Możliwe że to banalne pytanie (o tej godzinie szare komórki raczej nie lubią funkcjionować ;) ) - jak w zestawie 40D + tytułowy Metz ustawić synchronizację z drugą kurtyną?
Wersja do druku
Możliwe że to banalne pytanie (o tej godzinie szare komórki raczej nie lubią funkcjionować ;) ) - jak w zestawie 40D + tytułowy Metz ustawić synchronizację z drugą kurtyną?
Dzięki Cichy za podpowiedż, wystarczyło podłączyć lampę do aparatu żeby pojawiła się ta opcja :oops: A i w istrukcji, którą niby w nocy czytałem, też jest wszystko opisane :|
Nie potrafie znales informacji ile wynosi czas ladowania lampy pomiedzi kolejnymi blyskami ?
jest nowy firmware do Metz 58 AF1
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/...2.1_GB_Win.exe
Firmware V2.1 (released on 09.07.2008)
Improvement:
Operation of remote master mode enhance
24 lutego wyszlo nowe firmware do 58ki
http://www.metz.de/fileadmin/fm-dam/...3.2_GB_Win.exe
Improvements:
1. Flash distance also is shown at high ISO values.
2. Operation of remote mode enhanced.
Jako nowy, witam użytkowników forum.
Chcę wymienić moją lampke 430ex na metz-a 58 af-1 tylko gryzie mnie pytanko. Jeśli podniosę główny palnik to kukułka zawsze będzie odpalać czy można to wyłączyć i całą mocą odbić np od sufitu?
można ją wyłączyć
WoW, nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi.
Dziękuję bardzo.
ahha, po to są pytania/odpowiedzi i instrukcja niejako też
Lampkę już zakupiłem. Bardzo dobrze "dogaduje" się z 40D. Menu w lampie bardzo intuicyjne nie było problemów z rozpracowaniem bez instrukcji, oczywiście wspomogłem się instrukcją aby odczytać symbolikę bodajże 2 znaczków. Dodam, to że na lampie są 4 przyciski a nie jakieś kółeczka dżojstiki w niczym nie przeszkadza wszystkie potrzebne funkcje sa pod tymi przyciskami.
No ja chciałbym tylko dodać, że z nowym firmware można sterować Metzami 48 i 58 z poziomu menu w aparacie :D
No tak... ale to firmware nie było czasem dostępne już w lutym tego roku?
Nikt wcześniej o tym nie wspominał? Chyba już gdzieś na CB o tym czytałem... (albo mam dejavu :mrgreen:)
Swoją drogą 48-ka bardzo ładnie współpracuje, mam też dziwne wrażenie że jest może nie sporo ale zauważalnie mocniejsza od 430ki Canona.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: a tak, Elsor stronę wcześniej o tym firmware pisał :D:oops:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit: a tak, Elsor stronę wcześniej o tym firmware pisał :D :oops:
To ja zapytam, jak sprawdzić firmware w lampie?
Na pudełku jest maleńka naklejka i pisze: software V3.
Czy jest coś nowszego?
przy włączaniu wyświetla ci sie Logo Metz a pod nim 58AF-1Can V3.0
ostatnia wersja Firmware V3.2 (released on 24.02.2010) dostepna na stronie metz.de
oczywiscie dla canon
Trochę z innej beczki, sprawiłem sobie dziś ww lampę. Nie miałem czasu dłużej się pobawić ale ... po kilku zdjęciach jakie cyknęła mi dziewczyna prawie na każdym miałem zamknięte oczy w wyniku błyskania mniejszego palnika. Zakładając teraz, że często ten mniejszy palnik będzie wyzwalany, mogę mieć więcej zdjęć osób z zamkniętymi powiekami. Być może moje założenie jest dziwne, ale zazwyczaj odbijałem światło od sufitów/ścian, unikając strzelania na wprost.
Kupując metza myślałem o wykorzystywaniu mniejszego palnika do doświetlania scen (zamiast wszelkich nakładek) ale przez sekundę nie myślałem o reakcji ludzkich oczu na to. (śluby, wesela).
Jak to jest u was, często używacie mniejszego palnika? Zauważył ktoś wzrost "klapniętych powiek" na zdjęciach?
To nie przez kukulke tylko przez przedblysk pomiarowy lub poprostu twoje powieki sa przeczulone na klapanie lustra ;)
W sumie nie wiem przez co, zazwyczaj ja robię zdjęcia wiec rzadko ktoś błyska we mnie. Tak czy siak na promienie słońca mam b. wrażliwe hmm.
Wracając do lamy, kukułką często strzelasz, zaklejasz ją jakim pseudo softenem? Czy najmniejsza moc i do przodu. Przeczytałem, że często przepala zamiast doświetlać.
