Ile jest eLek? Kto mi powie? :D (mi wychodzi właśnie koło 30, nie licząc wersji mkI)
Wersja do druku
Mnie również ciekawi ów nowy DPP, aczkolwiek skłamałbym gdybym stwierdził, że nie jestem sceptyczny wobec wszechobecnych deklaracji Canona dotyczących radykalnej poprawy rozdzielczości w nowym sofcie.
Jak inni liczę na "rewolucją" aczkolwiek sądzę, że dostaniemy jedynie "ewolucję" :)
Canon Camera MuseumCytat:
Ile jest eLek? Kto mi powie?
5dmkIII HighISO sample
http://www.engadget.com/2012/03/12/c...sample-images/
bylbym najszczesliwszym moderatorem na swiecie, gdyby nadanie watkowi tytulu wystarczylo do utrzymania w nim (przez uzytkownikow) wlasciwej zawartosci...
nadal watpie. a ze to jest duzy problem, to jak najbardziej rozumiem. dlatego tez nie wierze w skutecznosc najprostszych rozwiazan. mowie to z praktyki...
http://www.arihazeghiphotography.com/AH_CW_interview/ :
"
Are there any differences in hardware or software between the EOS 5D MKIII and EOS 1DX AF modules?
CW: The AF sensor and AI Servo III tracking algorithms are identical for both cameras. However, the EOS 5D Mark III uses a 63-zone Dual Layer iFCL sensor for exposure metering whereas the EOS-1D X uses an approximately 100,000 pixel RGB sensor powered by a DIGIC 4 processor for exposure metering. As a result, the EOS-1D X supports EOS iTR AF (Intelligent Tracking and Recognition) that can apply face and color detection data from the 100,000 pixel sensor for improved subject tracking when the camera is set for automatic focusing point selection. In addition, the EOS-1D X achieves a higher lens motor drive speed with select L-series USM telephoto lenses than the 5D Mark III because of the 1D X’s more powerful battery pack. "
Jarek jak sie zastanawiales co wybrac (1DX vs 5DIII) to .. chyba jasne. Różnica miedzy dobrym a bardzo dobrym AF jest taka sama jak miedzy 5 a 1 .. dokladnie 4V... (Zawsze zastanawialo mnie dlaczego te same lenesy na 1D smigają zwawiej - w nastepnym marku bedziemy prosic o upgrade baterii ;) )
Adobe było, jest i będzie standardem środowiska pracy.
Przykład RawShooter'a ewidentnie pokazuje, że wy/kupią cokolwiek, jeśli będzie to zagrażać standardowi/środowisku pracy.
Jeśli odkręcili pedofila z wirówki (jpg, 72 dpi), to obstawiam, że wymyślą/dopracują odpowiednie rozwiązania/algorytmy... o resztę się nie martwmy - patrz wyżej ;)
To teraz zakłady: co lepiej wywoła stare rawy DPP 3.11 czy LR4 ;)
Tak jak juz ktos pisal, na dole masz paczke z pelnowymiarowymi zdjeciami od iso 800 do konca zakresu z wylaczeniem iso 1600.
Jezeli chodzi o szumy to te sample wygladaja naprawde super, ilosc detalu i jakosc na wysokich iso od 6400 do 25600 tez jest imponujaca.
Malkontenci beda oczywiscie widziec co innego :)
Niech mi pokaza rownie dobre ISO 25600 z innego body :)
Słuchajcie, czy w 5D MIII będzie taka funkcja: ustawiam przysłonę, ustawiam czas, a aparat w zależności od warunków dobiera mi do tego ISO?
W euro.com.pl 5dIII kosztuje już tylko 12990 zyla. Jak patrzyłem wczoraj to cena wynosiła 13490 a jakieś trzy dni temu 13999. Jak tak dalej pójdzie to zejdzie do ceny starej piątki. Trzeba tylko wziąć cwaniaków na przetrzymanie:lol:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki,_C...strona-3.bhtml
Ta pucha zaczyna mi się coraz bardziej podobać.
- dużo lepszy AF
- niezmieniona wielkość matrycy (1mpix to nic)
- wyższe używalne ISO. Wczoraj sprawdzałem sobie czasy na ISO12800 i f4 przy słabym świetle. Wychodziło ok 1/100-1/160, więc naprawdę zaczynają mieć sens obiektywy L ze stałym światłem F4. Do tej pory, jak chciałem korzystać z nich, to musiałem wzmocnić błysk. Teraz będzie w drugą stronę, co poprawi "atmosferę" fotografowanej sceny.
- w końcu prawdziwe autoiso, a nie namiastka jak w 5D mrkII i 7D
- slot na dwie pamięci - mniejsze ryzyko utraty któregoś ujęcia ze względu na możliwość backupowania na jednej karcie
- z 7kl/s przy 7D bardzo rzadko korzystam, więc 6kl/s byłoby bardziej dla mnie dodatkiem, ale niektórzy to docenią w przypadku reporterki.
