Ja jestem zdania, że jedno mocne uderzenie na zdjęciu całkowicie wystarczy bo więcej może być przesytem. Zrezygnowałbym z flary i prze kadrował zdjęcie aby nie było takie centralne. Choć odrobinkę.
Wersja do druku
Ja jestem zdania, że jedno mocne uderzenie na zdjęciu całkowicie wystarczy bo więcej może być przesytem. Zrezygnowałbym z flary i prze kadrował zdjęcie aby nie było takie centralne. Choć odrobinkę.
Najbardziej zwracają moją uwgę 1,3 i 4 przy czym 3 nie oddawałbym na formacie mniejszym niż a4 ;) nie podoba mi się natomiast 6. Co do niższego kontrastu niektórych zdjęć to nie mam zastrzeżeń - ogląda się je bardzo przyjemnie i myslę, że nie na wszystkich zdjęciach trzeba na siłę zwiększać kontrast.
Ogólnie poziom przedstawionych prac jest bardzo wysoki. Co do uwag o "niezbyt ślubnych zdjęciach" to muszę przyznać, że podoba mi się to, iż w tej dziedzinie fotografii odważnie fotografujesz w swoim stylu.
Nie czaje, aby myśl Umberto Eco, do której nawiązujesz, (dla tych co jednak nie czytają blogów -tu) była jakoś powiązana z tym, że co sugerujesz. Od dawna wiadomo, ze jednym się jedne rzeczy podobają, innym inne. Czasami to jest rozwijające, ale częściej nie, bo ludzie się zasklepiają w tym co lubią i nie szukają więcej.
Ja uwielbiam szukać więcej, ale to ostatnie zdjęcie mnie do tego szukania zupełnie nie pobudza - dla mnie jest nietrafione. I nie chodzi o AF. Brzydka plastyka, brzydkie przepały na niebie - a uwielbiam przepały przy zachodzącym słońcu. Ale nie tu. Jedyna ładność w tym zdjęciu to kolor/plastyka podłoża kolo nogi pana młodego - trochę mało jak dla mnie;)
nawiazujac do eco nie mialem na mysli tego konkretnego zdjecia tylko caly set. tak jak pisalem moglem pokazac same zdjecia typu nr 1 ,3 gdzie sa mlodzi, calujac sie przytulaj, a cala scene pokresla bokeh z 85L.
Wrzucilem inne ujecia na ktorych nie koniecznie mozna rozpoznac pare mloda z imienia i nazwiska. chcialem urozmaicic set wszucajac te mniej kontrastowe blikowe przpalone, mniej lub bardziej , . czuje ze osiagnalem cel, choc czesciowo, czytajac tak zroznicowane opinie. bo przeciez o pewne zaskoczenie wlasnie chodzi, o tą "nieslubnosc" dla niektorych, tak rodzi sie innosc, lepszosc, niesztampowosc. na dzien dzisiejszy tak to widze. oczywisice wszystko sie u mnie zmienia, ewoluuje.
Od dawna wiadomo co się ludziom podoba. I nie trzeba chyba wielkich poszukiwań skoro wiadomo gdzie jest zakorzenione ludzkie poczucie piękna. Podczas poszukiwań łatwo można pobłądzić. Oczywiście jak wiadomo każda reguła ma swoje wyjątki ale wystarczy parę minut rozmowy aby utwierdzić się lub nie w swoich przypuszczeniach dotyczących poczucia piękna i oczekiwań klienta.
Często misie zdaje, że osiągnąłem cel co budzi moje zaniepokojenie. Osiągnięcie odkładam do szuflady i czekam dzień, dwa, miesiąc a nawet dłużej aby zachować odpowiedni dystans do osiągniętego celu. Z perspektywy czasu może się coś niecoś zmienić i okazuje się, że osiągnięty cel był chybiony. Ale to tak zupełnie na marginesie.
1, 2, 3 ok
4 też, gdyby nie ta kiczowata tęcza :D
5. Niepotrzebnie taka gruba gałązka.
6. Do kosza. Światło zerowe, albo się nie postarałeś w postprocessie :P
7. + za pomysł, ale - - - za jakość i wykonanie.
8. Jeszcze trochę za mocne światło jak na taką fotę. No i ta czerwień... Po co, pytam się, po co!
Jeszcze jeden set. zapraszam do komentowania. wiecej na mojej stronie
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
Bardzo typowe, ale to nie wada, poza tym bardzo przyjemne.
Jak już napisałem, nie jest to dla mnie wada, wybrałeś klasykę i jest okej.
Czepiasz się słówek, biorąc pod uwagę że na samym początku zaznaczyłem że nie jest to wadą, zupełnie niepotrzebnie.
nie czepiam sie tylko chce rozmawiam nt swoich zdjec w ktore wkladam calego siebie. interesuje mnie czy ktos widiz je jako "typowka" czy jako klasyke ( "przeminelo z wiatrem" vs wenezuelski serial - oba o milosc - widzisz reoznice mam nadizeje). Nie interesowaloby cie co ktos ma na mysli piszac o twoich zdjeciach. wazne jest to co piszesz wiec chce miec jasnosc. Robie to w jakims celu i przykladam sie do tego jak umiem.
Okej, okej, tylko jest jeden problem. Dla mnie przeminęło z wiatrem od wenezuelskiej telenoweli różni się tym, że to pierwsze jest krótsze, z resztą nieznacznie. Ale, jeżeli wolisz, to uważam że wkładanie siebie w te klasyczne zdjęcia przyniosło bardzo pozytywny rezultat. Chętnie bym coś skrytykował, ale nie bardzo widzę co, choć to nie moje klimaty, podoba mi się. Gitesik teraz?
jasne , dzieki.
