Wg mnie to kwestia ustawień wyostrzania w aparacie (w jpg) i generalnie chyba "miększego" filtra przed matrycą, ale już fotki z RAWa po wyostrzeniu są już całkiem przyzwoite
Wersja do druku
Wg mnie to kwestia ustawień wyostrzania w aparacie (w jpg) i generalnie chyba "miększego" filtra przed matrycą, ale już fotki z RAWa po wyostrzeniu są już całkiem przyzwoite
Popieram!!
A przy okazji:
Właśnie miałem okazje zrobić kilka zdjęć 40d które kupił brat. Fotografowałem dziś przy pochmurnej i nieco mglistej pogodzie . Zdjęcia robiłem w rawie i z iso z zakresy 200 - 400 obiektyw C85/1.8 i T28-75/2.8 , robione z reki na pograniczu czasu nieporuszenie ( 1/(ogniskowa*1.6)) a czasem i dłuższych i nie zauważyłem nieostrości chyba ze z mojej winy. Na 350d dużo mniej zdjęć było tak ostrych, może to kwestia ze 40d lepiej sie trzyma i jest cięższy co minimalizuje wibracje. Moje subiektywne odczucie ze 40d spisuje sie pod względem ostrości dobrze. Efekt większej nieostrości może wynikać z większej matrycy przez co wszelkie wady obiektywu są znacznie bardziej uwypuklone. Nie robiłem jeszcze testów linijkowych ani szumofobowych. Wszystkim proponuje odejść od kompa, wyjść na zewnątrz i zrobić troszke zdjęć potem jej wywołać a nie oglądać w powiększeniu 100%. Uwagi powyższe nie dotyczą osob które naprawdę maja coś nie tak ze sprzetem. Pozdro
sorry ze nie na temat-u mnie jest godz 16,a ostatnia wypowiedz "dzisiaj 18:00" czy cos nie tak ze zmiana czasu??
Z tego co piszesz wina leży po stronie 24-70 - niestety wśód tych słoików bywały i felerne sztuki ( jak sie za to trafi na dobry to jest się czym delektować :) ). Jeżeli problem ostrości dotyczył by puszki to żaden prawidłowo wykalibrowany obiektyw nie dał by ostrego obrazu, Generalnie polecam wizyte na żytniej
.
Tez dałem się ponieść konieczności sprawdzania ostrości, proszę o ocenę
należy tylko zmienić końcówkę na od 1,2,5,6,7,8.
http://mbits.pl/fok/zd1.jpg
Obiektyw 2.8 IS 70-200
Czy to jest ostre ?
Ustawienie zawsze w punkt środkowy, nic nie jest wyostrzane ani obrabiane.
Marek
http://mbits.pl/fok/zd5.jpg
należy tylko zmienić końcówkę na od 6,7,8.