Dyskusji nie zamknę, ale pozwolę sobie zauważyć, że porównywanie 17-85 z eLą 24-105 nie ma sensu. Są to dwa różne obiektywy i jak ktoś słusznie zauważył "jaka cena taka jakość". Myślę,że po tej dyskusji dokonasz słusznego wyboru.
Wersja do druku
Dyskusji nie zamknę, ale pozwolę sobie zauważyć, że porównywanie 17-85 z eLą 24-105 nie ma sensu. Są to dwa różne obiektywy i jak ktoś słusznie zauważył "jaka cena taka jakość". Myślę,że po tej dyskusji dokonasz słusznego wyboru.
Ok nie wysuwa się ale przednia soczekwa 'chodzi' czy coś mi sie pokiełbasiło a obiektyw faktycznie leżał gdzieś w polu obok lotniska? :)
kurcze, rękę dałbym sobie uciąć, że przód się rusza nieznacznie, ale nie wysuwa poza obudowę ani nie obraca, to na bank, nie tak też jak w pozostałych dwóch wymienionych (a 24-70 to dla mnie zupełne dziwadło ze względu na 'odwrotne' wysuwanie) :|
W 17-40 przód się minimalnie wysuwa. Jest szczelna pod warunkiem założenia filtra.
@Kolekcjoner
ręka uratowana.
dzięki za kolejnego warna :(
Ciężko jest porównać 17-85 do 24-105L szczególnie ze względu na cenę, zakres i jakość wykonania. Miałem przez pewnien czas 17-85 jak również 24-105L teraz mam 17-55/2.8 i tego polecam do cropa ale niestety dla ciebie będzie zakrótki. 17-85 był jak na swoją cenę całkiem niezłym szkłem a 24-105 jest według mnie świetnym szkłem choć dla siebie do cropa bym go nie kupił ze względu na zakres ale jeśli interesuje Cię zakres 50-85 to z tych dwóch jeśli fundusze pozwalają brałbym 24-105 w przyszłości będzie jak znalazł na FF.
Dokładnie, założyciel wątku myślał głównie o zakresie 50-85. W takim przypadku nie wahałbym się - zdecydowanie 24-105.
Nie czytałem w całości wszystkich odpowiedzi, ale z wymienianych tu obiektywów miałem wszystkie. Osobiście polecam Tamrona 17-50 (nawet pierwszą wersje). Według mnie to najlepszy stosunek ceny do jakości. A można go trafić na allegro już za 850zł. :)
Również miałem 17-50 Tamrona, obiekty jasny, ładne kolory, dobry zakres, ale ze swoim 40d miałem czasem problemy z FF (choć trzeba przyznać, że jak załapał to było bardzo ostro). Kupiłem C24-105 - obiektyw zdecydowanie wart polecenia, to już inna bajka, ale niestety na cropie ma jedną wadę: jest dość wąski. Dlatego szybko dokupiłem C10-22 :)
Mam 24-105 na 50D i niestety dla mnie jest ciut za wąsko... Dokupiłem do kompletu 16-35, oczywiście szykuję się na FF...
Autorowi tematu zdecydowanie polecam to szkło (24-105) ponieważ obrazek z niego jest bardzo fajny.
Dziękuję Wszystkim za wypowiedzi, pomogły mi one w zawężeniu poszukiwań,pozdrawiam!
A ja mam jeszcze prośbe do posiadaczy 24-105 i canona 50D, możecie wstawić kilka zdjęć?
Tu masz kilkadziesiąt przykładów:
http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=3
Pozdrawiam
24-105 jest dobry do każdego aparatu, zwłaszcza że jest naprawdę ostry i powtarzalny w produkcji. a po co komu zdjecie z 24-105 i 50D ? zdjęcie będzie takie same jak z 300D i 1D. no, może z 1D będzie mniej przybliżone z racji 1,3.
...ale ze względu na krótszy koniec, dla osób najczęściej fotografujących na ogniskowej +/- 18-40 niezbyt wygodnym. Oczywiście na pełnoklatkowcu sprawa wygląda zupełnie inaczej. Zupełnie tak samo jak dla autora wątku którego interesują ogniskowe 50-85 :) .
...ale nie dla każdego pstrykacza.
Pozdrawiam.
@irekaro
tylko że na cropie wyciągnie się chyba mniej z takiego 24 niż na FF... i to ponad 50% mniej pewnie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a właśnie, ma ktoś może możliwość porównania jednego kadru dla FF i cropa dla tego szkła?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
jednego, nie znaczy identycznego, bo mam świadomość tego że dla cropa jest bardziej wąsko.
Mamy dwa zoomy o rożnych zakresach i o różnej jakości. To przecież taki prosty wybór. Jeżeli chcę fotografowac w zakresie 17-24 to nie myślę o 24-105 i na odwrót, jeżeli chcę mnie krótkie tele ze światłem 4 i mnie na nie stać to nie myślę o 17-85. Opcja 17-105/4 jest niestety niedostępna.