kurcze, bylem przekonany ze dla miast powyzej ilus tam mieszkancow jest 570zl? widocznie nie ta tabelke patrzylem :)
Wersja do druku
kurcze, bylem przekonany ze dla miast powyzej ilus tam mieszkancow jest 570zl? widocznie nie ta tabelke patrzylem :)
czyli piszac prostym jezykiem - w przypadku fotografa slubnego, ktory zajmuje sie wylacznie fotografia slubna (focenie, obrobka - wywolanie zdjec w labie) vat oraz ryczalt jest kiepska opcja.
- pozostaje zatem karta?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomnialem dopisac, ze klientami w takim ukladzie w 100% sa panstwo mlodzi a nie zadne firmy :]
nawet jak 10% klientow to firmy , to tez jest ok , nie kazda firma musi miec fakture vat
a poza tym to ta uwazam ze karta jest najlepsza ( chyba ze ktos generuje koszty ktore moze odpisac , to mozna sie bawic inaczej , ale czy jest sens ( zawsze to i ksiegowa wtedy zazwyczaj potrzebna ) , wedlug mnie nie )
glupi bylem ze sie w ryczalt wpakowalem , ale to tylko pol roku bylo , myslalem ze nawet 1300 zl nie zarobie miesiecznie i to byl blad heh ;]
a teraz swiety spokoj , 54 zl to pikus w skali miesiaca a caly rok swietego spokoju w zasadzie
cholera troche to wszystko zakrecone.
ok, po kolei.
opcja jest taka: jestem zatrudniony na umowe o prace na pol etatu na czas nieokreslony
dodatkowo chce otworzyc dzialalnosc fotograficzna "fotografia slubna" :]
w takim ukladzie, wybierajac jako rozliczenie podatkowe - karte podatkowa, to wedle tej tabeli:
http://g.wieszjak.pl/p/_wspolne/plik...2010_12331.pdf
bede musial placic miesiecznie 255 pln podatku (mieszkam w Szczecinie - powyzej 50 tys. mieszkancow) bez wzgledu na to ile zarobie i dodatkowo co miesiac jestem zobowiazany placic swiadczenie do zus, te cale "zdrowotne" tak?
czy pokrecilem cos ;)
nie nic nie pokreciles
No to super.
Zatem z tego co zrozumiałem wnioski są następujące:
Koszt utrzymania własnej działalności gospodarczej - jeżeli jest się już zatrudniony na umowę o pracę i działalność foto byłaby dodatkowym zajęciem to niecałe 600pln miesięcznie (karta podatkowa + składka zdrowotna)
Jeżeli chcemy prowadzić wyłącznie własną działalność to będzie to przedsięwzięcie w cenie około 1150pln miesięcznie (karta podatkowa + pełna składka zus), z bonusem od polandu w postaci zniżki na zus - czyli przez pierwsze dwa lata niecałe 600pln
:lol:
Trzeba przyznać, że nasza ojczyzna nie zachęca fotografów ślubnych do bycia wobec niej uczciwym finansowo :D
Ja jestem VAT-owcem (usługi nie fotograficzne) i wystawiam FV będące kosztem dla firm, więc tu nie da się kombinować, bo często jestem zapraszany do US przy okazji kontroli krzyżowych innych firm.
Następne NIE na VAT.
nie chce wprowadzac Cie w blad, ale chyba cos zle liczysz - nie jest tak, ze jesli jestes juz na umowie o prace to masz poplacone skladki zdrowotne? dlaczego mial bys placic ZUS?
przy karcie podatkowej swiadczenia zdrowotne mozna odliczyc! czyli prowadzisz sobie dzialalnosc gospodarcza jako jedyne zrodlo dochodu i od kwoty jaka ustali Ci US odejmujesz ZUS i roznice ktora wyszla jest obowiazujaca Cie oplata
poprawcie mnie :)
zle liczysz
po pierwszy jesli sie nie myle na pelnym etacie odliczasz to i owo od zusu a nie na polowie , ale to upewnij sie
tak czy owak 2 lata zus jest 340 zł + od odliczeniu czesci skladki podatek ~ 60 zł wiec razem najmniej 400 zł
Wydaje mi się że na pół etatu także odlicza się wszystkie składki właśnie ze względu na charakter umowy (umowa o pracę), ale mogę się mylić.
