Ale Marcin to przypadek szczególny. On i z byle czego przyniesie fajne zdjęcia.
Zresztą chyba już się cieszy z nowej 7ki. Mimo, że pracuje 500mm, to crop z 1ek wydaje się dla niego za mały.
Wersja do druku
A imho o ironio to Canon gra more than fair w tej materii. Przy tych wszystkich zachwytach nad D3 i jego FF do sportu nikt/mało kto wspomina o konieczności kosztownego przegrupowania telasów by miały odpowiedni zasięg.
Wybierając 1.3 imho Canon postawił na ochronę portfela juzerów. Więcej osób (z targetu!) go kupi bo docelowe szkła już posiada i nie będzie zmuszona do inwestycji w dłuższe (FF) szkła . Niby trochę wbrew logice korporacji, ale RPA za rogiem ;)
Przy D3 był drenaż i płacz żółtych portfeli kiedy dotychczasowe szkła zaczęły dawać jednak za szerokie kadry. Niestety nie było tego słychać z powodu FX histerii (Boziu, to jednak się da?) i błagalnych płaczy o chociaż 24/1.4.
32-5 MPx z boskim iso 100-400.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=33422796
Ja myślę, że nic szybko nie pobije 17-40 sampla w galerii 5D :mrgreen:
W sumie taki 1D mkIIIn ;). Poprawili to co musieli. Sądzę że ci do których jest kierowany ten sprzęt będą usatysfakcjonowani.
No to widocznie nim nie jesteś 8-).
Laforet - http://blog.vincentlaforet.com/2009/...camera-action/.
Tak tylko FYI: na forum nikon ktoś napisał o D3s: ci co mają D3 go nie kupią, ci, którzy mają D3 i potrzebują drugiej puszki kupią D3s, ci co byli na kupnie kupią D3s.
Imho o to chodziło Kolekcjonerowi.
Dzięki, forum mi się będzie szybciej otwierać.
dobra, a kto zauwazyl czego brakuje na tylnej sciance mkIV?
foto
no kto?
Ale poszly juz od mkIII ;) albo wczesniej
http://a.img-dpreview.com/news/0702/...mkiii-back.jpg
porównywałem z mkIII
ale przy FF jest chyba większe lustro i nie wiadomo, czy wtedy 1mk4 dałby radę kłapać 10 fps. Chyba nie chcieli zwalniac body i pozostali przy cropie 1.3
Cropy programowe w nikonie to ich plus, natomiast canon daje sRAWy. Ja bym chciał mieć jedną i drugą opcję do wyboru.
http://tinyurl.com/yfmt4vz
I pomyśleć, że to optycznym kazali zdjąć darki z 1D3...
Widzę że dyskusja jest...ciekawa.
Ktoś parę stron wyżej pisał o shutter lagu jedynki w porównaniu do D3.
Podobno jest tak:
1Dm3: 40-55ms
D3: 41ms
Nie mam pojęcia, kiedy C ma "bliżej" do 40ms, a kiedy do 55ms - ale tak wyglądają te dane. I na ich podstawie nie do końca wiadomo, jaki kiedy ten shutter lag w 1D jest...
Jedyna wskazówka, rzucająca trochę "światła" (heh) na sprawę: C.Fn, w których można 'podkręcić' 1D3 przy obiektywach z f2.8 - więc być może chodzi o to, że 40ms mamy na szkiełkach z f2.8...
W każdym razie to wszystko, co chciałem napisać.
(Przypomniałem sobie właśnie, że daawno temu, ktoś, kto lubi pisać o tych parametrach, próbował mi udowadniać, że jego 350D ma lepszy AF, niż "jedynka" i widzi wyraźnie w wizjerze różnicę 6ms pomiędzy czasami blackout vf 1D i D3. Czyli dyskusja o tym już była.)
EDIT:
Rob G. pisze, że z niektórymi obiektywami o maks. f4, 1D Mark IV będzie pracował tak, jakby one były f2.8. Czyli prawdopodobnie (jeżeli powyższa zależność shutter laga od jasności szkła jest taka, jak to opisałem i dalej w C.Fn występuje odpowiedni 'przełącznik') shutter lag z tymi szkłami będzie krótszy.
Lista szkiełek - u Roba.
No fajnie się czyta te lamenty, prawie jak przy poprzednim modelu :) Ja się wyłamię, bo nie dość, że jestem zadowolony ze swojego 1DIII, to w dodatku mam zamiar kupić IV! Dam znać, gdy będę sprzedawać niezbyt zmęczonego poprzednika.
himi zawstydził turbodymomana...na ściance nie ma directprint! łeeee, już inni zawstydzili....buuuuu
nie lamentujcie jest dobrze
dali mu nowy Af nowy procesor AF serwo
nie wiem czy pomiar swiatła też ale jest ok
ciekawe czy canon zrobi chwyt marketingowy ze oddajac swoją poprzednia jedynke mkIII to dopłaci sie troche i mamy nowy mkIV :D
Nikon kiedys tak zrobił.
Też uważam, że źle nie jest.
