-
Cytat:
Zamieszczone przez
blackninja
Kilka razy już ją macałem w księgarni, jednak cena odstrasza ;]
Ostatnio nabyłem cegłę pt. "Historia fotografii od 1893 roku" Jeżeli ktoś przepada za ilustrowaną historią, to świetna pozycja.
W tej chwili czekam na "Dzienniki" i "Przeciw interpretacji" S. Sontag, których wydanie zapowiada wydawnictwo karakter, te akurat pozycje można polecić i z góry i w ciemno ;]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ulisses
Kilka razy już ją macałem w księgarni, jednak cena odstrasza ;]
Ostatnio nabyłem cegłę pt. "
Historia fotografii od 1893 roku" Jeżeli ktoś przepada za ilustrowaną historią, to świetna pozycja.
W tej chwili czekam na "Dzienniki" i "Przeciw interpretacji" S. Sontag, których wydanie zapowiada wydawnictwo karakter, te akurat pozycje można polecić i z góry i w ciemno ;]
"Historia o fotografii od 1839r jest w przystepnej cenie :smile:.Goraco polecam.
S. Sontag ostatnio wydana u nas pozycja "O fotografii" wraz z zapowiadanymi
powyżej to tez piekny zestaw :smile:
-
N. NIEKERK - FOTOGRAFIA Z LAMPĄ BŁYSKOWĄ mam pytanie czy ktoś już czytał tą pozycję. Prosiłbym o krótką recenzję.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
blackninja
Ja również dołączam się do blackninja i polecam Kennetha Kobre - wyczerpuje podstawowe kwestie związane z tematem. Jeśli wcześniej nie była przytaczana to zachęcam do "Siła fleszy". Niestety trzeba zabulić prawie stówę, ale każdy kto nieśmiało wkracza w świat strobingu i w dodatku ma zamiar błyskać na systemówkach to praktycznie znajdzie wszystko w tej książce - nawet rzeczy, o które ciężko w sieci.
-
Hej!
Chciałbym poruszyć tutaj kwestie książek o obróbce zdjęć w photoshopie.
Wiem, że w internecie roi się od róznych tutoriali, ale to nie to samo co papier
Ostatnio zakupiłem książkę Scotta Kelby'ego 'sekrety mistrza fotografi' spodobał mi się styl pisania tego pana pomimo tego, że za dużo nowego się z niej nie dowiedziałem
Teraz chciałbym coś o obróbce. Scott ma takową książkę 'Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć' Co powiecie na jej temat?
Kupiłbym ją pewnie ale ostatniego wydania nie mieli w empiku, więc dałem sobie spokój, a teraz zacząłem się zastanawiać czy nie lepiej może coś innego...
Chodzi głównie o to, że coś tam w photoshopie ogarniam. Ale chciałbym pogłębić swoją wiedzę i myślę czy w tej książce Scotta są tylko same podstawy czy może opisane fajne sztuczki i konkretna obróbka.
A może polecicie inne pozycje?
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
-
Odnośnie Scotta Kelby'ego i pozycji, o której piszesz, to chyba wydan jest mnóstwo. Ja mam wydanie 2 z 2004 roku, jeszcze nawiązujące do PS CS (1) i to jest lipa, aczkolwiek, kiedy to kupiłem to sporo rzeczy było nowych i ciekawych.
Teraz nie kupuję i nie czytam raczej książek o fotografowaniu, a tym bardziej o obróbce, ale ostatnio natrafiłem na pozycję Lee Varis "Ciało". Pomimo kiepskich zdjęć, jest tam kilka ciekawych technik, dosć dokladnie opisanych. Polecam tą książkę.
-
Odp: Książki o fotografii II
Czy ktoś może posiada zarówno "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym" Mroczka i "Książkę o fotografowaniu" Mroczka? Mam tę pierwszą pozycję, jest ciekawa. Czy one tematycznie bardzo się różnią? Domyślam się, że ta o fotografowaniu jest pewnie całą filozofią Mroczka nt robienia zdjęć a ta druga jest dosyć warsztatowa (praca przy wysokim ISO itp). Zastanawiam się, czy mając tę o fotografii cyfrowej warto szukać tego klasyka i go dokupić?
-
Polecam ci mistrzowska edycja zdjec martina eveninga bardzo dobra ksiazka tylko to typowa biblia
A jezeli podoba ci sie kelby to warto kupic jego 7 punktow tez dobra pozycja
-
Ksiazki o fotografii to odskocznia od badziewiastego czasem pokazywania zdjec na www. Lubie ogladac albumy, ich kartkowanie wyrabia mozliwosc szybkiego odrozniania tego co sie nam podoba od tego co nie lubimy, czyli odrozniania ladnego od brzydkiego w naszej prywatnej ocenie. Mam kilka ulubionych ksiazek ze zdjeciami do ktorych czesto wracam.
