedemset, albo innego deczysta.
"Uwaga, za 2 miesiące kupuję 5d3, poszukuję ślubów murzynek jak najszybciej po tej dacie, muszę zrobić testy!"
:mrgreen:
hmm to kurde muszę zrobić zapis w umowie, że czarnoskórych panien młodych lub też panów młodych - albinosów nie obsługuję ze względu na ograniczenia sprzętowe. Tylko czy nie wyjdę wtedy na rasistę? :D
Chyba Nikon umoczył bo ja głównie po znajomych słyszę jęki: "a po co 36Mpx, gdzie to składować itd." Jeżeli się mylę to N nie ma czegoś takiego jak sRAW, mRAW?
P.S. jeszcze jedno odnośnie programu w bankier TV, dla tych którzy nie chcą/nie mogą obejrzeć:
5D2 będzie na razie produkowany równolegle z 5D3. Jak długo - tego nie wiadomo. Dlatego na jakieś spadki cen itp. nie ma za bardzo co liczyć ;)
...ależ proszę :)
Jednak Canonem się nie da. Na żółtym słusznie stwierdzili, że facet może mieć czarny garnitur. To się nie może udać. Tylko desiedemset albo deczysta.
No i jeszcze:
"Dokładnie 5d mkII tylko pod ślub lub studio. A i na ślubie liczba chybionych zdjęć mnie przeraża. W reperterce odpada całkowicie. AF jest tak pewny, że efekt końcowy wygląda jakby obiektyw miał BF i FF jednocześnie na połowie wykonanych zdjęć."
Trzeba sprzedać ten badziew. Tylko desiedemset, albo deczysta.
Wybaczcie, ale nie mogłem się oprzeć :-)
"Ja w ogóle bym nie kupił 5D mkII. Nie ważne w jakiej cenie. Fotografuję na małej głębi i właściwie nigdy nie używam centralnego punktu AF. Kompozycje moich kadrów, wymuszają skorzystanie z bocznych i skrajnych czujników. W tym momencie korpus 5D mkII jest bezużyteczny ponieważ nie jestem nim w stanie zrobić ostrego zdjęcia ze skutecznością, gwarantującą bezstresowe hobby. W dodatku z tego co pisał Andy_O, któremu wierzę, w studio nawet chcąc ostrzyć manualnie czujniki zapalające się gdy podobno jest ostro, także nie funkcjonują poprawnie. Filmów nie kręcę, więc jak we wstępie - nawet gdyby kosztował 2 tysiące złotych, ja bym nie kupił.
PS. Hmm, odpowiedziałem na coś, czego nie widzę w wątku... No, ale niech już zostanie."
Moderatora z góry przepraszam, ale naprawdę nie mogłem się oprzeć :-)
Tak czy owak: jeśli Nikon dołoży za rok FF 24mpx, a Sony wstawi te swoje matryce 24mpx i 36 mpx do dwóch SLT, to za dwa lata właśnie Canonierzy nie będą się ze szczęścia posiadać!...:mrgreen:
Zawstydzasz mnie! ;) Zwyczajnie - jestem po robocie i mam ten komfort, że nudzę się...
Nie ma sprawy ale może już wystarczy tych cytatów 8-). Dla mnie raczej dziwne jest dzielenie włosa na czworo o produktach konkurencji, a biorąc pod uwagę liczbę wpisów na żółtym forum w wątkach o sprzęcie Canona jest to zupełnie niezrozumiałe. Najwyraźniej ludzie tam dużo bardziej interesują się sprzętem i nowinkami - inaczej sobie tego nie potrafię wytłumaczyć. O ile mi wiadomo to wątek na temat 5D mkIII jest tam dłuższy niż u nas - paranoja jakaś.
O to właśnie chodzi! Aparat jest jeszcze niedostępny, nikt nim zdjęć nie robił, a już ma banding i nie nadaje się do fotografowania murzynek w sukni ślubnej w pełnym słońcu. Ich moderator udaje, że nie wie o co chodzi, a chmary talibów wypisują kompletne bzdury.
Sample sa już dostępne w sieci, wszystko mozna przedstawić w ośmieszający sprawę sposób, moderator wie o co chodzi, a ty prowadzisz bezsensowną polemikę w 3 miejscach naraz. Nie ze mną, który chce zaprzestania kłótni, nie z nikoniarzami, ale z innymi użytkownikami canonów! Mi ta wada jest totalnie obojętna bo 1. nie jestem użytkownikiem canona. 2. gdybym nim był, to w moim fotografowaniu i tak by się to nie uwidaczniało.
Na forum Nikona możesz polemizować jedynie na temat tego co dolega Canonowi. Resztę JacekZ wycina wedle swego uznania.
Jakoś nie drażnią cię te bzdury, które kilka razy dziennie wypisują Twoi talibowie? Wtedy nie jesteś skory do skreśleń?
wracając do 5d, coś o filmowaniu:
http://www.eoshd.com/content/7517/fi...es-it-stand-up
Szlag mnie trafia. Jacy moi talibowie! To są użytkownicy Canona 5Dmk2 !!! Oni z tobą polemizują. I zaśmiecacie watek o 5Dmk3, więc zacząłem to wycinać. Wszystkim (czego nie raczysz zauważyć), nie tylko tobie.
Przepraszam, że zaśmiecamy i tu wątek o 5Dmk3 postami nie na temat. I wcale się ani nie obrażę, ani nie zdziwię jak to co napisałem zostanie wycięte, bo to też OT. Mam nadzieję, że polecą nie tylko moje posty.
Proponowałbym żeby jednak spraw innego forum nie rozstrzygać tutaj. Wątek jest w różnościach więc teoretycznie dopuszczamy OT ale dyskusja o innym forum zdecydowanie wykracza poza zakres wątku.
Ja sobie patrzę tak globalnie na całokształt i widzę: Na filmie jeden z redaktorów zauważył pewne podobieństwa 5dm3 i Olympusa. Olympus nigdy nie robił tajemnicy jakiej matrycy jeśli chodzi o producenta używa a od modelu OMD jest to wielka tajemnica. Canon wypuszcza zaawansowany kompakt z matrycą 4/3...