Byc moze jest tak jak mowisz - zapewne kobieta udzialajaca mi informacji uogolnila z tymi punktami PKD i mozna swiadczyc uslugi nie tylko z tych wnioskowych.
Ale na 100% nie mozna brac umow o dzielo i zlecenie.
Wersja do druku
Byc moze jest tak jak mowisz - zapewne kobieta udzialajaca mi informacji uogolnila z tymi punktami PKD i mozna swiadczyc uslugi nie tylko z tych wnioskowych.
Ale na 100% nie mozna brac umow o dzielo i zlecenie.
ciekaw , bo umowa na slub , to w sumie umowa o dzielo jakby nie patrzec
czy ktos z Was startowal o dotacje z Katowic. Interesuje mnie czy sa konktrole sprzetu czy tym podobne zabiegi? mozna dostac kase na auto jezeli sie odpowiednio uargementuje ta prosbe?
I masz rację - wydaje Ci się :roll: .
Umowa o dzieło to umowa cywilnoprawna, którą mogą podpisać osoby fizyczne ( http://forumprawne.org/umowy-zleceni...izycznymi.html ) niekoniecznie posiadające działalność gospodarczą. Nie jest to forma zatrudnienia a jedna z form umów cywilnoprawnych :roll: .Cytat:
to co podpisujesz z klientami to umowa cywilno-prawna, a nie forma zatrudnienia ;)
Więc krótko mówiąc, nigdzie nie można pracować przez pierwszy rok od dostania dotacji ?
Krótko mówiąc z tego co ja usłyszałem na szkoleniu z Przedsiębiorczości w PUP Tomaszów maz,nie można nigdzie pracować przez pierwszy rok,nie wiem jak w innych UP ale chyba dotyczy to każdego.
nie mozna na etacie
Mnie pani poinformowala, ze nie mozna zawierac umow o dzielo i umow zlecen... no to jak ja mam prowadzic ta dzialalnosc? ;)
Dowiem sie jak bede podpisywal umowe na pieniazki.
nie sluchaj pani z pupu , US w zaleznosci od formy rozliczania sie , bedzie wiedzial jakie prawnie umowy mozna zawierac
ale to nie US daje mi dotacje, tylko pani z PUPu ;)
Do dotacji są ustawy,
ale każdy PUP ma swoje własne rozporządzenia więc nie można tego porównywać i pytać się o opinie osób z innych powiatów (co powiat to obyczaj i własne zasady!). Najlepiej dopytać się w miejscu, gdzie będziecie bezpośrednio korzystać z dotacji
Najprawdopodobniej w większości przypadków nie można przez rok pracować na podstawie umowy o pracę a reszta form zatrudnienia i rozliczenia jest możliwa (umowa zlecenie, umowa o dzieło itp..).
Na szczęście ja już dostałem dotację i czekam na przelew.
T.
tomidlo, orientujesz się może jaki jest u Ciebie okres czasu od przyznania dotacji do otrzymania przelewu? Czy szkolenie w Twoim przypadku (nawet jednodniowe) było konieczne?
ja dzis odbylem swoje 'szkolenie' z doradca - polegalo na wypelnieniu 2 ankiet na krzyz i prztaknieciu glowa ;)
Dołączyłem do grona szczęśliwców :) Otrzymałem dzisiaj pismo z UP - decyzja pozytywna. Teraz zapraszają mnie na spotkanie, ale co na nim będzie, tego nie wiem.
Nie miałem szkolenia. Następnego dnia po podpisaniu umowy otrzymałem pieniądze :).
To wszystko to pikuś!!!
Dziś w ciągu 1 dnia udało mi sie załatwić REGON, WPIS, NIP (bo gdzieś zagubiłem), odwiedziłem ZUS, US i podpisałem umowę z biurem księgowym, założyłem konto firmowe :),
NIe robiłem tego w Wawie, ale medal za czas w jakim to wszystko załatwiłem to mi sie należy!:-D
dziwne ze zalatwiles jednoczesnie wpis do ewidencji i regon , generalnie to wszystko za nas zalatwiaja w wiekszosci , urzad miasta
Dla mnie liczył się czas, nie zajmuję się tylko fotografią. W poniedziałek mam podpisanie ważnej umowy i do tego czasu musiałem mieć wszystkie dokumenty. Mi zależało na konkretnym terminie, jeżeli liczysz na "Przyjazne Państwo" to masz taką możliwośc ale czekasz minimum 3-4 tygodnie na komplet dokumentów!