Mam na niej folie od cichego i ustawione 1/4 mocy. W sumie w 80% jade z kukulka. Przepalenia mialem na starszym sofcie - po upgrade problem zniknal.
Przeczytałem wątek o metzu - ale nikt nie pisze jak sprawuje się ETTL i jak działają tryby automatyczne w tej lampie. Interesuje mnie współpraca z 40d i 5 DmkII?
Może ktoś porównać do działania z 580 EXII
dzięki.
Automat w lampie u mnie nie byl wlaczony nawet na testy bo po co...
Jak sobie testowalem obie kilka mies temu w domu na 50D to nie widzialem zadnych powazniejszych roznic. Wydaje mi sie tylko ze Metz daje chlodniejsze swiatlo (balans bieli na automacie) a poza tym reszta jest porownywalna (nie wiem jak porownanie mocy/zasiegu itp onanistyczne osiagi). Lampa daje sie sterowac z menu body ale czasem mozna np wspolprace zawiesic ustawiajac w lampie korekte na wiecej niz 2 / mniej niz -2 EV bo to jest poza zakresem body. Czasem jak body ma inna korekte blysku niz lampa to po podlaczeniu nie mozna zmienic tego parametru poprzez body.
Wspolpraca bezprzewodowa obu lamp miedzy soba przebiega bezproblemowo (na nowej wersji softu bo na starej cos nie chcialo wogole dzialac).
HSS, 2 kurtyna tez chodza bezproblemowo, swiatelko wspomagania AFa bez zarzutow (nie sprawdzalem zasiegu i nie robilem bezposredniego porownania).
Przewaga Metza jest kukulka i cena a Canona lepsza wspolpraca, uszczelnienia i latwiejsze/szybsze zapiecie do body. Jesli ktos mysli o Battery Packu to Canon ma go polowe tanszego.
Jak dla mnie, największa wada tej lampy to stopka z plastiku niestety oraz samo pokrętło do mocowania. Na pierwszym ślubie ze trzy razy zauważyłem, że sama się odkręciło (dokręcałem tak jak 430 do oporu) za czwartym niestety nie zauważyłem i już podczas wesela spadła na twarde płytki. Z przerażeniem i w zwolnionym tempie patrzyłem jak wypadają akumulatorki i odpada klapka od nich, a lampa delikatnie rozszerza się ... Na szczęście po szybkiej i prostej reanimacji klapkę włożyłem na miejsce (dzięki temu, że lampa się trochę rozeszła) ścisnąłem, coś strzeliło i działa :) Jedynie plastik samej stopki wygiął się (o dziwo nie pękł) i ciężko wchodził na sanki. Po imprezie użyłem skalpela i zheblowałem trochę materiału - wchodzi tak jak nowa. Tak czy siak, mocowanie 580EXII zdecydowanie lepsze i solidniejsze. Kółko ustawień jednak tez, ale ustawienie metza zajmuje mniej czasu niż 430.
http://digifoto.pl/blog/?p=358 wlasnie kupilem dzis dwa metze 58 i 48
mysle ze niebawem napisze troszke o uzytkowaniu w warunkach bojowych
mam Metza 58 ponad rok , fociłem w rożnych warunkach i NIGDY się sama nie odkręciła, dziwne
Plastikowa stopka tak samo jak drobnozwojowe sluby ktorymi sa skrecone np dluzsze obiektywy sa obliczone na zerwanie/polamanie przy jak najmniejszych uszkodzeniach reszty urzadzenia.
Pomijajac fakt ze zwykle urwanie lub uszkodzenie stopki nie nastepuje samo z siebie a zwiny uzyszkodnika....lepiej chybawymienic stopke niz wywalic rozchrzaniona w drobny mak lampe.
Kiedys niestety zdarzylo mi sie zniszczyc SB900 w ktorej niestety z racji metalowej stopki rozwalona byla cala obudowa w dolnej czesci.
Skadinad znam rowniez przypadek kiedy zdolny fotograf polamal na pol Lke (nie pamietam co to za model byl) w serwisie sostaly wymienione tylko wspomniane sruby ktore uchronily calosc przed powazniejszymi uszkodzeniami
czy komuś w metzu leci dym z górnego palnika i wytapiają się pęcherzyki na szybce ?
Jak kupilem mojego Metza to trafil mi sie model z wadliwa lampa, ktora na szczescie dosc szybko strzelila. Wymiana w serwisie byla dosc szybka, ouff.
U Ciebie widac lampka jest wytrzymalsza, jednak czy to dobrze to bym sie zastanawial.
Nie pytaj tylko odsylaj do serwisu!
