Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 73

Wątek: wada AF w 40D ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Bo mój KENKO 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG (8+3 styków) bez zaklejania czegokolwiek wyświetla wartość przysłony jak bez konwertera i teraz nie wiem, czy mimo to "daje znać" czy nie daje?
    Praktycznie niemożliwe to co piszesz (chyba, że TC jest uszkodzony) albo
    podłączasz to do jakiegoś prostego obiektywu, który sam nie ma styków umożliwiających współpracę z TC czyli np. do 50/1.8 (sprawdź ile styków ma obiektyw).
    Po podłączeniu takiego Kenko (bez zaklejania czegokolwiek), korpus powinien zawsze pokazać światło "obiektywu" mniejsze o jedną przesłonę.

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Praktycznie niemożliwe to co piszesz (chyba, że TC jest uszkodzony) albo
    podłączasz to do jakiegoś prostego obiektywu, który sam nie ma styków umożliwiających współpracę z TC czyli np. do 50/1.8 (sprawdź ile styków ma obiektyw).
    Po podłączeniu takiego Kenko (bez zaklejania czegokolwiek), korpus powinien zawsze pokazać światło "obiektywu" mniejsze o jedną przesłonę.
    To, że używam tego TC przeważnie z obiektywem o niepełnej ilości styków (70-300IS) to inna rzecz, ale to co pisałem wcześniej co do wyświetlania wartości przysłony (tak jak bez TC), dotyczy również Sigmy 17-70, która ma jednak komplet styków. Wiec jeśli mój Kenko jest tak szczęśliwie zepsuty, że niczego nie muszę zaklejać, to mnie to nie przeszkadza , zaś jeśli ta Sigma zwyczajnie nie używa wszystkich styków, które fizycznie posiada, to tylko żałuję, że nie mam jakigoś full wypasionego oryginalnego, z kompletem styków, szkła Canona, żeby to sprawdzić. Będę się musiał kiedyś z ciekawości wybrać do jakiejś szklarni Canona potestować, pomacać i rozwiać swoje wątpliwości - może nie jest zepsuty... :wink:
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

(...)dotyczy również Sigmy 17-70, która ma jednak komplet styków. (...)
    Co rozumiesz pod pojęciem "komplet styków"???
    Czy chcesz powiedzieć, że sigma 17-70 jest przystosowana do współpracy z TC i ma 11 styków?!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leone Zobacz posta
    Co rozumiesz pod pojęciem "komplet styków"???
    Czy chcesz powiedzieć, że sigma 17-70 jest przystosowana do współpracy z TC i ma 11 styków?!
    Nie wiem czy jest przystosowana (optycznie na pewno nie). Nie ma 11 tylko 10 styków, bo dwa są złączone w jeden szerszy (czyli jest 8+2 styków). Pod pojęciem komplet styków rozumiem taką ilość styków, która odpowiada wszystkim 11 stykom na TC. - Czy to zmienia postać rzeczy? :rolleyes:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Te dwa styki są zwarte w obiektywie, bo to masa jest. Co do Sigmy, to wyobrażam sobie to np. w ten sposób, że ładują standardowe złącze 11 (10) pinowe, ale sam obiektyw nie obsługuje części protokołu związanej z TC = nie obsługuje telekonwerterów.
    Twoje Kenko raczej nie jest uszkodzone, bo o to nie jest wcale łatwo.

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Nie wiem czy jest przystosowana (optycznie na pewno nie). Nie ma 11 tylko 10 styków, bo dwa są złączone w jeden szerszy (czyli jest 8+2 styków). Pod pojęciem komplet styków rozumiem taką ilość styków, która odpowiada wszystkim 11 stykom na TC. - Czy to zmienia postać rzeczy? :rolleyes:

Czyli pewnie mieli za dużo złącz 10 (ok - nie 11) stykowych
    Aby się upewnić musisz podczepić swój TC do obiektywu co do którego producent deklaruje współpracę z TC (Twojej sigmy nie ma na liścię zgodnosci) - jak widać samo liczenie pinów nie wystacza... czyli tele Lki canona lub tele sigmy ( 150/2,8, 70-200/2,8 - te na pewno są przystosowane "elektrycznie" bo sam używałem - na stronach sigmy pełna lista)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W szkłach Canona jest (zdaje się) większy porządek w tej kwestii - są styki, to szkło współpracuje z telekonwerterami.

Domyślnie

I u Canona bywają wyjątki co odnotowuje nawet instrukcja tego TC:
    http://img229.imageshack.us/img229/1915/kenko14xlo2.jpg
    O przypadku Sigmy nie widzę wzmianki w tejże, co jednak nie zmienia mej wyjątkowo silnej skłonności aby przyjąć, że jest z nią właśnie tak jak piszecie powyżej. ;-)

Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

To, że używam tego TC przeważnie z obiektywem o niepełnej ilości styków (70-300IS)
    A jak się spisuje 70-300IS z TC ??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzegorz F. Zobacz posta
    A jak się spisuje 70-300IS z TC ??
    Średnio...

Sądzę, że trafił mi się nienajlepszy egzeplarz tego zooma. TC tylko to wyolbrzymia. O ile gołe szkło bardzo dobrze radzi sobie z aberacją chromatyczną, to jednak nie jest jej całkowicie pozbawione. A powiększenie jej x1.4 może już niektóym przeszkadzać. Mnie nie przeszkadza i nawet nie stosuję programowego redukowania ACh.
    Co do AF, jest to oczywista prowizorka i najpewniej się pracuje z MF + potwierdzenie ostrości. Ale już przy przeciętnym kontraście i jasności AF działa - choć wolniej (a czasem śmiesznie, kiedy korekty w obie strony robią się coraz krótsze, aż do ustalenia ostrości, co może trwać nawet ok. 1s!)

Oczywiście wszystko co powyżej dotyczy ogniskowej 300mm (czyli 420mm), bo w końcu wtedy się zakłada TC. Co do optyki i AF w okolicach 200mm i krócej - nie ma o czym pisać - zestaw z TC1.4 pracuje doskonale (choć teoria każe mi wtedy TC zazwyczaj jednak zdejmować - jak mam czas).

Poniżej jedno z lepszych jakościowo zdjęć zrobionych tym zestawem. Staystykę idelanych trafień ostrości oceniam na 50% (300mm+TC!). Exif pokazuje 300mm - faktycznie jest 420mm (choć TC nie jest zaklejany), MF, f/5.6, wyostrzanie w DPP=3, tutaj kompresowane ponownie z JPEGa. - Pełna fotka a poniżej crop 100%:

Jak widać poniżej nie wszystkim trafia się takie przeciętne szkło jak mnie:
    http://www.bobatkins.com/photography...70-300_II.html

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów