No i widać różnicę.
Wersja do druku
No i widać różnicę.
[QUOTE=pan.kolega;1186113]Nie widać różnicy. Banan82 ma pełna rację - takie same zdjęciia zrobię ajfonem.
i to mówi platynowy członek?
@ igor58 - nie zrażaj się do FF, tylko kupuj, obiecuję, że poczujesz różnicę, w szczególności na portretach i z jasną stalką
@ Adam71 - a jakimi szkłami to robiłeś? zdradź bo nie da się exif-ów podejrzeć, albo nie wiem jak
@ jakubas - niestety te foty znów nie pozwalają, przynajmniej dla mnie, na komentarz, znów wysokie iso, w jednym przypadku nawet 3200... dziś była ładna pogoda, co prawda, nie wiem czy u Ciebie też, ale jutro ma też być, weźże aparat na spacer, ustaw ISO 100-200, poczekaj na jakieś słońce, sfoć np. stojący samochód na parkingu, tablice rejestracyjną, z f od 4 do 11, z bliska z dalsza, potem jakiś płot z siatki w podobny sposób, jakieś szyldy, coś kontrastowego i oświetlonego - - daj RAW-y i wtedy możemy gadać. Może zbyt ostre słowa tu padłu o g..., ale prawda jest taka, że te zdjęcia to słabe sample do tego, by cokolwiek pisać na temat ewentualnych wad sprzętu.
Wg moich doświadczeń gdy światło do d..., foty rzadko fajne wychodzą. Światło to podstawa i nawet super jasna stałka z czerwonym L za grube pieniądze światła nie zastąpią...
Nie porównywałbym stałek do zoom-a, nawet klasy L, moja 50-tka 1.4 i 85 1.8 przy tym samym f co 24-105 biją go na głowę i to gołym okiem widać.
Natomiast Tamron, no właśnie.... widać, że daje radę... przydałoby się teraz, by jakubas walnął fotę jakiegoś ciacha z podobnymi parametrami i lampą, znalazłem exif Exif | IMG_0172 | Flickr - Photo Sharing!, zmniejszył do 2048px na dłuższym boku, no i moglibyśmy oceniać. ;)
Jak jutro znajdę chwilę czasu to postaram się walnąć podobną fotkę, swoim sprzętem.
Ujmuje mnie fragment:
Różnica jest zasadnicza i ..kolosalna w pewnym sensie, ale nie każdy ją dostrzega. Nie musi. Nie potrzebuje.
IMHO:
pełna racja,zgadzam się z tą opinią .Po kilku latach z APS-C z używaniem wielu obiektywów i tanich i drogich oraz 'kultowych" manalnych i kilku miesięcy z FF (które tez ma swoje ograniczenia) jestem bardziej niż zadowolony ze zmiany z APS-C na FF.
O czym wy tu pierdzielicie Panowie? jak by nie było różnicy to cały profesjonalny świat bujałby się na APS-C przepraszam a tak jest???
Jako platynowy członek oczywiście uważam, że nie ma żadnego aparatu formatu FF albo mniejszego który robi ogólnie lepszej jakości zdjecia niż 6D.
Naiwnoscią jest jednak spodziewać się opadu szczęki w kazdym pstryku z FF w biały dzień w porównaniu do APSC. To jest tylko przelicznik 1.6 i na ogół różnica moze być znikoma albo żadna. Lepsza jakość jest tylko potencjalna i trzeba umieć ją objawić.
Kto zgadnie czym były te zdjecia robione?
http://imageshack.us/a/img820/4782/ukho.jpg
http://imageshack.us/a/img593/6905/93tg.jpg
średni format?
aparatem
Hassel ..phone ;)
Tu są większe rozdzielczości:
http://imageshack.us/a/img21/2866/bwzk.jpg
http://imageshack.us/a/img17/8419/oz0a.jpg
mieliśmy pomóc koledze, a nie urządzać magiel
Jakubs,
w końcu byłeś już w tym sklepie, bo się pogubiłem
tylko nie foć w środku, wyjdź na zewnątrz
może ktoś z obsługi pomoże Ci ustawić to i owo w body, byś mógł się przekonać, czy wszystko ok
trzymam kciuki, powodzenia, czekam na wieści
biorę sprzęt, jadę w Gorce, bo mam być ładnie
Witaj kolego, widzę że jesteśmy z tego samego miasta, choć aparaty mamy różne, to postaram się pomóc.
Niestety a może dobrze, bo do moich potrzeb wystarcza, posiadam 7D APS-C...oraz niestety pogoda niedopisała (wolę światło w postaci słońca)
7d + kit f/6.3 iso400 lekko poprawione poziomy, resize, i lekko wystrzone
Warta - a set on Flickr
lokowaty-fotki, które dałeś są w rozmiarze 900/600. Niby jak to ma pomóc? Sens jest wtedy jeśli wrzucisz w pełnej rozdz. ściąnie się na dysk 2 fotki-Twoją plus autora wątku, powiększy w 2 oknach i porówna. (biorąc dużą poprawkę na iso pogodę czas f etc)
Jakubs:
Niech kolega sprawdzi tak jak już inna osoba wspominała odszumianie. Być może jest w puszcze ON, co doradzam jak najszybciej wyłączyć. Dodatkowo jak tam z picture style? po własnych testach doradzam standard, a odradzam neutral. A jak tam z ich ustawieniem? ostrość na ile ustawiona? 1? 5? 9? Nic optyki nie zastąpi ale przy obrabianiu rawow polecam porównać ostrość na 0 i np 5/6. Czy autor odszumiał fotki w programie? plus polecam chwycić za statyw i kliknąć coś z niego, z tym że wcześniej, wyłączyć trzeba IS.
Zastawia mnie jeszcze jak łapały w tamtych sytuacjach AF pointy. Na 9 max ile się paliło? pokryły obraz od dobrze od lewej do prawej?
Ostatecznie, jeśli autor nie jest zawodolony to może iść do sklepu i spróbować oddać to w cholere ale pewnie z nic z tego nie wyjdzie ;)
To ja dorzucam kilka sztuk z dzisiaj więc pogoda paskudna ...
IMG_0382 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0366 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0386 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0372 | Flickr - Photo Sharing!
IMG_0368 | Flickr - Photo Sharing!
wszystkie fotki Zeiss 50mm ZE
Landszafty surowe
Surówki - a set on Flickr
Dzięki lokowaty
Sciągnąłem sobie fotki. Popowiększałem, popatrzyłem i powiem tak-jest conajmniej tak samo dobrze, ze wskazaniem jednak na fotki lokowatego. Natabene klikane sprzętem o jakieś 5 tys tańszym!
...plus można z niego jeszcze więcej przecież wyciągnąć...wystarczyłoby przymknąć kita do f8/10 plus dać iso 100 i efekt napewno byłby lepszy
Panie autor ;) Nic z tego nie rozumiem...wnioski mam 2
1-coś nie tak ze sprzętem / ustawieniami
2-po prostu tak ma być, a jeśli tak, to współczuję...
Piorun wie w czym sęk...
7D + kit na pełnej dziurce, iso100, bez wyostrzania, resize...
7D + kit - a set on Flickr
Trochę nie pisałem, więc po kolei:
Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie. Bardzo dużo się dowiedziałem i na pewno przyda mi się to w przyszłości.
Miałem okazję sprawdzenia jeszcze dwóch egzemplarzy Canona 24-105. Co do jakości obrazu wszystkie były prawie takie same (jeden był wyraźnie miękki na f/4, od f5/6 wszystko było ok).
Utwierdziłem się w przekonaniu, że z moim egzemplarzem jest wszystko w porządku.
Zgodnie z radą niektórych osób poszedłem porobić zdjęcia. Na ten moment efekt jest dla mnie satysfakcjonujący (co nie oznacza oczywiście, że twierdzę, że wszystko zrobiłem idealnie).
Teraz zamierzam czytać i się uczyć, i mam nadzieję, że z czasem efekt będzie coraz lepszy.
Parę zdjęć z sobotniego spaceru (bez obróbki - JPEG z aparatu):
6D - spacer - a set on Flickr
Z mojej strony to wszystko w tym temacie. Jeżeli będę miał pytania odnośnie samej techniki fotografii - założę osobne.
Dla mnie ten temat jest do zamknięcia.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.