Dodam że była to moja pierwsza przygoda w studio, przy lampach, softboksach i innych takich. Zwykle zdjęcia robi ktoś inny, a ja to tylko dalej przetwarzam.Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Wersja do druku
Dodam że była to moja pierwsza przygoda w studio, przy lampach, softboksach i innych takich. Zwykle zdjęcia robi ktoś inny, a ja to tylko dalej przetwarzam.Cytat:
Zamieszczone przez bonk
Ja bym Sie tak bardzo nie czepiał tych palców w końcu każdy widzi ze to rękawica. Ale raczej bym ta środkowa dal tak zęby to "oczko" tez było cale widoczne. Z gumkami gorsza sprawa, bo faktycznie paskudne znowu klient może chce je pokazać, bo teraz taka badziewna moda. No i odbicie jak ma być wykorzystane to powinno być cale jak nie to, po co je robić. Jest jeszcze możliwość ze fota biedzie tak obrobiona ze niema znaczenia, co i jak jest zrobione, ale w tedy, po co pokazywać i prosić o opinie. W tedy raczej gotowy produkt (bilbord) na forum graficznym pokazać. Na obiad przyjadę pozdrowionka.
jak mogłeś mu to zrobić? :mrgreen: pewnie żę będziemyCytat:
Zamieszczone przez bonk
Co ugotować i na ile osób?
Absolutnie nieczytelne. Rękawice dla 3-ręcznych osób czy tylko 3 kolory produkują? A to trzecie to chyba... rękawica?Cytat:
Zamieszczone przez RaV22
No chyba gulasz, cały gar gulaszu :lol:Cytat:
Zamieszczone przez RaV22
a Cie przepraszam ale sa graficy i amatorzy fotografii w 1 osobie :)Cytat:
Zamieszczone przez bonk
ja juz param sie grafika od 10 lat (pierwsza pensja w wieku 15-16lat) i od jakiegos czasu wykonuje fotografie pod reklamy - moze nie robie mody itd ale fot produktow, ew portret pod reklame jakiegos kosmetyku itp sprawy.
To calkiem dobre polaczenie :)
Zgadzam sie z tym calkowicie. Kiedys, na poczatku zabawy z agencjami reklamowymi, ludzie zdjecia powierzali profesjonalnym studiom, a reklamy agencjom sieciowym. Czas plynie, a my mamy aparaty cyfrowe w co drugim domu, a maca w co piatym ;)Cytat:
Zamieszczone przez asterix
Nie jest wiec dziwne, ze wykonywanie wielu prac reklamowych i artystycznych nie jest rozdzielane pomiedzy dwadziescia osob, tylko zajmuje sie tym np. jeden czlowiek. I nie znaczy to wcale, ze praca ta wykonana bedzie gorzej. Ja sam wykonuje zdjecia do moich projektow i choc fotografią zajmuje sie hobbystycznie, to graficzna wiedza pozwala mi na "naprawienie" fotograficznych niedociagniec.
Nie wazne jak do tego doszlismy, ale jaki jest efekt koncowy :idea:
Cytat:
Zamieszczone przez asterix
no przyznam sie tez jestem grafikem :mrgreen:
ale wiecej fotografem, tym zyje od dziecka
a grafika param sie dopiero od 9 lat
oprocz tego gotuje, maluje, uprawiam ogródek
no i dzis synowi buty na taekwondo sklejalem (czyli szewc)
.
ostatnie polaczenie grafiki i fotografi w moim wydaniu
Fajniste a ten cien z przodu to po co?
ktory cien?
Ladne wykonanie, ale pomysl mocno zerzniety :mrgreen:
klient zamawia klient ma :-(Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
"zerzniety" z czego?
Juz nawet w necie krazyla prezentacja takiej tworczosci. Ptak kiwi "obrany" a w srodku owoc kiwi itp.
