Koledzy, wyzwalacze radiowe mają swoje wątki. Proszę nie robić off-topów. Dziękuję.
EDIT. Proszę, nie przeciągajcie struny.
Wersja do druku
Koledzy, wyzwalacze radiowe mają swoje wątki. Proszę nie robić off-topów. Dziękuję.
EDIT. Proszę, nie przeciągajcie struny.
no dobrze troszkę pieniędzy się już odłożyło, czas na zakupy....
prośba o ocenę zestawu przez bardziej obeznanych....
statyw:
http://allegro.pl/quantuum-air-260-s...388539220.html
i mocowanie:
http://allegro.pl/quantuum-mocowanie...386302589.html
softbox:
60x60
http://allegro.pl/quantuum-60x60-sof...400253098.html
lub
60x90
http://allegro.pl/softbox-60x90-cm-p...402693659.html
który lepszy, do lampki 430EXII i wyzwalacza PIXEL PAWN TF-361
Jak ktoś ma coś godnego do polecenia to proszę o radę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a i jeszcze odnośnie zastosowania, sesje w domu, może czasami próba w fotografii przedmiotów na jakimś małym tle fotograficznym...
60x90 masz więcej opcji, bo jest prostokątny - może być pionowo i poziomo :D
Statyw TEN tańszy i wyższy, ale quantuuma nie miałem w rękach, więc nie porównam. Mi ten z AFE w zupełności styka, wszystko z nim ok.
To mocowanie do lampy jest fajne - w większości (jak nie wszystkich softboxach reporterskich) jest uwalone - do głowicy kulowej jest śmiesznie mały zacisk dołożony, który się niewygodnie dokręca (i ma się przy ty wrażenie, że zaraz można coś urwać).
O tym statywie dobre opinie czytałem, aczkolwiek sam się zdecydowałem na klasyczny sprężynowy z funsports (w806 to chyba jest)
Softboxy quantuuma mam i nie mogę nic zarzucić (ale mam małe doświadczenie w tej kwestii, więc może niech się inni jeszcze wypowiedzą)
Ten drugi to noname, więc byłbym ostrożny - zawsze powtarzam, że jak ktoś się nie podpisuje pod sprzętem, który wyprodukował, to musi być tego powód.
A co do samych softboxów - jak chcesz w plener, to brałbym reporterski, rozkłada i składa się w 30sek, masz tylko dwa elementy po złożeniu (złożoną obudowę i mocowanie lampy), a w zwykłym trzeba użerać się z tymi pałąkami etc.
Ciekawym rozwiazaniem sa szybkorozkladane softy z fripers. Kupilem sobie taka okte 120 i kestem bardzo zadowolony. Teraz mysle na tym zeby stripy zwykle wymienic na te szybkorozkladane ;)
ok a teraz pytanie czy lampa 430ex2 podoła okcie 120cm?
Na moje oko ciężko...
na moje oko też ciężko będzie, tak więc poszukuję dalej jakiegoś sensownego prostokątnego softboxa...
Na przysłonach w okolicy 1.4 i podbitym ISO oraz jako doświetlenie względem światła zastanego to może. Do tego jeszcze dochodzi problem oświetlenia tak dużej powierzchni przez palnik świecący na wprost. Według mnie to nie ma żadnego sensu.
Planuję taką rozkładaną oktę 150cm i do niej 3 lampy: 580EX na wprost oraz dwie 430EX po bokach włożone przez wycięte otwory po bokach. Jak to odpalę to podzielę się wrażeniami :-). Jak będzie za słabo to quantuum dual power rozwiąże problem.
filtry nd
I zamęczony AF i oko patrzące przez ciemny wizjer?
Powiem tak, u mnie czesto z yn560 robi z odlegosci 1,5m z gory, za glowne swiatlo i nie zawsze na pelnej mocy, do tego jedna, ewentualnie dwie kontry z takich samych lamp najczesciej na mocy minimalnej, ale uz z garnkami, lub snootem
Wyniki ze swiatlomierza to 3,5-4,5 przy iso 100, swiatlo wbrew pozorom rozklada sie bardzo rowno w okcie.
Plus taki ze jak potrzebuje wyzszych przyslon to wyciagam mocniejsze (juz nie tak mobilne) lampy, a okta zostaje ta sama.
