To może w końcu by się pokusili o zrobienie puszki o ergonomii analogowych 1-nek bez gripa. Obecne puszki np. 5D mark II to straszne bułki są, wielkie i słabo wyprofilowane, lepiej się już trzyma 60D, która mimo że mniejsza, to ma głębszy uchwyt :)
Wersja do druku
Ergonomia...
Pilnik i Poxilina w dłoń i masz co chcesz, a matrycy to już tak łatwo nie zrobisz ;)
mam zaklejać aparat za 7 kafli poxiliną, dlatego, że w fabryce nie raczyli nawet zgapić konstrukcji body z 10-letniej puszki? Cmon, wszystko o piątce można mówić, tylko nie to, że:
a) ma dobry autofokus
b) jest ergonomiczna
Nie są to sprawy bardzo utrudniające życie, ale przydało by się, żeby powiększyli nieco uchwyt, dodali blokadę kółka nastaw, zrobili coś z przyciskiem podglądu GO (na każdej sesji muszę go przypadkowo wcisnąć, a nie muszę mówić, jakie to ma konsekwencje przy używaniu z lampą ;P), do tego lepiej spasowany grip z joystickiem do zmiany pól af. Mogliby również, wzorem 1Dx powiększyć przyciski, wygodniej by było w rękawiczkach ;)
Jedni chcą piątkę większą, inni taką jak 300d. Mi tam pasuje tak jak teraz jest. W sumie 350tka też mi kiedyś pasowała :)
Liczy się, że się w ogóle da to jakkolwiek trzymać, i że robi zarąbiste jakościowo zdjęcia. Blokadę kółka pewnie będą wsadzać już wszędzie, przycisk GO musi być w miarę wystawiony, żeby szło go nacisnąć wtedy kiedy faktycznie potrzebujesz (mi się chyba 2x nieumyślnie udało wcisnąć jak miałem lampę na stopce), joystick - tak. (Ale nie używam gripa :D)
jak dla mnie - jesli będzie 5d3 - oby połozyli nacisk na foto , video jak dla mnie mogą wyciąć ...i nawet niech nie myślą o ruchomym lcd ;)
A ja chcę nową piątkę z ruchomym LCD i elektroniczną poziomnicą. Do architektury będzie idealny :-)
to fakt, poziomica się przydaje.
Ekran uchylny czasem też, ale szczerze, wolę mieć przyciski po lewej stronie korpusu, niż rozsiane po całym aparacie (vide 60D), na dole korpusu, które same się wciskają (40D), lub nie mieć ich wcale (jak w 600D ;p). A akurat ustawienie przycisków 5DII ma prawie idealne. ;)
... i sterowanie ze smartfona, jak w C300 :-D
Wtedy nie będzie przyjemności z focenia. A tak, jak masz aparat 2 metry nad ziemią, zdecydowanie ponad głową, to nastawianie parametrów i kontrolowanie kadru nie jest takie proste :-)
http://www.canonrumors.com/2011/11/c...s-soonish-cr2/
Jak cena znormalnieje to z pewnością przygarnę :D.
Ciekawe, czy będą sprzedawali w kicie z 2600EX ultrazoom flashhead :)Cytat:
It could be tested at Euro 2012 before being announced.
(hint : ciemnooo!)
12-24, 24-105, 100-400 to fajny zestaw, ale raczej nie na Euro :)
Śmiem wątpić czy znormalnieje. To szkło będzie po prostu znacznie droższe od obecnego 100-400. Nie tylko ze względu na technologię, ale także dlatego, że jest tańsze (ale nie tanie!) 70-300 L. Canon będzie robić coraz droższe szkła czy nam się to podoba czy nie.
Czyżby 4 listopada mówili o następcy 5d mark II ?
W xxxxx z tym Canonem i jego działem marketingu. Trzymam kase na 5d II i nie wiem czy trzymać dalej czy zacisnąć zęby i czekać na III.
