Mi takze wersja 3.9.0.2 chodzi bez problemu, XP 32bit 2 Gb RAM.
Wersja do druku
Mi takze wersja 3.9.0.2 chodzi bez problemu, XP 32bit 2 Gb RAM.
witam:) mam pytanie.Dotychczas "obrabialem" foty w dpp 3.8 ale ktos mi doradzil najpierw przepuscic przez picture style.Rewelacja:-) ale otrzymalem rozszerzenie pf2 ktore nie da sie otworzyc w dpp? Jest jakis sposb? Dzieki :-)
Mam DPP 3,9.2 i na domowym W7/32B i na firmowym XP/32B. Ni stwierdziłem żadnych problemów ani tu, ani tu...
Ja się bawiłem ze stylami ze strony http://www.canon.co.jp/imaging/pictu...ile/index.html + ściągnięte z netu profile analogowych pozytywów - wszystko chodziło.
Wadą było to, że nie można było tych profili zapamiętać w tym rozwijanym comboboxie - po załadowaniu miałeś jeden dodatkowy, po restarcie programu trzeba było go załadować ponownie.
U mnie najnowsze dpp działa wyśmienicie.
Ależ u mnie też działa bez zakłóceń.
Odinstalowałem (tzn. wróciłem do wersji 3.8) ze względu na małą funkcjonalność.
"Cięższe przypadki" i tak obrabiam w LR
Witam
DPP pracuje w rozdzielczości poziomej min 768. W przypadku mniejszej rozdzielczości nie można otworzyć programu. Czy istnieje możliwość "oszukania" programu bądź są gdzieś w opcjach ustawienia żeby DPP otwierał się przy rozdzielczości pozimej moniora 720.
Tu coś o tym było:
http://canon-board.info/showthread.php?t=41738
http://canon-board.info/archive/index.php/t-47526.html
Było jeszcze gdzieś, ale nie mogę akurat teraz znaleźć.
To sobie przepusc tak z 20 zdjec przez ustawianie pipeta balansu bieli. Jesli beda dobrze odjechane od idealu, masz zawieche murowana. U mnie to sie dzieje przy win7 64 na 8 GB ramu, ale kumpel ten sam system i 16gb i u niego w ten sposob zawiesilem go jeszcze szybciej :) Przetestujcie swoje DPP, ciekawe czy innne kompy tez maja.
To ciekawe co piszesz, aż spróbuję wieczorem.
Generalnie mam to samo.
W sensie, ogólnie DPP działa ok i nie sprawia większych problemów, więc nie narzekam... ale od kliku wersji wstecz, często jak szybko jadę po zdjęciach z pipetą, na kilkunastym lub dwudziestym którymś nagle się wiesza.
Czyli przykładowo, mam serie zdjęć, ze słabym balansem bieli, np. z kościoła, ale mam białe sukienki z pierwsze komunii, żeby szybko ustawić WB. Zakładam, że innych korekt nie robię, więc lecę, zdjęcie, pipeta, zdjęcie pipeta. I w pewnym momencie klops.
Efekt jest ten sam na różnych komputerach, różnych systemach operacyjnych, nie ustąpił pomimo wielu formatów i instalowania na świeżo nowych wersji. Więc nie chodzi o specyficzną konfigurację, system, czy uszkodzone jakieś biblioteki na kompie.
Ale nie jest jakoś dramatycznie uciążliwy. Po prostu jest. Nigdy specjalnie z nim nie walczyłem.
Ja po przejsciu przez etapy formatowania, przeinstalowywania i uaktualniania w rozpaczy kupilem nowego kompa... I to samo. Nie ma znaczenia ile jest w tym samym momencie otwartych raw-ow jak sugerowali mi z Canon support, mozesz miec ich 30 albo 1000 zawsze jest tak samo. Jak to jest ze nie potrafia tego dopracowac, a moze nie chca..?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Teraz musze w egzotycznym Ligtroomie z wodotryskami, gdyby dopracowali to DPP Adobe by padlo na pysk :)
Potwierdzam zwis u siebie modułu edycji po "spipetowaniu" około 20 fotek.
Ale trzeba oddać DPP, że zmian dokonanych nie utracił, bo glówny moduł DPP (ten z miniaturami) pozostał aktywny i pytał czy zapisać zmiany. - Jakby nie patrzeć zwis i to pierwszy od wielu lat u mnie (balansuję zdjęcia termometrem). :shock:
Z moich doświadczeń wynika, że rodzaj kompa nie ma tu znaczenia. Testowałem na laptopie (architektura Core 2 Duo i pamięć DDR2), stacjonarnym (architektura i7 i DDR3) i jeszcze poprzednim stacjonarnym. Testowałem na Win 7 x64 i Viście x32, i nie pamiętam już czy na XP również. Ten błąd zawsze się powtarza i dość łatwo go wywołać.
Natomiast to na ile jest przykry zależy od danego workflow itd. Jasne, wolałbym, żeby go nie było, ale mnie specjalnie nie daje się we znaki.
