-
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Pokazali zdjęcie eosa RP z tym małym gripem. Fajnie to wygląda, grup jest płaski ,pewnie dzięki zastosowaniu innych baterii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Pokazali zdjęcie eosa RP z tym małym gripem. Fajnie to wygląda, grup jest płaski ,pewnie dzięki zastosowaniu innych baterii.
Bo to nie jest grip. Tylko doczepka, zeby palec serdeczny mial sie na czym oprzec. Cos takiego byle dedykowana plytka arkowa (albo L bracket) tez zapewnia, przy okazji sluzac za mocowanie do statywu (nie jakos wybitnie waznez to sa aparaty przewidziane glownie do focenianz lapy)
-
Chyba czegoś nie doczytałem, to jest model niższy od R i ma IBIS ?
-
Jest niższy, nie ma IBIS.
-
A to nadal nie jestem zainteresowany :D Szkieł topowych i tak nie kupię a do pozostałych lepszy będzie A73.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
merida
Fajne te szkła będą, ale ceny kosmiczne.
Myślę że niedługo pojawią się jakieś kity plasticzane do RP. Tu zresztą jest spore pole do popisu w kwestii miniaturyzacji takich szkieł.
-
Najciekawsze jest co zaoferują z tańszych szerokich kątów, bo RF 15-35mm f/2.8L IS to nie dla każdego nabywcy RP, a mają rękę do szerokich.
U Nikona ciekawie (Z 14-30/4 za 1300$)
No i co z RF 70-300mm -może powrót Diffractive Optics, mam nadzieję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Najciekawsze jest co zaoferują z tańszych szerokich kątów, bo RF 15-35mm f/2.8L IS to nie dla każdego nabywcy RP, a mają rękę do szerokich.
U Nikona ciekawie (Z 14-30/4 za 1300$)
DO to na dzis chyba jedyna technologia do zmniejszenia i odchudzenia tele. Też liczę na to.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A to nadal nie jestem zainteresowany :D Szkieł topowych i tak nie kupię a do pozostałych lepszy będzie A73.
Jestem takiego samego zdania.
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Mało prawdopodobne. Obecne wydanie DO jest drogie w produkcji i nawet w 600/4 i 400/2.8 zdecydowano się na inne rozwiązanie kwestii zmniejszenia wagi.
-
1 załącznik(ów)
Załącznik 1790
Taki ten uchwyt będzie. Trudno wyczaić, ale jakby udało się im zrobić taki gdzie mieszczą się dwie baterie LP-E17 to byłaby to fajna sprawa.
-
-
Jak plytka Arca Swiss... tylko ze bez szyny arkowej
Sprzedaj jeleniom za maly korpus, zeby zaplacili 500PLN (takie ostrozne oszacowanie) zeby dalo sie to trzymac... :)
-
Bartek - skąd w Tobie takie zasoby epitetów wobec osób dla których aparat żeby był użyteczny ma być stosunkowo mały? Co sprawia że Cię to tak drażni? Piszesz o tym już któryś raz w różnych miejscach. Nie rozumiem takiego podejścia. Przepraszam za takie osobiste wycieczki ale po prostu mnie dziwi że inteligentny gość nie może przyjąć do wiadomości że potrzeby ludzi jednak bardzo się różnią i obdarzanie ludzi mających te potrzeby różne od naszych jest co najmniej nie na miejscu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ja już się zmęczyłem czekaniem na porządne bezlustro Canona. Będę robił na dwa fronty. Na jednej stronie 5d4 a na drugiej A73. Właśnie zamówiłem A73 i Tamrona 28-75 f/2.8 Di III.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Jak plytka Arca Swiss... tylko ze bez szyny arkowej
Sprzedaj jeleniom za maly korpus, zeby zaplacili 500PLN (takie ostrozne oszacowanie) zeby dalo sie to trzymac... :)
Ale, że korpus wyceniony na 1300 USD to inna sprawa :lol:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ale, że korpus wyceniony na 1300 USD to inna sprawa :lol:
Chodzą ploty (aż trudno uwierzyć), że taka cena ma być na starcie z gripem i konwerterem. Coś to niepodobne do Canona. Czyżby to body było tak tanie w produkcji???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Chodzą ploty (aż trudno uwierzyć), że taka cena ma być na starcie z gripem i konwerterem. Coś to niepodobne do Canona. Czyżby to body było tak tanie w produkcji???
W ten adapter dodany w cenie to wierzę bo szkła RF raczej nie dla posiadaczy RP. W grip darmowy nie wierzę.