Nie wiadomo kiedy wyjdzie ani co się w nim zmieni ... Czy to tak ciężko przekazać ludziom, chociaż przybliżoną datę ? A zapomniałem ... mark II może przestać się tak dobrze sprzedawać ... szczerze ich nienawidzę ale jestem na ich łasce ... jak my wszyscy :D.
Ktoś jest w stanie pobawić się we wróżbitę i na podstawie doświadczenia jak często odświeżają modele czy znając ich marketingowe zabiegi podać jakieś przewidywania ? :)
Nie ukrywam, że ulepszanie video a na pewno pójdą w tym kierunku bardzo mi pasuje.
Aczkolwiek foto i tak będzie ważniejsze.
Chwile uciekają a człowiek nie ma na czym oprzeć swojej decyzji kupić / poczekać. Nie lubię tego ...
Sprawa prosta, nawet jak pokażą np. jutro 5DMK3, to zanim dojdzie do Polski w jakiejś akceptowalnej cenie, minie jakieś pół roku albo i dłużej. Przykładowo, zapowiedziany 1DX ma być dostępny dopiero na początku Marca, więc w PL będzie około wakacji?
jeszcze na wiosne - 8/6/2011 zaczyna sie szmacianka, i nie ma bata, zeby tam 1Dx nie bylo ;)
ale z 5D jest nieco inaczej. to jest towar polkowy, nie dostepny na zamowienie, to Canon z reguly rzuca do sklepow krotko po premierze, bez przedplat, talonow i dawania tylka kierownikom Peweksu... czy jak to szlo 8-)
Odkąd wprowadzili 7D, to wszystkie kolejne lustrzankowe premiery są "nieco" wybite ze znanych ram czasowych. Prywatnie uważam, że jest miejsce na lustrzankę z dużą ilością megapikseli (prawdopodobnie będzie to ten ufilmowiony aparat zapowiedziany miesiąc temu, równoległy do 1D X) oraz na następcę 5D Mark II (tu specyfikację można swobodnie odgadywać, ale logicznym wydawałoby się użycie tej samej matrycy co 1D X, bez szybkostrzelności na poziomie 12 kl./s - taka kombinacja nie będzie podgryzać filmowej "jedynki"). Kiedy będą w sprzedaży? Aronou.
Użytkownik s1nn3r otrzymał kartkę. EOT.
z ciekawością czekam na coś nowego od canona. Póki co jedynym ograniczeniem dla mnie jest moja wiedza i poziom umiejętności więc raczej nie dam się marketingowi :). Ale nigdy nie mów nigdy
Canon zaklina się, że nie będzie w jego ofercie większej matrycy niż ta z 1DX...
Czyli, że filmowy DSLR będzie miał pewnie bardzo małą matrycę z wypasionymi funkcjami video. 5D3 ma niby być uzupełnieniem tej video jedynki...
Czyli kurde wychodzi na to, że rozdzielą 5 na mkIII i jakieś 3D.
Bo inaczej byłby tylko amatorski segment 1100D 600D 60D pół-profi 7D fotograficznie dłuuuugo nic i ultra profi 1DX?
W sumie tam złączyli tu podzielą. Im więcej matryc FF tym lepiej :D
Kurcze, niech już zrobią tą premierę, bo nie mam na co oszczędzać kasy, irytujące.
Ja też nie. Więc zbieram na niewywrotny motor z kategorii B http://www.morgan3wheeler.co.uk/home.html
Ciekawe ile z twoich postów było na temat. Takie wycieczki osobiste nic nie wnoszące do tematu zachowaj dla siebie.
Forum nie jest dla ciebie, tylko dla ogółu. Skoro nie podobają ci się moje rozterki i przypuszczenia na temat następcy 5d II to nie czytaj / nie odpisuj. Naprawdę nikt na tym nie straci.
