macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? (nie podstaw panoram w ogóle)
z góry dziękuję
Wersja do druku
macie może pod ręką link do podstaw robienia panoram fish-eyem? (nie podstaw panoram w ogóle)
z góry dziękuję
Z teoretycznej strony to wygląda mniej więcej tak: http://www.lightspacewater.net/Tutor...toPano2/paper/ (nie używanie zenitu i nadiru) oraz http://www.panoguide.com/howto/panoramas/spherical.jsp (strzały pionowe w górę i w dół).
Piszę, że z teoretycznej, bo jeszcze nie próbowałem (też się przymierzam :) ), może doświadczeni napiszą tu coś więcej. Z tego co do tej pory wyczytałem, kluczem jest umieszczenie w centrum sfery punktu nodalnego obiektywu. Bardzo pomocne są wtedy specjalne głowice panoramiczne.
Łopatologicznie ... każdy powinien zatrybić :
http://www.dailymotion.pl/video/k21yG1eEUnnAAWOT0Q
punkt nodalny obiektywu to ten pasek w L`kach czerwony w sigmie DX złoty itp. w tym miejscu aparat z obiektywem powinien mieć oś obrotu .. dla Sigmy 8mm kąt widzenia to 173 stopnie a nie 180 ( oczywiście na FF) obiektyw nachylamy lekko do góry o 3 stopnie i wystarcza 3 zdjęcia plus nadir ...
ten filmik o panoramie sferycznej jest super :-P
Tak ... ogólnie te paski można uważać za punkt nodalny ... co do filmu przy tej technice składania panoram ( konwersja do sześcianu i nakładanie zenitu i nadir`u) ja robię zenit i nadir normalnym szerokim kątem nie fish eye ... lepiej się to finalnie składa szczególnie w przypadku bruk - płytki - kafelki bo trawa to jedno siano ;)
Witam jestem posiadaczem nodal ninja i powiem ze jest naprawde bardzo dobrze wykonana.
Do tego zestawu kupilem obiektyw 8mm sigmy i sprawuje sie to wysmienicie. Glowice uzywalem takze do zdjec architektury w bardzo duzej rozdzielczosci. Umozliwia ona sklejenie duzego obrazu skladajacego sie z pojedynczych klatek.
Oczywiscie mozna wykonac taka glowice samemu ale jesli komus zalezy na precyzji.
Swoje panoramy sferyczne robię za pomocą obiektywu Pentax DA 10-17 (kąt widzenia 180st). Do złożenia kompletnej panoramy sferycznej wystarczą teoretycznie 4 zdjęcia, ale w praktyce trzeba zrobić ok. 6 dookoła + nadir + zenit. O ile ze zrobieniem zenitu nie ma problemu (niebo), to przy słabym świetle ciężko zrobić nadir (podłoga). Najlepiej nadir - jak się da - to zrobić "z ręki" odsuwając się i wyciągając ramię, aby samemu nie wpaść w kadr. Poza tym opisywany wcześniej Hugin jest bardzo wolny w porównaniu z komercyjnym PTgui, co przy słabym sprzęcie (laptop 1.6 Gh 1MB RAM), ma decydujące znaczenie.
Zamiast drogiej głowicy panoramicznej (którą trzeba zawsze nosić przy sobie wraz ze statywem), można spróbować zrobić panoramę używając tylko sznurka i małego ciężarka, czegoś w rodzaju poziomicy zawieszonej na końcu obiektywu i wycelowanego na punkt na podłodze, to naprawdę działa!
Przykładowe panoramy mojego autorstwa (sferyczne i cylindryczne) można znaleźć na stronie panoramy.net.pl
ktos kto uzywa vizyera moze powiedziec jak owa glowica sie sprawuje? I jak bedzie wspolpracowala z 5d2 i tokina 10-17 ? (:
ps opcja ze sznurkiem b ciekawa
W jakim formacie w CS4 zapisywać panoramę sferyczną i jak ją później tzn. w jakim programie oglądać tyczy się to również fotografii nakładanych na bryły 3D,szukam i szukam i nie mogę sobie z tym poradzić,
ja się zastanawiam, apropos linku ktory w tym topicu znalazlem a mianowicie:
http://www.tawbaware.com/ptasmblr_tutorial.htm
ja robilem zawsze przy panoramach zdjecia ze tak powiem obok siebie i potem kleilem, a tutaj widze ze ktos sklada ze zdjec tez jakby jedno pod drugim. i tutaj moje pytanie, czy aby zrobic tak jak tutaj jedna nad druga to tylko pochylic aparat do tylu zeby objac to co wyzej czy jakas inna technika jest?
