Ależ musiały te puszki być niedopracowane, jeżeli tylu aktualizacji potrzeba :mrgreen:
Wersja do druku
No wybacz, ale odpowiedź na poziomie dzieci z piaskownicy z wiaderkiem i łopatką.
Czyli starzy ludzie to do piachu a mój aparat F1N, który ma 38 lat to z pewnością nadaje się tylko na złom.
Nawet nie będę próbował pisać co dają aktualizacje w innych systemach niż canon - żyj dalej w swoim cudownym świecie pełnym jednorożców...
To jest problem/wynik architektury systemu/puszki.
To wynik przyjętej strategii produktowej. O tym decyduje się już na etapie założeń, tworzenia Specyfikacji Wymagań, jakieś 2-3 lata nim puszka pojawia się na rynku.
Trzeba system tak budować aby była możliwość sprzętu, procesora, pamięci.... na realizację nowych funkcji oraz gotowość systemu na przyjecie i uruchomienie tych nowych funkcji w procesie aktualizacji oprogramowania.
jp
@candar ale widziałeś emotikon przy moim wpisie? Bo przecież niemożliwe, żeby używanie EVF tak mocno niszczyło wzrok :roll:
A co do dalszej części Twego ostatniego posta, to jak szanuję Ciebie i Twoje fotografie, ale janopawlakujesz.
No ja byłem w Canonie 14 lat więc nie wiedziałem o takich cudach w innych systemach. Czułem się rolowany przez Canona dlatego zmieniłem system i nie żałuję. Chociaż jak kupowałem Canona to faktycznie miał przewagę nad konkurencją. A o Sony to żal było mówić :D do czasu A7 ;)
Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka
Witaj w klubie !!
Miałem 5D3, myślałem o większej liczbie pikseli ... i gdy zobaczyłem wpierw specyfikację A7R a potem otworzyłem zdjęcia RAW to mną "wstrząsnęło".
Gdy ogłoszona specyfikację A7R2 to decyzja zapadła.
Nie żałuję tych lat z Canonem, ale przesiadłem się do innego świata.
Jestem bardzo zadowolony
jp
No ja miałem 30d, 6d, 5d2 i komplet stalek i zoomów. Ale jak wyszło 6d2 i A7III to byłem już bardzo poirytowany. Potrafię naświetlić poprawnie klatkę ale skoro za tą samą kwotę tu mam TYLE a tam tylko to zdecydowałem pożegnać Canona. Jak szkła sprzedam z Canona to już będzie cacy :) wtedy może dokupienia 24 GM
Kiedyś pewnie wszyscy skończymy na Sony ;) Szczególnie Ci, którzy ciągle poszukują.
Merida to się okaże. Może Canon wróci na pozycję technicznego lidera :)
No on sam sobie nogi podcina. Widzę to tak, że dopracowuje puszki bardziej niż Nikon, za to Nikon ładuje do puszek średniej klasy już praktycznie wszystko co ma najlepsze. W Canonie finansowo i segmentowo zaczyna się to powiedzmy o półkę wyżej. Taka filozofia wyciągania max pieniędzy od użytkownika, który często zostaje jak już kupi sobie szkła, które są faktycznie stosunkowo tanie i dobre. Zniechęciło mnie pogoń w Canonie za kolejną wyższej klasy puszką, która zawsze jakoś odstawała od Nikona, z którym wg mnie to jedyny bezpośredni konkurent był do czasu wejścia w bezlusterkowce. Teraz już jak się obudzili konkurencja jest duża i im odstaje- mowa głównie o Sony.
Oni się nie obudzili poprostu **** się już palą ,ale co zarobili na odgrzewanych kotletach to wkrótce stracą. Wielu osobom nie chce się zmieniać systemu jak mają pełną szafę szkieł Canona. Niby coś tam działa na Sony i można by zostawić sobie ulubione szkła ,ale nie wszystko jednak działa.
Canon jest w trudnej sytuacji, musi przejść kanibalizacje swoich rozbudowanych segmentów lustrzankowych jak najmniejszym kosztem.