nikt dokladnie nie wie, ale cos czuje ze jak nie bedzie sie bralo za reportaz slubny conajmniej 2000 pln to mozna szybko pojsc z torbami ;]
oczywiscie mam na mysli kilka takich zlecen za dwa tysiaki w miesiacu, zeby pozniej w okresie poza sezonem miec za co wyzyc z zarobionych i oszczedzonych pieniedzy.
i w tym momencie jest problem, bo zeby krzyknac za usluge zdjec slubnych conajmniej 2000 pln trzeba miec przede wszystkim bogate i wartosciowe portfolio, odpowiedni (niestety obrzydliwie drogi) sprzet, oraz doswiadczenie zdobyte wieloma sezonami.
jak zatem osoba, ktora ma zdolnosci ale ogranicza ja sprzet ma zdobyc srodki na jego kupno?
- najprosciej postarac sie o kredyt, ale to jest zadluzenie wielomiesiecznie (albo i wieloletnie) ktore bedzie stanowilo ogromny klopot na poczatku dzialalnosci.
dofinansowanie z uni zalatwi czesciowo sprawe, ale trzeba placic co miesiac zus + podatek i jest kolejny paradoks, bo za co ma wyzyc fotograf, ktory dopiero co otworzyl dzialalnosc i dopiero zbiera zlecenia?
zbudowanie portfolio to kolejny klopot.. mysle, ze minimum dwa lata trwa budowanie pf, ktore bedzie na tyle dobre, ze mlodzi nie bede sie wahali zaplacic za usluge ponad 2000 pln
no ale przez ten dwa lata, kiedy bierzemy za zdjecia odpowiednio mniej kasy co do prezentowanych umiejetnosci - trzeba placic zasrany zus.
przeciez to jest chore
reasumujac: imho niemozliwe jest aby poczatkujacy fotograf slubny /pomijam jego zdolnosci artystyczne, marketingowe itp/, ktory chce uczciwie rozliczac sie z polandem mial szanse rozwoju.
nie chcialbym nic sugerowac, ale wydaje mi sie ze mozna na palcach jednej reki policzyc osoby, ktore zaczely ten biznes od samego poczatku legalnie.
teraz Polska! :lol:
Tak? A niby jakie przeciwskazania widzi twoja ksiegowa w wystawianiu faktur drukowanych na przyklad z Excela, albo wysylanych w PDF'ach do klienta "drukowanych" za pomoca 'doPDF'.
Bzdura i tyle.
Bardzo bardzo dawno temu, kiedy jeszcze bylem na tyle glupi zeby bawic sie z ksiegowoscia samemu, uzywalem www.ifirma.pl. Zasadniczo mozna tam prowadzic cala ksiegowosc, dostep via WWW, drukowanie deklaracji.
Kiedys (jakies 7-8 lat temu) koszt rozliczania sie u nich wynosil chyba 50pln miesiecznie (moze mniej, nie pamietam dokladnie).
Tak czy siak o wiele bardziej oplaca sie pojsc do ksiegowej, ktora nie dosc ze jest na bierzaco ze wszystkimi przepisami to jeszcze zajmie sie cala papierkologia... zabawy samemu z ksiegowoscia tylko dlatego zeby oszczedzic 100-200pln to zwykla glupota. No chyba ze ktos ma za duzo wolnego czasu.
Ja zaprzeczam żeby tak było. 1 czerwca minie równy rok odkąd prowadzę działalność. Wcześnie zdołałem w ramach budowy pf zrobić 2 śluby po kosztach. Wszystko następne za kasę. Owszem dostałem dofinansowanie co pchneło całość do przodu. Kase na zus trzeba było zarobić. Nie utrzymuje się i tylko w takiej sytuacji wyobrażam sobie możliwość wejść w ten biznes - przy braku po prostu innych kosztów np. mieszkaniowych. Portfolio można zbudować na kilku ślubach i nie potrzeba aż tak drogiego sprzętu żeby to zrobić. W tym roku cena ślub oscyluje w kwocie 2300 zł , w przyszłym roku 3000 zł , wszystko powoli własnym tempem idzie do przodu.
Generalnie można ale trzeba umić , potrafić i móc ;]
Portfolio można zbudować dużo szybciej :) Problematyczne jest utrzymanie się w momencie gdy dochodzą dodatkowe koszta, bo ZUS i cała reszta to załóżmy te 400-600 pln ale dodając do tego koszta mieszkaniowe robi się już bardzo nieciekawie :]
Dotacja dotacją, ale aby ją dostać należy utrzymać się przez okrągły roczek z firmy a to już nie lada wyczyn... Bynajmniej takie jest moje zdanie odnośnie sytuacji w Szczecinie heh zwłaszcza, że optymalne zapełnienie to 2 śluby miesięcznie...