- cena spada do miarę normalnego poziomu. Trzeba pamiętać, że cena 5D mrkII tuż po wejściu mocno poszła w górę do ponad 9tys. (przy pierwszych egzemplarzach można było się załapać na ok 8tys.). 3-4 tys. zł różnicy przy wprowadzonych zmianach jest naprawdę do zaakceptowania.
O proszę to teraz wszyscy czekają na ten aparat. Już nie jest to totalny szrot :)
cena czyni cuda ;)
no co Ty... tych watkow nigdy nie widziales?
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24799
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831
Cena jest ok, ładnych parę lat temu widziałem w Media Markt body D60 za 9999,- :|
Aż mi się chce przejść z nikona znów do c. Fajna pucha. Bez dwóch zdań.
Ja cały czas czekam jak wejdzie III do sklepów ale zaczynam się zastanawiać czy 5tys różnicy między II a III jest warte wydania. Zakładając że będzie dużo lepszym aparatem niż mkII ale czy nie lepiej kupić II + jakieś fajne szkło co myślicie. Puchę potrzebuje do ślubów bo teraz mam 50d
Pewnie powód jest taki sam jak u wszystkich tych którzy chcą przejść do Canona. 36 mpx mi do szczęścia nie jest wcale potrzebne, poza tym wielkość pliku mnie przeraża no i oczywiście szybkość - te 4fps to trochę mało szczególnie po przyzwyczajeniu się do D300s. Poza tym myślę ( mam nadzieję:))
że 5dIII będzie znowu jak nie o krok to chociaż o pół kroku z przodu w kwestii video w porównaniu do Nikona. Chcę zrobić przesiadkę na FF także zakup nowych szkieł czeka mnie i tu i tu. Poza tym wydaję mi się że w Canonie szkła są odrobinę tańsze i mam wrażenie że trochę jakościowo stoją wyżej oczywiście Lki. Może się mylę ale zobaczymy
CENA: 11.999 zł Yeah, oby tak dalej :)
Od 9.999 zł zaczne sie zastanawiac :)
Wystarczy kliknąć na 11.999 zł ;p
To się nazywa mieć zaufanie do marki:grin:
Ja jednak poczekam na pierwsze testy i wrażenia użytkowników. Oczywiście z nadzieją, że specyfikacja ma odzwierciedlenie w realu. Ciekawe kto pierwszy założy wątek. Przy dwójce pierwszy był chyba Towers? Może ktoś będzie szybszy;)
Na canonrumors mają fotkę z opakowaniami.
A czy Canon 5D Mark III będzie miał fabrycznie odblokowane zaawansowane opcje takie jak: "focus peaking", "zebra", zwiększanie bitrate, zoom (cyfrowy) w trakcie filmowania (oraz liczne inne)? Bo w Canonie 5d Mark II dało się te funkcje ... odblokować wgrywając do aparatu ... "nie-firmowy" Magic Lantern! Ciekawe czy Canon udaje że nie wie o co chodzi widząc że stać aparat na znacznie więcej "ficzerów"? Ale nie stać producenta by to oficjalnie udostępnić?
Sorry za niewygodne pytanie. Ale takie pytanie aż się ciśnie na usta widząc ile opcji zostało "ukrytych".
A wiadomo już, kiedy wyjdzie 5D MKIV, bo nie wiem, czy kupować III, czy poczekać? ;)
a miłościwie nam panujące :wink: cyfrowe.pl życzy sobie 13499 złotóweczek
Mi np. nic to nie mówi:
Choć po przetłumaczeniu na angielski (Google Translate):
Canon Inc. is responsible for research, development and production group head office function, and a Canon product. Canon Marketing Japan Inc., in the Japanese market, and is responsible for the marketing of related solutions as well as the Canon brand.
O zaawansowane rzeczy wypadałoby spytać producenta, najlepiej w wywiadzie. Albo wysłać e-maila do Japonii. Z tym że jak napiszę w e-mailu że jestem z Polski to skierują mnie do przedstawiciela w Polsce. Z całym szacunkiem ale przedstawicieli (handlowych) trudno nazwać źródłem. Oni często wiedzą tylko tyle ile wolno im wiedzieć. Można by też zadzwonić do Japonii: 0081 50-555-99077. Niestety ja nie umiem mówić po japońsku!
Specyfikacje techniczne z tabeli Canona 5D Mark III nie mówią nic a nic o "focus peaking", "zebra", "adjustable bitrate" czy "zoom during video capture". Czyli przypuszczalnie te opcje są zablokowane/ ukryte.
5D Mark II można w każdej chwili odblokować bez wiedzy/ bez zgody producenta. Aparat po "zhakowaniu" ma duuuuuużo lepszy interfejs, ogromnie wzrasta funkcjonalność aparatu. Bez wgrania Magic Lantern do aparatu mało kto by się dowiedział ile "ficzerów" chowa DSLR. Pewnie Mark III też da się zhakować i wszystko będzie jasne.
Sorry za chłodne spojrzenie. W sumie postęp jakiś jest: Mark III ma lepszy AF, lepsze wyższe ISO w stosunku do Mark II. Zaawansowane opcje są wciąż ukryte.