Nie pomaga również ofensywa smartfonowa.
Myślę że aktualne działania Canona w segmencie ML są wynikiem decyzji biznesowych, a technologicznie jest w stanie szybko dołączyć do czołówki peletonu.
Dużo będzie zależało do nowych modeli Sony i Nikona które ukażą się niedługo i od jakości PR.
jp
Sami eksperci, w końcu Polska przoduje w exporcie. A tak na poważnie, nawet wódki dobrej nie robimy.
Wracając do tematu, nie zawsze najlepsze wygrywa. A Sony ze swoim podejściem jeszcze długo (jeśli wogóle), nie będzie miało dobrego serwisu, o milionach sprzedanych szkieł nie wspominam bo do tego trzeba lat.
Ciśnienie jakieś jest i dobrze, bez Sony takie M50 pewnie wogóle by nie powstało, a tak do mydelniczki podpinam wszystko co mam w 2 pelikanach i działa bez problemów.
konkurencja jest dobra dla klienta, najwyraźniej jest jeszcze zbyt mała w segmencie dla entuzjastów i semi pro bo nie widzę żeby zastosowanie nowinek technologicznych rosło, a ceny malały :) i firmy konkurowały se sobą, może na wątku o bezlusterkowcach konkurują ale w realu już w niewielkim stopniu.
Sprzęt Sony gotowy do Pucharu Świata w Skokach Narciarskich w Zakopanem!!! :roll:
Post Krzysia Szabli :) 17 A9 i FE 400 mm f/2.8 GM OSS (SEL400F28GM) ;)
Tak więc "białe lufy" to nie tylko canon...
Ale, że niby to jest ten post Szabli :shock: http://www.klubkm.pl/forum/showthrea...14#post1865614
Swoją drogą ciekawe czy ktoś to w ogóle spróbuje w trakcie zawodów, czy raczej misiu na krupówkach będzie w dużej rozdzielczości robiony.
@candar rozumiem, że powiedziałeś stop mowie nienawiści i od dziś przestaniesz być hejterem i samozwańczym ambasadorem sony:roll:
Hehe nigdy nim nie byłem poprostu w 2019 odkryłem że jest eye af ,a dziś że Canon go ma w m50 idealny aparat na wakacje i jeszcze video ma brawo Canon.
Gorąco:
https://petapixel.com/2016/02/19/can...instead-black/
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Real-time Tracking w praktyce:
https://www.youtube.com/watch?v=aHmuJLVN7JA&t=46s
Wspaniałe podsumowanie powyższej ekspozycji sprzętu zamieszczone przez autora (K.S.) na KKM w odpowiedzi na pytanie forumowego samozwańczego ambasadora sony:
No cóż...
Widać, że krople zaczynają drążyć skałę...
Kilku reporterów używających agencyjnego sprzętu Nikona/Canona nabyło prywatnie siódemki. Zobaczymy co się wydarzy przez kolejny rok
Miny profesjonalnych serwisów konkurencji - bezcenne
Czyli pupa jasiu karuzela. Kilku reporterów prywatnie nabyło siódemki za mniej niż pół ceny. Ceny na allegro spadną. Kropla drąży skałę, a miała być autostrada.
Jest konkurencja - jest zabawa :) Czym skutkował brak konkurencji do niedawna ? Wiadomo - corocznym odświeżaniem starych puszek przez c/n.
Jak to ktoś bardzo ładnie powiedział na tym forum:
"Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie" :mrgreen:
Zaś prawda. Podoba mi się też nowe opakowanie Olka OMD E-M1X (i nie tylko mnie a górny ekran LCD w ML z EVF to MZ zbytek) http://dobas.art.pl/blog/omd_em1x_test/ Jestem tradycjonalistą i wolę gałki, pokrętła, dżojstiki zamiast dotykowych pasków i innych dziwnych pomysłów. Tu również przydaje się konkurencja bo jak na razie niewiele korpusów dysponuje przemyślaną ergonomią i zawsze trzeba iść na ustępstwa.