Poza tym w Stockach jest tez pelno takich zdjec :)
dobra teraz ja....problem mam maly a nie chce przesadzic:) packshooty opakowan (dokladnie pudelek) od tuszy....firma znana...teraz tak mam do zrobiernia okolo 60-70 zdjec...jak to policzyc:/// za calosc czy za zdjecie jedno...wiem i przegladalem i ceny zpaf i forum....ale tak na chlopski rozum ile wziasc za taka robotke...50-60 zl za foto??
kots ma jakies linki do portfolia z dobrymi packshotami??
hmm niezła sumka 3000-5000 PLN za troszkę zdięć i góra 2 dni roboty ... ja nie wiem ale to sporo chyba ...
Witam,
Mam prośbę o podanie przykładowych cen za wykonanie packshotów, wiem, że kształtują się one w zależności od przedmiotu, ilości zdjęć w danej sesji, ale może moglibyście podać jakieś przykłady tj. cena packshotów ubrań, kosmetyków w nakładzie ok. 2000 szt.
Dzięki & Pozdro!
Tabele Wynagrodzeń - stawek minimalnych honorariów autorskich za wykorzystanie fotografii
http://www.zpaf.pl/pl/content/prawa_aut/tabele.php
orientacyjnie ;-)
Z doswiadczenia - 8 zdjec drinkow - koszt od A do Z (od fotografa do skladu) 7600 netto.
Witam.
Pzeczytałem cały wątek i albo kiepsko czytam albo nie potrafię znależć odpowiedzi na moje pytania.
Chciałbym rozpocząć przygodę z fotografią produktów, typu podzespoły komputerowe, przedmioty na allegro i ogólnie małe przedmioty.
1. Planuje kupić namiot bezcieniowy, myślę, że sześcian 75cm wystarczy. Czy kupić z kilkoma tłami?
2. Oświetlenie - czy wystarczą dwie lampy: Lampa CY100MR czy może kupić Delicacy 180? Czy może trzeba kupić o wiekszej mocy?
3. Obiektyw - jaka ogniskowa byłaby najlepsza? Czy wystaczy np. 50 czy musi być to obiektyw makro?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
coś ucichł temat o packshotach .. a chętnie posłuchałbym jakiś cennych rad, bo rozpoczynam zabawę ze stockami i każda pomoc sie przyda :)
witam
Jestem ciekaw jak uzyskuje sie białe tło w większości zdjęć zamieszczonych na istockphoto, czy wystarcza biała kartka + oświetlenie z tyłu no i dodatkowe lampy na motyw czy uzyskuje sie to obróbką przez photoshopa, może ktoś wie jak uzsyskać podobny efekt ????
http://www.istockphoto.com/file_sear...ername=globalp
Packshoty to technika robienia zdjec. Czyli co, jak fotografowac, jakie oswietlenie czy akcesoria.
O stockach czyli zarabianiu m.in. na packshotach masz tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11731
A to moja pierwsza studyjna fotografia przedmiotu .... no właśnie, to jest packshot? :-) Poszło dzisiaj do akceptacji klienta.
Jeśli chodzi o szczegóły to:
1. filiżanka stoi na stołku na szarym tle. krawędź stołka jest w miejscu gdzie spodek dotyka brzegów kadru i dlatego jej nie widać. Gradient u góry uzyskałem świecąc lampą z nałożonymi wrotami na czarne tło. Jak się przymknie górną klapę do połowy otworu przez który wylatuje światło to się robi taki fajny gradient. Lampa stała pod stołkiem na podłodze.
2. Unosząca się para nad filiżanką.
Wylałem kawę i wlałem wrzątek. Ustawiłem lampę 600Ws na maksymalną moc i przywaliłem od tyłu z granicy kadru z odległości 5cm tuż nad filiżanką.
Aha, całość od lewej z tyłu i lekko z góry oświetlona softboxem ośmiokątnym 80cm z gridem. Po przeciwnej stronie biała blenda.
EDIt:
po kilku postach niżej podmieniłem zdjęcie na poprawione wg uwag.
