na kolana nie powaliło ale dla wielu dobry początek. Forma trochę chaotyczna.
Wersja do druku
na kolana nie powaliło ale dla wielu dobry początek. Forma trochę chaotyczna.
Ja jestem kompletnym łosiem z shopa ale na pierwszym seminarium nie wytrzymałem - raz ze nic odkrywczego a dwa że strasznie to nieskładne podane, spokojnie można było to dwa razy szybciej przemielić, trzy - też mi się efekt kompletnie nie podobał.
No chyba że rozkręca się pod koniec?;)
Duzo osob patrzy na to troche podejrzliwie, ok, wasze zdanie, macie do tego prawo. Ale ktos wkoncu zrobil cos innego, pokazuje jakis warsztat. Pokazuje w jakim kierunku czego mozna uzyc, nikt nie nakazuje isc z obrobka w tym samym kierunku co jest pokazany na wykladach. Przyznam sie szczerze ze phothoshopa mecze od prawie 4 lat, caly czas cs, a jakis czas temu szczesliwie cs2. I Ani razu nie uzylem kanalow, nie widzialem dla nich zastosowania. Teraz wiem troszke wiecej ze moga sie przyda i np do czego, a to juz jest wiedza nabyta ktora pozostaje.
Kto z Was (krytykujacych) mialby czas i checi pomoc komus innemu, i pokazac cos co sie przydaje, chociazby jakies podstawy ? Moze zrobcie swoje webminaria, prowadzcie je po swojemu, szybciej, taniej, lepiej i z lepszym rezultatem koncowym, a najlepiej na oprogramowaniu freeware ;)
Janusz, umiesz duzo, Twoja wiedza jest naprawde przydatna i pomocna w wielu kwestiach, potrafisz sie nia dzielic - takich ludzi niestety troche brakuje, zwlaszcza w polsce. Kazdy chce kase, kazdy chce ukryc tajemnice swojej zajefajnosci zdjec. Ok rozumiem, szanuje, ale wiele osob poszukuje podstaw ktorych niestety nie dowie sie na podstawie ksiazek, a nawet jak dowie sie teoretycznie to w praktyce moze byc gorzej.
Na koniec, na nikogo nie naskakuje, nikomu nic nie zarzucam. Sam niewiele sie dowiedzialem podczas dwoch wykladow ale zawsze jakas drobna informacja zdobyta jest cenna. Potraficie ? To sie podzielcie, JA chetnie skorzystam, naprawde :)
ps. Mowa byla o platnych, ale mowa tez byla o tym ze moze udalo by sie z tej kasy zaprosic kogos znanego, kogos kto za free nie zrobi wykladu. Moim zdaniem to jest w miare sensowne. Nie wiem jak waszym.
Ja osobiście zamiast wybrać pierwsze webinarium (byłem zainteresowany) wybrałem kurs CS4 na stronie do której dostałem darmowy miesięczny dostęp rejestrując PS w Adobe. I generalnie jakby miał za coś płacić, to za takie właśnie kursy które są profesjonalnie przygotowane i obejmują pełny materiał od początku do końca... A płatny dostęp jest tani jak barszcz...
za coś takiego można by może i płacić, byle byłoby dobre :/
ps. w kwestii formalnej: pisze się "po polsku" (małą literą)
cyberek wrzucil pliki raw i psd z ostatniego webinarium. Kazdy moze teraz umiescic na forum swoja wlasna wersje obrobki tego zdjecia :)
Witam. Mam chwilkę na kilka odpowiedzi wobec różnych punktów widzenia.
Co do kwestii nagrywania - cały czas proszę o nienagrywanie oraz nierozpowszechnianie (dokładnie takie zdanie pada na początku webinarium). Wyobraźcie sobie, że zapraszam kogoś do prowadzenia webinarium, kto chce zrobić to za darmo, ale tylko ten jeden raz i tylko dla danego grona. Taki jest wymóg, i stąd takie wymagania. Co lepsze - załóżcie chociaż na chwilę, że zapraszam kogoś na płatne webinarium. Kto przyłączy się do niego i zapłaci te śmieszne 10zł, jeśli będzie wiedział, że dzień później będzie mógł je pobrać z jakiś torentów czy od kolego... wówczas jakie kolwiek finansowanie projektu czy prowadzących będzie niemożliwe.
Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach. Gdy ktoś już coś zrobi, to tylko ganią, ale sami jakoś nie kwapią się do zrobienia czegoś nowego.
Krzychu - czy ta strona z materiałami pozwala Ci na zadanie pytania do każdego elementu, który nie rozumiesz albo który chciałbyś zrobić inaczej?
wojkij - cieszę się że "kompletny łoś" potrafi tak szybko łapać... niestety z pytań jakie padały w czasie webinarium wynika, iż jesteś w mniejszości (niestety z uwagi na i tak przeciągnięcie z godziny do dwóch podstawowe pytania o powtórkę skrótów klawiszowych itp musiałem pominąć).
Janusz Body - piłem do Twojego wypowiadania się w kwestii czyiś praw do postawienia warunku - nie nagrywajcie bo nie będzie kolejnych. Czyżby zależało Ci, żeby jednak pomysł*upadł? Po co? Co Ci po tym? Kompletnie nie rozumiem Twojego stanowiska. Natomiast był bym mile zaskoczony, gdybyś wyraził chęć udziału w projekcie i poprowadzenia (na razie darmowego) webinarium.
A na zakończenie - wiele osób pisało, że godzina i dzień jest nieodpowiedni. Zapraszam na forum do wypowiedzenia się w wątkach o dniach i godzinach, jak również w proponowanych tematach. Założyliśmy również propozycje osób, które mogły by poprowadzić webinaria i pokazać coś ciekawego.
Zapraszam do rejestracji na forum.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ps PS ... dla tych, ktorzy nie znają adresu forum:
http://forum.photoshoptricks.pl
Absurd. Pisałem o NIEROZPOWSZECHNIANIU. Zakaz nagrywania jest nie dość, że absurdalny to niewykonalny. Dziwaczne jest żądanie "nieprowadzenia notatek" - nagrywanie jest formą "notowania" wykładu internetowego, który z natury rzeczy jest mocno ułomny w stosunku do żywego kontaktu z wykładowcą. Tu już padł przykład Lyndy. Można sobie ten sam wykład odtwarzać do woli w ramach swojego abonamentu.
Nie będziesz mile zaskoczony. Było by też dobrze jakbyś przestał pić. :mrgreen: To niezdrowe i raczej nie zjednuje przyjaciół.
Sygnały od uczestników o tym, że następne będzie płatne w zupełności wystarczą. Nie zależy mi na tym czy pomysł upadnie, czy będziesz na tym robił kasę, czy będzie się to ludziom podobać czy nie. Jestem wystarczająco niezależny finansowo, żeby pozwolić sobie na luksus pomagania innym - nieodpłatnie i bez jakichkolwiek korzyści. Samo stwierdzenie "...na razie darmowego..." mnie osobiście osłabia.
Mam natomiast ZASADNICZE obiekcje co do tego co byłeś uprzejmy zaprezentować w przykładach na tutejszym forum. Mnie się to po prostu NIE PODOBA. Może mi się nie podobać? Bo mnie się wydaje, że odpowiedź brzmi TAK. Na dodatek mam też prawo wyrażać swoje wątpliwości m.in dotyczące zakazu nagrywania tudzież poziomu obróbki. Zauważ, że ma to niewiele wspólnego z Twoimi insynuacjami, że zależy mi na tym, żeby Twój pomysł upadł. Jest mi to totalnie obojętne. Nic mi po tym. Nic mi do tego. Ale mój wewnętrzny sprzeciw budzi pokazywanie czegoś co ma mało wspólnego z podstawami poprawnej obróbki czemu niniejszym daję wyraz.