Wracając do meritum: z tego co się orientuje to 5d II w dniu premiery kosztował grubo ponad 10 tys. - ok. 13 tys. zł ? Cena w chwili obecnej spadła o połowę ale minęło kilka lat. Skoro wejdzie lustrzanka nastawiona na filmowanie to nie wierzę aby canon wiele poprawił w następcy 5d II w tym zakresie.
Czyli następca to minimum pół roku i ze 2 razy droższy. Zaczynam pochylać się ku II :D
Kolejna sprawa, która jest do poprawki to AF ale i on nie może być za dobry bo zrobi się konkurencja dla jedynki.
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Co ma piernik do wiatraka? Bo po coś jednak te paragrafy rozdzieliłeś akurat w tym miejscu...Dostępność w PL to nawet i po roku, jak po raz kolejny zrobią ftopę ze złym firmware i wycofywaniem większości dystrybucji europejskiej. 2x droższy - niekoniecznie. Jak będzie zdatny do filmowania, to 3x droższy, a jak dadzą samo ścierwo, tylko trochę lepsze niż 5d2, to 1,5x droższy.
To kup i nie marudź.Linia 5 to kastrat jeżeli chodzi o AF, i albo się do tego przyzwyczaisz, albo się sfrustrujesz i i tak kupisz jedynkę.Nie. Manual only.
Si, niepotrzebnie rozdzieliłem, moja Wtopa ;).
Z tym AF w 5d to jest jeszcze inne wyjście zamiast kupować jedynkę - D800 :D.
Dlatego tak męczę temat bo inwestycja w porównaniu do mojego 450D, 580EX II, 85 1.8, 50 1.8, T 17-50 2.8 już by była konkretna i nieodwracalna.
Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.Cytat:
Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
CR, planet5D. Przy każdej okazji jak ktoś rozmawia z ludkami od Canona na pokazach C300 są pytania o dużo megapikselową matrycę i zawsze odpowiedź jest, że więcej niż 1DX nie będzie (ani foto ani video) Nie podaję konkretnie ale widziałem takie wypowiedzi już w kilku miejscach, głownie tych dwóch.
Żyjemy w tym samym kraju? Zaraz po premierze 5DII był za około 8k, potem okazało się, że są wady, wycofano wszystkie, przyszedł kryzys dostępności i ceny poszły w górę do ok. 10k i czekanie 2 miesiące za puszką (przerabiałem na własnej skórze). Za 13k to chyba w kicie z 24-105...
2x droższy? 20k PLN? Większość wolałaby dołożyć do DXa albo przejśc do Nikona :P
IMHO nie może być tak wiecznie. Nikon potrafi dać w D700 ten sam AF co w D3 i jakoś mu to sprzedaży nie zabiło.
Są inne rzeczy które można ciąć (dadzą np. 12-14Mpx zamiast 18, AF na poziomie tego z 1DsIII/1DIV nawet z 9pkt, bez tych nowości z DX z dodatkowym sensorem RGB dla servo itd. lub co najmniej na poziomie 7D, 6-7fps, shutter LAG na poziomie 7D) Po prostu 7D z nową matrycą FF - nadal półka niżej od 1DX (AF, Servo, FPS), nadal półka wyżej od 7D (FF + ISO/DR)
Ja nadal widzę miejsce na rozdzielenie 5D na 2 serie. Kastrat AF z poprawioną, małą matrycą i dużo video ficzerów i Nowa matryca 12-14Mpx w pudełku od 7D + podstawowe funkcje filmowe. Obie mogą nawet kosztować na wejściu tyle samo (~3K USD) i byłoby miło i foto i video ;)
Ale po co to rozdzielać? Już to ktoś dawno zrobił i wymyślił kamerę. Układ kamera aparat i projektor w jednym wymyślono ze sto lat temu i jakoś się nie przyjął. Wracając do tematu to rozglądając się na boki ani w N ani w S nie ma nic nowego. Wydaje mi się, że producenci będą stopniowo wydłużali czas pomiędzy kolejnymi premierami w tej klasie.
