Co prawda to prawda ;)
Wersja do druku
W takim razie OK !
Motyw to motyw - proszę nie mylić z samochodem :)
Z noworocznym Pozdrowieniem.
Szukam i szukam i kurcze, nikt nie zrobił porównania 17 mm na FF vs 10 mm na APS-C. Wszyscy się podniecają polem widzenia i kwadracikami oznaczającymi brzegi kadru APS-C na zdjęciu z FF.
Chce ktoś z wawy zrobić takie porównanie? Żeby te same kadry były. Chętny z 10 mm może się zgłaszać na priv.
No przecie od niepamiętnych czasów tkwi w necie takie porównanie:
5D vs 20D: Wide Angle Shootout
Dla mnie problem polega na tym, że jak już przerobiłem C10-22 na 30D i C17-40L na 5DII to C10-22 było ewidentnie ostrzejsze w rogach a kontrast i nasycenie kolorów są lepsze w C17-40L.
No i w sumie dalej nic się nie wyjaśniło :?.
Dziękuję! Zniekształcenia identyczne. :)
Coś tam szepce, że jednak obiektyw 10 mm trudniej skorygować. Ale generalnie po prostu bylem ciekawy i tyle. :)
To ja rzucę z 12-24 Sigmy na 40d:
https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/phot...eat=directlink
Nie wiem czy to pokrywa się z rzeczywistością, ale ja odniosłem wrażenie, że zestaw 50D + 10-22 fundował na 10 mm mniejsze zniekształcenia niż 5DII + 17-40 na 17mm. Nigdy tego nie porównywałem, ale tak subiektywnie czuję.
może kiedyś zaczną produkować wklęsłe matryce i problem rogów zostanie rozwiązany
Jeśli chodzi o rogi to u mnie było porównywalnie, może z małą przewagą 10-22, choć przyznam się szczerze że nie katowałem się cropami z rogów w 100 czy więcej powiększeniu...
17-40 ma przewagę bo:
1. można ją podpiąć pod FF (może dziwnie to brzmi ale jest to zaleta)
2. ma lepsze kolory i kontrast
3. dużo mniej flaruje, praktycznie w ogóle
4. ma 7 listków przysłony
5. jest solidniej zbudowana (może nie dla wszystkich ważne)
Jeszcze odnośnie rogów, nie mogę za chiny pojąć dlaczego wszyscy tak na nie psioczą, umieszczacie w nich temat zdjęcia?, w rogach są MP kompozycji - jakiś nowy trend?
Gdzie tu widać te koszmarne rogi? 17-40, które to spędzają sen pejzażystom?
Fotoferia.pl: Galeria niska - zdjęcie 108429, Start point...
Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 100841, Start point...
http://www.fotoferia.pl/portfolio/hi...tatus=pub#full
Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 96338, Godrevy point...
Fotoferia.pl: Galeria niska - zdjęcie 82968, Ponton...
Fotoferia.pl: Galeria niska - zdjęcie 78827, Lake...
Fotoferia.pl: Galeria wysoka - zdjęcie 4072, Sidari...
Już chyba enty raz linkuje na CB te fotografie dla przykładu przy debacie o EF rogaczu aka 17-40...
Koniec OT z mojej strony.
Kiedy całość fotografii zamyka się w jednym zdjęciu to rogi może i nie mają jakiegoś specjalnego znaczenia, ale dla robiących panoramy sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej.
A 17-40 kupię sobie jeszcze raz, to fajne szkiełko i z 24-105 oraz z 70-200 tworzą całkiem sympatyczny i nie porażający cenowo zestaw.
A nie robi się ich na zakładki 1/3? I te rogi są słabe, ale głównie w samych kątach, gdzie się zazwyczaj nie patrzy, bo nic tam nie ma. :)Cytat:
ale dla robiących panoramy sytuacja może wyglądać zupełnie inaczej.
Dokładnie, choć na UWA też dla chcącego nic trudnego ;) a wtedy jak napisano i tak rogi się nijak mają bo giną w zakładkach...
Jakie filtry (UV) polecacie do tego szkła (10-22 canona)? Czytałem, że muszą być tzw. slimy bo to szeroki kąt. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie i może polecić coś konkretnego?
Ja sam przymierzam się do zakupu tego szkiełka i z tego co wiem muszą to być slimy MTC, czyli Multicoated (wielowarstwowe/wielopwłokowe). Oczywiście średnica 77mm. Konkretnie sam chciałbym się dowiedzieć które będą najlepsze.
--- Kolejny post ---
Ja sam przymierzam się do zakupu tego szkiełka i z tego co wiem muszą to być slimy MTC, czyli Multicoated (wielowarstwowe/wielopwłokowe). Oczywiście średnica 77mm. Konkretnie sam chciałbym się dowiedzieć które będą najlepsze.
Miałem na 10-22 zwykły (gruby) polar i szarą połówkę B+W, w rogach były dosłownie 1mm przyciemnienia... bez znaczenia tak naprawdę, a jeśli już to jednym ruchem do usunięcia...
Ale że ceny slimów się praktycznie wyrównały - nie ma sensu się pakować...
--- Kolejny post ---
Miałem na 10-22 zwykły (gruby) polar i szarą połówkę B+W, w rogach były dosłownie 1mm przyciemnienia... bez znaczenia tak naprawdę, a jeśli już to jednym ruchem do usunięcia...
Ale że ceny slimów się praktycznie wyrównały - nie ma sensu się pakować...
Jest jeszcze kwestia tego czy w aparacie, który używałeś miałeś włączony ten cały pheripheral illumination (jakoś tak), który redukuje winietowanie obiektywu.
PS. Planuję na dniach zakup tego szkiełka, ale na stronie pewnego sklepu, który zaczyna się na "C" i jest bardzo popularny w internecie, w opisie widnieje, że otrzymuję "obiektyw". Czy potraficie powiedzieć z doświadczenia jak jest z resztą? To znaczy czy dostanę również oryginalne opakowanie, instrukcję, dekielek przedni i tylny? Zależy mi głównie na dekielkach, bo to jest 77mm, a ja dotychczas używam obiektywu o średnicy 58mm, więc jak się domyślam nie będzie pasować. Wysłałem maila do sklepu, ale mi nie odpowiadają...
--- Kolejny post ---
Jest jeszcze kwestia tego czy w aparacie, który używałeś miałeś włączony ten cały pheripheral illumination (jakoś tak), który redukuje winietowanie obiektywu.
PS. Planuję na dniach zakup tego szkiełka, ale na stronie pewnego sklepu, który zaczyna się na "C" i jest bardzo popularny w internecie, w opisie widnieje, że otrzymuję "obiektyw". Czy potraficie powiedzieć z doświadczenia jak jest z resztą? To znaczy czy dostanę również oryginalne opakowanie, instrukcję, dekielek przedni i tylny? Zależy mi głównie na dekielkach, bo to jest 77mm, a ja dotychczas używam obiektywu o średnicy 58mm, więc jak się domyślam nie będzie pasować. Wysłałem maila do sklepu, ale mi nie odpowiadają...
Zdaje się że 30D takiej opcji nie ma, albo ma ale jej nigdy nie włączyłem ;)
--- Kolejny post ---
Zdaje się że 30D takiej opcji nie ma, albo ma ale jej nigdy nie włączyłem ;)
Ja mam slima CPL B+W. Winiety nie widzę. Tak to mniej więcej wygląda
https://www.youtube.com/watch?v=ANgV...ature=youtu.be