-
Odp: Komputer dla fotografa 2014
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Witam,
Wiem ,że były podobne wątki ale są na nich stosunkowo stare posty a mnie interesuje czas bieżący. Tak jak w temacie mam zamiar złożyć komputer stricte pod kątem obróbki zdjęć. Planuję zakup 4 dysków ( na system, obrobione fotki, Raw i backup ) dysk systemowy planuję zakupić SSD. Co do dalszych zakupów pytania do Was:
1. Ile ramu i jaki?
2. Jaki procesor ?
3. czy grafika jest ważna?
Dodatkowo inne pomocne uwagi mile widziane, złóżmy komputer dla fotografa na 2014 rok :)
polecam macintosh obojetnie jaki.robie fotografie manulanymi obiektywami w ktorych plastyka obrazu i detale odgrywaja kluczowa role,w zwyklych pc-tach tego nie widac .mam zwykly 13 cali czyli nic szczegolnego ale ale naprawde roznica kosmos i parseki ;-) ram tylko 4 gb ale wymiata graficznie sie nie zaksztusza ...pzdr
-
Ta plastyka znika po obróbce na PC i wydruku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Ta plastyka znika po obróbce na PC i wydruku?
Proszę nie obrażaj uczuć religijnych :>
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Proszę nie obrażaj uczuć religijnych :>
przecież wszyscy wiedzą że na nic ta kasa wydana full frame i jasne obiektywy żeby była plastyka i kolory musi być apple :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomekBr
polecam macintosh obojetnie jaki.robie fotografie manulanymi obiektywami w ktorych plastyka obrazu i detale odgrywaja kluczowa role,w zwyklych pc-tach tego nie widac .mam zwykly 13 cali czyli nic szczegolnego ale ale naprawde roznica kosmos i parseki ;-) ram tylko 4 gb ale wymiata graficznie sie nie zaksztusza ...pzdr
Dawno takich pierdół nie czytalem.
Moze obrobka na iphonie? Ponoc po sknczeniu pracy pojawia sie magia
-
Ja mam cichą nadzieję że ta wypowiedź o Macu to była tylko podpucha.
-
Kolega zapomniał dodać "módlmy się" - byłoby wszystko od początku jasne :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Ja mam cichą nadzieję że ta wypowiedź o Macu to była tylko podpucha.
To chyba oczywiste. Kosmos i parseki.....to mi pachnie szydercza mowa nienawiści. Tylko zapiekły hejter Apple mógłby wysmażyć taki post.:evil:
:D
-
-
Parsek â Wikipedia, wolna encyklopedia ;)
Też nie wiedziałem, ale wypowiedź tomekBr zainteresowała mnie tak, że aż postanowiłem sprawdzić :lol:
Trochę się zawiodłem. Sądziłem, że parseki to też coś, co tylko na OSX wygląda dobrze :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fliper
i do dziś nie rozumiem dlaczego tak często poleca się OSX do pracy na zdjęciach :|
Głównie przez różnice w działaniu zarządzania barwą, lepszą obsługę wielu monitorów, która też się łączy z zarządzaniem kolorem i brak problemów z przesyconymi kolorami w systemie, na szerokogamutowcach skalibrowanych pod natywny gamut, a nie sRGB (zresztą to też ma związek z zarządzaniem barwą). Tutaj jest to rozpisane w pigułce (pod nagłówkiem "Zarządzanie barwą"): Zarządzanie barwą - przestrzenie barwne, stanowisko do obróbki zdjęć
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skinny500
Popraw sobie "conajmniej" i "lusków" :-)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skinny500
Głównie przez różnice w działaniu zarządzania barwą, lepszą obsługę wielu monitorów, która też się łączy z zarządzaniem kolorem i brak problemów z przesyconymi kolorami w systemie, na szerokogamutowcach skalibrowanych pod natywny gamut, a nie sRGB (zresztą to też ma związek z zarządzaniem barwą). Tutaj jest to rozpisane w pigułce (pod nagłówkiem "Zarządzanie barwą"):
Zarządzanie barwą - przestrzenie barwne, stanowisko do obróbki zdjęć
No dobrze.