latant gdzies na CR bylo powiedziane ze 7dII nie wczesniej niz na koniec 2012 bo teraz maja wazniejsze premiery (1dX, wersja wideo, c300 i szkla). A co do samego 7dII to kiedys podali jakas tam specyfikacje i duzo ludzie by widzieli w 5dIII wiec nie wiadomo tak naprawde jak to bedzie ;]
W jednym z tych niewiarygodnych źródeł by wywiad z kimś z marketingu C i padło pytanie o puszkę z dużą matrycą i koleś powiedział wyraźnie, że ta z 1DX będzie największa. Nie będę szukał i udowadniał bo nie mam na to czasu. Pożyjemy zobaczymy. Jeżeli Nikon wypuści 36Mpx D800 to się może C. złamie.
Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
Podejrzewam, że obecnie nie ma na rynku żadnego szkła pod FF firmy Canon, którym możnaby płynnie zoomować podczas kręcenia. A tak w ogóle to każdy znający się na operatorce powie ci, że po prostu się nie zoomuje. Jak jesteś innego zdania, to kup żonie handycama.
Ufff, już myślałem, że znasz się na operatorce.
Przez ostatni rok obejrzałem około 200 filmów lepszych i gorszych. W kilku można było zobaczyć naprawdę spektakularne przykłady, jakie cudowne efety uzyskuje się, uzywając zoom w operatorce. Polecam wnikliwe obejrzenie filmu "Zielona Mila", na ten przykład ;) Jest jedno zoomowanie, za to jakie!
W Lśnieniu zoomowała ekipa John'a Alcott'a :)
Nie wiem kto personalnie odpowiadał za kręcenie pierścieniami, ale mając na uwadze jak totalnym twórcą był Kubrick, to raczej trudno mówić o samowolce czy autorskiej inwencji kogoś innego z ekipy :-))
Wcale nie gorsza jak przy szkłach do wideo, jeśli wszystko trzyma się w ręku tak jak do fotografii.
Nie bez powodu są statywy i przekładnie follow-focus do filmowania lustrzankami.
Nawet najtańsze kitowe szkło da znacznie lepszy efekt jeśli użyjemy stabilizacji naramiennej oraz nawet najprostsze follow-focus zrobione z trytytek jak te:
http://www.enjoyyourcamera.com/Video...ner::4930.html
@strideer @dinderi - mówiłem o jednoosobowej obsłudze kamery w kręceniu nie-do-kina, bo zakładam, że w takich celach będzie żona s1nn3r'a swój sprzet wykorzystywała. A efekt Vertigo w odpowiednim momencie użyty lubię.
Całkiem zacny efekt. Aczkolwiek przy kręceniu rocznego syna opowiadana historia może się zrobić lekko scary :D.
@Micles
Nie kupie żonie handycama bo wtedy zostanę z 450D :P. A tak upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu, a raczej swoją pieczeń do zdjęć hehe.
@KacperP
Całkiem fajny budżetowy follow focus. Zobaczymy gdzie jej nowe hobby zabrnie, kto wie może będzie się trzeba kupić zewn. lcd, statyw z głowicą olejową, mikrofon itd.
Jak będzie robiła filmy z takim klimatem http://vimeo.com/14220611 to czemu nie.
A ma duszę artystyczną więc teraz kwestia techniki :).
Podobno 3 stycznia nowe 35 i 24-70.
Szczerze mówiąc trochę zmartwiła mnie ta wiadomość, bo właśnie zbierałem się do zakupu 35L, ale w obliczu nowości jakoś tak głupio. A nowość będzie dostępna pewnie za pół roku. Błędne koło. :)
Wszyscy czytamy CR. Podobno, owszem, od 3 lat podobno... :lol:
CR2 nie w kij dmuchał. ;-)
A tak na serio, to chciałem podzielić się swym tragicznym dylematem. :mrgreen: