Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: [Dark] Makro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

34 mocarne !!!
    a 35 się nie ładuje.

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Małe odgrzanie tematu. Tym razem powrót do korzeni W użyciu głównie Takumar 50/4 (jeszcze lepszy niż Industar 50/2.8) i odwrotnie mocowany Takumar 28/2.8.

45. NN Salticidae (sklejka z dwóch kadrów)

46. Sitticus floricola

47. Araneus diadematus

48. Calliteara pudibunda

49. Evarcha falcata

50. Ephebopus cyanognathus

51. Monochamus sartor

52. Lymantria dispar
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jak zwykle poziom wysoki. Kadrowo dla mnie najlepsze 48, 50, 51(!). Może kiedyś się zmuszę do zwiększenia skali i odwracania obiektywu, choć bardziej myślę o pierścieniach.
    Na razie jednak jadę samym 100 macro a i tak momentami tracę cierpliwość z tą GO i dlatego się waham czy mnie nie przerośnie jeszcze większe zbliżenie.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Powtórzę za tryton jak zwykle wysoki poziom.
    Dla mnie najlepsze 47. i 51.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję

Cytat Zamieszczone przez tryton Zobacz posta
    Jak zwykle poziom wysoki. Kadrowo dla mnie najlepsze 48, 50, 51(!). Może kiedyś się zmuszę do zwiększenia skali i odwracania obiektywu, choć bardziej myślę o pierścieniach.
    Na razie jednak jadę samym 100 macro a i tak momentami tracę cierpliwość z tą GO i dlatego się waham czy mnie nie przerośnie jeszcze większe zbliżenie.
    Odwrócony obiektyw to raczej do zabawy w skrajne makro. Tu system Canona ma jedną, dużą przewagę - MPE-65. Może dla niego nie przeszedłbym z Nikona, ale faktycznie bardzo poręczny i nie wymaga wachlowania pierścieniami.

Te ostatnie to dla makrofotografów w zasadzie obowiązek. Jakieś 95% kadrów robię z tym sprzętem. Fakt, przez ostatnie półtora roku z musu (moja 105tka leżała w serwisie), ale nawet z obiektywem makro często potrzebuję skal minimum 2:1.

A GO problemem będzie zawsze. Choć ostatnio zaskoczyła mnie skala różnicy dla różnych ogniskowych. Pstryknąłem sobie dwa zdjęcia 50tką i 105tką na f8. Nie spodziewałem się, że przy 50mm, przy skali 1:1, będzie aż tak duża na + dla tego szkła. Tak więc sensowne wydaje się mieć w torbie dwa obiektywy makro - coś długiego (motylki i te sprawy) oraz krótką ogniskową (większa GO, ale i większa skala odwzorowania z pierścieniami).
    Niepoprawny politycznie, WysokoSzumiący na każdym ISO aparat, z bandingiem, dead- i hotpikselami oraz odklejającymi się gumami. Kilka słoików po musztardzie i akcesoriów

Awatar Kaasik91
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Świetne, jak zwykle. Najbardziej podobają mi się 45 i 48
    makro na CB - zapraszam!

Początki nałogu Awatar x-mac
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Dark, piękne prace, pozwól, że odniosę się do kilku wybranych:
    #47 - jak pod Grunwaldem!...
    #51 - ależ Ci zapozował(a), nawet tych czułek nie szkoda, odrosną po odstawieniu aparatu
    #52 - centralnie ale czysto, ładna kompozycja i tło, ufam, że naturalne. Gratuluję wyczucia w ustawieniu płaszczyzny pełnej "twarzy" w zakresie GO, nieźle!
    Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    [...]W użyciu głównie[...]
    I niech Ci długo służą, boć to zacne szkła we właściwych rękach!
    marcin
    forma wynika z funkcji (ls) - mniej znaczy więcej (mvdr) - ornament to zbrodnia (al)

szukaj: 1 2 3

Awatar Dark
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziękuję

Ostatnia partia, ze względu na niedoostrzanie po zmniejszeniu z 814 na 800px, wyszła lekko mydlana. Tym razem chyba trochę lepiej.

53. Larinioides sp.

54. Opilionida

55. Muchołówka vs mucha :-D

56. Pisaura mirabilis

57. Rhogogaster viridis

58. Lasiocampidae

59. Saperda scalaris (w namiocie bezcieniowym)

60. Monochamus sartor (tym razem bez cięcia czułków i widać, że tła są przeważnie naturalne )

...aby nie było. Też korzystam z Canona

Domyślnie

Wow! Piękne fotografie, niesamowite powiększenia, świetnie się ogląda, najlepsze dla mnie z ostatnich serii: 45 - za akcję, 47 - za ilość krzyżaków na jednej fotce, 48 - za "mordkę" modela, 51-52 - za kadry, 59 - za pomysł. Bardzo wysoki poziom, gratki;-)

Coś już napisał Awatar astroadamo
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Świetne foty. Nie będę nawet oceniał każdego po kolei bo wszystkie mi się podobają . Z jakiego do szkiełka? I jak doświetlasz?
    Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 L, C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów