Nie ma takiej możliwości, coś musiałeś źle zrobić. Tak długo jak styki są poprawnie zaklejone, tak długo korpus będzie pokazywać taką jasność jaką ma obiektyw i AF będzie działać (znaczy próbować).
Wersja do druku
Ja dzisiaj w świetle dziennym sprzwdziłem dokładniej - AF działa - środkowy punkt działa słabiej niż boczne.. ale jak się człowiek uprze to działa.. jednak nie jest to jakiś demon prędkości ;)
Przepraszam jeżeli idę pod prąd: środkowy punkt AF w 40D działa lepiej aniżeli pozostałe...
Tak mnie się to widzi ;):?
Henryku G może Ci i działa lepiej ale na pewno nie w komplecie z kenko 1,4 DG pro 300 (czy jak się to ... nazywa) +400L5,6 a o tym cały czas piszemy.
mam lamerskie pytanie : po co zaklejacie te styki? mam kenko 1.4 i dziala ok ze wszystkimi obiektywami, ktore podpinam.
jarek
Zaklejamy styki aby AF działał przy używaniu kanko 1.4 ze szkłami o światełku 5,6 i ciemniejszymi. Inaczej kenko daje znać do body info o tym ze jest a ściślej o tym, iż układ optyczny jest przyciemniany. Pucha widząc, iż ma do czynienia z czymś (układem szkło ciemne +kenko) co jest ciemniejsze niż 5,6 AF wyłącza. Zresztą dokładnie tak samo by zrobiła np po podpięciu samego szkła o nominalnej jasności słabszej niż 5,6.
dzieki za wyjasnienia, nie mialem jak dotad szkla ciemniejszego jak 5,6 dlatego wszystko dziala ok. Ale jedna sprawa mnie zastanawia, podpialem kenko i do tego manualny obiektyw przez zlaczke i aparat nie zrobil fotki tylko wyswietlil blad chyba 909. Czy jak zakleje styki to bedzie ok?
jarek
1. Uważaj, żebyś nie zrobił zwarcia przejściówką na stykach TC (choć to mało prawdopodobne).
2. W tym przypadku musiałbyś odizolować TC na stykach aparatu. Nie próbowałem, nie polecam, wg mnie można więcej szkody zrobić niż pożytku.
3. Styki o których mowa w tym wątku nie mają z Twoją sytuacją nic wspólnego (nie ma ich pomiędzy korpusem i TC).
Czyli "daje znać" i wyświetla skorygowaną/faktyczną wartość przysłony (zapisując ją w exifie), czy tylko "daje znać" a wyświetlana jest wartość jak bez konwertera? :confused:
Bo mój KENKO 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG (8+3 styków) bez zaklejania czegokolwiek wyświetla wartość przysłony jak bez konwertera i teraz nie wiem, czy mimo to "daje znać" czy nie daje? :)
(AF powyżej f/6.3, do f/8, działa wyraźnie gorzej, ale to wciąż jeszcze zależy od oświetlenia - praktycznie lepiej wtedy polegać na MF i potwierdzeniu ostrości.)
Praktycznie niemożliwe to co piszesz (chyba, że TC jest uszkodzony) albo
podłączasz to do jakiegoś prostego obiektywu, który sam nie ma styków umożliwiających współpracę z TC czyli np. do 50/1.8 (sprawdź ile styków ma obiektyw).
Po podłączeniu takiego Kenko (bez zaklejania czegokolwiek), korpus powinien zawsze pokazać światło "obiektywu" mniejsze o jedną przesłonę.
To, że używam tego TC przeważnie z obiektywem o niepełnej ilości styków (70-300IS) to inna rzecz, ale to co pisałem wcześniej co do wyświetlania wartości przysłony (tak jak bez TC), dotyczy również Sigmy 17-70, która ma jednak komplet styków. Wiec jeśli mój Kenko jest tak szczęśliwie zepsuty, że niczego nie muszę zaklejać, to mnie to nie przeszkadza :D, zaś jeśli ta Sigma zwyczajnie nie używa wszystkich styków, które fizycznie posiada, to tylko żałuję, że nie mam jakigoś full wypasionego oryginalnego, z kompletem styków, szkła Canona, żeby to sprawdzić. Będę się musiał kiedyś z ciekawości wybrać do jakiejś szklarni Canona potestować, pomacać i rozwiać swoje wątpliwości - może nie jest zepsuty... :wink:
Nie wiem czy jest przystosowana (optycznie na pewno nie). Nie ma 11 tylko 10 styków, bo dwa są złączone w jeden szerszy (czyli jest 8+2 styków). Pod pojęciem komplet styków rozumiem taką ilość styków, która odpowiada wszystkim 11 stykom na TC. - Czy to zmienia postać rzeczy? :rolleyes:
Te dwa styki są zwarte w obiektywie, bo to masa jest. Co do Sigmy, to wyobrażam sobie to np. w ten sposób, że ładują standardowe złącze 11 (10) pinowe, ale sam obiektyw nie obsługuje części protokołu związanej z TC = nie obsługuje telekonwerterów.
