Po to, by pokazać przestrzeń sceny a w wyobraźni móc wyprostować przykucniętą po skoku sylwetkę. Dla mnie jest ok, kompozycja zrównoważona ...
Wersja do druku
powiem tylko przepiękne dla mnie 1 i 3 rewelacja
pozdrwiam
B.dobre Marku.Oglądam z prawdziwa przyjemnoscią.Pozdrawiam.
fotokor, janmar - dzięki serdeczne za miłe komentarze.
Właśnie wróciłem z kolejnej sesji baletnic i zabieram się do roboty. Będzie kilka z prób pokazu studia baletowego (to nie zawodowcy, jak poprzednio).
Janku - a Ty nie podróży? Myślałem, że już wyruszyłeś :)
Pozdrowienia
nic dodać nic ująć-rewelka
po obejrzeniu twojej galerii naszła mnie straszna ochota, żeby pójśc na balet... i chyba tak zrobię!
czekam z niecierpliwością na kolejne zdjęcia
Miło czytać takie stwierdzenia.
W Poznaniu pewnie nie będziesz miał z tym problemu, choć w sensie fotografowania jest to znacznie trudniejsza sprawa niż koncerty. Nie można się kręcić, trzeba się "zadokować" w jakimś miejscu a i tak spotkasz ludzi, którym będzie przeszkadzał dźwięk migawki (np. 5D, a o takim 20D nie wspomnę :) - wszyscy wiemy) i mogą zrobić aferę w czasie przerwy. Trzeba wiele cierpliwości, delikatności w zachowaniu się ... Zresztą wiedzą to również ci, którzy próbują swoich sił w fotografii teatralnej.
Będziesz musiał poczekać chyba do jesieni, bo właśnie w tej branży zaczęły się przerwy urlopowe. Ale na pewno warto. Poznań ma jeszcze inny atut, tam swoją siedzibę ma Teatr Tańca. Bardzo dobre zdjęcia robił tam Sławek Jankowski. Polecam.
Właśnie sprawdzałem i widzę, że czerwiec w Poznaniu był niezwykle bogaty w balet :) 18.06 - Romeo i Julia, wcześniej 12.06 - Jezioro Łabędzie ...
tak, tak, wiem... niedawno afera była, że aktorzy są przepracowani itp. na razie na robienie zdjęć jeszcze się chyba nie porwę, pójdę dla czystej przyjemności :)
ps. jestem raczej rodzaju żeńskiego :)
Przygotowuję ciąg dalszy wątku, a na zachętę pokaże takie :)
:D
Ładna tonacja, a naświetlenia u Ciebie to już nawet nie wypada komplementować...
Wiesz co? Mam w pracy montor z małą rozdzielczością i zdjęcie otworzyło mi się bez górnego pasa z żółcieniami i schodami, tak, że widziałam najpierw tylko błękity, kawałeczek zieleni w PG i skrawek spódniczki. I - wybacz herezję - myślę, że tak było jeszcze lepiej.
A w ogóle - zdjęcie jest i ładne, i zabawne.
Czekam na cały wątek i cieszę się na ucztę!
A ja niestety jestem zmuszony wrzucić trochę soli do tego zasłodzonego garnuszka. Jeżeli ostatnie zdjęcie z treningu jest całkiem nieźłe, to fotki z przedstawienia są po prostu średnie i niczym, kompletnie niczym nie wybijają się ponad przeciętność. Głównie jest to spowodowane niestety słabymi kadrami. Kadrami jakie ustrzeli każdy na tego typu spektaklu.
Po pierwsze - to nie żaden trening, bo jak baletnice mają trenować na stadionie :confused: ? To ujęcie z sesji.
Po drugie - mam wrażenie, że nie masz kompletnie pojęcia o takiej fotografii, jej specyfice, trudnościach. Uważam, że materiał z ostatniego przedstawienia jest co najmniej dobry i nie dlatego, że komuś wyżej się spodobał i mi opinią "posłodził", ale to po prostu to dobre zdjęcia i już, kawał solidnej pracy. Nie muszą wszystkim się podobać, takie każdego prawo i to szanuję. Nie umieszczam na forum zdjęć, by szukać dowartościowania, uwielbienia dla własnej osoby. Pokazuję ciekawy temat warty pokazania i wielu to się podoba, co jest zawsze miłe.
