-
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGyver
Cokin pozwala na uzyskiwanie lepszych efektów, ale, tak jak pisałem jest mało wygodny i przy foceniu wycieczkowym, przy okazji, sprawdza się średnio.
A co masz dokladnie na mysli, ostatnio zastanawiam sie nad kupnem zestawu (na poczatek szara polowka i moze soft sunset/tabaczkowy i wyobrazalem sobie ze po nalozeniu dekla na przod holdera mozna to spokojnie chowac nalozony zestaw do futeralu bez zadnych korowodow:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
A co masz dokladnie na mysli...
To jest cały szereg przeszkód, ale to tym niżej
Cytat:
ostatnio zastanawiam sie nad kupnem zestawu (na poczatek szara polowka...
Słuszna koncepcja, najlepiej Hitech ND 0.6, ewentualnie jeszcze ND 0.9, przejście soft (częściej się przydaje)
Cytat:
...i moze soft sunset...
Serdecznie nie polecam, kolor tego filtra jest bardzo dziwny (jakiś taki pomarańczowawo-niweiadomojaki) i ciężko go ciekawie zastosować
Cytat:
.../tabaczkowy....
Niech Cię ręka Boska broni, tabaka to najpodlejsze kiczownictwo w fotografii pejzażowej, widziałeś kiedyś ciepło-brązowe niebo ??
Cytat:
...i wyobrazalem sobie ze po nalozeniu dekla na przod holdera mozna to spokojnie chowac nalozony zestaw do futeralu bez zadnych korowodow:mrgreen:
Nie bardzo. Filtry typu cokin piekielnie łatwo się rysują i raczej nie należy ich tak po prostu wrzucać do torby. Dekiel wchodzi w dodatkowy slot, umieszczony przy samej samym obiektywie, za slotami do mocowania filtrów i służy do ochrony soczewki, filtry trzeba zdjąć i schować do etui (czytaj: portfela na płyty CD/DVD :mrgreen:). Przy każdorazowym wyciągnięciu aparatu, trzeba wydobyć i założyć filtr a to, bez postawienia torby, bywa dość trudne, zwłaszcza na wąskim szlaku :-)
Filtry w holderze suwają się dość ciężko (inaczej by wypadały) i precyzyjne ustawienie ich na szybko jest dość trudne. Cokiny obsługują się prosto właściwie tylko wówczas gdy aparat stoi na statywie.
Problem jest tez z zamianą połówka - polar, często konieczną przy dynamicznie zmieniających się warunkach. Wykręcania i wkręcania filterków można dokonać jedną ręką, ze ściąganiem holdera to już nie przejdzie (chyba że polar też jest w systemie Cokin, wtedy ten problem odpada, ale takie filtry, z oryginałem włącznie, rewelacyjne nie są).
Podsumowując: najlepiej mieć podstawową nakręcaną połówkę i do tego zestaw prostokątów, a używać w zależności od sytuacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGyver
soft sunset
Serdecznie nie polecam, kolor tego filtra jest bardzo dziwny (jakiś taki pomarańczowawo-niweiadomojaki) i ciężko go ciekawie zastosować
tabaczkowy
Niech Cię ręka Boska broni, tabaka to najpodlejsze kiczownictwo w fotografii pejzażowej, widziałeś kiedyś ciepło-brązowe niebo ??
Te 2 to juz nie stricte do landszaftow, ale ogolnie do fotek o wschodzie/zachodzie slonca:) Np. Link1 Link2 Link3
A jakie inne filtry do takiego mocowania polecasz (nawiasem mowiac jakie stosujesz:mrgreen:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
Te 2 to juz nie stricte do landszaftow, ale ogolnie do fotek o wschodzie/zachodzie slonca:) Np.
Link1 Link2 Link3
Akurat takie coś, jak na tych fotach, to można zrobić w PSie. będzie tak samo sztuczne... ale to Twoje foty będą ;-)
Cytat:
A jakie inne filtry do takiego mocowania polecasz (nawiasem mowiac jakie stosujesz:mrgreen:)
Żadne, stosowanie kolorowych połówek to jest psucie zdjęć :-)
Jeśli już to wyłącznie o natężeniu light, które nie zmieniają drastycznie kolorystyki sceny, a jedynie delikatnie ją balansują.. Np: żółty - ładnie niweluje fioletowyawy zafarb, powstający od szarych połówek (które nigdy do końca neutralne nie są), zielony, koral, ewentualnie czerwień i brąz (nie tabaka) - wszystko oczywiście light.
-
17-ty Rajd Dolnośląski (06.10.2007 r.)
Dotąd były głównie landszafty, tym razem kilka fotek z Rajdu Dolnośląskiego.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
-
SUPER FOTKI WSZYTKIE !! WRESZCIE jakas galeria gdzie ma samych ptakow!! nie to zebym mial cos do niech ale to jzu lekka przesada focic same ptaki, zeby nie bylo sam lubie je fotografowac ale nie non-stop :) oby wiecej takich fotek :)no to pewnie teraz dostane od ptasiarzy:/
-
Bardzo fajne. Zdaje mi się że widziałem podobne na swoim komputarze ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomS
Bardzo fajne. Zdaje mi się że widziałem podobne na swoim komputarze ;)
A ja ostatnio widziałem podobne jak zalegał u mnie jakiś cudzy SanDisk 4GB ;-)
-
Mam bardzo pozytywne wrazenia po obejrzeniu tych zdjec:) Jedyne do czego moznaby sie przyczepic to za ostre tlo na 6,7 fotce;)
BTW: Dlugo kazales czekac na uaktualnienie galerii:mrgreen:
-
banalne kadry,rozklad ostrosci jak z kompakta,ostre i temat glowny i tlo,zero dynamiki. poprostu 'pstryki'. nastepnym razem lepiej to przemysl i wloz cos od siebie.
-
Może są z kompaktu? Zupełny brak panowania nad GO, za to niepotrzebne udziwnienia (przechyły). Na 5 źle ustawiona ostrość, gdzieś na tylne koło. Na 10 fajnie uchwycony moment, ale za to kadr chyba najsłabszy ze wszystkich. Najfajniejsza dwójka, tylko trochę ciasniej bym kadrował, buda w LG powinna zniknąć :)
-
mam pytanie w sprawie połówki? a jak nie pasuje Ci miejsce zaczynania się szarego to lipa nic nie poradzisz? :P bo zasttanawiam się nad szarą i nie wiem jaką kupić a na Cokina za mało pieniędzy :D:D
pozdrawiam serdecznie
Piotr
-
Jeśli niektórzy uważają że jest źle to niech pokażą swoje zdjęcia z jakiś rajdów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomS
Jeśli niektórzy uważają że jest źle to niech pokażą swoje zdjęcia z jakiś rajdów.
ideą wystawiania zdjec i oddanie ich ocenie jest krytyka tego,co widzimy. nie polega to na tym,ze "uwazam,ze to jest slabe,to pokaze Ci lepsze". nie trzeba jezdzic na rajdy,zeby stwierdzic,ze zdjecie pod takim a takim wzgledem jest slabe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Danielo
banalne kadry... nastepnym razem lepiej to przemysl i wloz cos od siebie.
Następnym razem poproszę kierowce zby mi stanął albo zwolnile to sobie lepiej wszystko przemyślę i zaplanuję.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Może są z kompaktu?...
Polecam lekturę exifow Sherlocku
Cytat:
Zamieszczone przez
bruckner
mam pytanie w sprawie połówki? a jak nie pasuje Ci miejsce zaczynania się szarego to lipa nic nie poradzisz?
No nie, możesz ją sobie wyłącznie pookręcać ewentualnie pokombinować z ustawieniem kadru.
Cytat:
... bo zasttanawiam się nad szarą i nie wiem jaką kupić a na Cokina za mało pieniędzy :D:D
Te nakręcane są dużo wygodniejsze, zwłaszcza jeśli focisz "w biegu", o ograniczeniach sam już wspomniałeś. Jeśli brak możliwości pionowego przesuwu filtra jest dla Ciebie bardzo ważny (przyznaje, przy nakręcanej połówce trzeba czasem szerzej kadrować, a potem cropować kadr) to zainwestuj może w zestaw zamienników (holder, pierścień i połówka) z allegro -jakość nie powala ale da się z tym robić zdjęcia.
-
no Mac...kółka się nie kręcą...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGyver
Następnym razem poproszę kierowce zby mi stanął albo zwolnile to sobie lepiej wszystko przemyślę i zaplanuję.
poprosisz kierowce zeby ci stanal ? :lol:
dla mnie takie tlumaczenie 'nie bylo mozliwosci zrobic dobrego zdjecia,to zrobilem takie do niczego" jest co najmniej slabe. trzeba bylo sie bardziej postarac,a nie sie tlumaczyc. pochodzic troche,pokombinowac z kadrami,wlozyc troche siebie a nie pstrykac bez sensu,aby pstyknac. trzeba bylo sie zainteresowac,co to jest np. panning. jak juz cos robisz,to zrob to z glowa a nie 'na odwal'.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Danielo
dla mnie takie tlumaczenie 'nie bylo mozliwosci zrobic dobrego zdjecia,to zrobilem takie do niczego" jest co najmniej slabe....
Do tego dochodzą jeszcze takie elementy jak warunki miejscowe, czyli światło, ilość dostępnego miejsca, prędkość przejeżdżających aut etc...
Cytat:
....trzeba bylo sie bardziej postarac,a nie sie tlumaczyc. pochodzic troche,pokombinowac z kadrami,wlozyc troche siebie a nie pstrykac bez sensu,aby pstyknac....
Ja nie twierdzę ze są to super zdjęcia, bo nie są, a Tobie mają sie one oczywiście prawo zupełnie nie podobać. Sport fotografuje bardzo rzadko i doskonale zdaje sobie sprawę z niedoskonałości swoich zdjęć.
Cytat:
...trzeba bylo sie zainteresowac,co to jest np. panning....
Dobrze wiem co to jest
Cytat:
jak juz cos robisz,to zrob to z glowa a nie 'na odwal'.
Swoje cenne rady możesz zachować dla siebie. To moja sprawa co robię ze swoim czasem, w dodatku za swoje pieniądze.
-
Widziałem gdzieś ostatnio zdjęcia z rajdów kolesi co z tego żyją. I zdjęcia takie były bardzo podobne. Dla mnie w sporcie nie musi być wszystko idealnie bo w tej dziedzinie fotografii po prostu się nie da zrobić tak żeby wszystko było zawsze ok.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGyver
Polecam lekturę exifow Sherlocku
A ja polecam więcej luzu :) Chyba nie będziesz się upierał, że idealnie dobrałeś przysłonę, no i nawet mimo dużej GO ze dwa zdjęcia przestrzeliłeś z ostrością.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
TomS
Widziałem gdzieś ostatnio zdjęcia z rajdów kolesi co z tego żyją. I zdjęcia takie były bardzo podobne. Dla mnie w sporcie nie musi być wszystko idealnie bo w tej dziedzinie fotografii po prostu się nie da zrobić tak żeby wszystko było zawsze ok.
Ale ci kolesie muszą robić "bezpieczne" fotki, bo z tego żyją i muszą wrócić z rajdu ze zdjęciami. Radakcja Motoru z pewnością nie rozlicza ich z artyzmu. Amator może sobie pozwolić na wiecej ryzyka, ciekawsze podejście do tematu. Celem amatora powinna być ciekawa fotka, a nie dokumentacja. Jeśli zaryzykuje i się nie uda, to trudno, fotki do kosza, ale za to jak się uda, to spora satysfakcja. W każdym razie ja tak uważam.
To jest trochę jak różnica między udanym portretem, a zdjęciem do legitymacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ale ci kolesie muszą robić "bezpieczne" fotki, bo z tego żyją i muszą wrócić z rajdu ze zdjęciami. Radakcja Motoru z pewnością nie rozlicza ich z artyzmu...
...tak jak i TomS oraz ja nie byliśmy rozliczani, bo zdjęcia były publikowane "na żywo", w trakcie trwania rajdu.
-
Tylko że nie zawsze możemy stać tam gdzie chcemy. Kilka razy kazano mi odejść z fajnego miejsca więc nie zawsze można zrobić tak jak się chce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez MacGyver
zainwestuj może w zestaw zamienników (holder, pierścień i połówka) z allegro -jakość nie powala ale da się z tym robić zdjęcia.
A potem do tego zamiennika Holdera będą pasować ogrinalne filtry cokin p?? no bo jakbym chciał jednak coś lepszego :P
aa. i czy te fotki z tego zamiennego zestawu Cokina będą miały taką porażającą jakość (-) czy raczej taki kit 18-55 na pełnej dziurze na "długim"?? :P albo sigma na 300mm otwarta? :P
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bruckner
A potem do tego zamiennika Holdera będą pasować ogrinalne filtry cokin p?? no bo jakbym chciał jednak coś lepszego :P
Tak, sam mam bardzo rózne filtry i holdery i wszystko pasuje.