Nie wiem jak mozna wyedytowac wpis.
Tylko chcialem dopisac ze do plenerowych zastosowan szczegolnie przy mocnym sloncu, to raczej bym wybieral mocne lampy z bateryjnym zasilaniem. W takich warunkach naprawde bardzo szybko zaczyna brakowac mocy, jesli zalezy nam na wyrownaniu oswietlenia.
Albo rybki albo akwarium - albo kupujemy z 8 sztuk 580, kombinujemy jak to wyzwalać, jak zamontować na statywie i jak na to założyć softbox, ładujemy 8 albo 16 (po dwa na lampę na sesję) kompletów (czyli 64 sztuki) akumulatorków itd. albo bierzemy jedną mocną lampę studyjną z zasilaczem plenerowym lub aku.
Poza tym gdy jest konieczność zakładania szarówek to jest na tyle jasno, że nie powinny przeszkadzać w kadrowaniu, przecież nie będziesz ich po zmroku potrzebował.
Takie szukanie dziury na siłę :P
tylko z quantuumem z racji gabarytu i wagi mobilność leci na pysk :(
zacznijmy od tego że 3x580EX2 to koszt ok 4500zł. + 2x430EX2 za 1600zł
przy takich planach i portfelu nie bawił bym się wcale w "małe" lampy ale kupił normalne lampy studyjne.
odnośnie gabarytu, zobacz ile miejsca zajmą 3x580 + 2x480 i jaka będzie waga. bo jak różnica mała to po co przepłacać ;)
Nawet po spakowaniu taki zestaw nie będzie mniejszy, a po rozłożeniu to już w ogóle... A męczyć się, czarować z jakimiś uchwytami dla kilku lamp i całą resztą szpeju - moim zdaniem nie warto...
A hss'a do takiej studyjnej może i dało by radę zrobić sztuczką z wyzwalaniem po fotoceli - jakby się speedlighta przyłożyło do samej celi, to nawet w pełnym słońcu mogłoby wyzwolić (nie wiem, nie testowałem), ew. można kawałkiem tekstury trochę cienia zrobić ;)
Ale wtedy korzystamy tylko z wycinka mocy lampy studyjnej.
A przy hss speedlighta nie ?
Tak, ale spadek mocy jest mniejszy, bo Speedlighty zostały przystosowane do błyskania w hss-ie. No chyba że kupisz jakieś lampy studyjne z hiperkrótkim błyskiem.
Ale właśnie dzięki temu, że błysk jest długi można uzyskać krótkie synchro :)
Aż zmierzę jaka jest strata (o ile mnie pamięć nie myli przy speedlightach pisałeś o -1 1/3 EV)
Chyba raczej hiperdługim, bo hiperkrótki zostawi ślad tylko na szczelinie migawki.
Dziwię się że Canon jeszcze nie wypuścił lampy z E-TTL z większą mocą od 580EX i palnikiem jak w studyjnej. W ogóle w temacie błysku to jest u Canona jakaś porażka. Brak odpalania radiowo w korpusach, brak sterowania radiowego mięszy lampami master/slave do tego jakiś archaiczny ST-E2, który już nawet chińczycy zdążyli ulepszyć. Kicha panie, kicha....
O 2 i 1/3 EV i przy włączonym HSSie zachowuje się jak światło stałe (dość logiczne) -> jak skracam czas o 1EV to muszę albo iso albo przysłonę o 1EV w górę dać, żeby mieć tą samą ekspozycję.
Hiperkrótki błysk = Błysk 1/1 o długości równej x-sync aparatu (bo im dłuższy, tym więcej błysku idzie "w powietrze" (po zamknięciu migawki)) i w miarę płaskim przebiegu mocy przez ten okres czasu (żeby klatka była równo naświetlona)
mam małe pytanie odnośnie błyskania 580II w terenie, czy lepiej używać softboxa powiedzmy 60x60 czy okte 80 ??
A co to znaczy "mniejsza utrata mocy"? Wiadomo że softbox o większej powierzchni będzie potrzebował większej mocy, nie trzeba tu żadnej filozofii.
Jeżeli "lepszy efekt" oznacza bardziej miękkie światło to większy softbox lepszy. Montaż i użytkowanie przy takiej niewielkiej różnicy rozmiarów są bez znaczenia.