To 1300 USD też takie trochę pobożne życzenie - ceny angielskie bardziej realne 1400 funtów z adapterem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W ten adapter dodany w cenie to wierzę bo szkła RF raczej nie dla posiadaczy RP. W grip darmowy nie wierzę.
To 1300 USD też takie trochę pobożne życzenie - ceny angielskie bardziej realne 1400 funtów z adapterem.
Hmmm.. ceny angielskie na początku są zawsze bardzo wysokie....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
JERONIMO1
Canon w formie, specka jak zawsze bez rewelki.
-
Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cena z gripem i adapterem 1300$ już potwierdzona :).
200 USD taniej niż dzisiaj stoi 6DII.
-
Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Bartek - skąd w Tobie takie zasoby epitetów wobec osób dla których aparat żeby był użyteczny ma być stosunkowo mały?
nie, to chyba nie tak...
dla mnie ten aparat jest przykladem ostrego cynizmu Canona. i nie, nie takiego zwyklego wyrachowania (robienia sprzetu pokastrowanego o minimalnym koszcie R&D), ktore rozumiem. tylko cynicznego rzucenia produktu, ktory zwyczajnie nie jest gotowy. w znaczeniu szerszego ekosystemu. RP to jest korpus, ktory nie jest ani tani ani wypasiony fiuczerowo, a przede wszystkim nie ma specjalnie co do niego zapiac. RF 35/1.8 czy EF 50 (STM badz f/1.4) i EF 24 i 28 IS przez adapter to sa jedyne szkla odpowiednie gabarytowo i przy tym sensowne optycznie (dla kogos kto wydaje jakies 1400 EUR na korpus!)
jak wyjdziemy w wieksze szkla (EF i "wszystkie trzy" RF) to z miejsca robi sie ergonomia Sony - paczka od fajek dokrecona do wiaderka. RP ma uchwyt wielkosci Rebela, co mozna przelknac w budzetowym aparaciku za 400 EUR (jak 750D czy 800D) ale tu mowimy o sprzecie w cenie bez mala 6D mkII!?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Co sprawia że Cię to tak drażni? Piszesz o tym już któryś raz w różnych miejscach. Nie rozumiem takiego podejścia. Przepraszam za takie osobiste wycieczki ale po prostu mnie dziwi że inteligentny gość nie może przyjąć do wiadomości że potrzeby ludzi jednak bardzo się różnią i obdarzanie ludzi mających te potrzeby różne od naszych jest co najmniej nie na miejscu.
nie no, nie czuje sie urazony, to ja zaczalem :)
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII. maly rozmiar i waga samego korpusu to jest tylko element wiekszej ukladanki, na ktora sklada sie torba/plecak foto. a w tym wypadku dla calosciowej zawartosci tej torby akurat ta zaleta RP ma umiarkowane znaczenie (poza tymi osobami, ktorym jeden 35/1.8 czy EF 50/1.8 wystarczy).
juz nie rozpisuje sie o tym, ze szokuje mnie caly ten "shut up and take my money" w wykonaniu "internetow" - tych samych ktore 1,5 roku temu zamordowaly lepszy funkcjonalnie aparat o tej samej matrycy... ale tego tez nie ogarniam. chyba po prostu ludzie sa bardzo spragnieniu nowego medialnego gadzetu i na nim musi pisac Canon :(
-
Odp: Re: Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII.
Co do ekosystemu. Są w nim body lepsze i gorsze, nie wiem co cie dziwi. Cena? Nowośc - bezlustro będzie (jest) droższe od analogicznej lustrzanki. O ile można mówić o równorzędnym sprzecie, bo jednak sie tak trochę mijają w mozliwościach/parametrach.
W canonie nie ma nic gorszego od 6Dmk2 - taka prawda (mówimy o FF), w bezlustrach najgorszy jest RF. Ja tu piszę oczywistości.
