Specjalnie dla Ciebie: www.marcinbittner.com/luzem/lotnisko.mov ;)
Przy drzewach nie bylo lampy. Dopalało zachodzące już słońce :)
Wersja do druku
Specjalnie dla Ciebie: www.marcinbittner.com/luzem/lotnisko.mov ;)
Przy drzewach nie bylo lampy. Dopalało zachodzące już słońce :)
Czy uzywales polara przy tej sesji?
Tylko UV
Ripek, troche interpelacji technicznych:
1. Nie masz problemow ze wspolpraca lampa-transmiter? Chodzi mi dokladnie o ustawienie i odleglosci: lampa, transmiter, obiekt.
2. Jak ustawiales parametry aparatu i lampy przy zdjeciach wewnatrz statku powietrznego i na plycie lotniska? Uzywales M w body i czy korygowales sile blysku?
Wogole to sesja super.
Bardzo fajnie ze pokazujesz backstage ze swoich sesji - super sprawa :)
Moglbys moze pokazac jakies fotki z tej sesji - bo te pokazane w filmie sa strasznie malutkie ?
A powyżej filmiku nie widać galerii ? :) Tam sa także zdjęcia z pleneru :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Mam - często sygnał (IR) nie dochodzi. Dlatego kupiłem Skyporty (tam niestety też jest problem w postaci max synchro 1/200 - kolejny zakup to filtr szary)
Wszystko na M. Czas ok 1/160 bo na 1/200 czasami widać cień na dole zdjęcia. Do tego dobieram przysłone.
Kilka zdjęć z mojego pierwszego zlecenia w Anglii.
Więcej tutaj: http://www.marcinbittner.com/portfol...6_tina-rowland
38.
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
49 i 51 jak dla mnie krzywo. Reszta super!
Zdefiniuj "krzywo" ? :)
Zarówno w 49 jak i 51 jakieś 2 stopnie na minus bym dał (CCW), bo wszystkie linie lecą na plus (CW). (również piony postaci).
a mnie sie zdjecia podobaja. Super.
ripek, foty super, gratulacje !
2 stopnie w stosunku do zdjęcia to bardzo dużo, to po prostu widać.
A druga sprawa, to przecież można w postprocessie obrócić. Wydaje mi się, że algorytmy obracania są niezłe (w miarę małostratne).
EDIT : Mnie się najbardziej podoba pan z pompą na fotce tematycznej (52) :P
Zmniejsza dopływ światła czyli jak masz ten sam czas i przysłonę to wychodzi ciemniejsze zdjęcie. Czyli w moim przypadku w pełnym słońcu jeśli nie mogę robić krócej niż 1/200 (limit skyporta) i nie chcę używać dużej przesłony typu f/11 (bo chcę mieć małą głębię) a iso już i tak mam 50 czyli mniej się nie da to jedynym ratunkiem jest właśnie filtr szary.
W ogole nie pomyslalem o problemie zbyt wolnej synchronizacji planujac swoja 'nowa torbe', gdzie m.in. znajda sie budzetowe 'cactus'y' z gadgetinfinity.com Dobrze, ze wspomniales o szarym :smile:
Od razu podpytam jak silnego sciemnienia uzywasz, zeby zbic przyslone do pozadanej, bo nie znam sie nic a nic na filtrach, zwlaszcza szarych? :roll:
A zdjecia ekstraklasa. Oczywiscie nie ta Polska.
Filtra jeszcze nie mam - wszystko w planach. Także w planie jest wysłanie uszkodzonej 580EX do serwisu bo nie działają przyciski. Padła około lipca i do tej pory używałem jej bez możliwości korekcji błysku ale dała radę:)
Dawno nie wrzucałem nic więc dorzucam wyciąg z nowości z mojego portfolio (>www).
55.
56.
57.
Tu zaczyna się historyjka "Don't drink&drive"
58.
59.
60.
61.
62.
63
64
65
66
Zdjęć było więcej i historyjka kończy się pozytywnie ;) I kilka luzem
66
66
Fajne! Jak dla mnie, to powinna być zachowana konwencja komiksowa, czyli ramki. Teraz to nie wiadomo gdzieniegdzie czy to jest jedno zdjęcie, czy już dwa.