Artykuł ciekawy i jakiś argument jest ;) Ale... Mnie chyba najbardziej przekonuje argumentacja człowieka, który kiedyś swoje preferencje dotyczące sprzętu komputerowego (apple) w fotografii przedstawił mniej-więcej tak (znalazłem kiedyś na jakimś zagranicznym blogu) :
"Jestem fotografem, dlatego zwracam dużą uwagę na modę, design, detale, itp. Dlatego mój wybór padł na sexy-zabawkę apple".
Nie będę ukrywał, że swojego rMBP kupiłem tylko ze względu na wygląd :mrgreen: (tzn. sądziłem, że polubię i OSX)
Zdjęcia wolę jednak obrabiać na starym, wysłużonym PC ;) Generalnie, problemy z zarządzaniem barwą na PC znałem już od dawna (nie wiedziałem natomiast, że tak to wygląda w OSX) .
Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek, platform programowania (np. flash AS2), itp. Jednak tego da się bardzo szybko nauczyć, umiejętnie posługując się systemem, oprogramowaniem oraz urządzeniami. I nie wydaje mi się, żeby stanowiło to większy wysiłek niż nauka obsługi DSLR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fliper
No dobrze.
Artykuł ciekawy i jakiś argument jest ;) Ale... Mnie chyba najbardziej przekonuje argumentacja człowieka, który kiedyś swoje preferencje dotyczące sprzętu komputerowego (apple) w fotografii przedstawił mniej-więcej tak (znalazłem kiedyś na jakimś zagranicznym blogu) :
"Jestem fotografem, dlatego zwracam dużą uwagę na modę, design, detale, itp. Dlatego mój wybór padł na sexy-zabawkę apple".
Nie będę ukrywał, że swojego rMBP kupiłem tylko ze względu na wygląd :mrgreen: (tzn. sądziłem, że polubię i OSX)
Zdjęcia wolę jednak obrabiać na starym, wysłużonym PC ;) Generalnie, problemy z zarządzaniem barwą na PC znałem już od dawna (nie wiedziałem natomiast, że tak to wygląda w OSX) .
Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek, platform programowania (np. flash AS2), itp. Jednak tego da się bardzo szybko nauczyć, umiejętnie posługując się systemem, oprogramowaniem oraz urządzeniami. I nie wydaje mi się, żeby stanowiło to większy wysiłek niż nauka obsługi DSLR.
hmm, jesli nie potrafisz docenic zalet OSX to chyba niepotrzebnie sie trudziles zeby kupowac rMBP. Mialbys za to naprawde wypasionego PC no i Windowsa jako wisienka na torcie:)
-
Warto było ;)
Kiedy prezentując klientowi sample, wyciągajam rMBP, mam prawie 100% pewność angażu (ze starym lapem tak łatwo nie było).
Serio.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fliper
Problemy dotyczące koloru, niezależnie od platformy systemowej odnoszą się również do przeglądarek
Natywna przeglądarka internetowa z OS X (Safari) wyświetla zdjęcia w sRGB nawet jeśli nie są oprofilowane. Jest tak chyba od Mavericksa. Więc zwykły użytkownik widzi strony i zdjęcia poprawnie. Na Windowsie w Firefoxie da się tak zrobić, aczkolwiek wymaga to zmiany w pliku konfiguracyjnym.
-
Safari nie jest moją ulubioną przeglądarką. Niestety, choć stabilna, bezpieczna i dobrze się pod nią pisze www (chrome i safari), ma jeden podstawowy mankament - interface i obsługa.
To oczywiście kwestia preferencji i przyzwyczajeń.
A tak odnośnie jeszcze tego:
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
(...) Mialbys za to naprawde wypasionego PC (...)
Ponieważ zacząłem się zastanawiać co bym kupił, gdybym faktycznie chciał teraz zmienić sprzęt i wywnioskowałem, że właściwie nie ma żadnej sensownej opcji.
Chcąc zmienić proca musiałbym zmienić mobo, bo na 1155 nie ma nic, na co opłacałoby się zamienić 2500K (dzieląc koszt / wydajność).
RAM mógłbym ewentualnie wymienić na lepszy :lol: . Niestety to już są koszta i z racji czającego się za rogiem DDR4, koszta nieusprawiedliwione, tym bardziej, że SB gwiżdże na to, jak szybkie są kości.
Najsensowniejsze byłoby Z97 z obsługą DDR4 i co najmniej i5-xxxK broadwell'a. Czyli minimum 4Q 2015, + parę miesięcy, aż podatek od nowości sensownie zmaleje.