Poziom cen - tanio to już było. Dobre puszki będą kosztowały ponad 10.000 zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja po prostu patrze na to jak na korpus wyceniony na starcie w okolicach zapewne 1400 EUR, czyli nie cos co kupuje sie do kompletu z kitem za 100 EUR, tylko jako skladnik wiekszego ekosystemu. i nie widze gdzie, przy obecnej ofercie szkiel RF i EF (tu zapewnie juz docelowej ofercie), on jest dla przecietnego odbiorcy lepszym wyborem od chocby 6D mkII. maly rozmiar i waga samego korpusu to jest tylko element wiekszej ukladanki, na ktora sklada sie torba/plecak foto. a w tym wypadku dla calosciowej zawartosci tej torby akurat ta zaleta RP ma umiarkowane znaczenie (poza tymi osobami, ktorym jeden 35/1.8 czy EF 50/1.8 wystarczy).
juz nie rozpisuje sie o tym, ze szokuje mnie caly ten "shut up and take my money" w wykonaniu "internetow" - tych samych ktore 1,5 roku temu zamordowaly lepszy funkcjonalnie aparat o tej samej matrycy... ale tego tez nie ogarniam. chyba po prostu ludzie sa bardzo spragnieniu nowego medialnego gadzetu i na nim musi pisac Canon :(
Nie, ogólnie dla bardzo dużej części ludzi bezlustra są bardziej intuicyjne - szczególnie pod względem AF. Tu myślę będzie największa przewaga/zaleta RP w stosunku do 6D. Ja mając do wyboru zakup taniego FF już dslra bym nie kupił. I to nawet zakładając użytkowanie częściowo nazwijmy to profesjonalne. A że nadal 6DmkII będzie się sprzedawał - to na pewno. Ciekawe jaką Canon będzie prowadził politykę cenową tych aparatów. Bo jak spojrzeć na eMki to cena RP może szybko polecieć w dół a to jak wiadomo potrafi uczynić cuda - nawet w przypadku body które internety ogłoszą jako wyjątkowo beznadziejne ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
... Bo jak spojrzeć na eMki to cena RP może szybko polecieć w dół a to jak wiadomo potrafi uczynić cuda - nawet w przypadku body które internety ogłoszą jako wyjątkowo beznadziejne ;).
Był jakiś korpus C, który w internetach nie był okrzyknięty beznadziejnym? Nie przypominam sobie.. no może poza 5d2, ale wtedy to na "fb bylo może z tysiąc" kont.
Pozdrawiam!
-
Korpusu canona, którego okrzyknięto beznadziejnym raczej nie było a przynajmniej nie kojarzę takowego ;)
Ale na pewno istniał i funkcjonował obiektyw canona zwany „denkiem od słoika” EF 38-76/4,5-5,6 https://fotodinoza.blogspot.com/2014...rom-mitow.html
BTW - https://www.canon-board.info/threads...rsze-obiektywy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Był jakiś korpus C, który w internetach nie był okrzyknięty beznadziejnym? Nie przypominam sobie.. no może poza 5d2, ale wtedy to na "fb bylo może z tysiąc" kont.
no ostatnio to bylo jakos 5D mkI. a wczesniej 20D... to jeszcze ja bylem mlodym i jedrnym jelonkiem... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
swallow77
Oj, tu się mylisz i to bardzo :). Sam pamiętam tutaj te "analizy" jak to 5DmkII nic nie wnosi i jest do d... Nawet ktoś gdzieś wypisywał że zdjęcia ze starej 5-tki są bardziej szczegółowe 8-). Także ja raczej takiej sytuacji nie pamiętam.
Ze świeżych spraw to eMki zostały zjechane wzdłuż i w szerz po czym jak ich cena zjechała to ciężko znaleźć kogoś kto takiej "zatyczki" sobie nie sprawił. Zresztą nie wypieram się..... ja też początkowo uważałem kupowanie M za absurd ;).....
Dlatego uważam że cena jest rzeczą zupełnie kluczową, a cała reszta to kwestia naszej zgody na kompromis. Przy tym u Canona jest jednak coś takiego że nawet badziewny korpus daje przyjemność z obsługi i przyzwoity obrazek. Pewnie w tym tkwi sekret popularności tej marki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
.. Przy tym u Canona jest jednak coś takiego że nawet badziewny korpus daje przyjemność z obsługi ...
Bym polemizował :) Bo co do obsługi to ja go stawiam na równi z Sony. Gdyby nie to, że wszystkie jakie używam mają dotykowy LCD to bym chyba dostał szału.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Bym polemizował :) Bo co do obsługi to ja go stawiam na równi z Sony. Gdyby nie to, że wszystkie jakie używam mają dotykowy LCD to bym chyba dostał szału.
kwestia przyzwyczajeń ja jak biorę nikona do ręki to też nie wiem co nacisnąć i wszystko wydaje mi się absurdalne - canony mają stosunkowo prostą obsługę
-
Ploty....
Podobno testują puszkę zaawansowane apsc i jakąś eMkę - podobno maleństwo ;).
Ze szkieł to w drodze jest jakiś megazoom (nie wiem do czego) i obiektyw o "nowatorskiej niespotykanej na rynku konstrukcji" (cokolwiek to znaczy).
Aha i jest już jakiś prototyp aparatu do foto sportowej z bagnetem R...... ale ze względu na matryce wcześniej ma być coś zamiast 5DSR....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
obiektyw o "nowatorskiej niespotykanej na rynku konstrukcji" (cokolwiek to znaczy).
Jak to, nie wiesz co to znaczy? To będzie uwa 10 mm pod ff bez zniekształceń fiszowatych, z którego będziesz mógł sobie wykropować dowolną ogniskową do 1200mm bez jakiejkolwiek dostrzegalnej różnicy. Taki teraz mamy trynd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jak to, nie wiesz co to znaczy? To będzie uwa 10 mm pod ff bez zniekształceń fiszowatych, z którego będziesz mógł sobie wykropować dowolną ogniskową do 1200mm bez jakiejkolwiek dostrzegalnej różnicy. Taki teraz mamy trynd.
Z tym kropowaniem bym uważał, bo z tygrysa można się przeobrazić w różową panterę.:mrgreen:
-
Nie mam nic do tygrysów, ale jeśli po raz kolejny w kolejnym wątku przeczytam o tygrysie to zwymiotuję.
Ile czasu można rzucać kamieniami w tygrysa ? (pytanie retoryczne)
-
Różowomajtkowcy poczuli solidarność :D
-
Jeśli twierdzisz, że tygrys jest krową, to spróbuj go wydoić (ponoć chińskie przysłowie)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie mam nic do tygrysów, ale jeśli po raz kolejny w kolejnym wątku przeczytam o tygrysie to zwymiotuję.
Nie uwierzysz.
Jak podmieniam słowo "tygrys" na słowo "sony" - to mam tak samo.:lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
Nie uwierzysz.
Jak podmieniam słowo "tygrys" na słowo "sony" - to mam tak samo.:lol:
Nie odważyłbym się tego napisać, ale jak już napisane to popieram.
-
Wątróbka z jabłkami jest w pytę, ale szarlotki z wątróbką to ja bym chyba nie ruszył, aczkolwiek i niestety- oferta Canona właśnie to przypomina. APS-C są fajne, bo można do nich doczepić słoiki EF. Bezlustra małe i duże są też fajne, bo można do nich doczepić słoiki EF. Wszystko, kurła, jest fajne, bo można do niego doczepić słoiki EF. Nawet do FF! Ale nie ma poza FF z EF żadnego kompleksowego, rozwiniętego systemu, który by się w nim nie zapożyczał!
Mam lustrzanki APS-C i 55-250 STM, który z palcem w tyłku, a nawet z dwoma, konkuruje ze 100-400 Mk II na FF. Ale ten obiektyw nie jest do FF. Chciałbym 100-400 do APS-C, ale go nie ma, więc posiłkuję się obiektywem do pełnej klatki czort wie po co. Jasnych UWA też nie ma, a jak wezmę EF i będzie jasny, to już nie będzie UWA, i zamiast wątróbki z jabłkami wychodzi szarlotka z wątróbką :evil:
-
R współpracuje z 55-250stm i całą reszta efs i ef. Ale fakt, trochę się tych bagnetów narobiło przez te 3 dekady..
Pozdrawiam!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Chciałbym 100-400 do APS-C, ale go nie ma
Co byś zyskał?
https://www.dpreview.com/products/co...tDir=ascending
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Chciałbym 100-400 do APS-C, ale go nie ma, więc posiłkuję się obiektywem do pełnej klatki czort wie po co.
W APS-C ja traktuję Fuji jako system pełny, dopracowany przez lata i nie skażony zaszłością w sensie kompatybilności. Mają tam F100-400 w cenie 7200 zł i o masie 1375g. Wobec C100-400L za 8400zł i o masie 1640g ten zysk wypada niezbyt spektakularnie :shock:.
Jasne stałki w systemie M wymagają uzupełnienia o na coś dłuższego - 56/1.2 i 85/1.8 - najlepiej na poziomie jakości M32/1.4:)
Dla mnie w APS-C irytująca jest dolna ogniskowa 55mm w dłuższych zoomach. To nie jest 70mm na FF i mnie to wkurza.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
W APS-C ja traktuję Fuji jako system pełny, dopracowany przez lata i nie skażony zaszłością w sensie kompatybilności.