Bo prawda taka, że olki to piękne aparacik. Tylko dlaczego te matryce? Już żeby aps-c ca. 30 mpix dali...
-> http://dobas.art.pl/blog/om-d-em-5-ii-40-mpx/
A OM-D E-M1x dodaje opcję wyboru Hiresa z ręki (matryca to 20 Mpx, Hires z ręki 50 Mpx, Hires standardowy 80 Mpx) http://dobas.art.pl/blog/omd_em1x_test/
Ciekawa opinia na temat a7III i A7RIII
https://wardakaszuba.com/2018-in-review/
No tak, po ośmiu latach używania EVF w ML całkowicie oślepłem i niniejszą odpowiedź napisała za mnie dobra duszyczka :mrgreen:
Ciekawe ileż to ludzi oślepło w podobny sposób używając kamer video ? :mrgreen:
Niestety... https://img5.dmty.pl//uploads/201504...sv3dti_600.jpg
Tak, tak. Oczywiście nie oślepłeś. Co dość oczywiste, bo o ślepocie nie pisałem. Natomiast jak widzę jesteś wszystkowiedzącym ekspertem we wszystkich dziedzinach. Oczywiście, evf nie szkodzi. Podobnie jak ekran telewizora, monitora czy smartfona. Szczególnie nie szkodzi tym, którzy nie potrafią samodzielnie pomyśleć. I poczytać coś innego niż forum fotograficzne. Ale Ty masz przecież misję do spełnienia.
Misję to raczej mają osoby, które negują z założenia wszystko inne poza tym, czego aktualnie używają podając się za ekspertów we wszystkich dziedzinach ;)
A tutaj się zgodzę, choć jak widać na załączonym obrazku bywa z tym całkiem różnie.
Co do szkodzenia różnych rzeczy codziennego użytku - to sama fotografia jest szkodliwa od początków jej istnienia począwszy od chemii (kto spędzał wieczory w ciemni fotograficznej mając żółte paluchy wie o co chodzi) a skończywszy na radioaktywnych obiektywach http://www.if.pw.edu.pl/~sala/papers/Obiektywy.pdf Tak się składa, że SMC Takumar 50mm f1.4 którego akurat używam nie jest pozbawiony "wad" - (radioaktywność wysoka, 10000nSv/h), ale nie trzymam go pod poduszką ;)
No tak. Proponuję odłączyć Wi-Fi w mieszkaniu (sąsiadom również), wyrzucić lapka i, komórki oraz monitory i wrócić do czytania książek drukowanych oraz do zdrowego trybu życia i zdrowego jedzenia :)
Od czytania to sie dopiero oczy psują ;-)
Wiadomo, że używanie każdego ekranu z podświetleniem w jakimś stopniu męczy/psuje się wzrok. Ile trzeba byłoby używać evf aby miało to wpływ znaczący w porównaniu do tv/komputer/smartfon? Nowe samochody sa teraz szkodliwe dla oczu bo maja wyświetlacze zamiast zegarów itp. itd. Argument o szkodliwości evf po prostu wzięty z czapki bez jakichkoliwek dowodów. Natomiast wiemy, że urządzenie optyczne typu lornetka, wizjer, lunet może być zabójczedla oka jeśli skierujemy je, nawet przypadkiem, prosto w słońce. Taki sam argument jak ten o szkodliwości evf czyli mało sensowny choć prawdziwy ;-)
Z drugiej strony dlaczego tacy eksperci od ochrony wzroku szkalujacy evf nagminnie używają aparatów z wyświetlaczami lcd. Przecież wyświetlacz lcd również psuje wzrok a jednak..... ;-)
Załącznik 1708
Jest tak wspaniale.
Przynajmniej nowa plejka dobrze się sprzeda, jak zawsze ;)
Gdyby ktoś chciał kupić, to lepiej się wstrzymać kilka tygodni, bo idą obniżki. W połączeniu z nowym firmware, to coraz ciekawsza propozycja. Z drugiej strony właściwie nie zostaje wtedy miejsca na zaawansowany APS-C aka a7000... :(