Reasumując, nie ma obecnie żadnej opłacalnej opcji, która gwarantowałaby mi bezkompromisową wydajność przez kolejne ~5 lat (licząc do 2015, bo mam jeszcze 0,5GHz zapasu na procku ;) ).
Topaz denoise5 (C6D, 16bit TIFF): OSX - 1:12min. PC - 0:16min. To tak w kontekście sprzętu za podobny hajs i stwierdzenia "do zdjęć tylko apple, obojętnie jaki" :lol:
-
PS. Żeby nie było, że jestem takim zagorzałym hejterem appla, to nieśmiało nadmienię (choć niełatwo mi to przychodzi ;) ), iż touchpad i klawiatura rMBP, w zastosowaniu ogólnym nie mają sobie równych.
-
Ktoś pisał, że ubuntu szybsze od windowsa i że mniej problemów ze sterami. Śmiechłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Ktoś pisał, że ubuntu szybsze od windowsa i że mniej problemów ze sterami. Śmiechłem.
Zdziwilbys sie jak Ubuntu dobrze chodzi. Uzywalem przez prawie 5 lat tylko i wylacznie ubuntu (po debianie). Do rawow Bibble Pro a potem Aftershot Pro (jedyne komercyjne programy do rawow na Linuxa).
Mi sie smiac chcialo jak slyszalem o windowsowych problemach (wtedy XP jeszcze i po malu Win 7 wchodzil).
Nie bede ukrywal, jestem hejterem Windowsa i tyle :) Tylko nie piszcie mi jak wam dobrze chodzi Windows bo i tak shejtuje :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Zdziwilbys sie jak Ubuntu dobrze chodzi. Uzywalem przez prawie 5 lat tylko i wylacznie ubuntu (po debianie). Do rawow Bibble Pro a potem Aftershot Pro (jedyne komercyjne programy do rawow na Linuxa).
No i tu leży pies pogrzebany. Istnieja dobre darmowe programy, ale w ogólności, to jest harcerstwo i partyzantka. Ja używam tuzinów topowych programów komercyjnych do pracy i dla rozrywki, i nie widzę w imię czego miałbym się obywać bez nich. A jak programuję to też na Windows, bo Linuksów używa pies z kulawa noga i trochę Niemców. Nie mam czasu na osobny system hobbystyczny. Tak, że kwestia jak świetny jest Linux w ogóle nie gra dla mnie roli.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Mi sie smiac chcialo jak slyszalem o windowsowych problemach (wtedy XP jeszcze i po malu Win 7 wchodzil).
Nie bede ukrywal, jestem hejterem Windowsa i tyle :) Tylko nie piszcie mi jak wam dobrze chodzi Windows bo i tak shejtuje :p
To, że Windows świetnie chodzi, to już nawet nikt poważny nie kwestionuje, nie ma tu co dowodzić. Oczywiście tzw. Color management to wielkie bagno, bo o tym użytkownik ledwo potrzebuje nawet coś wiedzieć. Niestety w W indows musi. Ja sobie z tym poradzę, jak i z innymi takimi niedoróbkami co wymagaja specjalnej troski, ale dla kogoś normalnego jest to czysta strata czasu na bzdety. Tzw. Registry to trudno powiedzieć czy to bardziej tragedia czy komedia. Problem w tym, że typowy "geek komputerowy" odnosi się z pogarda do normalnych użytkowników i uznaje, że każy powinien habilitować się z microsofta żeby poznać tajniki niedorobionego miescami prymitywnego systemu. (po tym właśnie poznaje się geeka:p a nie po tym, że "się zna")
A jak już się pogrzebie i poskleja wszystko , to owszem chodzi i to bardzo dobrze.
-
Zdziwiłem się jakieś pół roku temu. Tydzień się tak zdziwiłem. Kopiowanie z kart pamięci kilka razy wolniejsze, do tego problemy z kalibracją monitora. Tak to na moim sprzęcie wyglądało przynajmniej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No i tu leży pies pogrzebany. Istnieja dobre darmowe programy, ale w ogólności, to jest harcerstwo i partyzantka. Ja używam tuzinów topowych programów komercyjnych do pracy i dla rozrywki, i nie widzę w imię czego miałbym się obywać bez nich. A jak programuję to też na Windows, bo Linuksów używa pies z kulawa noga i trochę Niemców. Nie mam czasu na osobny system hobbystyczny. Tak, że kwestia jak świetny jest Linux w ogóle nie gra dla mnie roli.