Chyba żeby brać pod uwagę podwykonawstwo, ale to pozbawia nas możliwości wykorzystania do celów autopromocji zdjęć wykonanych właśnie w taki sposób.
To żeby z kwestią zus było jasne: jeśli jest się gdzieś zatrudnionym i wynagrodzenie przekracza najniższą krajową to z działalności gospodarczej opłacamy tylko składkę na ubezpieczenie społeczne i o część tej składki pomniejszamy później podatek (płacimy 9% podstawy a od podatku możemy odliczyć 7,75%). I dodam, że jeśli chodzi o opodatkowanie kartą podatkową o której pisaliście trzeba być czujnym bo część usług fotograficznych nie podlega tej formie.
Moje portfolio slubne praktycznie nie istnieje, pomimo tego od konca lutego b.r. udalo mi sie podpisac 11 umow na zdjecia slubne w tym roku oraz 2 na przyszly - cena od 1500 do 2500 w zaleznosci od pakietu.. na przyszly rok planuje podwyzke. Dzis kolejne spotkanie z klientami. Pomimo ze kokosy to jeszcze nie sa, to jednak da sie ...
No to widać szczeciński rynek jest specyficzny :] Sporo osób narzeka tu na brak klienteli :P
Czacha nie mam pojecia jak ty to zrobiles.
Zakladam jakas inwestycje w reklame, typu pozycjonowanie google (?)
Moge jedynie pogratulowac heh ;)
Po prostu robie dobre zdjecia :mrgreen:
A na powaznie - nie robilem nic nadzwyczajnego ... nad pozycjonowaniem sie wciaz zastanawiam, nie stac mnie na razie ;)
Tak , foto reklamowa dla firm nie podpada pod karte, i tyle w sumie.
Tak czarno nie jest ale i nie jest różowo.
Portfolio da się zbudować na kilku ślubach - jest się w miarę dobrym to można zaczynać brać jakieś sensowne pieniądze. Ja pierwszy sezon obleciałem na stawkach 2k - i miałem mało zleceń :) Ale wolałem zrobić 10 po 2k niż 20 po 1k :P Teraz zacząłem drugi sezon stawki 2,5-3,5k za DVD i mam 2 dziury w sezonie, które i tak pewnie się zapchają + trochę plenerów. Przyszły sezon kolejna podwyżka cen i to co zrobiłem od niedawna - zdecydowane skrócenie czasu pracy.
A różowo nie jest bo moim zdaniem po 2 latach gdy wejdziemy w pełny zus nie biorąc minimum 3k za zdjęcia x 25 reportaży to za wiele nie zostanie. Wygląda to na początku ładnie ale zusy,podatki,koszty sprzętu (zarówno foto jak i komputerowego) zdecydowanie zaniżają nasze dochody.
A ja mam trochę inne pytanie i od razu przepraszam, że się podpinam pod wątek, ale nie chce zakładać nowego. Czy jest możliwość podpięcia się w jakiś sposób pod działalność gospodarczą innej osoby (w tym wypadku internetowy sklep rowerowy i dystrybucja) i dorzucanie się do podatków, a w zamian za to żebym mógł legalnie zarabiać na zdjęciach i otwarcie się reklamować. Zakładanie działalności w moim wieku raczej nie jest najlepszym posunięciem, podatki wysokie itp. ale chciałbym bez problemu reklamować się, że robię zdjęcia ślubne, sesje portretowe itp. Czy są na to jakieś sposoby?
Jako osoba fizyczna również masz możliwość legalnego reklamowania się i robienia zleceń na umowę.
Czyli nie mając działalności mogę nadrukować wizytówek, ulotek itp. ile chce, 'zasypać' tym całe miasto i nikt za to mnie nie będzie ścigał? W czerwcu mam pierwszy ślub, mam nadzieje, że efekty mnie zadowolą, a dużo od siebie wymagam i będą to zdjęcia, które dobrze spełnią rolę reklamy.
No to jest wiadome. Tylko ile wynosi podatek od dajmy na to tysiąca złotych przy umowie o dzieło?
google nie boli , liczysz ze kazdy za raczej cie poprowadzi ;]
lepiej od samego poczatku uzycz sie prowadzic swoj biznes , bo pozniej bedzie problem pit wypelnic
Ponieważ jest to dzieło związane z prawem autorskim to ma 50% kosztów uzyskania przychodu a więc od 1000 PLN płacisz 90 PLN podatku
W ogole wpisz sobie w google Inkubator Przedsiębiorczności
Tyle, że umów o dzieło nie może podpisać z osobą fizyczną. Tak że ta forma nie jest legalna. Za MM - inkubator będzie dobrym rozwiązaniem dla Ciebie.
z innej beczki:
1. mam siano z PUP
2. będę VATowcem
pytanie:
czy mogę odliczyć VAT od zakupionego sprzętu ?
Skoro nie osobie fizycznej nie wolno podpisać umowy o dzieło z inną osobą fizyczną, to co w takim razie wolno? Prawnicy mają po kilka umów tego typu podpisanych w ciągu roku i im jakoś to legalnie przechodzi a foto to od razu łamanie prawa?
umowa o dzieło + umowa zlecenie
http://biznes.interia.pl/firma/news/...e,1173564,1852
polecam przeczytać, rozjaśni sytuację
Czy ktoś może mi napisać czy kody PKD 62.01.Z,63.11.Z,63.12.Z,62.09.Z mogą być na ryczałcie-pozdrawiam
O tym czy ryczałt czy nie decyduje klasyfikacja PKWiU
Skoro znasz już pkd to znaczy że już wiesz co będziesz robił, a więc wystarczy
Krok 1:
znaleźć ustawę o ryczałcie np http://www.pit.pl/att/przepisy/ryczalt.pdf i w załączniku nr 2 str 42 jest wykaz co wypada z ryczałtu.
Krok 2:
odnaleźć to co chcesz robić w klasyfikacji pkwiu np tu http://www.klasyfikacje.pl/drzewo_pkwiu97.html i zobaczyć czy ta grupa znajduje się we wspomnianym wyżej załączniku
Mam wątpliwości odnośnie karty podatkowej, bo różnie ludzie mówią. Z ustawy "o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne" nie wynika, że będąc na karcie nie można świadczyć usług na rzecz innych firm. Ale znowu czytam na innym forum, że jednak nie można i że US może się przyczepić. A co w następującej sytuacji - kupuję albumy i zamawiam odbitki dla klientów. Czyli korzystam z usług innych firm. Będąc na karcie podatkowej nie mogę tego robić? Jak w takim przypadku z tego wybrnąć, kupować albumy i zamawiać odbitki na osobę prywatną? Tyle że wtedy nie wliczę sobie tego do kosztów i nie odliczę od podatku. Ciekawi mnie jak ludzie, którzy wybrali kartę podatkową sobie z tym radzą. Czy US faktycznie wszystko tak dokładnie kontroluje?
Znalazłem w tym wątku pewne stwierdzenie.
Proszę o podanie jakiejś podstawy prawnej?
- na karcie podatkowej nie można wykonywać fotografii reklamowej
- na karcie podatkowej nie można świadczyć usług dla firm
- osoby prywatnie nie mogą ze sobą podpisać umowy o dzieło
- Załącznik nr 4 poz 90 określa dokładnie usługi fotograficzne opodatkowane kartą podatkową, nie ma tam wymienionej fotografii reklamowej, jest jednak fotografia techniczna i jeśli umiesz ładnie uzasadnić że fotografie reklamową można uznać za fotografie techniczną możesz złożyc wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej potwierdzającej Twoją tezę. Natomiast wyłączenie fotografii reklamowej znajduje się w załączniku dot. ryczałtu ewidencjonowanego i wielu urzędników uznaje że ponieważ karta jest formą zryczałtowaną to rozciąga to wyłączenie na kartę .
- na karcie można świadczyć usługi dla firm, ważne abyś mieścił sie w zakresie opisu usługi z załącznika 4
- ja nie znalazłem przepisu zabraniającego zwierania umów zleceń między os. fizycznymi, wręcz znalazłem opracowania jak należy rozliczać takie umowy, tzn nie odprowadza sie podatku w trakcie roku tylko wykazuje sie takie umowy jako inne źródła w zeznaniu rocznym.
Oj joj ale kolega pomieszał
W ustawie nie ma przepisu zabraniającego świadczenia usług dla firm ważne natomiast co pisałem mastercheat'owi żeby usługa nie wybiegała poza opis załącznika 4
Natomiast art 25 pkt 1.3. mówi o zakazie korzystania z usług innych firm chyba że chodzi o usługi specjalistyczne które określa art 25 pkt 3 cytat: "Za usługi specjalistyczne w rozumieniu ust. 1 pkt 3 uważa się czynności i prace
wchodzące w inny niż zgłoszony zakres działalności, niezbędne do całkowitego
wykonania wyrobu lub świadczonej usługi, w tym również czynności i prace
towarzyszące, o których mowa w załączniku nr 4." Tak więc zamówienie odbitek spokojnie można uznać za usługę specjalistyczną, w ustawie nie ma nic o zakazie kupowania towarów niezbędnych do wykonania usługi a przecież kupno albumu nie jest usługą więc nie ma tu problemu.
No i końcówka Twojego pytania: karta podatkowa to podatek uproszczony więc nie ma tu mowy o wliczaniu czegoś w koszty (to dot. tylko zasad ogólnych), jedyne co odliczasz od podatku przy karcie to część składki na ubezpieczenie zdrowotne.
US rzadko kontroluje karty (chyba że sa vatowcami), ale mogą do Ciebie zaglądnąć w sprawie rachunku jaki wystawiłeś jakiejś firmie.
No właśnie to rozciąganie urzędników to jest takie trochę nie bardzo.
Cytat:
Art. 8.
1. Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych,
z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:
3) osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:
e) świadczenia usług wymienionych w załączniku nr 2 do ustawy,
Cytat:
Art. 12.
1. Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi:
i) pozyskiwania personelu (PKWiU 74.50.2), z zastrzeżeniem załącznika
nr 2 do ustawy, dezynfekcji i tępienia szkodników (PKWiU 74.70.11),
fotograficznych (PKWiU 74.81), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do
ustawy, przyjmowania telefonów (PKWiU 74.83.11), powielania
(PKWiU 74.83.12), organizowania wystaw, targów i kongresów
(PKWiU 74.84.15), z zastrzeżeniem załącznika nr 2 do ustawy,
Jak widać wszędzie jest jasno mowa typowo o "Ryczałcie od przychodów ewidencjonowanych" a nie o " Karcie podatkowej" czy też ogólnie o "zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodówCytat:
Załącznik nr 2
Wykaz usług, których świadczenie wyłącza podatnika z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, oznaczonych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług
20 grupa 74.81.23 Usługi wykonywania fotografii reklamowych i podobnych
osiąganych przez osoby fizyczne"
a co do załącznika 4 CHARAKTERYSTYKA DZIAŁALNOŚCI USŁUGOWEJ
I WYTWÓRCZO-USŁUGOWEJ OBJĘTEJ OPODATKOWANIEM
W FORMIE KARTY PODATKOWEJ.
Jasne można to nazwać fotografia techniczną, a nawet czasami reportażową, ale przecież na końcu jest "itp." i dlaczego tam nie podczepić reklamowej?Cytat:
Wykonywanie w zakładzie i poza zakładem fotografii,
filmów i przeźroczy: portretowych,
reportażowych, okolicznościowych, krajobrazowych,
technicznych itp.
i jeszcze link do pewnego orzeczenia, wprawdzie pytanie nie dotyczyło wykonywania fotografii reklamowej, na karcie podatkowej, ale jednak gość typowo pisze, że reklamową też robi i się do tego nikt nie przyczepił.
http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p...mpp_s_strona=1Cytat:
Wnioskodawca jest podatnikiem prowadzącym działalność usługową, w zakresie usług fotograficznych (wykonywanie fotografii na zamówienie, fotoreportaży, wizualizacji działalności przedsiębiorstw, fotografii reklamowych i produktowych) - PKWiU 74.20., dla celów „Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym...” sklasyfikowanych jako usługi fotograficzne pozostałe (zał. 3 do Ustawy poz. 90).
Dałeś link do szukajki jesli możesz to podaj numer tej interpretacji.
Faktycznie to itp daje tutaj pole do popisu, ale również dla urzędników z doświadczenia wystąpiłbym o interpretacje indywidualną
kurcze, nie mogę tego zlinkować,
jak w szukajce wpiszesz słowo fotografia to będzie to pierwsza interpretacja z brzegu.