Brawo!!! Rewelacja MMM technicznie bardzo dobrze, wyczyścił bym jednak detale takie jak: dwie białe kropki w PG i drugie dwie kropki na literka H, i poprawił tą nierówną kreskę na krawędzi filiżanki (przejście białego w czarne), jest też kilka kropek wewnątrz filiżanki i na uszku, zależało Ci na tak dużym kontraście między talerzykiem a krawędzią filiżanki? mz ginie za dużo detali w cieniach ...
ale ogólnie bardzo dobra robota :)
kiedy ma iść do druku i w jakim formacie ?
pozdrawiam
dla mnie bomba tylko filizanka za bardzo zlepia sie ze spodkiem a ta papierowa podstawka to tak wystaje niechlujnie ;-) albo pokazac jej wiecej i wtedy nie zlewalaby nam sie filizanka z podstawka albo wyretuszuj ja... no i jeszcze kolor... nie wiem czy nie lepiej bedzie zdjac troche czerwonego (chociaz z samej pianki) ale to juz kwestia gustu...
Mnie najbardziej rzuca sie w oczy lekko nierowne umieszczenie podstawki, lekko w lewo i będzie git ;)
gratsy za super zdjęcię, bardzo fajne :)
W trakcie sesji musiałem niechcący trącić statyw, bo ja po ustawieniu wszystkiego nie zaglądam w wizjer tylko odpalam z wężyka.
Jasne, detale są do wyczyszczenia jak tylko klient zaakceptuje ogólny projekt czyli to co pokazałem. Kontrast tak specjalnie podkręcony, jakoś lepiej MZ wygląda w ten sposób.
To będzie stać w potykaczu przy wejściu do kina w formacie 60x90cm.
A ja się nie czepiam. Jest fajnie, byłem pewien że to photoshop. :-)
W przeciwieństwie do "zwykłych" bezcieniowych packshotów mnie bardziej podobają się te z inwencją, np wykonane w low-key.
poniżej dwie fotki zrobione prze zemnie w celach auto-promocyjnych obie wykonane w akwarium z wodą przy użyciu bocznego ostrego światła głównego (600Ws) 90' w stosunku do osi obiektywu, bez dyfuzorów (prosto z garnka), w obu użyłem czarnego tła i blendy złotej po przeciwnej stronie do głównego światła, w drugiej focie dodatkowo użyłem płaskiego światła z soft box (-1.5ev w stosunku do światła głównego), w obu przypadkach tele 70-200mm na przysłonie f16 zaopatrzony w filtr polaryzacyjny w celu wyeliminowania refleksów z szyby akwarium i powierzchni przedmiotu.
pierwsza fota zrobiona 20D druga 5D.
1.
2.
w obu zdjęciach ważnym elementem jest obróbka w PS:
w pierwszym dokleiłem tło - neon z napisem "Open Come In!" sfotografowany prze zemnie podczas wizyty w przydrożnym pubie. W drugim połączyłem kilka zdjęć bąbelków, wkleiłem płomień pochodzący z fotografii mojego grilla i występowałem nitkę podtrzymująca zapalniczkę w akwarium.
Mam nadzieje że mój przydługi i nudnawy opis się komuś przyda...
pozdrawiam
Pozwole sobie odgrzać kotleta, bo myślę, że nadal warto ten wątek ciągnąć ;) Pomimo tego, że zdjęcia są "niby" proste ;)
Ze swojej strony zamieszczam moje dwa ostatnie.
Pozdrawiam serdecznie.
A gdzie backstage? :mrgreen:
Backstage.... hmm - moge trzasnąc, ale to już nie dziś.
Dodam, że wszystko robię czysto amatorsko ;)
pozwoliłem sobie do twojej foty (uważam że technicznie jest rewelacyjna)
dodać taki prosty bajer który bardzo mi sie osobiście podoba:)
nie wiem czy zrobiłem go w 100% dobrze bo robiłem szybciorem:)
może podzielisz się detalami na temat światła jakiego użyłeś podczas sesji?
pozdrawiam
Efekt jak najbardziej - ja zawsze mam problem z jednym - aby odbicie było równe, tzn. np. napisy w takiej samej odległości od siebie...
Kopiując warstwe, przesuwając aby nie było wiać krawędzi i wymazując to co niepotrzebne - wychodzi tak jak pisałem wyżej. Tak więc, jeśli byłbyś tak dobry - to napisz jak to zrobiłeś, bo wygląda świetnie :twisted:
Światła... nic szczególnego Delicacy z założonym softboxem 60x90 + blenda...a w zasadzie kwadratowy biały styropian :)
Drugie zdjęcie jest już inaczej oświetlone - dwa softy z nałożonymi dyfuzorami... a dokładniej podwłośnikami fryzjerskimi :D
Czyli tak jak pisałem - czysto amatorsko :)
dzięki za informacje na temat światła - efekt cycuś :) właśnie takich fot brakuje mi w pf, dzięki za inspirację :)
tu jest plik psd, on najlepiej wyjaśni ci jak to zrobiłem, dodatkowo dłożyłem mały gaussian blur na odbicie radius 1.6, nie miałem czasu na precyzyjne wycinanie, użyłem więć Magic Eraser Tool + kilka kombinacji z warstwami by odzyskać utracone krawędzie...
Eh te odbicia - prześladują mnie :) Na cyberfoto był podobny wątek, gdzie pisałem na temat odbić - niestety cyberfoto leży i nie mam jak dać linka do tego wątku :( W skórcie - w zdecydowanej większości przypadków nie wystarczy zrobić odbicia lustrzanego, gdyż takie odbicie będzie nienaturalne. Oczywiście może być tak, że sztuczne odbicie, uzyskane na etapie postprocessingu na zasadzie odbicia w pionie, będzie poprawne. Ale będzie to dotyczylo przemiotów, ktorych widoczna (odbijana) część będzie płaska, ustawiona prostopadle do osi optycznej obiektywu i prostopadle do podłoża.
Na powyższym przykłądzie odbicie niestety nie jest poprawne - butelka jest lekko przekrywiona i odbicie też powinno być lekko przekrzywione, ale wg tej samej perspektywy, co butelka - czyli odwrotnie niż na zdjęciu. A tego nie uzyska się bez większych manipulacji.
Też na szybko - przerabiane z odbicia VanMurdera:
Proponuje wziąc lustro, połóżyć sobie na biurku i kłaść na nie różne przedmioty i patrzeć jak się zachowuje odbicie widziane pod różnymi kątami. Będzie doskonale widać w czym rzecz :)
Warto też poeksperymentować ze zdjęciami stosując różne płaszczyzny odbijaące. Lustro kiepsko się nadaje, bo odbija wszystko jak leci i jest "za dokładne". Z tego co czytałem/widzialem, idealnie nadaje się biała i czarna lustrzana pleksi, a także woda. Odbijać może nawet papier satynowy lub błyszczący. Poniższe delikatne odbicie zostało uzyskane w naturalny sposób na tekturze piankowej (gładka, matowa powierchnia):
VanMurder, nie ma za co :)
Ja te zdjęcia i tak robię dla siebie - na żadne zlecenie nie mam szans :)
Konkurencji u mnie nie masz :D
kaen, takie coś:
http://www.allegro.pl/item225874503_...ne_f_vat_.html - da rade?
Jak jest z tym odbiciem w wodzie? Jak się odbija wiem, ale jak użyć tego w studio?
Zależy jakie odbicie chcesz uzyskać. Radziłbym Ci poszukać gdzieś w Twojej okolicy firmy sprzedającej pleksi - wyjdzię Cię to DUŻO taniej i będziesz miał większy wybór. Ta z Allegro nie specjalnie chce odbijąć. Poszukaj czarnej lustrzanej.
Odbicie w wodzie było bardzo fajnie pokazane, o ile dobrze pamiętam, na stronie MILSO -> EDUKACJA.
Zdaje się, że po prostu nalali wody do kuwety i włożyli do środka jakiś płaski kamień, tak żeby woda ledwo go przykrywała. Potem postawili model samochodu, ustawili światło i już. Efekt był naprawdę fajny.
kaen