Janusz Body - pewnie że możesz mieć swoje zdanie, w końcu mamy wolność wypowiedzi i takie tam ;). Jeszcze niedawno byłem w podobnej pozycji jak Ty - na forum to coś komuś podpowiem, pomogę itp, ale postanowiłem zrobić coś więcej. Czy przykłady były idealne? Zapytaj tych, którzy uczestniczyli w webinariach. Moim zdaniem same zdjęcia czy końcowe efekty nie miały większego znaczenia w sytuacji, gdy podstawą jest pokazanie pewnych mechanizmów, procesów obróbki, które można zastosować w różnych sytuacjach, by uzyskać rozmaite efekty końcowe. Poza tym istnieje wiele innych metod na "pomoc" o której piszesz - np sugestia, iż można by coś wykonać inaczej, pójśc w innym kierunku (co można zresztą zrobić w trakcie webinarium).
Sam biorąc udział w tego typu webinariach (płatnych) często z 2 czy 4 godzin spotkania wyciągam jedno zdanie, jedną technikę, która jest warta spędzenia tego czasu, popatrzenia jak pracują inni, porównania tego z swoim warsztatem i przede wszystkim wydania jakiś pieniędzy. I mam gdzieś, czy zdjęcie nad którym pracują jest wykonane za pomocą Digital Back'a czy zwykłego 20D. Do tego zadając pytanie mogę uzyskać odpowiedź na interesujące mnie tematy, których webinarium dotyczy, a które nie były poruszone.
I to jest generalnie zamysł, który chcę przenieść na polskie podwórko. Mam nadzieję, że może kiedyś się przekonasz do pomysłu, wpadniesz na forum i popiszesz coś z obróbkowego punktu widzenia.
Piszesz o tym tutaj forum? I o swoim jednym (słownie jednym) poście? Dokładnie tym jednym: ? http://www.canon-board.info/showpost...7&postcount=15
Proszę nie żartuj.
Możesz przyjąć za pewnik, że się do pomysłu pobierania kasy za webinaria nie dam przekonać. Tak samo jak się nie dam przekonać do "zakazu" nagrywania. W związku z tym odpadam z Twojego kręgu.
W sprawach ogólnych i biznesowych to:
- wszyscy, którzy chcą zarobić na nauczaniu innych udostępniają nieodpłatne "reklamówki" i wręcz namawiają do ich rozpowszechniania.
- chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia.
EDIT: Jeszcze dodam
Mylisz pojęcia. Sam zapowiedziałeś, że to coś będzie płatne a wówczas to już zdecydowanie na warunkach tego, który za to płaci.
Co co "idealności" zdjęcia nie będę się wypowiadać ... jakie było to było. Jednak co do spędzenia 2-4 godzin w celu podpatrywania jak ktoś coś robi to jestem raczej sceptycznie nastawiony. W tym ostatnim webinarium przez 50 minut jedynym co "udało" się wykonać było usuwanie niedoskonałości skóry na zdjęciu (a i to tylko na znikomym fragmencie zdjęcia). Całość zajęła 2 godziny a faktycznie powinna nie więcej niż 15 -30 minut ... m.in. przez dygresje na temat wieszania się oprogramowania na komputerach PC. Jeśli ktoś ma szacunek do swojego czasu to zastanowi się przed kolejnym udziałem. Jeśli zaś Ty masz szacunek dla innych to następnym razem przygotujesz się lepiej ... i podzielisz seminarium na dwie części:
1/kataryna z nagranym wcześniej pokazem jak i co robić
2/dyskusja nad tym co było pokazane wraz z objaśnieniem co trudniejszych (ciekawszych) kroków
Teraz robi się z całego seminarium jedna wielka "walka o ogień" ... to nie działa dźwięk, to wysypał się obraz, to znów dźwięk nie działa. W rezultacie ci co wzięli udział stracili dodatkowo godzinę ... w tym przez "poczekajmy bo widzę, że jeszcze się dołączają".