1. interpretacja indywidualna, sygnatura: IPPB1/415-879/09-2/EC
Ok przyznaję nie wziąłem pod uwagę "itp" wygląda więc na to że wybierając kartę podatkową jesteśmy "do przodu" z zakresem usług w stosunku do ryczałtu (tyle lat w tym siedzę a cały czas wyjść nie mogę z podziwu jak można po....yć przepisy.)
Dzięki za odpowiedzi, to dużo wyjaśnia. Czyli wychodzi na to, że będąc na karcie jedynym poważnym ograniczeniem może być brak możliwości wykonywania fotografii reklamowej. No chyba że w jakiś sposób obejdzie się przepisy ;)
No właśnie nie, w wyniku bardzo owocnej dyskusji z mastercheat'em wychodzi na to że zakres usług fotograficznych określony w karcie podatkowej jest na tyle szeroki, że obejmuje również fotografie reklamową. Wskazuje na to interpretacja którą wskazał mastercheat, co prawda dotyczy ona innego zagadnienia związanego z karta podatkową, ale przedsiębiorca o nią występujący który jest na "karcie" w zakresie swojej działalności wymienił również fot reklamową i produktową, a wydaje mi się że Izba Skarbowa wydająca interpretację zakwestionowała by prawo do opodatkowania kartą podatkową nawet jeśli pytanie dotyczyło innego zagadnienia związanego z tą formą opodatkowania.
A faktycznie, teraz doczytałem. Myślę jednak że w takich przypadkach trzeba by pisać do US o wydanie interpretacji przepisów dotyczącej konkretnej sprawy. Bo wiadomo, że co urząd, to może być różnie. Na "sąsiednim" forum toczy się też dyskusja na ten temat i jeden z użytkowników pisze tak:
"wybranie karty podatkowej tak samo jak i ryczałtu, powoduje że odcinasz się od wielu fotograficznych możliwości. Narażasz się także na nieprzyjemności w US kiedy się będziesz rozliczał, bo urzędnik stwierdzi, że praca która wykonałeś podchodzi pod fotografię reklamową, a takiej jak już wspomniałem, nie możesz wykonywać będąc na karcie podatkowej i ryczałcie. Zaufaj, wiem co piszę, zostałem o tym poinformowany na kursie, oraz znam dwa takie przypadki z życia...... znajomi przeszli koszmar w US.
Tak więc różnie może być i trzeba być ostrożnym ;)
ja jestem na karcie.
mogę robić każdą fotografię - tak to rozumiem.
Ograniczeniem jest to, że nie mogę mieć własnego LABU-u i robić odbitek - taką opcję wybrałem - płacę coś koło 230 zł miesięcznie stałego podatku.
jedna rzecz mnie zastanawia........ każdy fotograf w tej chwili obrabia zdjęcia na kompie, a to już podchodzi pod pracę graficzną....... co jest niezgodne z zakresem obejmowanym przez kartę podatkową.
????
:-/
@ michal_sokolowski
Te 230 zł to już po odliczeniu podstawy składki na ubez. zdrowotne?
Dokładnie, tak jak pisałem w sąsiednim wątku jak coś nie jest czarno na białym występować o interpretację.
Chociaż teraz po dokładny wczytaniu się w przepisy na 99% mamy tu sytuację gdzie z ryczałtu jest wyłączona foto reklamowa a z karty podatkowej nie, właśnie dla tego że w załączniku do ryczałtu jest to wyraźnie napisane a załącznik do katy ma "itp" pod które spokojnie można podciągnąć reklamową.
Wskazuje na to fragment interpretacji zalinkowanej przez mastercheat'a:
"Wnioskodawca jest podatnikiem prowadzącym działalność usługową, w zakresie usług fotograficznych (wykonywanie fotografii na zamówienie, fotoreportaży, wizualizacji działalności przedsiębiorstw, fotografii reklamowych i produktowych) - PKWiU 74.20., dla celów „Ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym...” sklasyfikowanych jako usługi fotograficzne pozostałe (zał. 3 do Ustawy poz. 90).
Działalność jest opodatkowana w postaci karty podatkowej,..."
Skoro zapytanie nie zostało odrzucone z powodu zakwestionowania możliwości opodatkowania takiej działalności kartą podatkową to oznaczałoby szerszy zakres działalności foto w karcie niż ryczałcie
To była odp do briho ale w czasie pisania wpadły dwa posty