Firmę zakładam po to aby zarabiać kasę a nie "generalnie" czekać na załatienie w większości dokumentów w "jedym okienku".
T.
w tydzien sie wyrabiaja , chociaz moze to byc roznie , szybciej idzie jak sie samemu lata z papierami to fakt
Jak wyglądała u was procedura od momentu otrzymania pisma z UP z decyzją o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku do momentu podpisania umowy? Dzisiaj już miałem jechać do mojego UP, ale jeszcze na wszelki wypadek zadzwoniłem do nich i zapytałem czy przypadkiem nie trzeba złożyć innych dokumentów. No i okazuje się, że potrzebne jest zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o niezaleganiu podatkowym czy coś podobnego. Też musieliście coś takiego składać?
Nie, nic takiego nie mialo miejsca. Ja musialem dostarczyc jedynie numer konta oraz NIP w formie dokumentu na ktorym byly jeszcze moje dane - w tym wypadku wystarczyl wyciag z banku oraz zeszloroczny PIT.
Czyli wychodzi na to, że co urząd to inna procedura.
Tak było i raczej już zawsze będzie
w naszym PUP co 6 miesięcy kazali dostarczać z ZUS-u i US informację o nieprzerwanym prowadzeniu działalności.
Hm, czy ktoś mógłby mnie poinformować jak to jest z ryczałtem w usługach fotograficznych?
W ustawie mamy coś takiego:
art. 12 ust. 2 i) (nie wiem jak to się przedstawia :P) :
jednak usługi fotograficzne aktualnie są pod numerem 74.20Z... więc tak jakby nie dotyczy do tego punktu (chyba, że były jakieś poprawki do tej ustawy?). W takim razie będzie to 8.5% a nie 17%? :|Cytat:
Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi: 17 % przychodów ze świadczenia usług: pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11), fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania (PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów (PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy[...]
moje wielotygodniowe przeboje z UP mogą okazać się bezowocne... Mimo akceptacji wniosku prawdopodobnie nie podpiszę umowy. Ostatnio kazano mi złożyć oświadczenie o stanie majątkowym (nie rozumiem w jakim celu), dziś okazało się, że UP wymaga potwierdzenia i blokady tegoż majątku. Z wnioskowanych 19.400k przyznano mi równe 19k, a dziś okazuje się, że mogę dostać tylko 14k lub nawet 10 k... :o
Deklaracje UP o ich przychylności to jakiś żart. Jeśli ktoś przychodzi do nich po taką pomoc, to musi się liczyć z masą problemów, a w efekcie może się okazać, że wszystko na darmo, np. z powodu wewnętrznych przepisów UP, o których się dowiaduje długo po złożeniu wniosku i kolejnych wizyt...
Nie masz mozliwosci wybrania innej formy zabezpieczenia? Masz dostep do regulaminu UP? Jesli nie ma czegos w regulaminie przyznania dotacji to moga sobie wymagac.
Z 6 możliwości podanych we wniosku mam wybrany akt notarialny, który nie jest dla nich żadną formą zabezpieczenia (więc po co tam jest?). Pozostałe opcje wymagają własnej gotówki. Najpierw powiedziano mi o kwocie podobnej do wnioskowanej (mogła być mniejsza, więc podałam 14k), a dziś okazuje się, że ta kwota powinna być jednak większa od wnioskowanej - paranoja! Jako że po roku czasu będą ze mnie ściągać 27k więc muszę mieć... dużo PLN, żeby dostać dotację w wysokości 19k :o
Kolejną opcją jest poręczenie, a osób spełniających warunki nie mam...
Regulamin UP powinien być tu: http://pup.pisz.pl/Download.html ale takowego nie ma... We wniosku znajduje się regulamin, więc zainteresowanych zapraszam do obejrzenia, jak taki wniosek wygląda i ile informacji zawiera strona na temat wniosku o dofinansowanie. Przed złożeniem wniosku pytałam o regulamin, dostałam informację, że takiego brak :D Nie ma regulaminu - są tylko zasady ogólne.
Wprowadz zmiane do wniosku - wybierz zabezpieczenie w postaci weksla. Wtedy wystarcza zyranci z dochodem ok. 1950zl netto
nie mam osób, które będą spełniały te warunki... od razu wybrałabym którąś z tych opcji, gdyby nie ograniczenia wiekowe, zarobkowe, itd. Jakimś trafem moi znajomi wpakowali się w głupie umowy o dzieło lub na zlecenie, nie mając stałych dochodów lub są przyjęci na pół etatu chociaż pracują na cały. Obecna sytuacja nie jest pomocna, a urzędy przychylne do wsparcia przy realizacji własnej firmy.