Niby zabieg zastosowany w D3s (z softowym cropem 1.2x) byłby ciekawszy, bo dawałby większą elastyczność tym którzy potrzebują uniwersalności takiego sprzętu - do szybkostrzelnej reporterki ok.10Mpix (na APS-H lub mniej dla APS-C!) jak i prawdziwego FF w okolicach 20Mpix. Tylko, że wówczas zacierałaby się różnica między D i Ds, a tego marketing Canona by nie przebolał;)
Zobaczymy jaka będzie cena półkowa, no i kiedy poprawią soft, bo ten oficjalny sampelek z ISO3200 to raczej słabiutki, aż bałbym się spojrzeć na 12800, nie wspominając o wyższych noktowizorach.
Może uda się krócej: http://www.usa.canon.com/dlc/control...rticleTypeID=5? ;)
A ja uważam, że jest rewelacyjnie. APS-H jest ok, iso 50 -12800, nowy AF-po wpadce z III nie chce mi się wierzyć, że będzie zły. Już nie mogę się doczekać kiedy go będę miał.
Myślę, że równie ważny i pomocny będzie Spot AF.
A ja się właśnie umocniłem w Twierdzy Mk III, ustawiłem ostrokół ze szkieł i spokojnie czekam na atak ze strony Mk V.
Bo możliwości Ds Mk IV wydają się być do bólu przewidywalne... ;)
Póki co to ja jednak bym się mocno wstrzymał z ocenami użyteczności tych wysokich iso w tym aparacie (zarówno w kwestii zachwytów i krytyki). To jest taka trochę papierowa premiera - nie są dostępne puszki nawet z firmware beta (mają je dostać CPS w listopadzie). A dostępność może będzie przed świętami choć chodzą słuchy, że tak na prawdę dopiero w styczniu.
ale gdzie ta rewolucja w porównaniu do poprzedniego modelu i gdzie wielki postęp? albo co jest lepsze w porównaniu do D3s???
skad przekonanie, ze to ma byc rewolucja?
postep: AF, matryca (wyzej cytowany Laforet sika po majtach na temat jakosci wysokich ISO), szybkostrzelnosc, pelny garnitur opcji filmowania...
to moze przez prosty przyklad - znajdz dwie roznice:
http://www.kamera-express.nl/index.p...&product=22267
http://www.kamera-express.nl/index.p...ct&product=741
podpowiedz dla nietomnych: stosunek ceny i wagi w obu wypadkach wynosi 2x ;)
http://gizmodo.com/5385446/canon-1d-...ing-of-cameras
trochę o filmach w Mk4 ;]
A mi się nie podoba, że list price jest wyższa niż 1Dmk3 na starcie :( Do tej pory tendencja była raczej w dół. Poza tym może być ;)
Co jak co, Panowie, ale takiego ziewu, to ja już dawno nie widziałem..
Szczerze mowiąc wieść o tej puszce nie poruszyła mnie bardziej, niż sucha informacja o jutrzejszej pogodzie. Zupełnie jakby jej nie było..
Co ciekawe dokładnie tak samo jak niedwana premiera flagowego Nikona D3s.. w tym przypadku wydało mi się to tak mało interesujące, że nawet nie chciało mi się kliknąć na specyfikacje.. też tak mieliscie?;)
A może ja się starzeję..:mrgreen:
PS: Widzę, że Wam również nie udziela sie entuzjazm? Tylko 93 posty na CB w ciągu prawie 18 godzin w dniu premiery?! To jakiś żart?:lol:
Też mam ostatnio takie odczucia, nie jesteś sam. Może to po prostu już przesyt tymi wszystkimi nowinkami technicznymi w co chwilę to prezentowanych "nowościach"... może to świadomość, że dzisiejsze korpusy z milionami pikseli, filmami fullHD, kosmicznymi iso i AF działającym w środku nocy to naprawdę kompletne narzędzia pracy i każdą kolejną premierę odbieramy już tylko na zasadzie "ciekawostki"...
bo czymże może nas zaskoczyć producent w kolejnej puszce? Iso 200.000?
Nuuuda ;-)
no mnie akurat Canon jeszcze moze zaskoczyc. zupelnymi drobiazgami,
ale od 20 lat nie bedacymi w stanie przebic betonu.
chodzi o sensownie rozwiazany MLU, kurtynke w muszli ocznej i C.fn. do
zmianu miejscami pokretel w trybie Av (dotyczy xxD i 5D bo 1-ki ta
zaawansowana opcje konfiguracji maja) , bo na chwile obecna w 5D za
ch...iny ludowe nie da sie pracowac zamiennie w M i Av ;)
i konia z rzedem temu, kto odgadnie jaka logika Canon sie tu kierowal :mrgreen:
z drugiej strony... jestem realista, wiec spodziewam sie raczej 3-cyfrowej
liczby megapikseli zanim Canon z rozbrajajaca szczeroscia Ala Gore'a
odkryje, ze uzytkownicy moga chciec sensowny MLU :mrgreen:
w sumie nic wiecej nie mozna chyba upakować do takiego aparatu jedynie jakieś nowe procki przetworniki itp ale i tak o tym nic nie wiadomo wiec to co działa przez te nowe procki itp to tylko nowy AF itp.. a dla was ciagle malo.
walą pełno techniki w to a placzecie ze nie ma tego nie ma tamtego.
chwyćcie starego Zenka i tam jest wszystko co do dobrej fotografi trzeba.
W nowych body jest jeszcze moje menu które sprawdza się dość nieźle;).