bo ten watek jest o plastiku właśnie!!! a jak go nie lubisz to polecam:
ALTphotos.com
Wersja do druku
bo ten watek jest o plastiku właśnie!!! a jak go nie lubisz to polecam:
ALTphotos.com
zjecie robione było na f5 przy 1/800sec więc o braku ostrości nie ma mowy...
tło oryginalne (nie wklejane) złapane na ISO 1000 przy -2EV
a efekt który powstał w LG to przypadłość 85L tak jak na tej fotce:
to już drugi raz, kiedy ktoś zarzuca mi że wklejam postacie w tło do kiedy przykręciłem ten obiektyw - chyba go jednak nie kupię ;(
pozdrawiam i dzięki za krytykę
a tak BTW to kalendarz masz zarąbisty na stronie ;) oczywiście ten Jazzowy :) bo ten z widoczkami to mi się kojarzy z czasami PRL :)
Przemyśl to ;)
wiem ale cholera jest za wąska... 50/1.2 chyba by mi bardziej leżała i ma podobny BOKEH!
anyway
tu jest psd (w zasadzie jego miniaturka w 8bit) do zdjęcia które ostatnio wystawiłem:
jak ktoś ma ochotę pogrzebać, podsmażyć, poprawić, doprawić jestem otwarty na wszelkie sugestie:)
i z chęcią zobaczę zdjęcie po poprawkach, celem ewentualnego do edukowania się lub wymiany doświadczeń...
wystawiłem ten PSD na prośbę jednego z Userów któremu ten plastikowy efekt podobał się i chciał wiedzieć jak go uzyskałem, może jeszcze ktoś będzie zainteresowany...
pozdrawiam
Van.
haa. troche techniki i juz sie czlowiek gubi 8-)
system pal (obowiazujacy w polsce) to telewizja nadawana w rozdzielczosci 768x576x50i gdzie ostatni parametr to ilosc skanowan obrazu a "i" mowi o przeplocie czyli jest 25 par półklatek. czemu 50?? poniewaz latwiej jest zsynchronizowac elementy elektroniczne i dzialo elektronowe w tv z siecia ktora dziala na prad przemienny 50Hz (a w kazdym razie takie bylo historyczne zalozenie, aktualnie nie ma to wiekszej roznicy). w ten spsosb jest wyswietlany obraz w kazdym telewizorze (no moze oprocz tych 100Hz ale nawet one nie robia progresive scan czyli wyswietlenie calej klatki, poniewaz musialyby uwzglednic przesuniecia i zmiany pomiedzy polklatkami)
Z ciekawostek to w 2014 maja wylaczyc analogowe nadajniki telewizji i przejsc na cyfrowe, cyrk jest o to ze polski rzad jeszcze nie wie na jaki system cyfrowy i dlatego siedza cicho bo jak sie ich ktos zapyta, to nie beda wiedziec co odpowiedziec 8-).
nic tylko "welcome to poland" :)
End Of OT
VanMurder - dzieki za to psd - pomoglo mi to w wielu sprawach zwiazanych z podstawowymi kwestiami PS
Zobaczcie http://www.rp.pl/galeria/5,90864.html i porównajcie z jednym ze zdjęć parę postów wyżej ;)
bardzo podobne mi wychodzą na 50@1.4, z odległości ostrzenia, nawet winieta podobna;)
No, VanMurder, musimy uważać, żeby nie pogorszyć stosunków z Rosją ;) Swego czasu - pamiętam - były protesty wywołane zbytnim podobieństwem onego do jakiegoś potworka z Harry Pottera...
A może coś takiego?
no stary w porównani z awatarem to trzeba przyznać że się wyrobiłeś i nie piszę tu o obróbce ale raczej o zmianie fryzury... chyba wpadłes w oko mojej żonie :)
w samej fotce przeszkadza mi zbyt rozpraszające tło i świecące rozpraszajace paski na bluzie sama twarz jest cool ... obróbka bardzo fajna!
pozdrawiam
Ciężka sprawa z tym efektem. Ja kombinowałem kombinowałem i wyszło coś takiego (50mm/f5 z ręki)
wystawiłem ten PSD na prośbę jednego z Userów któremu ten plastikowy efekt podobał się i chciał wiedzieć jak go uzyskałem, może jeszcze ktoś będzie zainteresowany...