Komiks trochę z bałaganem ... Sklejając przemyślałbym bardziej jaki kadr przechodzi w jaki, bo tak staję się to mało czytelne. Ani to artystyczne ani stylowe.
W robieniu komiksów jestem laikiem ;) Następnym razem będzie lepiej ;)
Zawsze można pobawić się w pseudokicz i zrobić comic style : http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...c+comic+effect
Co do poprzednich zdjęć, to moim zdaniem za dużo już tej lampy z tyłu. Przejadło mi się :D
Teraz mam doła ;) haha
No cóż...mistrzostwo :) trudno jest się nauczyć techniki błysku bezprzewodowego żeby w miarę sprawnie to wykorzystywać?
Kup lampy i baw się nimi :) Ja w życiu nie miałem żadnej książki do fotografii i jakoś to idzie :)
super te zdjęcia robisz!:)
ripek tymi zdjeciami po raz kolejny potwierdziłeś swoją renomę, i tyle... marzę o tym, żeby kiedyś robić takie zdjęcia jak ty..
super foty, pomysly i wykonanie - brawo
66 Świetna! Cały czas ustawiasz moc na wyczucie? :) z tego co widzę to w użyciu jest tylko jedna lampka, na wszystkich zdjęciach.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uzywasz ogolem światłomierza?
brak mi slow poprostu :) mam nadzieje, ze kiedys chociaz w polowie osiagne Twoj poziom :)
ps. jakiego filtra szarego uzywasz?
pozdrawiam
Twoją stronę odkryłem już dawno, sporo wcześniej niż ten wątek. Robisz rewelacyjne zdjęcia, jestem pełen podziwu i zazdrości ;)
Świetne zdjęcia pokazujesz klasę. Tak trzymaj! Pzdr.
Na 62. są 2 lampy. Jedna za plecami w ścianę, druga doświetlająca twarz.
Ustawienia lampy "na czuja". Przeważnie wychodzi dobrze. Jeśli trzeba skorygować to już na komputerze - RAW jest na tyle giętki że można sporo wyciągnąć :)
Czas lekko odkurzyć ;)
jak zwykle klasa ! ale więcej, więcej prosimy ! :D
no i na blogu była obietnica, że będzie częściej coś pisane, ale kiepściutko jak na razie, oj kiepściutko :P
A podeslesz takie wieksze na tapete 2560x1600 ? ;]
Ależ proszę w rozmiarze pocztówkowym ;)
Mam to w 5616x3744 ale nie wiem co na to młodzi ;)
Zajebiaszcze. Co to, 35L?
85L z poziomu ulicy. Te dwie białe linie przez zdjęcie to szyny tramwajowe. Kropki to brudny filtr ;) Teraz już będę miał dowód na to że filtra z kurzu czyścić nie trzeba ;]
Ripek
Klasa sama w sobie.
Powiedz jaka jest twoja ulubiona ogniskowa i jakie ogniskowe najczęściej używasz.
Pozdrawiam
ripek, ostatnie fota jest po prostu rewelacyjna. Gratuluję pomysłu no i wykonania:)
Ulubione ogniskowe to 17mm, 35mm i 85mm ;) Chyba czas zamienić 17-40mm na 14/2.8...
Marcin świetna fotka :) gratuluję
ripek, mam pytanie :)
Czy masz asystenta, ktory pomaga Ci przy rozstawianiu swiatel, czy dzialasz sam?
Ile zajmuje Ci taka sesja dla jednej pary?
Zdjecia super - troche wody uplynie nim zblize sie chociaz do Twojego poziomu.
Pozdr!
Czasami jest asystent czasami nie ma, czasami pomoże jakiś świadek ;) Wolna amerykanka :)
Sesja to przynajmniej kilka godzin w różnych miejscach...
Marcin, pokaż proszę jakieś fotki zrobione LensBaby3G, najlepiej ślubne, ostatnio chodzi mi po głowie ten wynalazek, warte to swojej ceny? Oczywiście wielki szacun i rispekt ;)
Nie uzywam juz lensbaby praktycznie...