Życzę Wam powodzenia i wielu klientów... i gratuluję, że Wam się udało.
a dobrowolne poddanie się egzekucji poświadczone aktem notarialnym ???
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
z tego co się orientowałem to jakieś 500zł kosztuje u notariusza ... możesz tego spróbować
Jak widać urzędy nie ułatwiają ludziom życia. Ariene, a pytałaś dlaczego chcą przyznać Ci mniej niż wnioskowałaś? Środki się skończyły, czy jak?
Nie moga przyznac wiecej niz wynosi zabezpieczenie.
ja dostałem dzisiaj telefon że mam się w czwartek zjawić w starostwie u jakiegoś doradcy... co to może oznaczać? Mieliście takie spotkania?
Tak - wypelnilem 2 ankiety i po krzyku.
Hmm, u mnie jak narazie 0 problemow, jestem w trakcie przymusowego tygodniowego szkolenia, jesli je ukoncze to 20 mam ostatecznie zweryfikować papiery, jesli wszystko bedzie ok to podpisze umowe i niby za 2-3 dni pieniążki beda na koncie, forma zabezpieczenia to akt notarialny o dobrowolnym poddaniu sie karze i nikt do tej pory niemiał zastrzeżeń:smile:
gixxxer, właśnie tę formę zabezpieczenia wybrałam - akt notarialny! Uważają, że to nie jest dla nich wystarczającym, a wręcz żadnym zabezpieczeniem, ponieważ nie posiadam żadnego majątku własnego... Muszę więc zagwarantować im kwotę wyższą od wnioskowanej(19k) i zrobić blokadę konta lub gwarancję bankową na bardzo dużą kwotę - jako osoba bezrobotna.
Jutro mam jeszcze jakieś spotkanie, pewnie rozmowę na temat planów firmy, lub właśnie szkolenie. Próbowałam się dziś dowiedzieć konkretnych informacji o jutrzejszym spotkaniu, powiedziano mi tylko: "nie wiem". Nie było możliwości znalezienia osoby, która wie... :|
Niemniej, dziwne, że UP mający pomagać ludziom bezrobotnym oczekuje tak potężnego wkładu pieniędzy, jednocześnie utrudniając, a nawet uniemożliwiając uzyskanie tejże pomocy. Wygląda to tak, że wnioskuję o sprzęt za taką kwotę, bo mi się przywidziało że tak ma być, a UP udowodni mi, że stać mnie na to już teraz i nie muszą mi pomagać.
Przypomnę, że UP deklarował swoją przychylność, a jak narazie mam tylko coraz większe problemy z uzyskaniem państwowego wsparcia.
Wg urzednikow wyglada to tak:
"...Powyzsze podyktowane jest koniecznoscia dbalosci o finanse publiczne (Ustawa z dnia 27 sierpnia 2009r. Dz. U. 2009.157.1240) oraz zapewnienia skutecznego egzekwowania ewentualnego zwrotu srodkow".
Z taka adnotacja dostalem pismo z UP w sprawie innego zabezpieczenia niz poreczenie osob trzecich... Czyli jak masz wlasne pieniadze, to po co bierzesz pozyczke... Tak to mozna odebrac... Ale to tylko, jak ktos nie ma poreczycieli...
czy ktoś wypełniał jakieś ankiety w starostwie powiatowym? możecie napisać czego dotyczyły?
W moim UP wypełniałem 2 pierwsza dotyczyła mojej obsługi jako klienta bo wdrażają iso, a druga juz po przyznaniu środków, po 12 miesiącach na zakończenie do tkz dokumentacji, zadnych szczegółowych pytań ogólne sprawy związane z prowadzeniem działalności w 1 niestety troche piałem na plus dla pani bo środków nie miałem jeszcze przyznanych więc byłe lekko zaszachowany, ale pracując na co dzień w systemach zarządzania spisałem srednie opinie ubierając je w dobrane słowa, a pani u tak chyba nie wiedziała o co chodzi, bo wdrażają teraz jak mówiła jakieś iso i coś wymyślają.