PS. Powaznie nie podoba ci sie "Gone with the wind" ?
Sam zacząłeś offtopa we własnym wątku więc chyba mogę. Podoba czy nie podoba to trochę nie ta kategoria. Uważam że jest mocno naiwny i czarno-biały, ale większość filmów amerykańskich (i nie tylko) z tamtego okresu tak ma. Amerykańcom przeszło, Wenezuelczykom zostało, aktorzy nieporównywalnie gorsi, ilość wsadzonych pieniędzy mniejsza ale naiwność i płaskość bohaterów podobna. Ale trzeba oddać Przeminęło z Wiatrem sprawiedliwość, w jego czasach był to wielki film.
zdjecia wszystkie mega za.biste. wielki szacun.
A któryż to bohater był taki złożony? Owszem, Scarlet I Redd najpierw byli szujami żeby później się okazało że jednak nie, ale taka metamorfoza to nie jest jakiś szczyt skomplikowania osobowości bohaterów, nie?
Fajne zdjęcia... porządna robota.... młodzi z pewnością zachwyceni!
Piękne klasyczne ujęcia, fajne wykorzystanie flary, dobrze doświetlane, no i najważniejsze są naturalne i ukazują uczucia. Kawał dobrej roboty!
bardzo dobre zdjecia, w zasadzie bez wyjatku.
jescze czesc jednego pleneru z jedna para. wiem ze jedno ujeciepowtarza sie z poprzedniego ale nie moglem sie powstrzymac:)
1.
2.
3.
4.
5.
6
fajny sprzet - ehhhh :)
2 mogłeś sobie darować, strasznie od reszty odstaje.
ale teraz te flary modne ;]
poważnie - niezłe, pozdr
Na 1szym panna młoda okej, ale facet czerwony jak od denaturatu ,) dobrze widze czy to moj monitor ?
taki jest styl trampka. już kiedyś kilka osób o tym wspominało (w tym ja) i po obejrzeniu zdjęć na monitorze autora stwierdziłem, że u mnie wygląda tak samo, czyli ciut za czerwono. najwidoczniej trampkowi to nie przeszkadza. ja też szczerze mówiąc się przyzwyczaiłem ;)
O prosze watek zyje !!!:)
Zdjeia lekko przeterminowane, zapraszam po najnowsze na blog, tam mniej czerwieni:)
Fajna kolorystyka .. ogladalem bloga tak trzymac..:)
a odnosnie tej duzej flary to na jakim szkle.. 85 ?? byl polar .. super to wyszlo i faktycznie wyglada ja by bylo dodane w ps :)
gole 85L
to niezle .. :)
tutaj jescze raz 85L
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ktora wersja I czy II .. bo z tego co sie orientuje I miala problem pracy pod swiatlo ??
obie maja podobnie
uwielbiam takie foty , w tym roku tylko ciężko doczekać się już takiego światla ych
Po przejrzeniu Twoich zdjęć, nasuwają mi się pewne SUBIEKTYWNE wnioski
1 - go super i plastyka bardzo fajna
2 - nie podchodzi mi (nie musi), chodzi o kolorystykę
3 - łapie, chyba chodzi o kształ i dynamikę no i go:)
4 - zajebicho tylko minimalnie leci na prawo (ale może tak ma być)
5 - nie chwyta, może gdyby podciągnąć korektę cieni albo czystość by podkreślić i wydobyć ich z lasu choć ciut
6 - podoba się....mimo suicydalnych akcentów (lubię takie) w końcu dopóki śmierć nas nie rozłączy:)
7 - nie mam zdania, coś zakłóca odbiór może zbytni dekontrast a może...sam nie wiem
8 - jw.
Ogólnie, zdjęcia na duży plus, bynajmniej nie jesteś kolejną warsztatową ofiarą jedynie słusznej obróbki spod znaku...pst.
Tak trzym i pozdr:)
btw. fajny ten Jamiroquai:)
ups. te 3 z 85L na niniejszej stronie...świetne:)
DZieki za krytyke !!!!!
Poprzedni set ktory oceniles jest stary. Sam jak na niego patrze to bym jescze dorzucil z 10uwag/nagan, ogolnie srednio mi sie dzisiaj wiadza, no ale taka kolej rzeczy...
Po najnowsze zapraszam na Bloga.
TAAAAAk wiem szkoda ucietej stopy, mnie trez szkoda...
Sie, wie...ogólnie nadrabiam tak zaległości...ponieważ panoszę się tu dopiero od paru dni:)
Co do IMG_0718.jpg i IMG_2068.jpg
....bajka...już choruję na tą L-kę...kolorki i plastyka super...też lubię na pełnej ale czasami zdarza mi się przymknąć np. do 1.6-8...choć robię wszystko by tego nie robić...
czyżby przy IMG_0718.jpg w NIK-u majstrowałeś...niebo na to wskazuje...jakiś lajtowy cross?
trampek, poza ostatnim w #86 to foty są super. ale kurczę, nieco dostaję wysypki jak widzę szopowane akcją "sunlight" na wszystkich fotach. Wiemy kto to wymyślił i od kogo podpatrzył ;) i wiemy że dobre, ale ilość takich obróbek które codzień widzę na FB mnie nieco męczy. Chętnie zobaczył bym coś bardziej różnorodnego. A foty git.