Da radę ale wszystko zależy od tego w jakich warunkach i przy jakim iso. Z bliska i z jasnymi szkłami będzie bez żadnego problemu.
Piszecie, że 580EX daje radę z softem 60x90...
Właśnie zastanawiam się nad zastąpieniem parasolki jakims softem, który mógłbym używać w plenerze oraz domowym studio i wewnątrz pomieszczeń razem z 580ką EXII.
Myślę o tych rozkładanych jak parasolki:
http://allegro.pl/listing.php/search...softbox+plener
Czy do 580ki oprócz 60x90 jest jeszcze jakąś alternatywa? Pomyślałem np o okcie 120. Do portretów fajne, ale zastanawiam sie czy lampa uciągnie to oraz czy jednak prostokąt nie jest bardziej uniwersalny...
Jakie macie doświadczenia?
Alternatywą miał byc soft reporterski, ale wydaje on mi sie bardzo mały...
np http://allegro.pl/softbox-reportersk...408265330.html
Stąd poszukiwanie czegos innego
Możesz i w okte 180cm wsadzić... nikt ci nie zabroni... A czy starczy mocy to inna bajka, jeden będzie robił pół-plany na małych przysłonach i jemu będzie dość, inny będzie chciał f/11 i całą sylwetkę kontrować pod słońce i wtedy będzie problem
Czy równo wypełni - nie wiem, do kwadratu 60x60 tylko wsadzałem i było ok (tj zdjęcie samego softa robiłem i było równomiernie).
Jak będę miał czas to wsadzę do okty 150 czy tam 160 i jakiegoś dużego prostokąta
Spoko panowie, już rozkładam sprzęt. Jutro mnie cały dzień nie ma, ale w niedzielę wrzucę i hss by studyjne lampki, i zdjęcia softboxów z 580II
Czy może ktoś jeszcze próbował?użytkował 580ke z oktą 120? Czy tez jesli okta to max 90cm?
A może jednak najlepiej jeśli chodzi o softy do 580ki to jednak 60x90?
w czwartek wypróbuję 580II z oktą 150 to dam znać
Ale wy wszyscy o tych rozmiarach... Nie ma tak że powyżej albo poniżej jakiegoś rozmiaru coś przestaje działać. Te pytania już mnie irytują, bo są dość bezcelowe.
micles - skoro cię to irytuje to po co sie wypowiadasz? MZ bezcelowe sa właśnie takie wypowiedzi...
Nie chodzi tu o pytanie "jakim obiektywem zrobić zdjęcie Oli..." tylko pytanie do użytkowników czy ktoś użytkuje takie duże okty z systemowymi i czy dają radę w danych warunkach... I tyle...
Jak ktoś użytkuje i ma ochotę podzielić się doświadczeniem to niech się wypowie... Chwała mu za to.
Jak kogoś to irytuje, niech poczyta inny wątek...
Dziś stałem się posiadaczem szybko rozkładalnego softboxu 60x90 od Fripers. Na stronie sklepu jest filmik jak go zmontować. Po zmontowaniu nie trzeba zdejmować dyfuzorów aby go złożyć, wkładając rękę od strony mocowania można zwolnić blokadę i złożyć softbox niejako w całości. Rozłożenie również od strony uchwytu. Pokrowiec mógłby mieć rączkę lub pasek na ramię, wygodniej by się nosiło. Tak na szybko to 580EX na pełnej mocy przy ISO 100 i odległości około 1,7m daje f8 (obydwa dyfuzory w użyciu). Bardziej szczegółowe testy za dwa dni jak dotrze BK-3.
Dzięki Przemek, to już coś taka informacja... Czekam na więcej... :)
Tak, ktoś użytkował.Nie - może być więcejMoże.
Zadowolony?
Dla mnie jedynym sensownym rozważaniem na temat końcówek jest rzetelny test z użyciem przynajmniej kilku w takich samych warunkach i przedstawieniu rezultatów na zdjęciach z życiowych sytuacji. Od siebie mogę zaoferować tylko max 60x90 + 2x580II, zatem to mało jeżeli chodzi o takie zestawienie. Jeżeli jest ktoś chętny z Poznania z większą liczbą akcesoriów, to chętnie się podejmę wykonania takiego review.