Co do zabezpieczeń majątkowych lub finansowego potwierdzania, to sam mogę potwierdzić że w moim UP było podobnie zasada masz co zastawić to tak nie ma masz miedzi to siedź w domu, a to że dajemy dobrowolne poddanie się egzekucji nic nie daje bo jak nie ma z czego ściągnąć to co urząd do komornika skieruje pusty wniosek o ściąganie zaległości. Coraz mocniejsze bariery tworzą żeby było trudniej otrzymać środki, mój kolega składał wniosek o wpis do hipoteki działki budowlanej na zasadzie zabezpieczenia i UP byłby właścicielem części jego posesji, na szczęście, pożerowałem mu razem z moją żoną i w ostatniej chwili zmienił zabezpieczenie ale koszty ksiąg wpisów, pana notariusza poniósł ponad 1000 zł popłynął, to się nazywa prewencyjne działanie Urzędu.
Priorytet nie pomagać utrudniać, odsyłać do kogoś innego, albo informować że właśnie to przejęłam, albo wróciłam z urlopu, nie jestem zorientowana, tak wiem że są też wyjątki, szczególnie osoby z młodszego pokolenia naszego bym powiedział. itd, itp...
W moim PUP malzenstwo nie moze byc zyrantami, chyba ze posiadaja rozdzielnosc majatkowa. W przypadku malzenstw, 2gie z malzonkow tez jest niezbedne, pomimo ze nie zyruje.
w Piszu notariusz ma zdecydowanie bardziej przyjazne ceny - 220 zł (przed chwilą byłam na konsultacji) :]
Ogólnie rzecz biorąc - po co we wnioskach jest ta opcja zabezpieczenia, jeśli UP jej nie akceptuje?
Bo jest opcja dla PUPu , nie dla nas :D
A PUP sie zabezpiecza w najprostszy sposob.
Dzisiaj Wife moje złożyło wniosek, nie ja byłem żyrantem , bo tak nie można okazało się w końcu. Ale kazali czekać teraz od miesiąca do nawet dwóch :(
A teraz tak ładnie 5DM2 tanieje ;)
Co do pracy wkleje wam tutaj info u nas z PUPu
"...1. Środki na podjęcie działalności gospodarczej mogą być przyznane osobie bezrobotnej jeżeli:
- Nie korzystała z bezzwrotnych środków z Funduszu Pracy lub innych funduszy publicznych na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej.
- Nie prowadziła działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed
- dniem złożenia wniosku,
- Nie posiadała wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku.
- Wykorzysta przyznane środki zgodnie z przeznaczeniem.
- Nie podejmie zatrudnienia w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia
prowadzenia działalności gospodarczej i nie zawiesi w tym okresie
działalności gospodarczej.
- Nie była karana w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku za
przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu w rozumieniu ustawy z
dnia 06.06.1997r. Kodeks Karny.
- Nie złożyła wniosku o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej lub wniosku o przystąpieniu do spółdzielni socjalnej, do
innego starosty.
- w okresie ostatnich 12 miesięcy nie odmówiła bez uzasadnionej przyczyny propozycji zatrudnienia, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego, innej pracy zarobkowej, prac społecznie użytecznych, prac interwencyjnych, robót publicznych.
2. W oparciu o przyznane środki można podjąć działalność:
• produkcyjną, usługową, handlową za wyjątkiem:
- udzielanej w zakresie działalności związanej z produkcją, przetwarzaniem i wprowadzaniem do obrotu produktów wymienionych w załączniku I do Traktatu WE,
- udzielanej dla działalności związanej z eksportem, jeżeli pomoc jest bezpośrednio związana z ilością wywożonych produktów, ustanowieniem i funkcjonowaniem sieci dystrybucji lub wydatkami bieżącymi dotyczącymi działalności eksportowej,
- do pomocy uwarunkowanej pierwszeństwem użycia towarów produkcji krajowej przed towarami importowanymi.
- W przypadku usług transportowych dotacja nie może być przeznaczona na zakup samochodu.
3. Wypłata przyznanych środków następuje na podstawie umowy zawartej z
Bezrobotnym – Wnioskodawcą na wskazane osobiste konto bankowe.
4. Osoba bezrobotna, która otrzymała środki na podjęcie działalności gospodarczej zobowiązana jest m.in. do:
1 / wykorzystanie przyznanych środków zgodnie z przeznaczeniem,
2 / prowadzenia działalności przez okres nie krótszy niż 12 miesięcy,
3/ dotrzymanie innych warunków umowy,
5. W przypadku nie dotrzymania warunków umowy osoba bezrobotna, która
otrzymała środki zobowiązana jest do zwrotu całej kwoty otrzymanych
środków wraz z odsetkami ustawowymi, naliczonymi od dnia uzyskania
środków, w ciągu 30 dni od daty otrzymania wezwania z Urzędu
6. Osoba ubiegająca się o przyznanie środków na podjęcie działalności
gospodarczej z Funduszu Pracy składa w powiatowym urzędzie pracy
wniosek /druki w pokoju nr 19 oraz na stronie internetowej/ zawierający szczegółowe informacje dotyczące planowanej działalności.
7. Wszystkie złożone wnioski opiniowane są przez specjalnie powołaną
Komisję; dopiero po uzyskaniu takiej opinii podejmowane są konkretne
decyzje odnośnie przyznania środków. Wnioskodawca uczestniczy w
posiedzeniu Komisji.
8. Maksymalna kwota nie może przekroczyć 6 krotnego przeciętnego
wynagrodzenia – nie więcej niż 18 000zł w 2010 roku.
9. Jako zabezpieczenie zwrotu przyznanych środków przyjmowane jest
poręczenie 2 osób fizycznych osiągających stałe dochody brutto wynoszące w skali miesiąca w granicach kwoty 60% przeciętnego wynagrodzenia – dotyczy każdej osoby poręczającej. W przypadku osób zamężnych wymagana jest zgoda współmałżonków. Współmałżonek wnioskodawcy także musi wyrazić zgodę.
Dopuszczalne jest także poręczenie bankowe lub blokada lokaty terminowej zapewniającej 100% zwrot i odsetek.
10. Środki na podjęcie działalności gospodarczej nie powinny być wykorzystane na sfinansowanie: budowy, remontów, zakup nieruchomości oraz opłat administracyjnych, skarbowych i czynszowych.
11. Wykorzystanie przyznanych środków powinno nastąpić w okresie
od dnia zawarcia umowy do 30 dnia od daty rozpoczęcia działalności
gospodarczej.
12. Osoba ubiegająca się o dotację nie może mieć wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w dniu podpisywania umowy. Po wpis można
wystąpić najwcześniej po dniu wpływu dotacji na konto bankowe.
..."
A 2gie z małżonków też musi podpisać i wypełnić odpowiednie pisemko dokładnie tak jak zamężnych żyrantów.
9. pkt jasno mówi o co chodzi.
Po dzisiejszej rozmowie ... brakuje słów :D
W poniedziałek dostałam telefoniczne zaproszenie na rekrutację, więc wczoraj stawiłam się w celu realizacji spotkania. Okazało się, że zarówno pracownicy jak i sama p. kierownik nie wie o co chodzi. Dziś uskuteczniając to spotkanie nie wiedzieli co ze mną zrobić to kazali przejść do pokoju nr... tam pani zdziwiona po co przyszłam, więc mówię, że na spotkanie mnie skierowano... Popatrzyła, pozastanawiała się i wymyśliła, że może mi dać ankietę do wypełnienia i zrobić test na komputerze. Pytania typu jaka jestem i co lubię - standardowy test psychologiczny. Po tym teście dziewczyna zaczęła pytać o staż pracy, miejsca pracy i kilka suchych pytań na temat planów (czym się będę różnić od konkurencji itp.). Kwadrans wcześniej pytałam p. kierownik czy taka rozmowa jest przeprowadzana w kolejnych etapach, na co padła odpowiedź, że absolutnie nie :D
Ale przejdźmy do rzeczy... ciąg dalszy szukania alternatywy dla formy zabezpieczenia środków skończył się propozycją, żebym zablokowała na koncie 14k + podpisała umowę z firmą pożyczkowo - poręczycielską... najlepsze - przed podpisaniem umowy o dofinansowanie!!! Dodam dla mniej zorientowanych, że taka firma to zwykły pośrednik, który weźmie za nas kredyt z banku, z którym ma umowę :D
No to ładne buty, oni w tej Wawce to już totalnie poszaleli, weź zablokuj 14K na koncie. Szaleju się najedli, chyba pierwszy raz w życiu nie żałuję że mieszkam w małym mieście (ale ładnym ;))
Ariene ma boje z Urzędem Pracy w Piszu, a nie w Wawce. Jak to czytam to myślę sobie, że mimo wszystko mój UP nie jest taki straszny ;)
a ja żałuję, że nie składałam wniosku w Wawie tylko w Piszu...
btw. inną opcją jest blokada konta na kwotę 27k :) .........