Zachowuje zmiany chyba dopiero od wersji 3.9 o ile mnie pamięć nie myli. W wersji 3.8 i wcześniejszych ten zwis powodował utratę wszystkich zmian. Wiem, bo nie raz to boleśnie odczułem, tracąc ustawienia z 300 RAWów ;) W wersji 3.9 faktycznie zapamiętuje wprowadzone zmiany mimo zwisów.
Co do ilości zwisów, jeśli ktoś nie korzysta z pipety, jak Ty, to faktycznie może nie mieć ich latami, a ktoś kto nagminnie korzysta z pipety, może mieć zwis za każdym uruchomieniem. Różnica nie w hardware, czy programie, a w samym korzystaniu z jego funkcji.
To prawda, stare wersje nie zapamietywaly ustawien i cala robote potrafilo trafic. Wyglada na to ze Canon nie mogac dopracowac pipety, wprowadzil 'ulepszenie' w postaci zachowywania danych w przypadkach zawieszen :)
Mysle pipeta po to tam jest aby jej uzywac, czy nie mam racji? Uzywanie pipety jest znacznie szybsze niz termometra, pozniej ewentualnie lekko tracic na 'tune' i bylo cacy. Ratowalem sie jeszcze wklejaniem ustawien do kolejnych zdjec. Tylko pytanie dlaczego nalezy sie uciekac do kombinowania, dlatego ze program jest sprzedawany razem z aparatem? Naprawde wolabym za niego zaplacic jesli mialby to byc warunek solidnej pracy.
Czy ktos znajacy sie na podobnym oprogramowaniu, moze choc wysnuc jakies przypuszczenia dlaczego DPP ma problem z ta pipeta?
Sid, podziwiam wyrozumiałość! Przy całym moim uznaniu dla DPP, mając taki zwyczaj pracy z nim jak Ty (nic wyjątkowego) potraktowałbym go jako niezdatny do pracy. :sad:
Jeśli przyszły DPP 4 będzie zasadniczo podobny do wersji poprzednich, to trzeba będzie nalegać na niezwłoczne usunięcie tego niewątpliwego błędu oprogramowania. Jeśli natomiast będzie zupełnie nowym programem, to pewnie naprawi się samo. Jako "mniej zainteresowany" na razie wstrzymam się z interwencją, zwłaszcza, że jak ostatnio pisałem w innej sprawie, to podziękowali i olali... :)
To było chyba skierowane do wagteil, nie do mnie. Ja się tam nie skarzę. Znam ten błąd. Czasem mnie dopadnie, ale bez przesady. Nie jest najgorzej. Oprócz tego mam PS-a, ale mimo wszystko RAWy często wywołuje w DPP.
Uważam, że z samej przyzwoitości, błąd powinni usunąć i tak co wersja sprawdzam, czy ciągle jest. Tak czy siak dla mnie nie ma dramatu. Nauczyłem się z tym żyć ;)
Jakie interwencje :) Dzwonilem do nich pare razy, zawsze slysze - No cos takiego, nigdy o tym nie slyszelismy:)) Klamia w zywe oczy, smutne. Wystarczy poszukac dobrze po zagranicznych forach, aby sie dowiedziec ze nie tylko my sie zmagamy z tym problemem.
A mzoe by przeprowadzic akcje i zasypac ich mailami w tej sprawie, chyba mamy do tego prawo. To chyba by nie byl problem zrobic jakas latke do tego softu?
Bez przesady. Nie odwracajmy ról. To Canonowi powinno zależeć, żeby firmowy soft nie miał złej famy. Jeden link do tego wątku (i podobnych jeśli to rzeczywiście znana przypadłość) i powinno wystarczyć. A jak nie to good bye dpp i tyle z naszej strony... 8)
ps Sid, tak, to Ty wydajesz się nazbyt wyrozumiały. ;-)
A gdzie w Polsce wysylac takie monity?
Tak sie rozgladam za czyms co by szybko otwieralo duzo RAW-ow w wiekszych oknach niz wyswietla je DPP, chodzi o sprawna selekcje. Lightroom w scroll mode jest mulny. W ZoomBrowser mozna to robic znacznie szybciej bo czyta zaszyte jpg, ale czy da sie tam sprawnie jakims skrotem klawiszy nadac mu jakas gwiazdke czy numer? Czy tylko prawy myszy..
Chodzi o to ze w DPP sa te fotki dosc male, trudno ocenic czy fota jest ok czy nie. Majac powiedzmy 1000 zdjec z jednej tylko karty, i majac kilka takich kart wierz mi ze ze selekcja musi byc sprawna. ZoomBrowser daje rade ma naprawde spore okna do przegladania ale mozna tam tylko podswietlac zdjecia, ale nie mozna ich 'punktowac' bez otwierania.
A tak swoja droga na amerykanskiej stronie jest juz update do update DPP 3.9.2 :)
http://www.usa.canon.com/cusa/consum...ersAndSoftware
Wagteil, czyżbyś przeoczył w DPP Quick check tool (Alt+Q)?