To, że Windows świetnie chodzi, to już nawet nikt poważny nie kwestionuje, nie ma tu co dowodzić. Oczywiście tzw. Color management to wielkie bagno, bo o tym użytkownik ledwo potrzebuje nawet coś wiedzieć. Niestety w W indows musi. Ja sobie z tym poradzę, jak i z innymi takimi niedoróbkami co wymagaja specjalnej troski, ale dla kogoś normalnego jest to czysta strata czasu na bzdety. Tzw. Registry to trudno powiedzieć czy to bardziej tragedia czy komedia. Problem w tym, że typowy "geek komputerowy" odnosi się z pogarda do normalnych użytkowników i uznaje, że każy powinien habilitować się z microsofta żeby poznać tajniki niedorobionego miescami prymitywnego systemu. (po tym właśnie poznaje się geeka:p a nie po tym, że "się zna")
A jak już się pogrzebie i poskleja wszystko , to owszem chodzi i to bardzo dobrze.
Bo to jest system dla geekow:) Daje duzo radosci ale zgodzę sie z tobą jeśli chodzi i brak programów. Dlatego w większości przypadków Linuxowe geeki lecą w stronę OSX bo to Unix z wszystkimi jego zaletami no i nie Windows:) Tak tez było i w moim przypadku. Zawsze będę polecał maki do fotografii z uwagi na świetny system i oprogramowanie oraz zarządzanie kolorem.
Maki wcale drogie nie sa, wystarczy spojrzeć na mini który daje duże możliwości rozbudowy i swietnie sie sprawdza bako główny komputer stacjonarny. Nazwa mini nie oznacza ze jego możliwości sa mini.
Macbooki sa drogie ale trzeba je porównywać do stacji roboczych Della czy jp które tez kosztuje około 10000zl tak czy owak.
Oczywiście ostateczny wybór jest to wybór subiektywny danej osoby, ale warto tez zwrócić uwagę na sprzęt Apple. Większość fotografów (np. Zack Arias) używa tego sprzętu ze względu na funkcjonalność a nie logo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Macbooki sa drogie ale trzeba je porównywać do stacji roboczych Della czy jp które tez kosztuje około 10000zl tak czy owak.
Nie bardzo rozumiem dlaczego laptopy należy porównywać do komputerów stacjonarnych... :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie bardzo rozumiem dlaczego laptopy należy porównywać do komputerów stacjonarnych... :-)
Nie do stacjonarnych. Laptopy Della z serii precision tyle kosztują. Mam taki w pracy (CAD, skanowanie laserowe 3D). Programy których używam niestety sa tylko na windę. Kiedys robiliśmy test odszumiania zdjecia nocnego astro foto i retina była szybsza o 1/3 od tego Della który miał podobne bebechy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
Nie do stacjonarnych. Laptopy Della z serii precision tyle kosztują.
W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)
Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Co do stwierdzenia co z czym należy porównywać, to ja jednak wolę porównać Jabłko za 10 tysięcy złotych do innego (niekoniecznie markowego, ja w marki nie wierzę) za taką samą kasę. A najlepiej to za pół tej ceny - w zupełności mi wystarczy :-)
Jabłko jednak mnie kusi - nie przeczę. W przypływie szaleństwa (i jak żona pozwoli) może kupię sobie kiedyś jakiegoś Maćka mini do 2 tysiaków. Do tej pory mój kontakt z tymi systemami to tylko zabawa emulatorami (za czasów amigowych - Shapeshifter, potem maszyna wirtualna).
Ok, za 10 tysiecy mozna kupic Maca Pro chyba, w najslabszej konfiguracji - tego w ksztalcie kosza na smieci:)
Za 10 tysiecy na pewno mozna kupic skladaka Peceta z super wypasionymi bebechami. Tu sie zgodze. Niestety, jak trzeba go gdzies wziasc to troche ciezko pod pacha:)
Niestety jak sie porownuje laptopy Apple to przewaznie jest to porownanie do typowych laptopow konsumencich (do 5 tys zl) a nie profesionalnych Delli, HP czy Lenovo ktore naprawde kosztuja tyle samo co Macbooki Pro (mowa o 15") ale mimo wsyzstko sa dwa razy ciezsze, dwa razy grubsze i wygladaja jak klocki.