Cytat:
aa. i czy te fotki z tego zamiennego zestawu Cokina będą miały taką porażającą jakość (-) czy raczej taki kit 18-55 na pełnej dziurze na "długim"?? :P albo sigma na 300mm otwarta? :P
pozdrawiam
Nigdy nie miałem Sigmy a jak wygląda zdjęcie z KIT-a na @55 f/5.6 zdążyłem zapomnieć :-) Spadek ostrości da się zauważyć przy powiększeniu 100%, spadek kontrastu również... ale jeśli zastosujesz oryginalnego Cokina to też jakieś będą. Generalnie najmniej na szeroko rozumianą "jakość" wpływają połówki nakręcane
-
ok trochę mi w głowie rozjaśniłeś... zdecydowałem :D trochę tego trochę tego. :P zamienniki itp.
ale przecież nie o sprzęt tu chodzi więc to poczeka aż będę trochę kreaatywniejszy i sobie sam zasłużę na nową "zabawkę" :D:D
pozdrawiam serdecznie :)
-
7 Rajd Śnieżki
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
-
imo lepsze, niz wczesniejsze rajdowe, ale i tak wole twoje landszafty;)
-
Nie złe zdjęciówki, jednak nacisk na bdb kładę*na numer 4 i 5.
A co do zatrzymanych kółek, bezedura... Nie zawsze koła muszą być w ruchu żeby była dynamika, nie zawsze musi być paning żeby była dynamika. Poprzednia seria z rajdów mi bardziej podpasowała :)
-
najbardziej podoba mi się 4,5,6
najbardziej szkoda 7- bo kolorki super - tylko jakiś cep nasadził tyle drzew przy drodze:mrgreen:
-
już lepsze ale znowu na niektórych się kółka nie kręcą...:)
-
22 września 2007 - Zlot CB w Szklarskiej Porębie
Kilka obrazków ze zlotowego pleneru w Górach Izerskich
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
-
I to jest wlasnie to, na co czekalem:mrgreen:
Trojka mi sie najbardziej podoba;)
Mam takie pytanie-niebo to efekt polara, czy szarej polowki?:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sniper88
...
Mam takie pytanie-niebo to efekt polara, czy szarej polowki?:)
Polara, zlotowy plener to impreza raczej towarzyska niż fotograficzna, więc nie chciało mi sie sięgać po tak wyszukane środki jak szara połówka ;-)
Jeszcze kilka:
11.
12.
13.
14.
15.
-
Zjawiskowe te obrazki :)
pozdr Robert
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mattnick
już lepsze ale znowu na niektórych się kółka nie kręcą...:)
Mattnick, Twoja trąbka też się nie kręci i co z tego ?
;-)
-
"podobać sie " :) tylko jak dla mnie zdecydowanie lepiej zima wyszłyby te zdjecia :) a jakieś grupowe cuś?
wpadnij do mojej galerii
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MacGyver
Mattnick, Twoja trąbka też się nie kręci i co z tego ?
;-)
kręci się na palcu...:)
http://pl.youtube.com/watch?v=lGkhiiM-KRg 4:11 :)
-
zdjęcia fajne, ale za mało gór jak dla mnie z tej wyprawy w góry :)
-
No bo ta wyprawa w góry to była tylko taka przykrywka ;)
Każdy dobrze wie po co się robi zlot/plener :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Picia
"podobać sie " :) tylko jak dla mnie zdecydowanie lepiej zima wyszłyby te zdjecia :)
Niekoniecznie, Izery najładniej wyglądają późnym latem i jesienią. a poza tym ... zimą mogły by być spore problemy z dotarciem w te miejsca.
Cytat:
...a jakieś grupowe cuś?
Jest w wątku o zlocie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mattnick
No podoba mnie się, ale ja pytałem o TWOJĄ trąbkę :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
1507
zdjęcia fajne, ale za mało gór jak dla mnie z tej wyprawy w góry :)
Bo to Izery a nie Alpy, nie są zbyt wysokie :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
TomS
No bo ta wyprawa w góry to była tylko taka przykrywka ;)
Każdy dobrze wie po co się robi zlot/plener :-)
Karkonosze miały być w niedzielę... ale chętnych zabrakło :-D
-
Parę pstryków z noworocznego krótkiego urlopu w Tatrach Słowackich.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
-
-
-
-
ja głosuje tak samo 5 i 10 extra, fajny efekt ciemnego nieba na 8mym
pozdrawiam
-
Co to za łuk na #3-tęcza?:) #5 niezla, ale moje typy to jednak #8 i #10:) Zdjecia robione z polarem, czy polar+gnd?:p
-
Śliczne ale na 8 i 10 niebo jest wg mojego gustu zbyt mocno przyciemnione. Wygląda to nienaturalnie.
-
odnośnie 8mki miałem na początku to samo wrażenie, zbyt ciemne na pierwszy rzut oka, ale efekt jest ciekawy
-
Fantastyczne zdjęcia. Szczególnie 1,2 i 9. Zdradzisz coś na temat obróbki? dpp+ps?
-
Dla mnie 1 i 5 świetne !! Co do 8 nie brakło troszkę ostrości ?? Jakoś mi najmniej widzi z całej serii