W trybie Full screen podgląd surówki jest niesłychanie szybki (nawet szybszy niż podglądy zaszytych jpegów w innych programach) a większego okna już się zrobić nie da. ;-) Fotki gwazdkujesz przy pomocy klawiszy od 1 do 5 (widoczne równiż w programach Adobe!) albo dodatkowo z Altem, aby oceniać cyfrowo (1-5). Po przeglądzie selekcjonujesz w głównym oknie programu obraną grupę fotek np. do usunięcia. 8-)
A DPP 3.9.2 obowiązuje w tym wątku już od dłuższego czasu. ;)
Możesz do tego celu wykorzystać XnView:
http://www.xnview.com/en/downloadwin32.html
Jest to darmowa i chyba najbardziej rozbudowana a przy tym bardzo szybka przeglądarka obrazów. Każdemu zdjęciu można przypisać dwa niezależne oznaczenia: numer od 1 do 5 oraz 5 różnych kolorów, zarówno prawo-klikiem jak i skrótem klawiaturowym.
Domyślnie program konwertuje RAW-a do poglądu w locie z pewnym opóźnieniem, ale w ustawieniach można zmienić (osobno dla trybu pełnoekranowego, osobno dla okna przeglądarki), żeby korzystał z zaszytej w RAWie miniaturki JPG.
Jeśli masz dwa monitory, można ustawić, żeby na jednym mieć miniatury, a na drugim pełnoekranowe powiększenie.
Jak masz tak ustawione stanowisko pracy, tylko lecisz po plikach i wstawiasz oceny i kolory, wedle uznania. Podgląd kolejnych zdjęć pojawia się bez najmniejszego opóźnienia, zależy tylko od tego, jak szybko potrafisz klikać ;)
Polecam! Na pewno wygodniejsze niż DPP, choćby na obsługę dwóch ekranów czy szerszą paletę oznaczeń.
Glownie chodzi o przegladniecie i selekcje jak najwieszej ilosci zdjec w jak najkrotszym czasie. Najlepiej jak widzisz jednoczesnie powiedzmy 5-8 zdjec jednej sceny, mozesz blyskawicznie wybrac najlepsze zdjecie. W DPP jest fajnie nawet po otworzeniu wszystkich ale okna sa troche za male, przy grupowych zdjeciach nalezy juz je otwierac bo niewiadomo czy ciocia zamknela jedno oko itp. Check tool jest szybki ale musisz je przegladac kolejno. Idelalem by byl ZoomBrowser z mozliwoscia selekcji w trybie Scroll Mode bez zbednego otwierania zdjecia.
Tu poleciłbym jeszcze wspominany FastStone i jego funkcję "porównaj zaznaczone obrazy". Po jest wybraniu ekran dzieli się na 2,3 lub 4 części w każdej inne zdjęcie które można powiększać czy przesuwać grupowo lub indywidualnie - bardzo często z tego korzystam do wybrania właściwego zdjęcia z serii zdjęć.
Cichcem i bez fanfar pojawił się DPP 3.9.3
Wiadomo jakie zmiany? Skąd pobrać? Czy zrobili coś z ustawianiem WB przez pipetkę ;)
Pobrać można z strony Canona. Przy moich amatorskich potrzebach, jeszcze nie zauważyłem różnicy w stosunku do wcześniejszych wersji.
Nie ma też zmian jeśli chodzi o kopiowanie recepty z klawiatury ... Dziwne jest też to, że jak nanoszę zmiany na RAW i nie zapisawszy ich przechodzę do innego folderu - to z automatu program zapisuje zmiany. Wcześniej - pytał się...
Wczoraj zainstalowałem i testowałem. Wersja stabilna, nie wywala się jak 3.9.2
Gdy otworze w 'edit image window' wiecej zdjec, a balans bieli chce ustawic suwakiem 'kolor temperature', czy da sie zmienic w ustawieniach aby ta funkcje byla zawsze na wierzchu? Na razie otwieram jedno zdjecie i musze poruszyc suwakiem a nastrepnie wkleic to jako recepte do innych zdjec, troche na okolo:)
No niby tak, ale jakos mi na przyklad brakuje zaufania do tego programu :)
Na przyklada profile kolorow, w 'color meangement' potrfil mi ten program zmeiniac sam. Stad po kilku takich wpadkach ( po pracy nad kilkoma setkami zdjec), nerwowo sprawdzam przed rozpoczeciem wiekszych projektow:
wagteil - będąc w "Main window" zaznacz te kilka zdjęć dla których chcesz zmienić temperaturę barwową, kliknij Tool (lub wciśnij Ctrl+T) i z tego poziomu zmieniaj ten lub inny parametr dla kilku zdjęć.
Ukazała się wersja 3.9.4 na Maca oraz Windows
Podrzuć link bo jakoś tylko po japońsku widzę.
Ze strony www.mike.idv.tw/2011/03/14/506
Co to jest? Przeczytać potrafię tyle, co między wierszami. Reszta pisana robaczkami.
Próba ściągnięcia daje plik dpp31000cht.exe o wielkości 457 KB, kiedy "normalny" DPP394EN.exe "waży" 46 394 KB
Weź użyj tego drugiego linku co podał Merde, działa bez problemu