Nie mam numeru 1 ale jedna z najwazniejszych jest
Immediate Family,
dwa malutkie albumiki Josef Koudelka i Magnum Photos,
In Our Time: The World As Seen by Magnum Photographers
Tribes Around the World: The Survivors,
The World of Atget ,
Individuals Portraits from the Gap Collection ,
Beaton
-
Czy Szkoła fotografowania NG z panią na koniu a fotografem pod parasolem się czymś różnią ?
-
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piwo
Możecie mi polecić jakąś książkę o Photoshop-ie? Do tej pory pracowałem na LR, ale chciałbym nauczyć się dobrze operować PS-em. Podstawy znam.
"Photoshop for photographers" Martin Evening
-
A zna ktoś z forumowiczów jakąś dobrą lekturę, poradniki do fotografii produktowej / przedmiotowej??
-
-
ta druga mam przydał by się dłuższy wstęp z opisem, pierwsza obejrzę w empiku bo droga strasznie :D ponad 50zł
dzieki wielkie czekam na inne tytuły
-
Mam obie te książki.
Pierwsza jest trochę bardziej ogólna, tzn mówi więcej o świetle technicznie.
Druga jest super, choć takiego zestawu oświetleniowego jaki tam mają to raczej się nie doczekam.
Może pomyśl o książkach na temat fotografii żywności.
To trochę podobna dziedzina.
-
już zamówiłem taka o żywności ale boje się że to trochę co innego.
Tu chodzi jak ustawiać metalowe rzeczy jak szkła jak szparować jak obrabiać
Głównie chodzi mi żeby gdzieś było napisane co to jest fotografia produktowa co to przedmiotowa a co martwa natura . W książce fotografia produktowa jest o tym po kilka zdań ale dla mnie mało. A setupy tak jak mówisz są dla nas nie osiągalne. Albo może coś o obróbce packshotów
-
Witam.
Zwracam się z prośbą do posiadaczy książki: "Fotografia produktowa. Od przedmiotu do martwej natury", autor: Eberhard Schuy.
Kupiłem książkę z płytą - niestety płyta jest uszkodzona i jeden z filmów nie daje się odczytać. Czy ktoś mógłby udostępnić film: kartka_swiateczna.avi ? (178 MB)
-
Witam,
może się komuś się przyda ta informacja, mianowicie byłem dzisiaj w Realu i można było kupić ok 10 tytułów z Heliona w cenie 11,99 za sztukę. Na pewno były:
1."Perfekcja w fotografii"
2."Nagi obiektyw - Sztuka fotografowania aktów i obróbki zdjęć"
3."Krajobrazy i natura w Photoshopie CS2"
4."Czarno-biały kadr - kreatywna fotografia"
Pozostałych tytułów nie pamiętam, ale było jeszcze z 6-8.
-
-
Świetna promocja. Ja ostatnio kupiłem kilka tytułów w Auchan po 18,55. ;)
-
pozdro dla cwaniaczka z forumowej giełdy %) OKAZJE !!!!
sam kupiłem kilka sztuk, na pewno się dowiem czegoś wartościowego ;d
dzięki za info, pozdrawiam
-
Nad morzem w Helu poradniki foto w twardej oprawie były po 5zł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sergiusz
Nad morzem w Helu poradniki foto w twardej oprawie były po 5zł
Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Pewnie specjalnie w twardej zrobili coby nie można się tym podetrzeć?
bardzo pasjonujące, odkrywcze i inteligentne nieco inaczej
ale może takie wstawki umieszczałbyś w swoim słitaśnym forumowym blogasku, a nie po wszystkich wątkach? bo zwyczajnie śmiecisz po całym forum
-
Pytanie, jak najbardziej poważne, o jakość merytoryczną pozycji o nazwie "poradnik fotograficzny w twardej oprawie za 5zł" zadałem w wątku o książkach o fotografii. Więc w odpowiednim miejscu. A założenie jakoby pozycje owe nie są nic warte to sprawa moja i gajowego Maruchy.
I teraz nie wiem: przeglądałeś te cuda i jesteś odmiennego zdania, czy zmierzasz do wymiany uprzejmości w pralni?
-
Jaka cena, takie książki, a o gustach się nie dyskutuje :)
Czego się spodziewacie za 5zł, skoro gazeta o fotografii, to dziś wydatek 19zł :(
-
Witam,
Potrzebuję poradnik o fotografii portretowej. Chciałbym poczytać głównie o odpowiednim pozowaniu / ustawieniu się osoby fotografowanej oraz o świeceniu. Co możecie polecić w dobrej cenie ? :)
Pozdrawiam
-
Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
A więc przebicie 100%. Nieładnie!
Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
Jak ktoś chce piszcie na pw
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fhumargo
Kolejny forumowicz w dziale sprzedam chce zarobić na innych canonowcach.
Książki wystawiane są do kupienia w REALU w Łodzi Manufaktura jak patrzyłem po 14.99zł. Tak mi się wydaje.
A więc przebicie 100%. Nieładnie!
Aby taki proceder ukrócić mogę chętnym nie mających w swoim miejscu zamieszkania REALU zakupić prezentowane książki po cenie jaką oferuje sklep.
Nic na tym nie zarobię-zrobię to z czystej chęci pomocy.
Jak ktoś chce piszcie na pw
cena naklejona jest 14,99 a przy kasie 11,99zł :p
w Kielcach już chyba mało zostało :) a ja właśnie kończę czwartą książkę ;D piękna promocja a o naciągaczu na forum już pisałem wyżej.
Przynajmniej jeden uczciwy i założył temat a nie próbuje naciągać SWOICH!
-
Potrzebuję pomocy w sprawie wyboru książki na prezent dla osoby która "złapała bakcyla fotografii", potrzebuję książki prostej, która wręcz łopatologicznie na konkretnych przykładach opisuje temat, pod uwagę biorę jedną z dwóch od Scotta Kelby, mianowicie:
wersja a) Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom
wersja b) Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VII
która wg was będzie bardziej odpowiednia ? osoba początkująca chociaż wydaje się z ambicją podchodzić do tematu, pomijam fakt że wszystko co w tych książkach jest w sieci za darmo, tutaj chodzi o bardziej odpowiedni prezent dla kogoś kto chce uczyć się jak "podciągnąć zdjęcia", ewentualnie czy znacie coś bardziej wartego zakupu.
Pozdrawiam
-
A chcesz książkę o obróbce zdjęć czy o robieniu zdjęć. Bo chyba trzeba zacząć od robienia żeby było co obrabiać ;)
Zobacz wyprzedaż w Realu, kupiłem tam kilka. Zacząłem czytać "Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" Ricka Sammona. Bardzo dobrze się czyta, dużo samych podstaw.
"Światło w fotografii. Poznaj i wykorzystaj jego potencjał" - Książka, kurs - Rick Sammon - Wydawnictwo Helion, księgarnia internetowa informatyczna helion.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boogie
ja ją dopiero co skończyłem :) mogę polecić
@ bartek0590 na pierwszy ogień może być dobra ta książka: Nowy podręcznik fotografii - John Hedgecoe - Lubimy Czytać wszystko od podstaw fajnie i jasno opisane
-
@Boogie, Dziękuję za propozycję, podskoczę do Reala w tym tygodniu może uda się jeszcze coś wyrwać, chociażby dla samego siebie.
@salas, Na prezent potrzebuję czegoś o obróbce, moja wina - nie napisałem we wcześniejszym poście że musi to być książka do obróbki, przeglądałem przykładowe fragmenty na stronie wydawnictwa i bliżej mi do kupna Sekrety cyfrowej ciemni Scotta Kelbyego, Edycja i obróbka zdjęć w programie Adobe Photoshop Lightroom. Sam raczkuję w temacie obróbki ale ten tytuł wydaje mi się odpowiedniejszy na chwilę obecną dla tej osoby, bo nie każdy ma dużo wolnego czasu na dokładne dopieszczanie swoich zdjęć w PS, aczkolwiek temat kupna jest ciągle otwarty jeżeli ktoś ma chętnie wysłucham sugestii nt czy warto kupić ten tytuł.
-
-
Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McKiller
Szukam książek o obróbce, chce żeby w niej były konkretne informacje a nie rozważanie kwestii RAW czy JPG itp. :)
a jaka jest Twoja obecna wiedza na ten temat?
Jeśli jesteś początkujący to polecam "Fotografia cyfrowa. Edycja zdjęć. Wydanie VI - Scott Kelby".
Mi się przyjemnie z tego uczyło, gościu nie leje wody.
-
Niezła inercja, post z 10 grudnia do dzisiaj, cóż tak również bywa.