Można robić dowolnie byle zdjęcia miały coś ze sobą wspólnego ... taką technikę stosuje się w przypadku obiektywów około 16 mm i panoram sferycznych najpierw unisimy obiektyw i robimy "górne koło" potem opuszczamy i robimy "dolne koło" większość programów do panoram radzi sobie z tym doskonale ...
Koledzy chyba źle się spytałem w poprzednim poście .Czy ktoś pomoże?W CS4 daję już gotową panoramę do 3D utwórz panoramę sferyczną,jest gotowa można oglądać ,ale jedynie w PS ,co dalej z tym zrobić by był finalny plik otwierany np. w QuickTime Player?
Dzięki ,czyli w PS nie ma możliwości zrobić gotowej panoramy?
znalazłem w necie ,że między innymi w QuickTime Player można, jednak w CS4 są rozszerzenia których ni w ząb nie mogę dopasować ,a panoramy będące w sieci normalnie oglądam ,wię być może tylko mi się wydaje,bądź nie kończę panoramy w CS4 i dlatego tylko tak mogę zapisywać,tak jak np. jeśli nie spłaszczysz wszystkich warstw to nie masz możliwości zapisu do jpeg,dlatego pytam jak to zrobić? chyba ,że już totalny za mnie osioł :)
Wielkie dzięki ,skrzynka browaru dla Ciebie kolego :))))))
W sumie tak terasz myślę ,że takie rozwiązanie jak mi kolega podpowiedział ,to oczywiście ten sam cel,tylko po jakie licho w takim razie w CS4 jest możliwość twożenia panoram sferycznych ,jeżeli nie można ich zapisać ,a do zrobienia ich poprzez Pano2VR,potrzebne na są z PS tylko i wyłącznie gotowe panoramy 2D?
Cs4 tworzy panoramy sferyczne bez zewnętrznych programów, jedynie nie wiem jak w załączonym filmie:http://av.adobe.com/russellbrown/Sph...anorama_SM.mov z widoku tworzenia panoramy nagle gotowa panorama jest wyświetlana w Adobe bridge? jak zapisał projekt do pliku mov.?
Nie polecam do tego celu Photoshopa, już lepiej wykorzystać darmowy Hugin, gdzie mamy większą kontrolę nad punktami, łączeniami itd. poza tym CS4 to straszna krowa i kosztuje ok. 4tys PLN!
Proponuję wypróbować bezpłatny program do tworzenia panoram - Microsoft Image Composite Editor
Aplikacja jest prosta w obsłudze i praca z tym narzędziem ogranicza się jedynie do przeciągnięcia kilku ujęć na aktywne okno, a potem wyeksportowania całości do pliku graficznego.
Pomimo prostoty obsługi ma całkiem spore możliwości włącznie z panoramą 360.
Pozdrówka!
A tego softu nie znałem - ściągnę i przetestuję
Witam, od jakiegoś czasu pstrykam sobie panoramki 360 i wychodzą całkiem ok ale mam jeden problem. Gdzieś podczas obróbki tracę jakość źródłowego zdjęcia. Używam do tego D500 + samyanga 8mm + głowica itp., ptgui i na końcu pano2vr. Wszystko fajnie ale panoramy wychodzą dziwnie lekko nieostre. Tak jakby w programie graficznym powiększono obraz przez co robi się on nieostry. Dla porównania np tu http://www.makropix.com/realizacje/rynek_rzeszow.php wychodzi wszystko ładnie, ostro nawet na bokach monitora. Tak nawiasem czym to jest zrobione (chodzi mi o gotową panoramkę) że to takie ostre i ładne?
W jakiej rozdziałce robisz panoramę docelowa ? Pano2vr lubi interpolować sobie, a lepiej dla porównania wystaw gdzieś nieostrą w/g Ciebie ...