Po trzecie - z chęcią poczytałbym bardziej merytoryczne opisy, rzeczowe uwagi ...
Po czwarte - pokaż mi swoje zdjęcia, chętnie czegoś sie nauczę, skoro takie ujęcia może robić każdy.
Pozdrawiam - Marek
Uzupełnienie do poprzedniego:
A to jeszcze inna seria, więcej wkrótce ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie zdążyłem wyedytować i poproszę o przestawienie ostatniego zdjęcia o pozycję wyżej. Dziękuję.
Bardzo mi się podobają te zdjęcia. Nie rozumiem zarzutów o słabych kadrach.
Zdjęcia są rewelacyjne:)
Przyjemnie się patrzy na te zdjącie, oglądałem, też twoje B&W wszystkie są super.
Kilka ujęć już pokazałem, a teraz zapraszam do pełnego materiału z trzech miejsc, w których towarzyszyły mi dziewczyny ze studia baletowego (niektóre ćwiczą ponad 10 lat). Zdjęcia przykładowe poniżej są zmniejszone (regulamin) i trochę na tym tracą, dlatego zapraszam na stronę, gdzie są w nieco wyższej rozdzielczości. Może coś się spodoba -> http://www.pbase.com/hofi/studiob
Pełna relacja tu --> http://www.pbase.com/hofi/studiob
Bardzo dziękuję za wszelkie komentarze i zapraszam do kolejnej, pełnej serii w nowym temacie http://canon-board.info/showthread.p...875#post500875
lub bezpośrednio na stronę --> http://www.pbase.com/hofi/studiob
Moim zdaniem nikt niczego nie powinien się czepić. Zdjęcia 1 klasa.
3 i 4rta Przyłęki Hoffi ?? fajne ciekawe..
Dokładnie sam tam jeżdzę z dziewczynami może kiedyś sie "trafimy" :D
Najbardziej do gustu przypadła mi 1. Bardzo udane zdjęcie.
Karolina:
A tutaj te same dziewczyny ale na próbie przed pokazem:
http://www.pbase.com/hofi/ballet3
Gosia:
Jak dla mnie - bomba :)
...i ide potrenowac kadrowanie....
Jak dla mnie pierwsze bomba, reszta już niekoniecznie.
pozdro :)
Skoro pierwsze się tak podoba, to może też nieco szerzej:
i w innym układzie:
Nie, pierwsze jest nadal dla mnie najlepsze ;)
hofi/dzięki.. niestety często robie to podświadomie i dopiero potem jak oglądam zdjęcia na monitorze to sobie myśle "fak, po co to zrobiłem". A czasem chce zmieścić jak najwięcej w kadrze i wtedy skos jest jedynym rozwiązaniem :(
oj niee...to ostatnie nie podoba mi się kompletnie...widzę tylko pieluchy i kliny bo nawet synchroniczne nie są ;)
Tak to jest, jak człowiek sobie zawęzi tematykę. Po prostu nic dodać nic ująć. Bez PSa, bez kombinowania, czysta i fajna fotografia :D
Polecam nie obracać samym aparatem jak ramką, ale obracać głowę razem z aparatem (też tak miałem że patrzyłem poziomo, a obracałem aparatem tak żeby coś się zmieściło). Innymi słowy mówiąc, przyłóż aparat poziomo lub pionowo w momencie w którym głowę będziesz miał prosto, i później nie zmieniaj wzajemnego położenia aparatu i głowy :D
acha.... obawiam się, że ktoś z teatru szybko by zadzwonił do psychiatryka :)
prosze zrobcie cos z ym iklinami...patrzec na to nie moge!
no te szwy w kroku...no ja u starych nbabek albo przedszkolaków
A zostaw Ty je w spokoju, chcesz je rozbierać? :)Tak lubią i już. Nie drąż tematu ...