gervee - masz sporo racji, seminarium przedłużyło się z przyczyn technicznych, niezależnych odemnie. Teraz przynajmniej wiem, czego nie robić, aby takie problemy w przyszłości nie powstały (bo kto normalny by pomyślał, że zmiana ustawień brusha zakłóci działanie oprogramowania i w efekcie wyrzuci mnie z seminarium). Co do tego ile to trwało - gwarantuję, iż robiłem co mogłem, by jak najszybciej przywrócić wszystko do działania. Na problemy z dźwiękiem również nie mam wpływu, i jedyną opcją w tym momencie jest odczekanie aż pogłos zniknie. Gdybym miał to gdzieś, pewnie nie przerywał bym obróbki na czas problemów z dźwiękiem, nie zwalniał i po prostu kontynuował. Natomiast szanując osoby, które się przyłączyły, odczekiwałem chwilę by wszystko wracało do normy (podobnie, gdy potrzebny był restart oprogramowani i ponowne dołączenie użytkowników). Co do wieszania się oprogramowania na PC - mam nadzieję że kilka dygresji od tematu nikomu nie zaszkodziło.
Co do puszczania nagranej wersji - katarynki i potem uwagi komentarze... pomysł*w zasadzie nie różni się od nagrania całego procesu obróbki (np 6 godzin pracy), puszczenia w przyspieszeniu i załadowania na Youtube/Vimee... a później komentowania na forum. Tylko wydaje mi się, że to nie do końca to. Całość straci na możliwości pokazania na żywo ile czasu zajmuje praca nad konkretnym fragmentem czy elementem, jak i możliwość ingerencji widzów.
Janusz Body - a czy ja gdzieś napisałem, że na "TYM" forum? Pozostaw słowom odrobinę więcej znaczenia, niż może Ci się na pierwszy rzut oka wydawać. Tak się składa, że na polskich forach mało jest osób, które chcą się dzielić wiedzą, a jak już dochodzi do wymiany zdań, niestety najczęściej polega to na kłótni że jedna albo druga strona się*nie zna. Pewnego rodzaju pyskówki zdarzają się też na zagranicznych forach, jednak mam dziwne wrażenie, że tam jest znacznie przyjemniej i kulturalniej (zwłaszcza, że jeśli wypowiadasz się na zagranicznym forum (angielskim), to robisz sobie swoimi słowami antyreklamę nie tylko na polskim rynku). Ale to już kwestia podejścia do życia i własnej filozofii.
Namówiłem już kilka osób robiących zdjęcia na okładki większych gazet (na razie bez szczegółów), kilka kolejnych osób się*zastanawia. Mam nadzieję, że zainteresowanie projektem będzie na tyle duże, by na webinariach pojawiało się ponad 100 osób.
A na których to forach tak jest? Bo i tu i na Nikonie jest sporo osób co zupełnie bezinteresownie tą wiedzą sie dzielą. Baza wiedzy tu zgromadzona jest ogromna. Na Nikonie też.
Hmmmmm.... mnie się wydaje, że u nas słowa krytyki są przyjmowane "ad personam" a nie "ad rem" co zresztą Waść właśnie czynisz. Jak coś mi się nie podoba to piszę, że mi się nie podoba i tyle. To co pokazałeś i co robisz mi się po prostu nie podoba i nie zamierzam tego ukrywać.
Znam dwa rodzaje krytyki: konstruktywną i tę drugą (ODR - o dupę roztrzaskać;) ). Pierwsza polega na wytknięciu błędów i pokazaniu innych, alternatywnych, lepszych metod na zrobienie czegoś (nie mówiąc już o pomocy w realizacji). Druga metoda... bez komentarza. Janusz... szczerze, do której formy kwalifikujesz swoje wypowiedzi?
<b>gervee</b> - swoją drogą całkiem niedawno zapłaciłem parę $ za webinarium, z którego ponad 45 minut było do kosza z uwagi na awarię*mikrofonu osoby prowadzącej (i potrzebę pobiegnięcia do sklepu po nowy), oraz późniejszych dziwnych problemów z oprogramowaniem. Na forum przy info dotyczącym tego webinarium nikt nie krytykował problemów technicznych, więcej było czepiania się sposobu prowadzenia (i tutaj jak najbardziej przyjąłem Twoje argumenty).