Sorry za nie trzymanie obiecanych terminów, ale sesja i praca zwaliły się na mnie jak armia turecka. Sampelki dla zainteresowanych oczywiście będą, ale nie wiem kiedy znajdę czas, żeby zrobić co trzeba.
Dotarł BK-3 więc mogłem nareszcie wypróbować połączenie 580EX i składanego w parasolkę softboxa 60x90cm. Niestety pomieszczenie malutkie bo 15m2 (3,2x4,7x2,5) sufit biały, ściany jasne. Lampa odpalona na 1/2 mocy powoduje że cały pokój świeci, po skręceniu do 1/8 jako taka kontrola nad światłem jest ale odległość od obiektu około 1m co przy ISO200 i f8 daje poprawną ekspozycję. Zobaczymy jak będzie w większym pomieszczeniu. W innym wątku było pytanie o studio w 16m2 i padały propozycje lamp 300Ws, z mojej (krótkiej) obserwacji wynika, że w tak małym pomieszczeniu czy softbox czy parasolka świecą bardzo podobnie bo i tak światło odbija się od ścian. No ale to już trochę nie w temacie tego wątku.
Który z softboxów 60x90 z mocowaniem bowens'a możecie polecić? znalazłem takie:
http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html
http://www.funsports.pl/p,pl,329,sof...x+60x90cm.html
ale nie mogę podjąć decyzji, bo nie mam gdzie pomacać :(
Może polecicie mi jakiś inny? Ma być TANI i DOBRY, żeby mi się nie rozleciał po miesiącu, będę go często składał i rozkładał.
Skoro będziesz często składał i rozkładał to może jednak TEN ? Właśnie ten wybrałem składanie, rozkładanie, przenoszenie i przechowywanie to bajka. Co do jakości i trwałości to się nie wypowiem bo z jednej strony nie mam porównania a z drugiej mam go za krótko.
myślałem o nim, ale jest drogi :(
i tutaj się właśnie mylisz...
troszkę posiedziałem w tematyce strobingu na konkurencyjnym forum, ktoś tam właśnie zrobił porównanie "świecenia" parasolki i softboxów.
pozwoliłem sobie zapożyczyć fotkę porównawczą:
http://1.1.1.5/bmi/tokar.info/fotose...box/3_mini.jpg
od lewej: parasolka transparentna 90cm, parasolka srebrna 90cm, softbox 60cm.
różnica chyba jest znacząca.
Ty posiedziałeś a ja sprawdziłem w praktyce, taka różnica.
Powiem wam że sam już od ponad roku kombinuje z tymi parasolkami.
Pierw była jedna potem dwie teraz jeszcze filtry żelowe blenda itd itd...
ale do cholery zaczyna mnie dobijać to że światło z parasolki jest po prostu wszędzie :/
Podobnie jak kolega naście postów temu pisał... musze kupić 85 1.8. Na to mam kase bez problemu.
Często działam w plenerze i dobrze że wszedłem tu bo nie wiedziałem że 60x90 jest w stanie pociągnąc lampa typu 580EX. Już myślałem nad zakupem okty 120cm i lampy 600Ws quantuuma a za pol roku explorera.
W tym momencie chyba troche poczekam z zakupem lampy, chociaż z racji zimowej pory częściej ostatnio robie w pomieszczeniach gdzie jest prąd, ciepło i kawa :D
A powiedzcie mi prosze... jak ma sie zastosowanie 60x90 do całej sylwetki? czy może do takiego celu już coś większego trzeba ?
Musze rozbudować swoje oświetlenie i poważnie myśle o wiekszych zakupach.
Zestaw zamówiony:) Powinien przyjść do środy więc zdam relacje jak sprawuje się 60x90+ BK-3+ W806 i do tego metz 48.
Mam małe obawy czy lampka podoła z tak dużym softboxem w plenerze ale zobaczymy.
Co sądzicie o zrobieniu przed palnikiem odbłyśnika który rozprowadzałby równomiernie światło po ścianach softa? Próbował ktoś takiego " wspomagacza"?
lampka da radę, a dodatkowo możesz rozproszyć światło przez stofena. Ale okazać się może że w niektórych przypadkach zabraknie ci mocy.