Wiadomo ze wyglad nie doda mocy obliczeniowej, ale jednak wydajac tyle kasy na komputer, oczekiwalbym od niego zeby byl zrobiony z lepszego materialy jak plastik i nie wygladal jak dachowka:)
-
Właśnie stałem się posiadaczem maca mini i po ok 30min mogę powiedzieć tyle że system jest bardzo intuicyjny i jak na razie bezproblemowy. praktycznie żadnych ustawien nie musiałem robić żadnych sterowników, jestem zadowolony oby tak dalej...
-
Wybrałem procesor Intela Core i7-4790K, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, Haswell Refresh i do tego płyta główna Asus Z97-K. Będzie to chodzić? Przypominam, że budżet na całego kompa to okolice 3,5-4 tysięcy :)
Core i7-4790K, socket LGA1150, 64bit, do 4.4 GHz, 88W, cache 8MB, BOX (BX80646I74790K) - Haswell Refresh w Morele.net
Z97-K, Z97, DualDDR3-1600, SATA3, RAID, HDMI, DVI, D-Sub, ATX (Z97-K) w Morele.net
Będzie miło jak polecicie jakieś dobre chłodzenie do procesora :) http://www.komputronik.pl/product/19...ow_Rock_2.html będzie ok cze znajde coś lepszego w podobnych pieniądzach ?:)
-
seryjne chłodzenie da w zupełności radę
zmieniasz jak a. podkręcasz b. chcesz zmienić na ciche, pasywne
-
Dobrze wiedzieć zawsze to kilka złoty na początek więcej :) A Procesor w połączeniu z płytą jak?
-
płyta nie jest jakoś wspaniała, ale ma wszystko czego potrzebujesz :)
-
A nie będzie " gardłem" dla procesora?:> Co byś polecił lepszego ?:)
-
Jeszcze zapytam... Ktoś ma jakieś uwagi do zestawienia ? Chętnie wysłucham :)
Sklep internetowy Morele.net
-
a jaki monitor? bo co ci po bebechach bez dobrego monitora? A dobre to tak chyba od 2k w gore. No chyba, ze juz masz:)
-
Witam. Jest jeszcze jedna opcja, której tu chyba nikt nie poruszył, mianowicie Mac Pro, ale już używany i to nawet mocno. Ja pracuję na takich od 6 lat. Najpierw miałem wersję 1.1 teraz niecały rok temu zamieniłem na 3.1 a moim starym dalej pracuje znajoma. Porządna stacja graficzna za śmieszne pieniądze. Mój aktualny kupiłem za 2500 zł, a ostatnio widziałem na allegro za 1800 i to z fakturą vat. 2x2,8 GHz Quad Xeon, 12MB ram i dysk SSD. Konstrukcja jeszcze z czasów gdy komputery miały pracować latami :) W środku miejsce na 4 dyski, ram można rozszeżyć do 32GB (niestety tani nie jest).
Na poprzednim kompie, którego też kupiłem używanego pracowałem 5 lat bez najmniejszej awarii. PS CS6 chodzi bez zająknięcia, a obrabiałem pliki do 3GB.
No ale to Mac, nie każdemu pasuje :)
-
Monitor kupiłem sporo wcześniej i podpinałem do laptopa ;) Teraz pora na doinwestowanie kompa :) Mac owszem ma swoje spore plusy ale niestety dla mnie ma też wady:) Pc dla mnie w obecnej chwili bedzie lepszym i tańszym wyborem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wiktor2323
Jak dla mnie zestawienie super.
Tylko może wystarczy dysk SSD Intela 120GB za 299zł. Ma 5 lat gwarancji. Pamięci flash nie są wieczne.
Jak dla mnie to i procesorek i5 4 generacji byłby OK :).
-
Skoro masz monitor to najwazniejsze.
Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze nic tak nie umila pracy jak szybki dysk. Do komfortowej pracy doradzalbym zdecydowanie SSD z transferami minimum 300 MB/s. Pojemnosc 256GB lub wiecej.
Procesora i tak nie wykorzystasz - i5 w zupelnosci wystarczy. Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.
-
Zgodzę się z użytkownikami "cobalt" i "Veene2" pełną gębą!
Procek i5 spokojnie wystarcza do tego typu rzeczy, nawet obróbkę wideo spokojnie na nim można robić.
Mam u siebie i3 i na dobrą sprawę dla mnie wystarczające.
