-
Odp: FAJNĄ rzecz kupiłem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
suwmiarka bez bateryjki, taka z noniuszem, to jest dopiero łamigłówka
Żaden znany mi świeżo "upieczony" "inżynier" ,nic nie zmierzy suwmiarką analogową z dokładnością 0,02 mm .
Nawet proste sprawy:znaleźć wymiar A0 zaczynając od A4 ,to dla obecnego inżyniera
to mission impossible.Niestety.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Żaden znany mi świeżo "upieczony" "inżynier" ,nic nie zmierzy suwmiarką analogową z dokładnością 0,02 mm .
Nawet proste sprawy:znaleźć wymiar A0 zaczynając od A4 ,to dla obecnego inżyniera
Jak będzie miał taką ze wskaźnikiem zegarowym, to może da radę :p
A z noniuszem już większy problem. Widziałem człowieka, który odczytując wskazanie suwmiarki pomylił się o 2 mm, bo patrzył na krawędź suwaka, a nie na noniusz. Rozumiem, że to były laboratoria na uniwersytecie, a nie politechnice, ale bez przesady. Ludzie takie babole robią, a Ty piszesz o dokładności 0,02 mm (swoją drogą nie tak łatwo dziś o suwmiarkę o takiej dokładności).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
swoją drogą nie tak łatwo dziś o suwmiarkę o takiej dokładności
Masz rację , ja mam tylko 0,05 mm ,ale szukam 0,02 , nie wiem po co i dlaczego,
ale czuję ,ze powinienem taką mieć :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Masz rację , ja mam tylko 0,05 mm ,ale szukam 0,02 , nie wiem po co i dlaczego,
ale czuję ,ze powinienem taką mieć :lol: .
Kupić się da, ale tanio nie jest. Znaczy tanie też są, ale dokładność 0,02 mają tylko napisaną.
-
rysz Ty jakiś mechaniczny (znaczy rarytas)jesteś: miło spotkać,
bo te humanisty ................ :roll: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
rysz Ty jakiś mechaniczny (znaczy rarytas)jesteś: miło spotkać,
bo te humanisty ................ :roll: .
I nawzajem. Na następną moją zagadkę wrzucę jedną ze swoich konstrukcji :)
Dobra, chyba trzeba kończyć ten offtop.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Rozumiem, że to były laboratoria na uniwersytecie, a nie politechnice, ale bez przesady. Ludzie takie babole robią
Prawda ci to, mam syna na mechanice...dobrze, że mam w domu jakieś śruby i suwmiarki. Mogę mu laborki na miejscu zrobić z zaliczeniem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mogę mu laborki na miejscu zrobić z zaliczeniem
A jak efekty ?,
ja jako nauczyciel zawodu technicznego : poległem :cry: .
A garaż jak laboratorium doświadczalne: tylko cudować :lol: .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
A jak efekty ?,
Nie nadaję się na nauczyciela, "...no jak piszesz...no jak,..., a może i dobrze".
Ale coś tam zmierzy suwmiarką z dokładnością do 0,05 mm - lub mniej więcej koło tego.
-
Dawniej młodzian z Żytomierza umiał użyć mikromierza.
A dzisiaj studencik ma syfmiarkę z LCD.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ja jestem szczęśliwy jesli ona jest szczęśliwa. Ona kupuje czesto buty, ja co jakis czas nowe szklo czy body :-) Uklad jest dobry :-)
Taki uklad jest dobry do czasu kiedy postanowicie sie rozstac i podzielic majatek wspolny. Ona buty zabierze jako rzeczy osobiste a ty bedziesz musial kupic od niej polowe szkiel.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dawniej młodzian z Żytomierza umiał użyć mikromierza.
A młodzianie z innych miejscowości ,to już nie ? :lol: .
Dziś na wymarciu są i szczelinomierze oraz umiejętność posługiwania się nimi.
Dawno już nie widziałem w rekach mechanika.
Te najbardziej zmasakrowane listki to 4i5 setek.
-
A to się zawory ustawiało...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Taki uklad jest dobry do czasu kiedy postanowicie sie rozstac i podzielic majatek wspolny. Ona buty zabierze jako rzeczy osobiste a ty bedziesz musial kupic od niej polowe szkiel.