Jak dla mnie krytyka słowami "chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia" należy do krytyki konstruktywnej. Bo wskazuje wyraźnie w którym obszarze należy coś popraić. Nie oczekujesz chyba, że krytykujący za rączkę poprowadzi po kolei pokazując co i jak zostało źle pokazane a może jeszcze za Ciebie poprowadzi kolejne webinaria?
Jeśli tego typu krytykę kwalifikujesz jako ODR i reagujesz na nią ad personam to... brak Ci po prostu pokory niestety :? .
Po zmianie nazwy tematu śmiem wnioskować, że już webinaria płatne ?? Jaki koszt za jedno ??
Vitez - czy moglbys przywrocic oryginalny temat watku - webinaria na razie nadal maja byc darmowe, wiec nie wiem skad ta zmiana?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
bartorux - webinaria na razie będą darmowe. Ktróryś z modów zmienił tytuł w zasadzie bezpodstawnie. Jeżli coś będzie miało się zmienić, to informacje będą podane wcześniej na stronie projektu oraz na innych forach, przy okazji ogłoszeń kolejnych spotkań.
http://canon-board.info/showpost.php...1&postcount=43
Co innego piszesz na forum a co innego słyszą uczestnicy webinarium?
Czy mam się do następnych podłączyć i nagrać by mieć odpowiedni dowód?
Nie muszę. Sam piszesz _na razie_ . To wystarczy by nie bawić się w hipokryzję obiecanek darmowych wykładów.
Wykorzystałem to Twoje "na razie" w tytule - lepiej?
Vitez - napisałem, nawet gdzieś tutaj, że do czasu możliwości finansowania projektu z innego źródła, webinaria będą darmowe. Ale zakładając, że nie mogę sobie pozwolić aktualnie na wydawanie ponad 4k zł jednorazowo bądź około 400zł.
/miesiąc na oprogramowanie, jeżeli aktualne źródło fundowania projektu wygaśnie, będę musiał rozważyć inne możliwości. Stąd informacja na webinarium, iż kolejne webinaria (nie podałem że od najbliższego) mogą być płatne, i kilka pytań*do uczestników, czy w ogóle byli by chętni zapłacić, w jakiej formie, jakie kwoty. Jeśli nie wierzysz, zapytaj o szczegóły gervee, być może źle mnie zrozumiał, bądź nieprecyzyjnie się wyraził.
Ps. Jeszcze raz proszę o zmianę tematu na oryginalny. Jeśli/kiedy webinaria będą płatne założę osobny wątek (ten dotyczy darmowych, tych które się odbyły i będą się miały odbyć).
Udało mi się namówić Karola Smoderka na poprowadzenie darmowego webinarium (trochę więcej informacji tutaj: http://www.forum.photoshoptricks.pl/...c.php?f=4&t=17)
Teraz pytanie, czy osoby zainteresowane, mogły by tutaj, bądź w wątku dotyczących dni i godzin webinariów wypowiedzieć się, czy niedziela 29go listopada około godziny 19 była by dobrym dniem i czasem?
Możecie też tutaj pisać ;).
Dla mnie idealna godzina jak i dzień
Witajcie. Po pokonaniu ostatnich problemów technicznych wracamy z projektem Photoshop Tricks. Specjalnie dla tych, którzy nie mieli czasu, a chcieli by obejrzeć jak to wszystko wygląda, przygotowaliśmy powtórkę do obejrzenia na stronie projektu:
http://photoshoptricks.pl
Zapraszamy do dyskusji na stronie projektu oraz forum projektowym.
O i się wychyliłeś że masz dwa wątki na prawie ten sam temat (usunąłem tamten duplikat). Coraz bardziej zaczynam wyczuwać swądek spamu :???: .
Vitez - dzięki za zmianę tematu - teraz faktycznie 2 wątek był zbędny.