Nie podałeś przykładu ani parametrów wiec jak mamy Ci pomóc
A podany przez ciebie przykład używa http://flashpanoramas.com/player/
Ale najprawdopodobniej jak już Alde powiedział używasz za małej rozdzielczości
Przeczytałem cały wątek i niestety znalazłem mało informacji, które by pomogły w mojej sytuacji :D Było co prawda wspomniane, ale tak jakoś nie trafiło to do mnie ;)
Otóż. Pojawiła się możliwość, by wykonać za całkiem dobre pieniądze pewne zlecenie. Chodzi o wirtualną wycieczkę.
Odnośnie składania panoram, sprzętu, itp. itd. wiem praktycznie wszystko co wiedzieć powinienem. Problem pojawia się co do złożenia wirtualnej wycieczki. Przyjmijmy, że mam już porobione zdjęcia i muszę z nich złożyć wycieczkę. Nie mam żadnego doświadczenia w programowaniu, pisaniu programów... Potrzebuje programu co bym w nim zrobił wycieczkę, i ładnie zapisał, tak by była gotowa do wrzucenia na stronę internetową i by bez większych problemów to działało (np. we flashu, najlepiej /tak mi sie wydaje/).
Co powinienem o tym wiedzieć? Są jakieś darmowe programy do tego? Jeśli są, to pewnie są na nich reklamy, a to nie wchodzi w grę. Mogę też kupić takie oprogramowanie jeśli zajdzie potrzeba, ale tu pojawia się pytanie - ile coś takiego kosztuje i co w związku z tym polecacie?:) Ma może ktoś większe doświadczenie na tym gruncie?
Pozdrawiam ;)
Zdaje się, (nie mam pewności bo dawno tego nie używałem) że Panorama Factory coś takiego jest w stanie zrobić - na zdjęciach zaznacza się punkty które są linkami do kolejnych fotografii. Można w ten sposób "łazić" po całym mieszkaniu.
EDIT: Sam program jako program do składania jest marny :-)
Pierwszy link nie działa :( Chodzi mi o coś takiego, jak np. kilka stron wcześniej użytkownik mpanorama dał przykład panoram sferycznych. Nie musi być skomplikowane, ale gdzieś widziałem wersje z mapkami i takimi tam. Też fajna sprawa. Jest do tego program?
Dzięki ;) Ale pytanie: można to ładnie zapisać na dysku, wprost do publikacji w Internecie? Ktoś wie?:D
a moze cos takiego ;) ? http://www.easypano.com/download-vir...-software.html
Z tego co pamiętam funkcje wstawiania "Hot Spots" ma większość programów do panoram które używałem ... choć by funkcjonalny Pano2VR.
dzięki wam! :) jak tylko znajdę czas, to na pewno to wszystko wypróbuję! ;)
dla mniej zasobnej kieszeniu dobry bedzie samyang-8-mm jakieś 900zł a allegro
ktoś tu spominał chyba o gowicy za 250zł chyba tej z allegro qtvr , dobra głowica jeśłi planuje sie zrobić tylko kilka panoram, potem na samą myśl o pracy z ta głowica odechce sie Wam panoram.
Test głowic panoramicznych kilka najbardziej popularnych modeli przetestowanych przez redakcje DFV.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aby wykonać wirtualne ziwedzanie
potrzeba dwóch zestawów oprogramowania
1) obróbka graficzna fotografii składowych
2) Soft do składania panoram
3) Odtwarzacz panoram lub program to tworzenia gotowego pliku swf.
Ad 3)
Naj mniej skomplikowanym prgramem do tego typu zadań jest tourweaver jednak cena jest porażająca pewnie dla wielu amatorów wirtualnych wycieczek około 2 500zł .
innym rozwiązaniem jest inwestycja w playery KRpano lub FPP które jednak juz nie sa tak proste w obsłudze ja wymieniony powyżej TW. W tych playerach wirtualna wycieczke pisze sie z tzw palca - programując każdy element. Ich cena to około 200zł -400zł nie kojarzę teraz dokładnie.
Dobry sprzęt do panoram jest rzeczywiści drogi, ale można inaczej. Oto panorama zrobiona bez głowicy panoramicznej i bez statywu, "z ręki". Minusem ręcznego robienia panoramy jest mnóstwo błędów łączenia i potrzeba kilku godzin godzin na wyretuszowanie wszystkich błędów. Oto panorama jeziora Titicaca .