Twoje Kenko raczej nie jest uszkodzone, bo o to nie jest wcale łatwo.
Czyli pewnie mieli za dużo złącz 10 (ok - nie 11) stykowych :)
Aby się upewnić musisz podczepić swój TC do obiektywu co do którego producent deklaruje współpracę z TC (Twojej sigmy nie ma na liścię zgodnosci) - jak widać samo liczenie pinów nie wystacza... :D czyli tele Lki canona lub tele sigmy ( 150/2,8, 70-200/2,8 - te na pewno są przystosowane "elektrycznie" bo sam używałem - na stronach sigmy pełna lista)
W szkłach Canona jest (zdaje się) większy porządek w tej kwestii - są styki, to szkło współpracuje z telekonwerterami.
I u Canona bywają wyjątki co odnotowuje nawet instrukcja tego TC:
http://img229.imageshack.us/img229/1915/kenko14xlo2.jpg
O przypadku Sigmy nie widzę wzmianki w tejże, co jednak nie zmienia mej wyjątkowo silnej skłonności aby przyjąć, że jest z nią właśnie tak jak piszecie powyżej. ;-)
Średnio...
Sądzę, że trafił mi się nienajlepszy egzeplarz tego zooma. TC tylko to wyolbrzymia. O ile gołe szkło bardzo dobrze radzi sobie z aberacją chromatyczną, to jednak nie jest jej całkowicie pozbawione. A powiększenie jej x1.4 może już niektóym przeszkadzać. Mnie nie przeszkadza i nawet nie stosuję programowego redukowania ACh.
Co do AF, jest to oczywista prowizorka i najpewniej się pracuje z MF + potwierdzenie ostrości. Ale już przy przeciętnym kontraście i jasności AF działa - choć wolniej (a czasem śmiesznie, kiedy korekty w obie strony robią się coraz krótsze, aż do ustalenia ostrości, co może trwać nawet ok. 1s!)
Oczywiście wszystko co powyżej dotyczy ogniskowej 300mm (czyli 420mm), bo w końcu wtedy się zakłada TC. Co do optyki i AF w okolicach 200mm i krócej - nie ma o czym pisać - zestaw z TC1.4 pracuje doskonale (choć teoria każe mi wtedy TC zazwyczaj jednak zdejmować - jak mam czas).
Poniżej jedno z lepszych jakościowo zdjęć zrobionych tym zestawem. Staystykę idelanych trafień ostrości oceniam na 50% (300mm+TC!). Exif pokazuje 300mm - faktycznie jest 420mm (choć TC nie jest zaklejany), MF, f/5.6, wyostrzanie w DPP=3, tutaj kompresowane ponownie z JPEGa. - Pełna fotka a poniżej crop 100%:
Jak widać poniżej nie wszystkim trafia się takie przeciętne szkło jak mnie:
http://www.bobatkins.com/photography...70-300_II.html
To fajnie że tak sobie radzi bo ja będę ćwiczył z x2 i jestem ciekaw co z tego wyjdzie.
Niewiele raczej z tego wyjdzie. AF nie będzie działać, a na matówce będzie zbyt ciemno (f/11), aby precyzyjnie ustawić samemu ostrość... Pozostałe kwestie (rozdzielczość, kontrast) pominę milczeniem.
Tak mi podpowiada rozsądek. Ale może nie mam racji, wszak ktoś na forum pisał, że działa mu AF na 40d w zestawie 100-400 + TC 2x ...
dzisiaj wreszcie dotarł do mnie zamówiony Kenko 1,5x Teleplus, po podpięciu 400/5,6 i 40D AF śmiga aż miło:mrgreen: i to bez konieczności zaklejania styków (mimo iż jest pochmurno i warunki do focenia nienajlepsze)
P.S.
dzięki Kuba za Twój post:-D