Co do fotografii może i ja coś polecę - Andrzej A. Mroczek "Zdjęcia cyfrowe w oświetleniu zastanym" Helion 2011
obróbka:
Anna Owczarz-Dadan "Zaklęcia Photoshopa edycja zdjęć" Wydanie II Helion 2013
-
Zagląda ktoś tu czasem na ten wątek? ;)
Chciałabym zapytać jakie książki o fotografii polecacie, uwzględniając podane przeze mnie kryteria?
Chciałabym żeby zawarte w książce informacje stanowiły dobre fotograficzne kompendium, cobym mogła usystematyzować posiadaną już wiedzę i poznać nowe praktyczne wskazówki. Ciężko jest mi samej określić mój stopień zaawansowania, ale.. Coś tam już wiem - podstawy związane z fizyką optyczną raczej mam (chociażby ze względu na profil klasy w szkole), podstawy w stylu 'co to jest przesłona/ czas naświetlenia/GO?' też. Interesuje mnie za to dobór odpowiedniego sprzętu, ustawianie oświetlenia w odpowiedniej konfiguracji i kompozycja kadru. Choć to dosyć szeroki zakres, więc z jednej strony szukam czegoś obszernego, ale z drugiej zdaję sobie sprawę, że lepszym rozwiązaniem może się okazać pójście póki co w jednym kierunku.
Mam nadzieję, że ktoś mnie nakieruje i z góry dziękuję za wszystkie sugestie!
-
Nowy podręcznik fotografii - jedynie 76,98 zł w matras.pl w tej książce jest wszystko :D
a oprócz tego odwiedź hipermarket REAL i sprawdź czy nadal książki są w promocji. Kosztowały po 11,99zł a potem chyba po 14,99.
Obejrzysz jakie są i na pewno coś wybierzesz
-
Salas, a można ją gdzieś w ogóle dostać aktualnie? :D
Może masz jeszcze jakieś inne podręczniki? Wolałabym jedną, pożądną/ względnie 3 do każdego z podanych przeze mnie aspektów zamiast mniejszych książeczek ;)
-
Hedgecoe - Nowy podręcznik fotografii (4289525581) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Jedyna sztuka widzę, warto "wyłowić perłę". Ja się tej książki na pewno nie pozbędę, uczyłem się z niej ja, teraz uczy się Żona, na pewno zostanie na półce.
Inaczej natomiast będzie z "Sekrety Mistrza Fotografii Cyfrowej" - Scott Kelby. Dobrze, że wziąłem ją za punkty w Empiku, dam do przejrzenia Żonie i puszczę to na Allegro. Nie pasuje mi w tej kolekcji wszystko. Takie rady, ale nie rady, chaos, nie wspomnę o takich jakby "żarcikach" i wydumanym na siłę humorystycznym podejściu - dla mnie żenujące, to moja głęboko subiektywna opinia, może to komuś się podoba...
Inne "must have" na półce to
"Profesjonalna Fotografia Ślubna" - Grzegorz "Moment" Płaczek - wyczerpujące, wspaniałe kompendium
"W kadrze" i "Poza kadrem" - David DuChemin - dla mnie rewelacja
-
no i cena też dobra, ja też am na swojej półce i też nie ma opcji żebym się pozbył :D
przejrzę to co kupiłem w realu i później napiszę :)
-
Aaa, dlaczego nei weszłam tu 8 godzin wcześniej?! :(
Póki co podobają mi się:
Fotografia bez tajemnic - Peterson Bryan
Nowy podręcznik fotografii - znalazłam w empiku! z tym że cena 90 zł, opłaca się to?
I znalazłam jeszcze Podręcznik fotografii cyfrowej - Harman Doug, Jones David o którym nikt nic nie wspominał, więc nie wiem czy jest dobry?
-
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
misiek_lublin
Nie chce generalizowac ja osobiscie bede unikal amerykanskich Panow pisarzy-fotografow. Przeczytalem ostatnio kilka pozycji i mimo iz solidna wiedze przekazuja to e sposob tak zenujacy ze odechciewa sie czytac. Coz, moze taki to narod ze trzeba mowic jak do dziecka w wieku przedszkolnym.. :)
To co w takim razie polecasz?
Salas, widziałam no i właśnie się zastanawiam czy ogarnę. A takie trochę głupie pytanie.. dużo waży ta książka? Czy mi się tylko wydaje czy ona wygląda na encyklopedyczne rozmiary na zdjęciu tej oferty? ;p
-
Czy ktoś mi podpowie gdzie w Polsce kupić albumy z fotografiami takich osób jak Ansel Adams, Bresson ? Zdjęcia znam z internetu, ale jakoś wolałbym oglądać na papierze ;)