pozdrawiam
Van.[/QUOTE]
Adam dzięki za psd ,
Pozdrawiam
Hehe, co ciekawe ta obróbka jest o ponad pół roku starsza, niż awatar. Tło jak tło, zupełnie przypadkowe - jeszcze się nie dorobiłem studia ;)
Robiąc tego typu obróbki - używam wieloetapowego wyostrzania, a także wyostrzania HIRALOAM (duży radius, mała moc), osobno na maskach jadę z oczami, szczególnie uwagi wymagają tęczówki. Tło staram się "przyciszyć". Podbijam na końcu kontrast, a kolor skóry staram się utrzymać w tonacjach bardziej żółtych, niż czerwonych (jakby opalenizna). Jest jeszcze jeden ciekawy trik, ale na razie utrzymam go w tajemnicy ;)
to ja zapodam swoje próbki, wcześniej gdy miałem CS'a bawiłem się Shadows/Highlights, teraz gdy mam 7'ke, zrobiłem to w inny sposób, chyba nawet lepszy - ciekawe czy ktoś z Was domyśli się jak. Dodam, że wykonałem dość ekstremalną obróbkę światło-cieniową, a i tak wyszło nie do końca jak bym chciał.
Ernest_DLRS - to wygląda, jak silne przeostrzenie na dość dużym promieniu.
VanMurder - shadow/highlights nie używam wcale przy "smażeniu głów". Tu rozchodzi się o coś jednak innego ;)
to ja zapodam coś swojego:))
ogólnie wszystkie te zabiegi nie są efektem Dragana, gdyż technikę retuszu światłem stosowano już dużo wcześniej, Andrzej udoskonalił ją i doprowadził do perfekcji.
p.s nie zawsze fotka musi być zesmarzona:))
Witam!
Odnosnie efektu Dragana zapraszam do obejrzenia:
"Draganka"
Przemek,
mocne! Podobają mi się.
hehe chyba jednak nie to:)) mocno przebarwione, ale efektu retuszu światłem niet:((
szczerze wam powiem dlaczego nie wielu dochodzi do dobrych rezultatów?
wiecie ile czasu zabrały mi te 4 fotki? ponad 15 godzin i tu jest odpowiedz.... CIERPLIWOŚĆ
najwięcej chłopak w trampach a potem portret malarza
Przemku, jak zwykle dałeś czadu. Zdjęcia koszerne!
Przemku fajne obróbki, malarz mi najbardziej leży, gość w trampkach dość mocno pojechany i wzmocniony.
Przemek, najbardziej efektowne, trampkarz. Natomiast dla mnie najjjj ostatnie. Ogólnie wymiatają...:)
wiem że nie każdy lubi sie tak obnażać jak ja np. ale czy mógłbyś Przemku wrzucić fotki przed obróbką? ... wiesz taki bardzo uproszczony, sprowadzony do dwóch kroków tutorial before and after ...
fotki są naprawdę dobre! więc można by się coś przy okazji nauczyć lub chociaż zainspirować :)
Portret Malarza (rozumiem, że to ten pierwszy) to dla mnie najlepsze zdjęcie tutaj. Choć generalnie nie przepadam za efektem Dragana. Zwłaszcza te oczy w głębi czarnych oczodołów robią wrażenie.
kurde żeby ja je miał chętnie bym pokazał, ale co mogę powiedzieć że do pierwszych 2 fot, użyłem lamp studyjnych , ostatnia znowu lampa halogenowa z wrotami.
Jeśli chodzi o obróbkę, to zabij mnie ale już dokładnie nie pamiętam.
ale na pewno co robie zawsze, to bo wyprowadzeniu świateł i cieni tworze od groma warstw dopasowania z maskami, którymi maluje z bardzo małymi stopniami krycia, kolory dobieram do ukazania przestrzennej głębi koloru, i to by było chyba na tyle.
wprawdzie nie jest to typowy dragan ale kilka osób ciekawiło jak fotka wyglada przed i po:
tak więc prezentuję technikę opartą na "retuszu światłem"
czas retuszu wraz ze złożeniem HDRI - ok 2 godzin
canon 50 1,4 f - 2,0
Niezłe - z "nad morza" wyszedł środek prerii ;)
Ciekawe. Efekt jest bardzo silny, ale tak płaski oryginał w porównaniu z obróbką to chyba nikomu się nie spodoba. Niech żyje retusz!
Kurcze świetne te Wasze prace Panowie. Gratuluję pomysłów i wykonania.
Poniżej mój autoportret:)
hehe dobre nie mogę spać a więc poświruję:)
nie wiem czy to Dragan czy Dave Hill ale wiem że wcale nie musi być studio czy super oświetlenie, tak więc wystarczy prawidłowo naświetlona fotka (może być nawet z imprezy) !
jak ktoś będzie zainteresowany, to będę zdradzał tajemnicę:)
luzik w więc nie sądziłem że to może być tak mało skomplikowane:
- stworzyłem z dolnej fotki 5 różnych klatek forsowanych z JPEGA w LR od -2 ev do +2 ev o skoku co jedna ev.
- połączyłem moje DRI w photomatixie z ustawieniami takimi aby uzyskać dobre efekty świetlne, na twarzach i dłoniach.
- przygotowany DRI otworzyłem w Psie i od razu po skopiowaniu warstwy nałożył na nią shadow/highlight. Tu trzeba poeksperymentować nie wolno przesadzić z ustawieniami pamiętając że mamy już i tak DRI.
- na kopii warstwy zaczynamy zabawę w mieszanie (soft light, overlay) trzeba od razu ściągać saturacje z tej warstwy i bawić się maską warstwy.
- kolejna sprawa to wyostrzenie nowej warstwy filtrem high pass z dość niskim parametrem a po zatwierdzeniu zamiana górnej warstwy na overlay lub softlight (dobrze by było wymaskować jedynie tekstury.)
- wyostrzony obraz potrzeba odpowiednio przyciemnić i gdzie niegdzie rozjaśnić ( nowa warstwa z 50% kryciem szarosci) biały i czarny pędzel - 10 - 15 % krycia
- dla wytłumienia zbyt jasnego tła spłaszczony obrazek pokrywamy na nowej warstwie czarna farbą z kryciem warstwy ok 60 - 70 % z dodaniem maski i odkryciem jedynie postaci lub interesujących nas elementów.
na tym były w sumie koniec ale jak zwykle dobrze jest pobawić się w różne maski, zmiany
kolorystyczne itp.
wziete ze STROBISt (bardzo dobre zrodlo o "oswietleniu")
Maly tutorial jak to srobic i przyklady ludzi
http://www.flickr.com/groups/strobis...7594577686705/
Tutaj jakis czlowiek pokazuje przed i po - moim zdaniem niezle to wyglada
Przed
Po
Zobaczcie sami
A mógłbyś zdradzic jak to zrobiłeś? Czy jakimś sposobem już tutaj zaprezentowanym? Chciałbym sie dowiedziec jak coś takiego uzyskac, gdyz mam pomysł na wykorzystanie tej wiedzy ;-)
robiłem to prawie dokładnie tak jak to pokazano w tutku z pierwszego posta, wartości ustawiałem tak pi razy drzwi według własnego widzi mi się
Z tego co pamiętam to była mowa, że takie zabiegi zaprezentowane w tym tutku to jest mocne psucie zdjęcia jakościowo i nadaje się tylko do małych rozdzielczości do netu. Mnie natomiast interesuje metoda z której będę mógł uzyskac odbitki na dużym formacie(20x30, 30x40)
Przemku czy mógłbyś opisac co robiłeś trochę dokładniej bo z tego co jest napisane to nie wszystko rozumiem. Szczególnie gubię się przy tych warstwach. Nie iwem czy nowa tzn., że to druga czy następna nowa czy jaka? Wcześniej ktoś podawał też ciekawy efekt(zdjęcie meżczyzny a potem jakieś facia z kawałem mięcha ;-) ) To by było nawet nawet ale tamten efekt był dla mnie trochę za mocny... To pokazane wyżej mi odpowiada ale jak jest z tą jakością zdjęcia w dużym formacie?
ja z reguły często spłaszczam obraz kiedy widzę że efekt jest ok i potem znów kopiuję warstwę tła i na niej działam, napisz dokładnie którego momentu nie rozumiesz
a tu zapodam crop 100% dla pokazania stopnia popsucia obrazu;
fotka była robiona badajże przy ISO 800
Ok wszedłem w posiadanie pewnego tutoriala. Mam akurat fote co by ją przerobic. Mam zamiar się za to zabrac jutro jak mi wyjdzie to wstawie efekt i krok po kroku. Tutorial jest wideo i niestety jest to cos w rodzaju plyty dvd z filmem ze nie moge go wydobyc w postaci pliku i gdzieś wrzucic... także jak się uda to będę opisywał step by step co zrobiłem ;-)