Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Z wyprawy po USA dostałem od kolegi kilkanaście RAWów do obrobienia z A7IV, była to czysta przyjemność.
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt
https://youtube.com/@MaciejTaichman
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
Jak sam mówi, poszukuje najwyższej jakości. A czy robi coś sensownego oprócz tego poszukiwania to nie wiem :D tak jak wielu youtuberów zresztą, skupia się na "testowych" obrazkach kręcąc tzw "recenzje". Pies z nimi :D
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zgoda, rawy Sony i Nikona są bardzo elastyczne i wiele można z nich zrobić. Canon ma inaczej i nie wiadomo czy wynika to tylko z matrycy czy też z tego ile dają informacji w rawach. Wiele osób twierdzi, że skin tone w canonie jest najlepsze ale do np krajobrazu Nikon jest zdecydowanie lepszy ze względu na elastyczność rawów. Jeśli tyle osób wyraża podobną opinię to zakładam, że tak jest. Niedaleko trzeba szukać, Wystarczy spojrzeć na ranking dxomark i widać że w zakresie elastyczności dominacja jest Nikonów i Sony. Tego chyba tutaj nikt nie zaprzecza. Natomiast czy obraz z raw jest brzydki czy ładny, goły z rawa , to ocena wizualna raczej niż sparametryzowana.
--- Kolejny post ---
Wklejałem poprzednio link
https://wardakaszuba.com/canon-eos-r-recenzja/
"Trzy rzeczy były w Canonie niezmienne – fatalny AF w serii 5d i niższych oraz cudowne odwzorowanie kolory skóry w połączeniu z C1 PRO plus super plastyka eLek. Mieliśmy romans z Nikonem ale zawsze z zazdrością zerkaliśmy na zdjęcia wykonane Canonami. Ile ja się musiałem namęczyć nad kolorem z Nikona"
"Po 9 latach przerwy znów miałem swoją własną piątkę z 35mm L. CZAD! I do tego w końcu z działającym AF. Niewiarygodne. Co prawda matryca ma na papierze nieco gorszy DR niż A7III ale szczerze – nigdy tego nie odczułem. SKIN TONE z Canona wiąż bije na głowę wszystko inne."
"Nie będę się rozwodził – pliki wymagają jedynie lekkiego dotknięcia w LR. Kolor zaszyty w plikach z Canona był i jest genialny. W połączeniu z eLkami to jest to. Od tego wolę tylko swoje Leici;)"
"Wierny sobie i oszczędzając Wam zachodu pominę całą techniczną specyfikację i skupię się na tym co istotne dla mnie. Jeśli Wam się śpieszy – szybkie podsumowanie. Tak EOS R to dobry aparat. Tak, pasuje do mojego workflow i mogę go polecić. Tak – jest moim zdaniem lepszy od Sony A7III."
Nie przypadkiem, duża część fotografujących ludzi, modę, używa Canonów. Zakładam, że właśnie z tych m.in powodów.
ROTFL
Fajnie jest się podpierać starymi (z 2019r) sponsorowanymi artykułami ambasadorów marki :mrgreen: Gdyż albowiem Team WhiteSmoke Studio (Dorota Kaszuba i Michał Warda) w lutym 2021r zmienił logo z Canona na Fuji co pięknie opisał w artykule CANON R6 I CANON R5 - RECENZJA | DLACZEGO WYBRALIŚMY SYSTEM FUJI? Gdyż, albowiem od lutego 2021r byli już nowymi ambasadorami marki Fuji jako duet WhiteSmoke Studio, czyli Dorota Kaszuba i Michał Warda.
Tak więc kocham beznamiętne i bezsensowne powoływanie się na sponsorowane artykuły ambasadorów danej marki, którzy co roku zmieniają system i wychwalają pod niebiosa ten nowy obecny :lol:
Nie przypadkiem znajomy fotograf Adam Wawrzyniak specjalizujący się w fotografii portretowej swego czasu zmienił barwy z Nikona na Sony prowadząc profesjonalne kursy fotograficzne
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Obok jest wątek JP gdzie porównuje smarftona ze swoim a7iii.
Większość traktuje ten wątek jak zbiór bajeczek. Zgoda ale nie we wszystkim. Po pierwsze smarfony opanowały do perfekcji programowe uzyskiwanie wysokiego DR, z czym na dzień dobry nie uzyska się z a7iii, a wiemy że jest to bdb Sony. Druga sprawa to "ładność obrazka" i tutaj JP nie widzi różnic. No właśnie, dlaczego należałoby zadać pytanie. Może nie dlatego, że JP nie "umie" ale może właśnie dlatego że tak jest. Nie byłbym taki pewny na 100% że JP się myli we wszystkim co pisze, tak jak tutaj to już z góry osądzono.
Równie pożyteczne i zabawne jest powoływanie się na osobę, która w wątku smartfonowym czarno na białym pokazuje, że nie ma pojęcia o obsłudze aparatu Foto (zdjęcia ze statywu z AUTO-ISO przy ISO 51.200) oraz całkowitym braku zrozumienia działa systemu ustawiania ostrości (ramka AF ustawiona na dole kadru przy butach).
BTW - punkt widzenia ZAWSZE zależy od punktu siedzenia ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Widzialem pare jego filmow, bredzluje sie srednim jak Pan Jan Samsungiem.
Ktos widział jakieś jego foty?
Przecież są ogólnie dostępne: https://www.instagram.com/maciej_taichman/
Jak dla mnie, kadry referencyjne.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nikon z tych samych matryc co Sony robi lepszą robotę. Zapomnijcie już o tym Sony. Lepszy jest Nikon. Sony ma tylko ten AF co go ratuje no i wybór szkieł.
Zresztą ff jest u wszystkich mniej więcej na podobnym poziomie. Kto chce więcej to nie ma co skakać między ff tylko trza wsiadać na średni format. No ale to nie do wszystkiego ma sens. O tym też mówi Taichmann na swoim yt
https://youtube.com/@MaciejTaichman
Taichmann chwali teraz mocno sredni format Fuji,ale wcześniej akurat był wielkim fanem właśnie Sony i ich obrazowania :)i na rzecz Sony porzucił Canona...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
Absolutnie nie zamierzam zapominać o Sony. Jestem przekonany, że to dzięki nim Canon i Nikon musiały ruszyć szanowne tyłki i zrobić coś nowego.
To Sony wypromowało bezlustra. Nie zapominajmy o słynny "wykładzie" Nikona (na rok czy dwa przed tym jak pokazali pierwszą Z-kę)o tym jak to bezlustra nigdy nie zdobędą rynku fotograficznego i jest to zupełnie ślepa ścieżka, w która Nikon nie zamierza wchodzić... No a rynek bardzo szybko zweryfikował te poglądy.
Ja też na Sony przeniosłem się z Canona, bo po prostu chciałem czegoś świeżego - wtedy Canon był w stanie fundować użytkownikom tylko kolejne, już nawet nie odgrzewane, kotlety.
p,paw
I o tym się jakos zapomina,postęp jaki wymusiło Sony...podejrzewam,że i ceny dzięki ich polityce Canon czy Nikon będą musieli lepiej dla klienta kalkulować. Ile trzeba byłoby czekać na R5 gdyby nie Sony i A7III ;))
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
I wszystko jasne.
Ps. Twoje foty bardziej mi podchodzą ;)
Dzięki :) Wolę robić zdjęcia żywym osobom a nie temu czym wykonuje te foty ;) Choć fotografia produktowa to bardzo fajny temat.