Ani pełny (telefoto), ani dopracowany (np. do niedawna AF). Przez chwilę nie rozważałem przejścia, dla mnie mógłby nie istnieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jasne stałki w systemie M wymagają uzupełnienia o na coś dłuższego - 56/1.2 i 85/1.8 - najlepiej na poziomie jakości M32/1.4:)
Nawet jeśli zgodzę się z tą opinią, to nietrudno przewidzieć, że takich szkieł dla EF-M raczej nie będzie.
Przy okazji pojawia się jak zwykle kwestia APS-C z bagnetem RF. Mimo, że nie mam żadnych informacji na ten temat, to uważam, że taki korpus powinien pojawić się dość szybko. Nie później niż pierwsze teleobiektywy RF. Inaczej Canon straci istotny fragment rynku, na którym całkiem nieźle poczynał sobie 7d.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Nawet jeśli zgodzę się z tą opinią, to nietrudno przewidzieć, że takich szkieł dla EF-M raczej nie będzie.
Atmosfera niepewności wokół systemu M zrodziła się raczej wśród użytkowników niż w kierownictwie Canona. Efekt jest taki, że ludzie boją się poważniejszego inwestowania w system M co systemowi nie wychodzi na zdrowie. Szefowie Canona ostatnio oświadczali zgodnie, że będą dostarczać to co wybierają klienci. Koło się zamyka i to klienci sami mogą uśmiercić moim zdaniem fajny systemik. Póki co to mam wrażenie, że mało kto tym foci. Tak patrząc po portalach np. 500px.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Atmosfera niepewności wokół systemu M zrodziła się raczej wśród użytkowników niż w kierownictwie Canona. Efekt jest taki, że ludzie boją się poważniejszego inwestowania w system M co systemowi nie wychodzi na zdrowie. Szefowie Canona ostatnio oświadczali zgodnie, że będą dostarczać to co wybierają klienci. Koło się zamyka i to klienci sami mogą uśmiercić moim zdaniem fajny systemik. Póki co to mam wrażenie, że mało kto tym foci. Tak patrząc po portalach np. 500px.
Ale tu nie bardzo jest w co inwestować. To jedno, drugie że Canon pozycjonuje ten sprzęt jako czysto amatorski więc bardzo wątpię żeby pojawiły się jakieś superwypaśne jasne stałki. Po trzecie tu ma być wszystko małe i lekkie więc większe ogóry są mało prawdopodobne. Najprędzej spodziewam się jakiegoś superzooma i najtańszego trabanta pozbawionego wszystkiego co niepotrzebne ;) ale zaopatrzonego w jedną fundamentalną cechę - czyli niską cenę, która sprawi że Canon znów sprzeda tego całe statki :lol:.
BTW: na świecie eMki podobno sprzedają się bardzo dobrze więc z tym uśmiercaniem byłbym ostrożny...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dlatego uważam że cena jest rzeczą zupełnie kluczową, a cała reszta to kwestia naszej zgody na kompromis. Przy tym u Canona jest jednak coś takiego że nawet badziewny korpus daje przyjemność z obsługi i przyzwoity obrazek. Pewnie w tym tkwi sekret popularności tej marki.
Niezwykle trafne słowa, które mogłyby podsumować tysiące forumowych wątków na CB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Najprędzej spodziewam się jakiegoś superzooma i najtańszego trabanta pozbawionego wszystkiego co niepotrzebne ;) ale zaopatrzonego w jedną fundamentalną cechę - czyli niską cenę, która sprawi że Canon znów sprzeda tego całe statki :lol:.
Mamy już megazooma: Tamrona 18-200mm f/3.5-6.3 Di III VC. Nawet oddaje styl M ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Mamy już megazooma: Tamrona 18-200mm f/3.5-6.3 Di III VC. Nawet oddaje styl M ;)
Jakby sie komu szukac nie chcialo. Faktycznie stylowo kompatybilny.
https://www.google.com/search?q=Tamron+18-200mm+f%2F3.5-6.3+Di+III+VC+"m+mount"&tbm=isch&ved=2ahUKEwiIsc64 rNXgAhXKvCoKHZS8BxgQ2-cCegQIABAC&oq=Tamron+18-200mm+f%2F3.5-6.3+Di+III+VC+"m+mount"&gs_l=mobile-gws-wiz-img.12...26067.38690..39473...0.0..0.172.1024.8j2. .....0....1.........0i24.EX6zxRPmd2g&ei=DxFzXMjtIc r5qgGU-Z7AAQ&bih=518&biw=360&client=ms-android-huawei&prmd=isvn&safe=off#imgrc=HvX0q3MrcVXpIM
Pozdrawiam!