Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 471

Wątek: Komputer dla fotografa 2014

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2014

Skoro masz monitor to najwazniejsze.

Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze nic tak nie umila pracy jak szybki dysk. Do komfortowej pracy doradzalbym zdecydowanie SSD z transferami minimum 300 MB/s. Pojemnosc 256GB lub wiecej.

Procesora i tak nie wykorzystasz - i5 w zupelnosci wystarczy. Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.

Początki nałogu Awatar 5pirit

Zgodzę się z użytkownikami "cobalt" i "Veene2" pełną gębą!

Procek i5 spokojnie wystarcza do tego typu rzeczy, nawet obróbkę wideo spokojnie na nim można robić.

Mam u siebie i3 i na dobrą sprawę dla mnie wystarczające.

Osobiście jak bym miał wydać tę kasę to wolałbym kupić właśnie jakąś i5 a tą różnicę dołożył do pojemniejszego i szybszego dysku SSD i nawet powinno starczyć na jakiś dodatkowy dysk na magazyn (1 albo 2TB), jakiś WD RED albo GREEN.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Panowie dysk ssd 250 gb będzie wykorzystywany w pełnym zakresie, choć spojrzę na intela Jesli chodzi o procesor, zestaw jest " rozwojowy" W przyszłym roku mam zamiar dokupić do tego 32gb ramu i grafike- wykorzystuje go również do amatorskiej zabawy w 3dsmax a tam ramu i procesora nigdy dość Zastanawia mnie dobór chłodzenia do procesora... ten, który wybrałem w testach wypada baaardzo słabo..Polecicie czego używacie? Oraz zasilacza... polecono mi tego CS550M modular 80 PLUS Gold CP-9020076-EU w Morele.net uciągnie ten zestaw ?

Początki nałogu Awatar 5pirit

Czy dysk Intela to dobry wybór, według mnie niekoniecznie (no chyba że ta wersja z "czachą" na obudowie - chyba seria 730), ale rozpatrywałbym albo Samsunga albo Crucial seria M550 albo MX 100.

Grafikę też bym proponował nVidia z technologią CUDA która wspomaga właśnie programy typu PS.

Z zasilaczy słyszałem dość dobre opinie o firmie SilentiumPC.
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

A jak dobrać odpowiednią moc zasilacza ?

Grafika będzie, ale w przyszłym roku

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    (...)Karta graficzna nVidia z CUDA, ktora jest obslugiwana przez PSa i ktora wezmie na bary czesc operacji procesora.
    ? Moge poprosić źródło tych informacji ?

PS z tego co mi wiadomo wspiera tylko niektóre filtry z efektami i nie korzysta z CUDA tylko OpenCL:

Photoshop CS6 — często zadawane pytania dotyczące GPU

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W takim razie niesłusznie nazwałeś je stacjami roboczymi :>
    Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
    Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
    Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
    Pozdrawiam
    piątka, trochę szkła i gadżety

Dopiero zaczyna

Z dysków SSD najlepszy stosunek jakości/szybkości/ceny ma Crucial MX 100 256GB, ale każdy współczesny SSD da kopa w zapisie/odczycie zdjęć roboczych.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Pod warunkiem, że komputer jako całość jest dobrze dobranym zestawem komponentów i szybką maszyną. W moim pececie (i5 - 4,5 GHz, 16GB RAMu, GTX670), wymiana dysku na ssd na prawdę dała kopa, przyznaję. Choć z uwagi na miejsce i wielkość kolekcji tak właściwie to tylko system i oprogramowanie do obróbki odpalam z SSD. Cała reszta (zdjęcia) znajdują się na WD Green i w ogóle nie odczuwam negatywnie "poślizgu" z tytułu wczytywania kolejnych kadrów przy np. selekcji dużego zestawu w danym folderze. Natomiast nawet foldery ze zdjęciami, cały system i oprogramowanie razem i tylko i wyłącznie na SSD, wmontowanym w laptopie z procesorem i3, intelowską grafą HD3000 i 8GB ramu, praktycznie niewiele daje - po prostu mulenie procesora i karty przy przerzucaniu kadrów i ewentualnym powiększaniu "zabija" całą szybkość dysku SSD. Wąskim gardłem może być tu sam interfejs SATA (chipset na płycie) i karta graficzna, której problemy sprawia nawet przewijanie stron w FF. Tak że z praktycznego punktu widzenia sama wymiana dysku nie zawsze będzie jedynym słuszynm remedium, szczególnie w przypadku RAWów z dużych matryc gdzie każdy plik ma po kilkadziesiąt megabajtów (wtedy szybki HDD, nie pofragmentowany praktycznie nie będzie ustępował). Niemniej statystycznie w większości przypadków komputerów stacjonarnych SSD jednak okaże się dużym postępem.
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 05-09-2014 o 13:01
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez bob_ Zobacz posta
    Ponieważ sam się tym niedawno interesowałem chciałem dodać do dyskusji tylko krótki komentarz: wydaje mi się, że autor popełnił po prostu skrót myślowy, a chodziło mu o tzw. mobilną stację roboczą, bo taka nomenklatura jednak istnieje u producentów i sprzedawców.
    Poniżej przykład (mniej więcej w połowie artykułu):
    Laptop do obróbki zdjęć i filmów - poradnik :: kuzniewski.pl
    Pozdrawiam
    Tak, dokladnie. Nie mozna porownywac laptopow za okolo 3000zl z macbookami pro ktore kosztuja prawie 10tys zl. Do takiego porownania trzeba wziasc Delle Precision i odpowiedniki Lenovo z serii W oraz HP. Stawianie Macbookow w zestawieniu z takimi odpowiednikami udowadnia raz jeszcze ze komputery Apple wcale nie sa przeplacone.

Mobilna stacja robocza - to jest dokladnie to slowo. Dla porownania Dell Precision M4700 w wypasnej konfiguracji kosztuje tyle samo co Macbook Pro 15 retina w takiej samej konfiguracji.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 10 z 48 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów