Wszystkie opcje sprawdziłem i pozostało mi tylko poeksperymentować z kątem wylotu dyfuzora . W wikend się pobawię i zobaczymy.
Wersja do druku
Jeszcze 6 kadrów na weekend, bo coś strasznie skostniały ten dział...
31. Mucha vs mucha, czyli łowik zasysający muchę
32. Hemidactylus turcicus
33. Nieoznaczony skakun ze Słowacji
34. Sphinx pinastri
35. W kroplach rosy
36. Hemidactylus turcicus
Zdjęcia rewelacyjne, numer 35 - super :)
Urocze maleństwa. Jakiego rodzaju dyfuzor odbija się w oku na 36?
31. wydaje mi sie ze jest dziwny zafarb zielony
32 i 36 troche ostrosc poleciala z czubkow
reszta rewelacja swietnie tworzysz obrazy powiedz mi gdzie mozna spotkac osobnika 34
pozdrawiam
Dzięki.
To jeszcze bardzo stara konstrukcja, z 2007 roku, o dość małym wylocie. Później starałem się już unikać takich "trapezów". Niestety oczy żab, jaszczurek i innych zwierząt w takim wydaniu nie wyglądają najatrakcyjniej. Pod tym względem lepiej zastane.
W 31 miałem sporo problemów z dobraniem warunków oświetlenia. Ten jasny, zielony liść + mocne światło z tyłu, stanowczo "pomogły" ujawnieniu się tej zielonej dominanty. Staram się nie grzebać w kolorach (co najwyżej nasycenie), ale faktycznie chyba to by pomogło.
W 32 i 36 ciężko było złapać wszystko w GO. Na tyle duże zwierzę (ok. 4cm), że już zaczynają się problemy dla makrofotografa :D
Zawisak borowiec (34) jest chyba naszym najpospolitszym zawisakiem. Występuje w lasach sosnowych. Gąsienice trudno spotkać, znacznie łatwiej dorosłe ćmy, które lecą do światła.
Mała zmiana tematu... jako, że wiosna już za oknem :)
37.
38.
39
40.
41.
42.
43.
44.
To miłe, że przyroda budzi się do życia i robi się cieplej, łatwiej będzie się zmusić na wyprawę w teren, jednak same fotki to jakieś takie "nieortodoksyjne" makra - skala 1:5, 10...? [tak, tak, zauważyłem "małą zmianę tematu";)]
Z poprzedniej serii najlepsze, wg mnie, #32 (ciekawy kadr) i 35 (piękne światło, kolorki i ta rosa!). #36 też ładne, ale ten dyfuzor w oku psuje robotę. Co do #34 - świetne, tylko ja za "rozlazłymi pełzakami" ogólnie nie przepadam, chyba że jako przynęta na ryby:D
34 mocarne !!!
a 35 się nie ładuje.
Małe odgrzanie tematu. Tym razem powrót do korzeni ;) W użyciu głównie Takumar 50/4 (jeszcze lepszy niż Industar 50/2.8) i odwrotnie mocowany Takumar 28/2.8.
45. NN Salticidae (sklejka z dwóch kadrów)
46. Sitticus floricola
47. Araneus diadematus
48. Calliteara pudibunda
49. Evarcha falcata
50. Ephebopus cyanognathus
51. Monochamus sartor
52. Lymantria dispar
Jak zwykle poziom wysoki. Kadrowo dla mnie najlepsze 48, 50, 51(!). Może kiedyś się zmuszę do zwiększenia skali i odwracania obiektywu, choć bardziej myślę o pierścieniach.
Na razie jednak jadę samym 100 macro a i tak momentami tracę cierpliwość z tą GO i dlatego się waham czy mnie nie przerośnie jeszcze większe zbliżenie.
Powtórzę za tryton jak zwykle wysoki poziom.
Dla mnie najlepsze 47. i 51.
Dziękuję :)
Odwrócony obiektyw to raczej do zabawy w skrajne makro. Tu system Canona ma jedną, dużą przewagę - MPE-65. Może dla niego nie przeszedłbym z Nikona, ale faktycznie bardzo poręczny i nie wymaga wachlowania pierścieniami.
Te ostatnie to dla makrofotografów w zasadzie obowiązek. Jakieś 95% kadrów robię z tym sprzętem. Fakt, przez ostatnie półtora roku z musu (moja 105tka leżała w serwisie), ale nawet z obiektywem makro często potrzebuję skal minimum 2:1.
A GO problemem będzie zawsze. Choć ostatnio zaskoczyła mnie skala różnicy dla różnych ogniskowych. Pstryknąłem sobie dwa zdjęcia 50tką i 105tką na f8. Nie spodziewałem się, że przy 50mm, przy skali 1:1, będzie aż tak duża na + dla tego szkła. Tak więc sensowne wydaje się mieć w torbie dwa obiektywy makro - coś długiego (motylki i te sprawy) oraz krótką ogniskową (większa GO, ale i większa skala odwzorowania z pierścieniami).
Świetne, jak zwykle. Najbardziej podobają mi się 45 i 48 :)
Dark, piękne prace, pozwól, że odniosę się do kilku wybranych:
#47 - jak pod Grunwaldem!...;)
#51 - ależ Ci zapozował(a):shock:, nawet tych czułek nie szkoda, odrosną po odstawieniu aparatu:mrgreen:
#52 - centralnie ale czysto, ładna kompozycja i tło, ufam, że naturalne. Gratuluję wyczucia w ustawieniu płaszczyzny pełnej "twarzy" w zakresie GO, nieźle!
I niech Ci długo służą, boć to zacne szkła we właściwych rękach!:)
Dziękuję :)
Ostatnia partia, ze względu na niedoostrzanie po zmniejszeniu z 814 na 800px, wyszła lekko mydlana. Tym razem chyba trochę lepiej.
53. Larinioides sp.
54. Opilionida
55. Muchołówka vs mucha :-D
56. Pisaura mirabilis
57. Rhogogaster viridis
58. Lasiocampidae
59. Saperda scalaris (w namiocie bezcieniowym)
60. Monochamus sartor (tym razem bez cięcia czułków i widać, że tła są przeważnie naturalne :mrgreen:)
...aby nie było. Też korzystam z Canona :mrgreen::mrgreen:
Wow! Piękne fotografie, niesamowite powiększenia, świetnie się ogląda, najlepsze dla mnie z ostatnich serii: 45 - za akcję, 47 - za ilość krzyżaków na jednej fotce, 48 - za "mordkę" modela, 51-52 - za kadry, 59 - za pomysł. Bardzo wysoki poziom, gratki;-)
Świetne foty. Nie będę nawet oceniał każdego po kolei bo wszystkie mi się podobają :). Z jakiego do szkiełka? I jak doświetlasz?
ładnie poczynasz :)