Osobiście jak bym miał wydać tę kasę to wolałbym kupić właśnie jakąś i5 a tą różnicę dołożył do pojemniejszego i szybszego dysku SSD i nawet powinno starczyć na jakiś dodatkowy dysk na magazyn (1 albo 2TB), jakiś WD RED albo GREEN.
-
Panowie dysk ssd 250 gb będzie wykorzystywany w pełnym zakresie, choć spojrzę na intela:) Jesli chodzi o procesor, zestaw jest " rozwojowy" W przyszłym roku mam zamiar dokupić do tego 32gb ramu i grafike- wykorzystuje go również do amatorskiej zabawy w 3dsmax a tam ramu i procesora nigdy dość :) Zastanawia mnie dobór chłodzenia do procesora... ten, który wybrałem w testach wypada baaardzo słabo..Polecicie czego używacie? Oraz zasilacza... polecono mi tego CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU w Morele.net uciągnie ten zestaw ?
-
Czy dysk Intela to dobry wybór, według mnie niekoniecznie (no chyba że ta wersja z "czachą" na obudowie - chyba seria 730), ale rozpatrywałbym albo Samsunga albo Crucial seria M550 albo MX 100.
Grafikę też bym proponował nVidia z technologią CUDA która wspomaga właśnie programy typu PS.
Z zasilaczy słyszałem dość dobre opinie o firmie SilentiumPC.
-
A jak dobrać odpowiednią moc zasilacza ?:)
Grafika będzie, ale w przyszłym roku:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Veene2
(...)Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.
? Moge poprosić źródło tych informacji ?
PS z tego co mi wiadomo wspiera tylko niektóre filtry z efektami i nie korzysta z CUDA tylko OpenCL:
Photoshop CS6 â często zadawane pytania dotyczące GPU
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
Pozdrawiam
-
Z dysków SSD najlepszy stosunek jakości/szybkości/ceny ma Crucial MX 100 256GB, ale każdy współczesny SSD da kopa w zapisie/odczycie zdjęć roboczych.
-
Pod warunkiem, że komputer jako całość jest dobrze dobranym zestawem komponentów i szybką maszyną. W moim pececie (i5 - 4,5 GHz, 16GB RAMu, GTX670), wymiana dysku na ssd na prawdę dała kopa, przyznaję. Choć z uwagi na miejsce i wielkość kolekcji tak właściwie to tylko system i oprogramowanie do obróbki odpalam z SSD. Cała reszta (zdjęcia) znajdują się na WD Green i w ogóle nie odczuwam negatywnie "poślizgu" z tytułu wczytywania kolejnych kadrów przy np. selekcji dużego zestawu w danym folderze. Natomiast nawet foldery ze zdjęciami, cały system i oprogramowanie razem i tylko i wyłącznie na SSD, wmontowanym w laptopie z procesorem i3, intelowską grafą HD3000 i 8GB ramu, praktycznie niewiele daje - po prostu mulenie procesora i karty przy przerzucaniu kadrów i ewentualnym powiększaniu "zabija" całą szybkość dysku SSD. Wąskim gardłem może być tu sam interfejs SATA (chipset na płycie) i karta graficzna, której problemy sprawia nawet przewijanie stron w FF. Tak że z praktycznego punktu widzenia sama wymiana dysku nie zawsze będzie jedynym słuszynm remedium, szczególnie w przypadku RAWów z dużych matryc gdzie każdy plik ma po kilkadziesiąt megabajtów (wtedy szybki HDD, nie pofragmentowany praktycznie nie będzie ustępował). Niemniej statystycznie w większości przypadków komputerów stacjonarnych SSD jednak okaże się dużym postępem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bob_
Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
Pozdrawiam
Tak, dokladnie. Nie mozna porownywac laptopow za okolo 3000zl z macbookami pro ktore kosztuja prawie 10tys zl. Do takiego porownania trzeba wziasc Delle Precision i odpowiedniki Lenovo z serii W oraz HP. Stawianie Macbookow w zestawieniu z takimi odpowiednikami udowadnia raz jeszcze ze komputery Apple wcale nie sa przeplacone.
Mobilna stacja robocza - to jest dokladnie to slowo. Dla porownania Dell Precision M4700 w wypasnej konfiguracji kosztuje tyle samo co Macbook Pro 15 retina w takiej samej konfiguracji.