Natychmiast odsyłać do serwisu ! Chyba, że chcesz, by się stało większe nieszczęście, i żeby lampa strzeliła.
nie wiem ile było gwarancji , kupiłem ją 12.11.2008 - ciekawe ile mnie to będzie kosztować.
Co może być przyczyną że nagle lampa topi przednią szybkę ?
Zamiast swiatla blyskowego generuje swiatlo stale? Ewidentnie za dlugo sie wygasza. Gdzie dokladnie jest problem to pewnie serwis Ci odpowie.
dzieje się tak tylko przy pracy pełną mocą lub przy HSS.
Kurcze zastanawiam się nad tą lampą zamiast kupować drugą 580exII (ceny poszły w góre jak szalone) ale te problemy z wybuchaniem trochę mnie martwią. Mam pytanie bo nigdzie tego nie znalazłem - czy ta lampa ma gniazdo pc? Czy ktoś używał jej z wyzwalaczami różnych firm - jakie rezultaty?
Co rozumiesz przez gniazdo PC. Ma USB, przez ktore np firmware aktualizujesz :)
Z wybuchaniem to bylo tak, ze pewna seria poszla z wadliwymi swietlowkami, sam trafiem na taki model. Po prostu strzelila sobie pewnego ranka ale gwarancja to objela bez zajakniecia.
Przez gniazdo pc rozumiem gniazdo do podpięcia kabla synchro do wyzwalania lapmy.
Mala wizualizacja :) Porty w Metz 58 Af-1
PC brak (mozna poprzez kostke synchro uzyskac takie). Metz ma tylko USB i do Battery Packa.
Dzięki za info. Jestem prawie zdecydowany na zakup ale prosze jeszcze o info czy zoom palnika można ustawiać ręcznie bo w specyfikacji pisze że auto.
tak mozesz dowolnie ustawiac zakres zooma
zdaje się że jestem lżejszy o 350 zł za naprawą Metz 58af-1.
Cóż lampionik fajny ale moja dobra rada która, mnie kosztowała :
- wal lampą pełną mocą 10 -20 ,a nawet 50 błysków - jak poleci z niej dym lub wypala się przednia szybka( dyfuzor) wysyłaj do reklamacji :mad::mad::mad:
Pamiętaj ty za to płacisz i sprzęt ma być sprawny !! !!
Teraz zastanawiam się czy kupił bym drugi raz Metz'a ?
No cóż, mniałeś pecha, bo kupiłeś w czasie, gdy jeszcze używali felernych palników no i skończyła ci się gwarancja. Chociaż z drugiej strony 350 zł to drogo. Ja za stopkę zapłaciłem 150 :/
Cichy - mam pytanie odnośnie gniazda z dodatkowym zasilaniem:
- który bolec to "+" a który to "-"
- jaki woltaż na dodatkowym zasilaniu ?
oczywiście chodzi o lampkę 58 af-1 Metz'a.
Jeżeli jest gdzieś opis to przepraszam jakoś nie znalazłem.
Po ponad roku użytkowania mój Metz 58AF zaczął wyświetlać komunikat "zoom error", nie wyświetla info o ogniskowej. Znalazłem w necie wypowiedzi osób, które miały podobny problem: u jednych był on spowodowany zużyciem akumulatorków, u innych natomiast nastąpiła usterka mechaniczna spowodowana zacięciem się ruchomego elementu głowicy. Tymczasem mój Metz pojechał do serwisu i już wkrótce okaże się , ile będzie kosztowała mnie ta przyjemność :)
nie uwierzycie :evil::evil::evil::evil: - lampa pracował 20 może 30 błysków, w trybie HSS poleciał swąd i skończyła się zabawa :cry::cry::cry::cry::cry::cry: . Lampa znów w serwisie.
Pytam o batery pack bo przymierzam się do szybszego strzelania fotek , a oryginał trochę więcej kosztuje niż się spodziewałem. Lampy raczej nie sprzedam więc wykorzystam na maxa.
U mnie sie to pojawia dosc rzadko, jednak wymiana baterii pomaga.
Wczesniej Ci juz strzelila? Wrzucili Ci palnik z trefnej serii?! :/
Jak znajdziesz cos ciekawego to daj znac, mi za kazdym razem wyszukuje sprzet >300euro (P76 NiMH Power Pack).
właśnie te 300 euro mnie przeraża .
na lampę na razie czekam :???:
Właśnie mój Metz 58 wrócił z serwisu. "Demontaż i montaż lampy + wymiana wiązki przewodów - 180zł netto". Czas naprawy : 2 tyg. Na plus: miła i rzeczowa obsługa w serwisie "Fototechnika" (pozdrowienia dla sympatycznych pań z Gdańska).