Szkla to tez rzeczy osobiste :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Szkla to tez rzeczy osobiste :-)
bo szkła są jak maszynki do golenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
bo szkła są jak maszynki do golenia.
ale tylko te ostre od pełnej dziury :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Nawet w silnikach 2300 KM :D .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
Niestety prawda.
U mnie na roku (elektronika) kilka osób wiedziało jak działa tranzystor...
Sytuacja z życia:
Siedzę z kumplem na pracowni informatycznej i robimy cośtam swojego. Na stanowisku obok nas siedzi panna i próbuje zaliczyć jakiś program.
W końcu pan doktor się zlitował, podszedł i zagadał co może by niewieście pomóc. No i pyta w czym rzecz. A panna na to że ona "nie rozumie problemu od strony matematycznej". A koleś jej na to, że pole kwadratu to a^2 a nie a^3.
Mało z kolesiem nie spadliśmy z krzeseł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
trothlik
Niestety prawda.
U mnie na roku (elektronika) kilka osób wiedziało jak działa tranzystor...
Sytuacja z życia:
Siedzę z kumplem na pracowni informatycznej i robimy cośtam swojego. Na stanowisku obok nas siedzi panna i próbuje zaliczyć jakiś program.
W końcu pan doktor się zlitował, podszedł i zagadał co może by niewieście pomóc. No i pyta w czym rzecz. A panna na to że ona "nie rozumie problemu od strony matematycznej". A koleś jej na to, że pole kwadratu to a^2 a nie a^3.
Mało z kolesiem nie spadliśmy z krzeseł.
Ależ ja jestem pokręcony, inżyniera obroniłem rok temu, niestety w pracy inżynierskiej do pomiaru cylindra musiałem użyć... suwmiarki! Ja bym nie demonizował, oczywiście, wszędzie są ignoranci, ale zostaną odsiani. :)
A znalezienie A0 od A4 to już w ogóle, czasem myślę, że moja polibuda jest z innego świata, albo mam szczęście do ludzi. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
busz
Ja bym nie demonizował, oczywiście, wszędzie są ignoranci, ale zostaną odsiani. :)
Przesadny optymizm...;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
i przerwę na świecy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
i przerwę na świecy...
I aparat zapłonowy i gaźnik ;). Liczyli też na suwakach itd.
Tak można wymieniać bez końca. Czasy się zmieniają i nie ma co się licytować, bo jest wiele dziedzin gdzie bez gruntownej wiedzy ani rusz. Nic się nie zmieniło pod tym względem. Jedynie narzędzia są inne. Teraz z kolei bez kompa to nie ma co maski w aucie podnosić ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Teraz z kolei bez kompa to nie ma co maski w aucie podnosić
To jest prawda ale tylko częściowa.
Przykład:
-nie można uruchomić silnika diesel z powszechnym common rail.
-warsztat po pierwsze podłącza przyrząd diagnostyczny lub laptopa z właściwym oprogramowaniem,
pomimo ,że objawy wskazują na niesprawność wtryskiwacza lub wtryskiwaczy.
-później na rachunku występują :sprawdzenie pompy wtr. ,montaż ,demontaz wtryskiwaczy,sprawdzenie wtryskiwaczy.
A w większości przypadków taką diagnostykę ,tzn ,stwierdzenie,który z wtryskiwaczy jest wadliwy
można zrobić samemu (samemu zrobionym testerem za 20 pln).
Nie teoretyzuję ,bo sam to skutecznie robiłem.Metoda: na strzykawki. :D .
-
A znajomy co wiele lat temu studiowal fotografie stwierdzil, ze polowa wiedzy ze studiow jest obecnie kompletnie nieprzydatna (ta dotyczaca blon, papierow, chemii). A z kolei inny znajomy wspominal czasy mlodosci gdzie u niego na wsi zniwa zaczynala matka scinajac pierwszy lan zboza sierpem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, ktory wisial w chacie na honorowym miejscu a dopiero po niej wchodzili kosiarze z kosami a wieczorem byla biesiada do nocy. Piekne czasy ale bylo minelo. Kto z was chcialby uczyc sie przy lampie naftowej, radia sluchac z glosnikow na slupach, nie miec internetu a do najblizszego telefonu miec kilka kilometrow?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
To jest prawda ale tylko częściowa.
Przykład:
-nie można uruchomić silnika diesel z powszechnym common rail.
-warsztat po pierwsze podłącza przyrząd diagnostyczny lub laptopa z właściwym oprogramowaniem,
pomimo ,że objawy wskazują na niesprawność wtryskiwacza lub wtryskiwaczy.
-później na rachunku występują :sprawdzenie pompy wtr. ,montaż ,demontaz wtryskiwaczy,sprawdzenie wtryskiwaczy.
A w większości przypadków taką diagnostykę ,tzn ,stwierdzenie,który z wtryskiwaczy jest wadliwy
można zrobić samemu (samemu zrobionym testerem za 20 pln).
Nie teoretyzuję ,bo sam to skutecznie robiłem.Metoda: na strzykawki. :D .
Nie chodzi o diagnostykę tylko kasowanie błędów :). Diagnozowanie za pomocą kompa niedoświadczonych bardzo szybko na manowce zaprowadzi :D.
A że w tzw. ASO tylko tak potrafią - cóż niedługo już tylko pewnie to zostanie, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A że w tzw. ASO tylko tak potrafią - cóż niedługo już tylko pewnie to zostanie, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
Przecież to niemożliwe.
Upadłby cały handel częściami zamiennymi.
Może chodzi o naprawy : np powypadkowe ?.
Tu jestem za.Widzę często na podwórkach 3-4 kultowe niemiecke auta z których powstaje jedna pokraka na kołach,
sklecona przez nieuków bez podstawowego doświadczenia warsztatowego.
A po wypadku:
pojazd z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
, bo unija ma zakazać napraw poza autoryzowanymi zakładami.
Żeby taki zakaz był skuteczny, będzie pewnie również nakaz donoszenia do odpowiedniego urzędu na obywateli grzebiacych prywatnie w swoich samochodach i piętnowanie tego procederu w mediach.
-
;)
Producenci chcą zakazać własnoręcznych napraw samochodów - Moto
Panowie, niedoceniacie naszych włodarzy. Niedługo każą złomować każde auto starsze niż 5 lat bo przecież firmy muszą z czegoś żyć ;).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zysk
pojazd z niewiadomych przyczyn zjechał na przeciwległy pas ....
Znacznie więcej wypadków powstaje z powodu elementu zlokalizowanego pomiędzy kołem kierownicy, a przednim fotelem.
Elementy "techniczne" w samochodach jako takie, nie są częstymi przyczynami wypadków.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Lobby "ubezpieczeniowe" ma spory wpływ na powstanie uregulowań prawnych, tak jak to było w Dyrektywami GVO i częściami "alternatywnymi".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Znacznie więcej wypadków powstaje z powodu elementu zlokalizowanego pomiędzy kołem kierownicy, a przednim fotelem.
zapewne z powodu braku umiejętnego korzystania z pewnego organu umieszczonego między uszami:D. Czasy gdy zachodnie samochody były kojarzone z popularnym teleturniejem (1 z 10) powoli odchodzą na plan dalszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
zapewne z powodu braku umiejętnego korzystania z pewnego organu umieszczonego między uszami ...
A dokładnie ze zgrubienia między uszami :).
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
... Lobby "ubezpieczeniowe" ma spory wpływ na powstanie uregulowań prawnych, tak jak to było w Dyrektywami GVO i częściami "alternatywnymi".
Ciekawe jak będzie z ubezpieczeniem OC w przypadku pojazdów z kierownica po prawej stronie. Czy będzie drożej, bo jednak jeździ się nimi inaczej po prawej i lewej stronie jezdni.
Znajomy do tej pory nie mógł zarejestrować samochodu, ale chyba na dniach przepisy mają się zmienić w tej sprawie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Ciekawe jak będzie z ubezpieczeniem OC w przypadku pojazdów z kierownica po prawej stronie.
Gdybym to ja miał decydować o składce, to podstawa byłaby - stawka x10 lub x100 i tak można byłoby rozwiązać problem ryzyka wypadkowego.
Oczywiście dla samochodów rejestrowanych na terenie Polski.