Zgadzam się .. tego tu brakowało :)
Dzięki Van.
Wersja do druku
No wiesz.. Napewno nie jest to to, o czym pisał Ci Van:p Wg jego tutorialu przydałaby się druga lampa doświetlająca, z drugiej strony, blenda, albo przynajmniej kontra, żeby odciąć modela od tła.. moim też, bo zastosowanie takiego kontrastu w takim zdjęciu raczej nie ma zastosowania:wink:
Btw: teraz dopiero zaczynam rozumieć, o czym mówili koledzy, pisząc o "rzeczowych postach":shock:
PS: Van, mógłbyś się wypowiedzieć o podobnych kontrastach do tego z ostatniego zdjęcia? Jest to dopuszczane, żeby jedna ze stron modela/modelki była zupełnie ciemna bez szczegółów? Pytam, bo gdziś czytałem, że można to zastosować w pewnych sytuacjach, niemniej większość osób woli mieć widoczne jakiekolwiek szczególy na twarzy..8-)
jeśli oświetlasz z jednej strony pod kątem około 90* to lampe umieść trochę wyrzej by na swarzy po stronie nieoświetlonej poswatał trójkącik pod okiem
http://www.fototv.pl/wideo/poradniki...portrecie.html
polecam
Z tego co rozumiem, te f-ki to wskazania światłomierza, jak należy ustawić przysłonę, żeby było poprawne naświetlenie z danej lampy. Wyraża to proporcje świateł. Np. skoro dla lampy z lewej światłomierz każe przymknąć o 1 stop bardziej niż dla lampy z prawej (f/11 vs f/8 ), to znaczy, że lampa z lewej oświetla modela 2x silniej (1 stop) niż lampa z prawej.
dokładnie tak jak napisał kolega :)
pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście że jest dopuszczalne takie oświetlenie w którym widoczna jest część twarzy - wszystko zależy od kreatywności i pomysłowości fotografa:
popatrz np na avatar kolegi tomdz ;)
w osttniej fotce CrazyEyesDogg przeszkadza mi bardo fakt oświetlenia tła, co niepotrzebnie uwidoczna zarys głowy, po prawej nieoswietlonej stronie twarzy, dodatkowo lekko przechylona głowa burzy symetrię narzuconą przez światło - generalnie w portretach unikamy przechylania głowy u mężczyzn !!! tzw tilt głowy generalnie dopuszczalny jest u kobiet i dzieci!!
Prawie zawsze, przechylamy głowę modelki w kierunku "niższego ramienia/barku" , ludzie w sytuacjach w których czują się niepewnie, lub są czymś skrępowani/zmęczeni automatycznie pochylają głowę w stronę "wyższego ramienia", tak jakby starali się łapać równowagę ... co za tym idzie nie wygląda to zbyt efektownie...
pozdrawiam
Przeczytałem komentarz Vana i chciałem podrążyć trochę temat pochyleń. Dałem w google head tilt portraits i... znalazłem chyba całkiem ciekawą pozycję (Posing for Portrait Photography):
http://books.google.pl/books?id=EOVdy1dXAXYC
In English, ale jest free i żeby było śmieszniej trafiłem w niej na akapit będący niemal dokładnym tłumaczeniem uwagi Vana :D
Zamieszczam, bo pewnie parę osób z chęcią przejrzy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mała korekta, to jest wersja demo, skrócona, ale i tak jest tam trochę ciekawej treści.
No to czas zaniżyć poziom:mrgreen: